S-market Niinivaara Vuoden Leipäkauppa-finaaliin!

Vuoden 2023 Leipäkaupan finalistit on nyt valittu. Suomen Leipuriliiton ja sen alueyhdistysten järjestämä kilpailu käydään tällä kerralla pienempien päivittäistavarakauppojen sarjassa ja se on järjestyksessä jo kahdeskymmenes seitsemäs.
Yhdentoista ehdokaskaupan joukosta pääsivät finaaliin seuraavat neljä kauppaa:
K-Supermarket Tarmola, Porvoo
K-Supermarket Valtari, Kouvola
S-market Niinivaara, Joensuu
Osuuskauppa Keskimaa, Mestarin Herkku, Jyväskylä.

Valinnat teki raati, johon kuuluivat elintarvikeasiantuntija Anna Salminen Päivittäistavarakauppa ry:stä, toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry:stä sekä toimitusjohtaja Mika Väyrynen Suomen Leipuriliitto ry:stä. Finalistit valittiin ehdokaskauppojen lähettämien materiaalien perusteella (videot/kuvat/kirjalliset perustelut).

Kilpailu lähti liikkeelle lokakuussa, kun Leipuriliiton alueyhdistykset valitsivat omalta alueeltaan mielestään parhaan leipäkaupan ja asettivat sen ehdokkaakseen. Kaupat julkistettiin 20.10.2022, jolloin Suomen Leipuriliiton alueyhdistysten edustajat kävivät viemässä kauppoihin banderollin ehdokkuudesta Vuoden 2023 Leipäkaupaksi.

 

Vuoden Leipäkaupan valinnassa painavat tuotteiden tuoreus, valikoiman monipuolisuus, paikallisten, alueellisten ja valtakunnallisten tuotteiden saatavuus sekä erityisruokavaliotuotteiden tarjonta. Erityinen huomio kiinnitetään siihen, että tuotteet on valmistettu Suomessa. Myös leipäosaston yleisvaikutelma, siisteys ja järjestys, tuotteiden esillepano sekä osaston omaleimaisuus vaikuttavat. Lisäksi arvioidaan henkilökunnan asiantuntemusta ja palvelualttiutta.
Lopullinen valitsijaraati käy arvioimassa kaupat paikan päällä alkuvuoden 2023 aikana ennalta ilmoittamatta. Voittaja palkitaan ensi helmikuussa Vuoden 2023 Leipäkauppa -tunnustuksella.

 

Vuoden Leipäkauppa valitaan joka toinen vuosi hypermarkettien ja tavaratalojen sarjassa, joka toinen vuosi mukana ovat pienemmät päivittäistavarakaupat. Vuoden 2022 Leipäkauppa valittiin hypermarkettien ja tavaratalojen sarjassa. Voiton vei K-Citymarket Tammisto Vantaalta.
Vuoden Leipäkauppa -tunnustuksella palkitaan sekä kauppa että sen leipäosaston henkilökunta suomalaisen leipäkulttuurin ja leivän arvostuksen hyväksi tehdystä työstä.

Lisätiedot: Suomen Leipuriliitto ry, tj. Mika Väyrynen, puh. 0400 887 761,
mika.vayrynen@leipuriliitto.fi, www.leipuriliitto.fi

ABC:n perinteinen Joulun noutopöytä on tarjolla PKO:n ABC-asemilla (pois lukien ABC Outokumpu) 6.-7.12.2022 sekä 20.12.2022 klo 11-16.

20.12. on tarjolla ABC:lla paikan päällä paistettua kinkkua.

Lisäksi 29.12.2022 klo 16-19 tarjolla on Pizzabuffa!

Joulun noutopöydän hinta S-Etukortilla 17,90 €.

Hinta ilman S-Etukorttia 19,90 €. Lapset 3-7-vuotiaat 5,90 € ja juniorit 8-12-vuotiaat 7,90 €. Alle 3-vuotiaat syövät aikuisten ruokaillessa veloituksetta noutopöydästä.

ABC joulumenu 6.-7.12.2022 ja 20.12.2022

Kirjolohta ja sinappi-smetanakastiketta (L,G)

Karjalanpaistia (M,L,G)

Joulukinkkua ja talon sinappia (M,L,G)

Perunalaatikkoa (L,G)

Porkkanalaatikkoa (L,G)

Lanttulaatikkoa (L,G)

Keitetyt  perunat (M,L,G)

Jouluinen salaattipöytä

Joulutorttu ja kahvi (L)

Tervetuloa ruokailemaan PKO:n ABC-asemille!

