– Padel X:ssä arvostamme laatua, ensiluokkaista padelkokemusta, yhteisöllisyyttä, liikunnan iloa ja hyvinvointia. Padel X -keskus tarjoaa aina parhaan mahdollisen kokemuksen lämmittelystä pelaamiseen ja palautumisesta ajanviettoon, joten panostamme keskukseen sen mukaisesti. Otimme yhteyttä PKO:hon ja olemme kiitollisia, että pääsimme yhdessä suunnittelemaan yhden Suomen hienoimmista padelkeskuksista Repokallion alueen läheisyyteen Hukanhaudalle. Projektin edetessä aikataulut ovat täsmentyneet ja avaustavoite on syksy 2023. Se on kesää parempi avausajankohta, Padel X:n founder ja toimitusjohtaja Iivari Lappalainen kertoo.

Padel X on Suomen suurin kotimainen padel-ketju. Padel on mailapeli, joka on yksi maailman nopeimmin kasvavista urheilulajeista ja kasvattaa suosiotaan nopeasti myös Suomessa.

– Hanke on lähtölaukaus omistamamme entisen Destian varikon tontin kehittämiselle osoitteessa Käkisalmenkatu 33. Yhteistyökumppanivalinnassa meille oli tärkeää Padel X:n suomalaisomisteisuus sekä heidän tahto kehittää alueen elinvoimaa. PKO rakennuttaa keskuksen Padel X:n toiveiden mukaisesti, minkä jälkeen Padel X vuokraa sen käyttöönsä. KRV-urakoitsijaksi on valittu kontiolahtelainen Master Kodit Oyt. Noin 3,5 miljoonaa euroa maksavan padelkeskuksen rakentaminen tuo 59,5 henkilötyövuoden verran töitä paikallisille rakennusalan toimijoille. Rakennustyöt on aloitettu lokakuussa 2022 ja ne ovat täysin aikataulussaan, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

 

Kylmäaltaat, näköalasauna ja hohto-padelia

PKO toteuttaa yhdessä Padel X:n kanssa modernin korkean laatuluokan padel-keskuksen. 3 200 neliömetrin kokoiseen keskukseen tulee 9 korkeimman kilpatason (WPT-standardi) mukaista padel-kenttää ja tilava lämmittelyalue, jossa on kattava varustelu. Myös valaistus ja akustiikka toteutetaan korkeimmalla vaativuustasolla, mikä mahdollistaa Suomessa vielä harvinaisen ensiluokkaisen padel-kokemuksen. Palautumista varten keskukseen rakennetaan miehille ja naisille omat pukuhuoneet, kylmäaltaat ja yhteinen näköalasauna. Keskukseen tulee myös tilava kahvila-shop sekä laajat oleskelutilat. Kahvila sekä oleskelutilat ovat keskeinen osa Padel X -konseptia ja paikallisen Padel X -yhteisön rakentamista.

– Keskuksemme ovat ”kakkos-koteja” asiakkaillemme. Osana yhteisöllisyyttä Padel X järjestää toistuvasti tapahtumia ja iltoja vakioasiakkailleen (esim. hohto-padel). Yhteisöllisyyttä tukee myös keskukseen rakennettava iso unisex-näköalasauna, mikä mahdollistaa yhdessä rentoutumisen pelien jälkeen puolison, perheen ja koko peliporukan voimin. Saunassa kaikki ovat uima-asut päällä, Lappalainen avaa hanketta.

– Pidemmän aikavälin tavoitteena meillä on halu rakentaa tälle 2 hehtaarin tontille alueen palvelutarjontaa merkittävästi parantava kokonaisuus. Kaavamuutosten myötä palvelutarjontaa voisi parantaa S-marketin, polttonestejakelun, autojen pesuhallin sekä pysäköintialueen kaltaisilla lähipalveluilla, Kivelä sanoo.

 

Työtä paikallisille

Lappalaisen mukaan toiminnan käynnistyttyä padelkeskus luo Joensuuhun uuden yrityksen, joka palkkaa alueelta yhden täysipäiväisen työntekijän (keskusvastaava) sekä 4–6 tuntityöntekijää (kahvila-shop ja respa). Lisäksi Padel X Joensuu mahdollistaa elinkeinonharjoittamisen padel-valmentajana joko kouluttamalla paikallisia ammattiin tai tarjoamalla paikallisille valmentajille yhteistyömahdollisuuden Padel X Joensuun kanssa. Lisäksi Padel X Joensuu etsii paikallisia yhteistyökumppaneita, joiden kanssa toteuttaa tapahtumia. Näin toimiessaan Padel X elävöittää paikallista liiketoimintaa, opiskelijaelämää ja turismia. Padel X on avoin tekemään yhteistyötä paikallisten kahvila- ja catering-yrittäjien kanssa.