Huom: sairastapauksen vuoksi Joensuun kaupunginteatterin 39 askelta -näytelmän esitykset keskiviikkona 23.11.2022 kello 14 ja 18 on jouduttu perumaan.

Pahoittelemme peruutusta!

S-etutarjous on voimassa korvaavasti ke 7.12. kello 18 esityksessä eli 5 euron alennus perushintaisesta lipusta, (norm. 28 euroa, S-etulippuna 23 euroa).

Voit vaihtaa tai palauttaa lippusi Carelicumin asiakaspalvelussa osoitteessa Koskikatu 5. Puhelinpalvelu 013 337 5222 on avoinna ma–pe kello 10–12. Voit myös ottaa yhteyttä sähköpostilla: carelicum.palvelut@joensuu.fi

John Buchanin kirjaan ja Alfred Hitchcockin elokuvaan perustuva parodia 39 askelta täyttää pikkujoulukomedian paikan Joensuun kaupunginteatterin syysohjelmistossa. Nostalgisen dekkarikomedian päähenkilö Richard Hannay sotketaan tahtomattaan vakoilutapaukseen, kun hän joutuu yllätyksekseen epäillyksi murhasta. Alkaa hurja pakomatka ympäri Brittein saaria, kun Richard poliisit ja kansainväliset vakoojat perässään yrittää puhdistaa nimeään ennen kuin on liian myöhäistä.

S-Etukortilla 5 euron alennus perushintaisesta lipusta. S-etukortilla lipun hinta 23€ (norm. 28), max 2 etulippua/kortti, ei kerrytä bonusta. Näytä S-etukorttia ostaessasi lippua. Etuhintaisia lippuja myy Carelicumin lipunmyynti.

Lue lisää: https://www.joensuunteatteri.fi/ajankohtaista/39-askelta-esitykset-peruutettu-23-11-2022/

Tiistaista 15.11. lähtien Prisma Joensuussa asiakas voi kerätä ostoksensa suoraan ostoskasseihin ja skannata ne jo myymälää kiertäessä. Näin kassalla asiointi on sujuvampaa, kun ostoksia ei kassalla erikseen skannata ja pakata ostoskärrystä tai -korista kassiin. Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) on maakunnan ensimmäinen vähittäiskaupan toimija, joka ottaa Kerää ja skannaa -palvelun käyttöön.

 

– Haluamme tarjota asiakkaillemme erilaisia asiointitapoja: verkkokauppa, pikakassa, perinteinen linjakassa sekä kerää ja skannaa muodostavat kokonaisuuden, josta jokainen voi löytää itselleen sopivan asiointitavan. Ostoskierroksen aikana käytettävät itseskannauspalvelut ovat todella suosittuja esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa. Näissä maissa paikoin jopa puolet asiakkaista skannaa ostokset jo niitä kerätessään. Kerää ja skannaa -palvelua on testattu myös muutamissa Prismoissa eri puolella Suomea, ja uudistus on saanut erittäin hyvää palautta. Olemme innoissamme päästessämme palvelemaan nyt myös Prisma Joensuun asiakkaita uudella tavalla. Kerää ja skannaa -palvelua on meiltä toivottu erityisen paljon, kertoo vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen.

 

S-ryhmässä on pilotoitu muutamassa myymälässä jo kahden vuoden ajan Kerää ja skannaa -palvelua ennen kuin se on otettu laajemmin käyttöön.

 

Palvelua on toivottu paljon, ja se on saanut runsaasti kiitosta

Käytännössä asiointi sujuu siten, että myymälän molempien sisäänkäyntien luokse on sijoitettu käsiskannerit ja ohjeet palvelun käyttämiseen. Henkilökunta opastaa rekisteröitymisessä ja laitteen käytössä. Asiakas nappaa sisäänkäynniltä mukaansa käsisk

annerin ja skannaa ostoksensa sitä mukaa kun kerää niitä ostoskassiin. Pikakassojen luota löytyy käsiskannerin palautuspiste. Palautuksen yhteydessä tulostetaan koontikuitti, joka maksetaan normaalisti kassalla. Kassalla siis skannataan sutjakasti vain yksi viivakoodi, vaikka ostoksia olisi kertynyt monta kassillista.

– Muualta Suomesta saatujen käyttökokemusten perusteella erityisen paljon palvelua käyttävät ostoskärryjen kanssa kulkevat, paljon kerralla ostavat asiakkaat, jotka voivat kätevästi pakata tuotteita jo ostoskärryihin sijoittamiinsa ostoskasseihin. Kassalla jää sitten yksi vaihe pois, kun tavaroita ei tarvitse erikseen purkaa ja pakata uudelleen. Palautteissa ovat erityisesti korostuneet asioinnin helppous, nopeus sekä se, miten hyvin henkilökunta on ollut apuna uuden palvelun käytössä, kertoo prismajohtaja Olli Kontiainen.

Palvelun saa käyttöönsä, kun näyttää myymälän sisäänkäynnin luona olevan kalusteen lukijalle S-Etukorttia. Ensimmäisellä kerralla hyväksytään käyttöehdot, seuraavilla pelkkä S-Etukortin vilautus vapauttaa käsiskannerin. Palvelu on suunnattu S-ryhmän asiakasomistajille, ja sitä voi hyödyntää vain S-Etukorttia käyttämällä. Kerää ja skannaa -palvelussa on mahdollista ostaa ikärajavalvottavia tuotteita. Ikärajavalvottavia tuotteita ostavalta asiakkaalta tarkastetaan ikä aina maksamisen yhteydessä. Pikakassalla kassajärjestelmä keskeyttää asioinnin ja pyytää myyjää tarkastamaan asiakkaan iän.

– Palvelu sujuvoittaa eniten asiointia hypermarket-kokoluokan myymälöissä, joissa tehdään isoja kertaostoksia. Nyt keräämme toiminnasta kokemuksia, ja tällä hetkellä meillä on tarkoitus ottaa palvelu käyttöön vain Prismassa, Härkönen sanoo.

 

Lisätietoja: PKO, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen, p. 010 762 2035

 

Katso video palvelusta täältä:

Kysyimme PKO:n omistajilta toiveita ja ideoita siitä, mihin kohteeseen joulumuistamisiin varatut rahat (3 500 €) voisi lahjoittaa.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) on kotitalouksien omistama kuluttajaosuuskunta. Siksi on luontevaa kysyä omistajiltamme, eli tavallisilta pohjoiskarjalaisilta, mihin he haluavat joulumuistamisiin varatut rahat käytettävän.

Saimme tänä vuonna huikean määrän ehdotuksia lahjoituskohteeksi: yhteensä n. 500 ehdotusta. Kiitos kaikista ehdotuksista! Loppuäänestykseen valittiin omistajilta eniten ehdotuksia keränneet kolme kohdetta. Nyt on aika valita, lahjoitetaanko varat Hope Ry:lle, Mieli Ry:lle (Sekasin-chat) vai Siun Soten lastenpsykiatriaan.

Hope Ry jakaa kriisin kokeneille ja vähävaraisille perheille vaate- ja tavaralahjoituksia. Mieli Ry:n Sekasin-chat on matalan kynnyksen palvelu nuorten mielenterveyden hyväksi. Siun soten lastenpsykiatria auttaa 0-13-vuotiaiden lasten mielenterveyden vakavissa häiriöissä.

Äänestä omaa suosikkiasi tästä linkistä: https://my.surveypal.com/PKO-jakaa-hyvaa-joulumielta—aanesta-nyt—2022

Äänestysaikaa on 6.12.2022 klo 12 saakka.

Tiedossa luonnonläheistä sisustusta, retkieväitä ja puolapuut joka huoneessa.

Kesällä 2023 avautuva Break Sokos Hotel Koli Kylä on sekä portti kansallispuistoon että Kolin kylän keskipiste. Monipuoliset retkeilyreitit alkavat lähes hotellin pihasta, joten kodikas kylähotelli on luonteva tukikohta aktiiviselle liikkujalle. Kansallispuiston reittien tunnelma jatkuu hotellissa, jonka sisustukseen on haettu inspiraatiota Kolin kauniista vuodenajoista ja retkielämästä. Kylähotelli tuo uutta tarjontaa Ukko-Kolin huipulla toimivan Break Sokos Hotel Kolin rinnalle.
 