– Tällä tavalla yhteinen hankkeemme toteuttaa PKO:n tahtotilaa alueen elinvoiman edistämisestä. Näin teemme missiomme mukaisesti Joensuusta entistäkin parempaa paikkaa elää, Kivelä sanoo.

 

Lisätietoja: Iivari Lappalainen, toimitusjohtaja, Padel X Oy, 0505700798, iivari@padelx.fi
Juha Kivelä, toimitusjohtaja, PKO, p. 010 762 2026, juha.kivela@sok.fi

 

Sokos-tavarataloketju ja second hand -muodin verkkokauppa Emmy aloittivat yhteistyön, jonka odotetaan kasvattavan vaatteiden kierrättämistä sekä käytettyjen vaatteiden markkinaa merkittävästi Suomessa. Kaikkiin 20 Sokos-tavarataloon tulee Emmy-myyntilaatikot. Joensuun Sokoksella myyntilaatikko sijaitsee kauppakäytävällä ensimmäisessä kerroksessa.

Sokos on Suomessa ensimmäinen tavarataloketju, joka tuo vaatteiden kierrätysmahdollisuuden asiakkaiden ulottuville tällä laajuudella. Suomalaisten vaatekaapeissa lymyää käyttämättömänä rahanarvoisia aarteita. Yhteistyön tavoitteena on pidentää vaatteiden, asusteiden ja jalkineiden käyttöikää ja helpottaa käyttökelpoisten ja hyväkuntoisten vaatteiden kierrättämistä.

– Etsimme keinoja vaatteiden arvostuksen kasvattamiseksi, käyttöiän pidentämiseksi ja hoitamiseksi asiakkaalle helpolla tavalla. Tuomalla kestävän kuluttamisen palvelut lähelle arjen asiointia kynnys niiden käyttämiseksi madaltuu. Tätä asiakkaammekin ovat toivoneet, sanoo kehitysjohtaja Päivi Juntunen, S-ryhmän tavaratalo- ja erikoisliikekaupasta.

– Yhteistyö on kiertotaloudellisesti historiallinen. Neljän miljardin euron vaatemarkkinasta käytettyjen osuus on nyt vain 1–2 prosenttia ja arvioimme, että nyt käynnistyvä yhteistyö voi kasvattaa käytettyjen vaatteiden markkinaa jopa 40 prosentilla. Kyse on tähän saakka Suomen suurimmasta käytettyjen vaatteiden markkinan laajentamisoperaatiosta, taustoittaa Emmy Clothing Company Oy:n toimitusjohtaja Timo Huhtamäki.

Sokos auttaa oman tyylin löytämisessä ja kestävien pukeutumisvalintojen tekemisessä sekä kehittää uusia keinoja kestävän kuluttamisen ratkaisujen löytämiseksi lähelle arjen asiointia. Kiertotalouden edistäminen on tärkeä osa S-ryhmän vastuullisuusohjelmaa, jonka yksi keskeinen tavoite on kestävän kuluttamisen edistäminen yhdessä asiakkaiden kanssa.

Lisätietoja: Emmy – Sokos Palvelut, Päivi Juntunen, kehitysjohtaja, tavaratalo- ja erikoisliikekaupan ketjuohjaus, paivi.juntunen(at)sok.fi, puh. 010 768 1023

Timo Huhtamäki, Emmy Clothing Company Oy:n toimitusjohtaja, timo(at)emmy.fi, puh. 040 714 0705

Ruoan hinnan nousu on koskettanut suomalaisia ja moni on joutunut muuttamaan ostokäyttäytymistään säästääkseen arkisissa ruokamenoissa. Osana S-ryhmää PKO haluaa tiukassakin taloustilanteessa tarjota asiakasomistajilleen mahdollisimman edullisen ostoskorin, ja tässä  kaupan omilla merkeillä on tärkeä rooli. Laskemme keskiviikosta 22.3.2023 alkaen kaikkien lähes neljänsadan jo ennestään edullisen Xtra-tuotteen hintaa.