”Koli on hyvin monimuotoinen paikka, jossa vaihtelevat suuresti niin maisemat, aktiviteetit kuin eri vuodenajat. Meiltä voikin löytää joka kerta uutta! On hienoa, että jatkossa saamme vaihtelevuutta myös majoitukseen. Kolin huipulla sijaitsevalta Break Sokos Hotel Kolilta löytyy huoneita kansallismaisemalla, näköalaravintola, kylpylä ja suora pääsy rinteisiin. Uusi Break Sokos Hotel Koli Kylä taas tarjoaa kodikkaan tukikohdan aktiivilomaan retkeilyreittien alkupäässä ja keskellä elämänmakuista Kolin kylää”, hotellinjohtaja Pasi Ripatti kertoo.

Kiehtovia yksityiskohtia luonnon inspiroimana

Hotellin kerros kerrokselta vaihtuva tunnelma vie majoittujan Kolin erilaisiin vuodenaikoihin, aina kevään aamusumuisista kuusimetsistä Kolin tykkylumisille huipuille. Hotelliin tulee paljon kiehtovia yksityiskohtia, yllättävimpinä joka huoneesta löytyvät, verryttelyyn sopivat puolapuut sekä baarin ylle tuleva kelohongasta rakennettu valaisin.
 
”Tekemämme sisustusratkaisut nojaavat ympäröivään luontoon ja retkielämään: maanläheisiä sävyjä, vaelluspolkujen retkiopasteita, Kolin kallioiden kuviointia. Kalustamisessa hyödynnetään paikallista puusepäntyötä ja lähituottajien materiaaleja, kuten vuolukiveä”, kertoo Nina Ahlroos sisustussuunnittelusta vastaavasta Schauman Arkkitehdit Oy:stä. ”Värien ja luontoaiheiden rinnalla toistuvat pelkistetyt puu- ja kivipinnat. Kokonaisuus on rauhallinen ja seesteinen – Kolille ominainen piirre sekin.”

Kansallispuiston retket eväshetkineen jatkuvat hotellissa

Eväät ovat olennainen osa retkipäiviä. Niitä tarjoilevat kylähotellin konstailematon ruokaravintola Kannonnokka ja kahvilakeidas Puronmutka. Paikallisuus on valttia täälläkin. Ravintolan menulta löytyy muun muassa polvijärveläisen tilan lihaa, ja retkieväitä tehdään paikallisen leipomon tuotteista. Yhteistyökumppanien nimet julkistetaan myöhemmin.
Lapsivieraiden retket jatkuvat aulan leikkinurkan mökeissä ja kiipeilyseinällä. Hotellin ullakolta löytyvät saunatilat takkahuoneineen, porealtaineen ja maisemaparvekkeineen tarjoavat hemmottelua ja rentoutumista aktiivipäivän jälkeen.
 
Break Sokos Hotel Koli Kylä avautuu kesällä 2023. Rakentaminen kylälle sekä valitut materiaalit ja energiamuodot aluelämpökeskuksesta omaan aurinkovoimalaan tukevat hotellia operoivan Pohjois-Karjalan Osuuskaupan vastuullisuusstrategian periaatteita kestävän matkailun puolesta. Uusi hotelli tulee työllistämään vakituisesti 50-60 hotelli- ja ravintola-alan ammattilaista, rekrytointi on parhaillaan käynnissä.
 
Tätä on tiedossa:
• sijainti keskellä Kolin kylää, pihasta 100 m luontoreiteille
• neljä kerrosta, 130 huonetta, kaksi ravintolaa
• ullakkosauna, myös tilaussauna porealtaineen ja maisemaparvekkeineen
• 130 auton pysäköintialue, 10 sähkölatauspaikkaa
• oma aurinkovoimala, oma aluelämpökeskus
• kolme liiketilaa
• huipulle (vaativaa) retkeilyreittiä pitkin 3 km, autolla 5 min, yhteiskuljetuksia tulossa
• kylähotellille haetaan sekä Green Key- että Sustainable Travel Finland -tunnukset
 
Kylähotelliin kolmesta liiketilasta osa on vielä vuokrattavissa. Tiloihin etsitään palveluntuottajia, jotka lisäävät osaltaan matkailijoiden viihtymistä hotellissa ja Kolilla.
 