S-ryhmän päivittäistavarakaupan suosituimpia omia merkkejä ovat Kotimaista, Rainbow ja Xtra. Näistä Kotimaista-sarja tarjoaa kotimaista alkuperää olevia laadukkaita tuotteita, Rainbow sen rinnalla makuja maailmalta ja Xtra kaikista halvimman vaihtoehdon lähes 400 pääosin tuontituotteeseen.  Tässä ajassa S-ryhmän toistuvissa asiakastutkimuksissa nähdään, että enemmistö suomalaisista joutuu miettimään hintaa ruokaostoksillaan ja yhä useampi on joutunut tinkimään ostoksistaan. Pitkin vuotta S-ryhmän myyntidatassa ja kyselytutkimuksissa on nähty asiakkaiden tärkeänä säästökeinona omien merkkien tuotteiden valitseminen. Tuoreimmassa kyselyssä* 66 prosenttia vastaajista mainitsee eri säästökeinoista kysyttäessä kaupan omat merkit yhdeksi merkittävimmistä. Ruoan hinnan merkitys ihmisille ylipäätään on ollut kasvussa viime keväästä saakka.

– Olemme jo vuoden alusta vahvistaneet Xtra-tuotteiden löydettävyyttä myymälöissämme muun muassa sijoittamalla niitä hyllynpäätyihin, koska näemme, että tässä taloustilanteessa juuri näitä kaikkein edullisimpia tuotteita halutaan ostaa. Laskemme nyt koko Xtra-tuotesarjan hintatasoa. Xtra-tuotteiden hinnat laskevat kaikissa päivittäistavarakaupan ketjuissamme eli Prismassa, S-marketissa, Salessa, Alepassa ja Food Market Herkussa sekä tietysti myös ruoan verkkokaupassa S-kaupat.fi, kertoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho.

Xtra-tuotteissa halpa hinta kohtaa hyvän laadun. Helsingin Sanomat (25.1.) valitsi Xtra-kahvin edullisten suodatinkahvien maukkaimmaksi ja Ilta-Sanomien (28.2.) äänestyksessä taas Xtra-suklaa äänestettiin parhaaksi suklaalevyksi. Xtra-tuotesarjan tuotteet ovat pääosin ulkomaista hankintaa. Halpa hinta ei tarkoita kuitenkaan vastuullisuusvaatimuksista tinkimistä. S-ryhmän omia merkkejä koskevan tavoitteen mukaisesti Xtra-tuotesarjan kahvi, tee, kaakao ja suklaa on sataprosenttisesti sertifioinneilla vastuulliseksi varmennettua.

– Xtra-tuotesarjaan on viimeisen vuoden aikana myös tuotu yli 50 uutta tuotetta, kuten leipiä, juustoja, muroja ja valmisruokia. Asiakkaiden suosiossa Xtra-tuotteista ovat erityisesti rapsiöljy ja kaakaovanukas kermavaahdolla. Xtra-tuotesarjalla on tärkeä rooli tässä ajassa ja nyt voimaan tulevat pysyvästi edulliset hinnat ovat voimassa ainakin kevät- ja kesäjaksomme. Nipistämme tässä tilanteessa omista katteistamme helpottaaksemme asiakasomistajiemme arkea, lupaa Päällysaho.

*Lähde: S-ryhmän asiakastutkimukset 2023 ja 2022: Hintojen nousun vaikutus ostokäyttäytymiseen, tuorein kysely 3/2023, vastaajamäärä 3513, Feelback Group

Kuva: Antti Haataja

Yhteishyvä-lehti siirtyy myymäläjakeluun toukokuusta alkaen. Jatkossa kaikki S-ryhmän asiakasomistajat voivat ottaa lehden mukaansa ilmaiseksi S-ryhmän kaupoista ja ruoan verkkokaupasta kautta maan. Luvassa on lisää satsauksia digisisältöihin sekä uudistunut lukupaketti printtilehtenä myymälöistä mukaan napattavaksi.

Yhteishyvä on toukokuusta alkaen kaikkien asiakasomistajien saatavilla ja noudettavissa ostosreissulla Prismoista, S-marketeista, Saleista, Food Market Herkuista, Sokoksista sekä ruoan verkkokaupasta (S-kaupat). Juuri ilmestynyt Yhteishyvän maaliskuun numero on viimeinen kotipostilaatikoihin jaeltu lehti.