Lisätietoja:
 
Hotellista ja sen avoimista työpaikoista: Pasi Ripatti, hotellinjohtaja, Break Sokos Hotel Koli Kylä ja Break Sokos Hotel Koli, puh. 050 354 4766, s-posti pasi.ripatti@sok.fi
 
PKO:n matkailustrategiasta, Break Sokos Hotel Koli Kylän liiketiloista sekä Kolin matkailualueen mahdollisuuksista:
Tiina Kanninen, matkailu- ja myyntijohtaja / Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ja hallituksen puheenjohtaja / Kolin Matkailu Oy, puh. 050 440 3385, tiina.kanninen@sok.fi
 
Break Sokos Hotel Koli Kylä on Kolin kylän keskellä, kansallispuiston retkeilyreittien äärellä sijaitseva luonnonläheinen ja rento hotelli. Kylähotelli tarjoaa vierailleen hyvää oloa niin Kolin monimuotoisen luonnon ja aktiviteettien äärellä kuin hotellilla retkeilypäivän jälkeen. Uusi kylähotelli valmistuu arvion mukaan kesä-heinäkuussa 2023. Hotellia operoi Pohjois-Karjalan Osuuskauppa.
Kylähotelli tuo uutta tarjontaa Ukko-Kolin huipulla sijaitsevan Break Sokos Hotel Kolin rinnalle.
 
https://www.sokoshotels.fi/fi/koli/sokos-hotel-koli
 
#meijänpko #sokoshotelkoli #koli

Tänään on julkaistu Markku Pölösen videosarjan kolmas osa, joka kertoo osuustoiminta-aatteesta ja PKO:sta.

Voit katsoa videon myös täältä: https://youtu.be/_DZiorhmlTY

Markku Pölönen teki PKO:lle yritysmuotovideoiden sarjan

Osuustoimintamieheksi tunnustautuva elokuvaohjaaja Markku Pölönen sanoo, että tällä yritysmuodolla on hyvä kaiku ihmisten mielissä.

– Osuustoiminnan tulo Suomeen aiheutti pienimuotoisen vallankumouksen, niin hyvin se pohjoiskarjalaiseenkin mentaliteettiin istui. Se, että liiketulos käytetään yhteiseen hyvään, on hienosti keksitty, jopa idealistinen ajatus. Vaurauden jakaminen tasaisesti koko maakuntaan onnellistuttaa kaikkia täällä asuvia.

Pölönen on ollut itsekin mukana PKO:n hallinnossa sen edustajiston jäsenenä. Nyt hän antaa jälleen panoksensa osuustoiminnallisen yritysmuodon tunnetuksi tekemiseen. Hän on käsikirjoittanut ja tuottanut PKO:lle viisi erilaista lyhyttä videota, joissa valotetaan PKO:n yritysmuodon eri piirteitä. Pölönen on myös ohjannut videot sekä toimii niissä kertojana.

– Osuustoiminnallisessa yrityksessä ihminen ei palvele pääomaa, vaan pääoma ihmistä. Väitän jopa, että osuuskauppa osaa unelmoida. PKO:n unelmat ovat samat kuin sen omistajien, meidän pohjoiskarjalaisten ihmisten unelmat.

Pölösestä meinasi tulla myymälänhoitaja

Osuustoiminta kuuluu myös Pölösen lapsuuteen. Kun hän muistelee lapsuuttaan, kuulee heti, että nyt asialla on todellinen elokuvan tekijämies. Hän maalailee nopeasti eteemme elävän kuvan, jossa pääosassa on hänen osuuskaupan myymälänhoitajana toiminut setänsä. Vähällä oli, ettei Pölönen seurannut tämän jalanjälkiä, niin hyvältä pikkupojasta tuntui huomata, kuinka onnellisiksi ihmiset tulivat myymäläauton nähdessään.

Ajat ovat muuttuneet, mutta Uimaharjussa, niin kuin koko Pohjois-Karjalassa, osuuskauppa toimii edelleen. Vuonna 2005 maailman turuilta takaisin kotikonnuilleen palannut Pölönen on saanut todeta, kuinka pienten kyläkauppojen tilalle on noussut nykyaikaisia S-marketteja. Joensuun Prisma on yksi Suomen suurimmista vähittäiskaupoista. Siellä Pölönenkin kertoo asioivansa lähes päivittäin.

Pohjoiskarjalaisuus syvällä ihon alla

Markku Pölönen tunnetaan erinomaisena pohjoiskarjalaisen luonnon ja mielenmaiseman kuvittajana.

– Pohjoiskarjalaisuus on kaiken tekemiseni lähtökohta. Se on tavalla tai toisella mukana jokaisessa elokuvassani, vaikka jotkut niistä sijoittuvatkin muualle.

Pölösen juuret ovat syvällä Pohjois-Karjalan maaperässä, Enon kunnassa Ahvenisen kylässä, 17 kilometriä Kolilta. Siellä hänen sukunsa on asunut jo 300 vuotta.

– Kesät vietän ”huvilassani” Pielisen rannalla. Kuuden neliön mökin rakensi velipoikani vanhan tuvan tuulikaapista. Syön joka päivä ulkona, kun sisälle ei keittiötä mahdu. Mutta niiden maisemien arvoa ei voi rahassa mitata.

Maisema onkin yksi niistä asioista, joka Pölösen mielestä parhaiten määrittää pohjoiskarjalaisuutta. Sen lisäksi niitä ovat kieli ja murre sekä omaperäinen huumori.

Joensuun torin uuden liikerakennuksen nimikilpailu on avattu. Kaikille avoimessa nimikilpailussa jokainen halukas voi ehdottaa nimeä liikerakennukselle netissä osoitteessa pko.fi/nimikilpailu 31.12.2022 mennessä. Ehdotuksia voi myös postittaa osoitteeseen PKO, Nurmeksentie 2, 80100 Joensuu. Laitathan kirjekuoreen merkinnän NIMIKILPAILU. Nimiehdotuksia voi antaa myös PKO:n myymälöissä olevilla interaktiivisilla Raati-näytöillä.Liikerakennuksen rakennuttajana PKO:n edustajat valitsevat nimiehdotusten joukosta 4–5 ehdotusta, joista yleisö pääsee äänestämään voittajan. Äänestys on avoinna tammi-helmikuun 2023 ajan. Nimikilpailun voittaja julkistetaan maaliskuussa 2023.

– Kauppahallista tai minkä nimen rakennus saakaan, halutaan tehdä maakunnan pääkaupungin keskustaa elävöittävä ja vetovoimainen kokonaisuus. Samalla tavoin torista tulee tehdä ympärivuotisesti elävä sen sijaan, että torielämä keskittyy vain kesäkuukausiin ja talvikaudella katsotaan vaneriluukuilla suljettuja ikkunoita. Tarkoituksena on rakentaa kaupunkilaisille ja matkailijoille yhteinen olohuone, jonne halutaan kokoontua. Kaupunkilaisten tarpeet lopulta määrittelevät sen mikä liiketoiminta hallissa menestyy, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

PKO on järjestänyt kaikille avoimen nimikilpailun aiemminkin. 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi PKO lahjoitti 2019 pronssisen susipatsaan kaupunkikeskustayhdistys Virta ry:lle ja pohjoiskarjalaisille. Joensuun torin penkillä istuva patsas sai nimikilpailussa nimekseen Morshukka.

PKO:n hallitus päätti 21.6.2022, että PKO rakentaa Joensuun torille uuden liikerakennuksen.

Kerrosalaltaan noin 1 000 neliön ja kaksikerroksisen rakennuksen rakennustyöt käynnistyivät 26. syyskuuta, ja ne ovat valmiit kesällä 2023. Hankkeen kustannusarvio on noin 5,6 miljoonaa euroa.

– Hankkeen suunnittelun aikana PKO on tehnyt kaksi kyselyä, joihin internetissä, facebookissa sekä PKO:n myymälöissä olevilla Raati-näytöillä saatiin yli 20 000 vastausta. Näin suurta vastausmäärää on tuskin koskaan saatu mihinkään Joensuun seudun rakentamista koskevaan kyselyyn. Kaupunkilaisia on osallistettu poikkeuksellisen laajasti. Kyselyjen tulos oli selkeä: torille halutaan ympärivuotisesti aukioleva, nykyaikainen ja vetovoimainen liikerakennus, Kivelä sanoo.
Uuden liikerakennuksen pääurakoitsijaksi on valittu Joensuun HS-Kiinteistösaneeraus Oy. Työt aloitettiin torin Siltakadun puolelta purkamalla tulevan liikerakennuksen kohdalta laatoitus. Sen jälkeen työ laajeni torin Koskikadun eli Carelicumin puoleiselle laidalle, jossa vanhan puretun kauppahallin kohdalla olleelle alueelle tehdään laatoitus. Laatoitustyö valmistuu alkutalvesta 2023.