”Lähes 120 vuoden ajan Yhteishyvä on inspiroinut ja tarjonnut miljoonille suomalaisille vinkkejä arkeen ja juhlaan sekä Suomen suosituimpia reseptejä. Suomalaisten arjen ja median käytön digitalisoituessa elämme ajassa mukana. Vahvistamme ja laajennamme kaupparyhmän digitaalista tarinankerrontaa”, sanoo mediajohtaja Päivi Anttikoski S-ryhmästä.

Myymäläjakelu sai kokeilussa hyvän vastaanoton asiakkailta

Myymäläjakelua kokeiltiin syksyllä 2022. Reilut kaksi kolmasosaa kokeilussa mukana olleista asiakasomistajista piti hyvänä sitä, että Yhteishyvä-lehden saa S-ryhmän kaupoista. Myönteisiä seikkoja olivat etenkin valinnanvapaus ja ympäristönäkökulmat. Hyvää palautetta tuli myös siitä, että lehti on myös uusien lukijoiden ja entistä useamman ulottuvilla.

Yhteishyvän myymäläjakeluun siirtyminen on osa laajempaa S-ryhmän oman median ja kanavien kehitystyötä. S-ryhmässäkin on selvitetty asiakasomistajien mediankäyttöä: suomalaisten arjen ja median kulutuksen digitalisoituessa kaupparyhmässä satsataan digikanavien kehittämiseen. Jakelumuutokseen vaikuttavat myös kustannus- ja ympäristöseikat. Jatkossa voidaan hyödyntää omaa valtakunnallista jakeluverkostoa toimituksissa myymälöihin eri puolilla Suomea.

Yhteishyvä-lehti jatkossa veloituksetta S-ryhmän kaupoista

Yhteishyvä on Suomen luetuimpia aikakauslehtiä. Asiakasomistajien oman median sisältöjen parissa viihtyvät miljoonat suomalaiset. Lehti sai alkunsa vuonna 1905, kun osuuskaupan asiakasomistajille perustettiin oma Yhteishyvä-lehti. Tästä lähtien Yhteishyvä on neuvonut, inspiroinut ja antanut suomalaisille vinkkejä arkeen ja juhlaan.

 

Kuva: SOK

Kauppahalli Joensuun palvelutarjonta täydentyy

Liikerakennuksessa ravintolapalveluja tarjoavat laatuburgereistaan tunnettu suomalainen hampurilaisketju Friends & Brgrs sekä suomalainen VENN, joka on sosiaalisesti vaurasta elämää viettävien ihmisten kohtauspaikka. Aiemmin on julkistettu, että Kauppahallissa kahvila-, kotileipomo- ja ravintolapalveluja tarjoavat Houkutus, La Festa ja Kotileipomo Honey Bee. Houkutus sekä La Festa jatkavat toimintaansa Joensuun keskustassa myös nykyisissä osoitteissaan ja avaavat Kauppahalliin täysin uudet ravintolat. Kotileipomo Honey Beellä on Liperissä toimipaikka, jonka lisäksi yrittäjä avaa Kauppahalliin uuden toimipisteen. Erikoistavarakauppa Emman Puoti siirtää toimintansa Torikatu 23 E:stä kauppahalliin.

– Perustimme Friends & Brgrs:n todellisille hampurilaisten ystäville, sillä sellaisia olemme itsekin. Konseptimme on, että valmistamme ruoan tuoreista, kotimaisista ja puhtaista raaka-aineista. Leivomme sämpylämme itse, jauhamme lihan omassa keittiössämme ja kypsennämme ranskalaisemme triple-cooked-menetelmällä. Emme tyydy oikoteihin, vaan käytämme ainoastaan parhaita tuoreita raaka-aineita ja hankimme ne tuottajilta, joihin voimme luottaa. Friends & Brgrsin fresh casual -ideologia perustuu vastuullisesti tuotettuihin, tuoreisiin ja kotimaisiin raaka-aineisiin sekä omassa keittiössä ja leipomossa valmistettuihin lisäaineettomiin tuotteisiin. Uusi toimipaikka on avautuessaan Friends & Brgrs:in 26. ravintola, toimitusjohtaja Tuomas Piirtola sanoo.