– Kuten kaikissa rakennusprojekteissamme työllistämme aina mahdollisimman paljon paikallisia pohjoiskarjalaisia urakoitsijoita. Liikerakennuksen rakentaminen tuo 95,2 henkilötyövuoden verran töitä paikallisille ammattilaisille, Kivelä sanoo.
– Meidän perustehtävä on tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää. Sitä teemme tarjoamalla palveluja ja etuja omistajillemme sekä edistämällä maakunnan elinvoimaisuutta. Tästä näkökulmasta maakunnan keskuskaupungin ja sen torialueen elävöittäminen on työtä Joensuun ja maakunnan elinvoiman eteen. Mitä vireämpi ja vetovoimaisempi Joensuu on sitä parempi täällä on ihmisten elää. Keskustan vetovoiman lisääminen palvelee kaikkia torin ympäristön toimijoita, kun torin ympäristöön tulee lisää asiakkaita. Liikerakennusinvestoinnin tulee olla kannattava, mutta pikavoittoja tai pörssiyritysmäisen suuria katteita emme hae, Kivelä sanoo.

Uuteen liikerakennukseen on ollut kaikille valmiille liikeideoille, yrityksille ja yrittäjille avoin kumppanihaku käynnissä maaliskuusta lähtien. Uuteen liikerakennukseen tulevien toimijoiden nimiä julkistetaan yhteisesti sovitusti myöhemmin.

Lisätietoja: PKO, toimitusjohtaja Juha Kivelä, p. 010 762 2026

Kiitos lahjoituksista vähävaraisten perheiden puolesta! 🙏

26 mailaa, 15 luistinparia, maalivahdin varusteet ja paljon muita jääkiekkovarusteita kertyi lahjoituksina Joensuun Kiekkopoikien ja PKO:n Yhteistä hyvää-tempauksessa 15.10. JoKP – Hokki-ottelussa. Hope Ry, Joensuun Kiekko-Pojat ja PKO kiittävät tuhannesti kaikkia lahjoittaneita! Kiitos myös Juniori Jokipojille lahjoitusten vastaanottamisesta jäähallilla!

– Ilman lahjoituksia Hope Ry:n tuki vähävaraisille perheille ei onnistuisi. Järjestämme seuraavan Yhteistä hyvää-tempauksen jälkeen harrastusvälinepäivän, jolloin asiakasperheemme voivat tulla valitsemaan itselleen sopivia varusteita. Toivomme lahjoituksina erityisesti lasten ja nuorten sisäpelikenkiä, tiiminvetäjä Sanna Räsänen (kuvassa) Hope Ry:ltä kertoo.

Seuraava Yhteistä hyvää -tempaus järjestetään Josba – Saipa -ottelussa sunnuntaina 6.11.2022 klo 17 Joensuu Areenalla. Hyväkuntoisia lasten ja nuorten salibandy-varusteita ja sisäpelikenkiä lahjoittamalla autat Pohjois-Karjalan vähävaraisia lapsia, nuoria ja perheitä. Varusteet jakaa niitä tarvitseville Hope Ry. Josba tarjoaa lahjoittajille ilmaisen sisäänpääsyn illan peliin.

Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat osa vastuullisuustekoja, joilla PKO edistää maakunnan elinvoimaisuutta. Näin toteutamme käytännössä sekä PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti. 💚

#meijänpko #jokipojat #josba #yhteistähyvää

Suomen Leipuriliitto ry:n järjestää jälleen Vuoden Leipäkauppa-kilpailun, nyt jo kahdettakymmenettä seitsemättä kertaa. Tällä kerralla kilpailussa mukana ovat market-sarjan päivittäistavarakaupat, joista Leipuriliiton alueyhdistykset ovat valinneet alueelliset ehdokkaat. Pohjois-Karjalan Leipomoyrittäjät ry valitsi S-market Niinivaaran Joensuusta maakunnan ehdokkaaksi Vuoden Leipäkaupaksi 2023.

– Olemme ylpeitä tästä huomionosoituksesta. Meillä on erittäin osaava henkilökunta. Henkilökunnan kanssa olemme kehittäneet toimintaamme siten, että paistopisteeseen paistetaan tuotteita myös yöllä, koska S-market Niinivaara on avoinna ympäri vuorokauden, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) marketpäällikkö Lassi Taren sanoo.

– Valintaperusteluissa painotimme erityisesti sitä, että paikallisten tuotteiden valikoima on laaja ja näyttävästi esillä, Pohjois-Karjalan leipomoyrittäjät ry:n varapuheenjohtaja ja Pielispakari Oy:n toimitusjohtaja Erkki Timonen sanoo.

– Työ suomalaisen ja ennen kaikkea paikallisen leivän arvostuksen eteen on ollut meille jo pitkään strateginen valinta: haluamme leipäosastolla olevan pääasiassa kotimaisia ja ennen kaikkea paikallisia tuotteita. Paikallisten tuotteiden menekin edistäminen on meille sydämen asia. Siksi kaikki paikalliset tuotteet on merkitty Työtä Pohjois-Karjalasta –merkillä, jotta asiakkaiden on mahdollisimman helppoa löytää ne, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen sanoo.
PKO:n myymälöissä tehty työ paikallisen leipäkulttuurin edistämiseksi on huomioitu aiemminkin. S-market Rantakatu on maakunnan ainoa supermarket, joka on valittu valtakunnalliseksi Vuoden Leipäkaupaksi (2015). Prisma on valittu Vuoden leipäkaupaksi vuonna 2018.

Alueelliset ehdokkaat ovat: K-Market Herkkukirsikka, Suomussalmi K-Supermarket Hansa, Ulvila K-Supermarket Kuninkaankulma, Tampere K-Supermarket Mynämäki K-Supermarket Pikantti, Mikkeli K-Supermarket Tarmola, Porvoo K-Supermarket Toppila, Oulu K-Supermarket Valtari, Kouvola, S-market Niinivaara, Joensuu S-market Laihia OSK Keskimaa Mestarin Herkku, Jyväskylä

Jokaiselle myymälälle annetaan ehdokkuudesta kertova ”Ehdolla Vuoden 2023 Leipäkaupaksi” -banderolli, jonka myymälät voivat kiinnittää leipäosastolleen.
Valintaan voivat vaikuttaa myös ehdolle asetetut myymälät itse. Ehdokasmyymälöitä on pyydetty lähettämään Suomen Leipuriliitolle perustelut ja video/kuvia leipäosastoon panostamisesta ja siinä onnistumisesta. Esiraati käy läpi perustelut ja valitsee niiden mukaisesti 3-5 finalistia. Suomen Leipuriliiton valitsijaraati vierailee finalistimyymälöissä alkuvuodesta 2023 ennalta ilmoittamattomana aikana ja valitsee niiden joukosta voittajan.

Voittaja palkitaan ensi helmikuussa Vuoden 2023 Leipäkauppa -tittelillä. Tunnustus myönnetään päivittäistavarakaupalle, joka on esimerkillisesti paneutunut ja panostanut leipomotuotteiden kauppaan ja huomioinut monipuolisesti kuluttajien toiveet ja tarpeet.

Vuoden Leipäkaupan valinnassa arviointikriteereitä ovat valikoiman monipuolisuus ja tuoreus sekä paikallisten, alueellisten ja valtakunnallisten leipomotuotteiden saatavuus. Erityisesti huomioidaan se, että tuotteet on valmistettu Suomessa. Muita kriteereitä ovat sesonkien ja erityisruokavalioiden huomioiminen leipäosastolla, leipäosaston yleisvaikutelma, siisteys ja järjestys, tuotteiden esillepano, osaston omaleimaisuus sekä henkilöstön asiantuntemus ja palvelualttius.
Vuoden Leipäkaupan valinnassa ovat joka toinen vuosi mukana hypermarketit ja tavaratalot, joka toinen vuosi pienemmät päivittäistavarakaupat. Vuoden 2022 Leipäkaupaksi valittiin K-Citymarket Tammisto hypermarket-tien ja tavaratalojen sarjassa.

Vuoden Leipäkauppa -tunnustuksella palkitaan sekä kauppa että sen leipäosaston henkilökunta suomalaisen leipäkulttuurin ja leivän arvostuksen hyväksi tehdystä työstä.

Lisätiedot:
Suomen Leipuriliitto ry, tj. Mika Väyrynen, puh. 0400 887 761, mika.vayrynen@leipuriliitto.fi
Pohjois-Karjalan Leipomoyrittäjät ry, Erkki Timonen, p. 040 054 8166
PKO, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen, p. 050 359 0338


Kuvassa vasemmalta oikealla ovat Pohjois-Karjalan leipomoyrittäjät ry:n sihteeri Pekka Eskelinen, marketpäällikkö Lassi Taren, Pohjois-Karjalan leipomoyrittäjät ry:n varapuheenjohtaja Erkki Timonen ja myyjä Jenna Tolvanen.