VENNin valikoimissa on helppoa ja herkullista purtavaa, viehkeitä viinejä ja kutkuttavia cocktaileja. VENNissä ei syödä perinteiseen alku-, pää- ja jälkiruokatyyliin. Annokset on suunniteltu jaettaviksi ystävien kesken. VENNiä operoi Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO), jonka henkilökunta huolehtii myös Kauppahallin kaikille yhteisten asiakastilojen siisteydestä.

Kun PKO kysyi liikerakennukseen haluttuja palveluita, eniten toivottiin kahvila- tai leipomopalveluita (2 256 ääntä), juoma- tai ruokaravintoloita (1 750 ääntä) sekä erikoisliikkeitä (1 513 ääntä). Lisäksi neuvoteltiin kalakauppiaiden kanssa, mutta sellaista toimintaa ei ole liikerakennukseen tulossa.

– Vanhanmallinen toiminta lihatiskeineen ei ollut aiemmassa kauppahallissa elinvoimaista. Siksi päädyimme uudenlaiseen konseptiin, koska kyselyjen mukaan erikoiskaupalle sekä kahvila-, leipomo- ja ravintolapalveluille on eniten kysyntää, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Kauppahallin tarjonta täydentyy myös Start Me Up -liikeideakilpailun kautta. Business Joensuu etsii kumppaneidensa kanssa parhaita tulevaisuuden ideoita, joista voi kasvaa kestävää yritystoimintaa niin Pohjois-Karjalaan kuin kansainvälisestikin. PKO:n Karjalaista kauppaa ja palvelua -kilpailukategorian voittaja palkitaan liiketilalla, jonka voittaja saa veloituksetta yritystoimintansa käyttöön 6 kuukaudeksi. Lisäksi Kauppahallissa on vapaana vielä muutama liiketila, joista kiinnostuneet voivat olla yhteydessä sähköpostilla kauppahalli.pko@sok.fi.

 

Vammaisneuvostolta kiitosta esteettömyydestä

PKO on esitellyt Kauppahallin suunnitelmia myös Joensuun kaupungin vammaisneuvostolle. Neuvostoon on valittu vammaisia ja pitkäaikaissairaita edustavien järjestöjen neuvottelukunnan nimeämät henkilöt ja kaupunginhallituksen nimeämät edustajat.

– PKO:lle kiitos, että käyttävät kokemusasiantuntijoita. Näkemyksemme mukaan esteettömyys on rakennuksen suunnittelussa hyvin huomioitu, neuvoston puheenjohtaja Liisa Karvinen sanoo.

 

Lisätietoja: PKO, toimitusjohtaja Juha Kivelä, p. 010 762 2026

Lehmo Balls -96 – Varkauden Tarmo -ottelu pelattiin Kontiolahden liikuntahallissa 9.3.2023. PKO ja LeBa -96 järjestivät ottelun yhteydessä Yhteistä hyvää -hyväntekeväisyyskeräyksen. Tempauksessa kerättiin hyväkuntoisia urheiluvälineitä Pohjois-Karjalan vähävaraisten perheiden hyväksi. Kiitos kaikille lahjoittajille ja Prisman Jelpille urheiluvälineiden kuljettamisesta Hope ry:lle!

Tapahtumassa kerättiin muun muassa:

– 7 paria sisäpelikenkiä
– 2 kypärää
– 5 urheiluvaatekappaletta
– mailapussi

ja paljon muita urheiluvälineitä lahjoitettavaksi Hope ry:n kautta vähävaraisille perheille.

Tänä vuonna järjestetyt Yhteistä hyvää -tempaukset ovat olleet 15.1.2023 Joen Jujun pelissä talvi- ja sisäliikuntavälineiden keräys, lentopallojen ja muiden urheiluvälineiden keräys Karelian Hurmoksen pelissä 18.2.2023 sekä nyt viimeisimpänä sisäliikuntavälineiden keräys LeBa -96:n pelissä 9.3.2023.

 

PKO:n ja urheiluseurojen Yhteistä hyvää -tempaukset

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja urheiluseurat järjestävät hyväntekeväisyystapahtumien sarjan vähävaraisten perheiden ja nuorten hyväksi. Tapahtumien yhteydessä kerätään muun muassa keppihevosia sekä urheiluvälineitä lahjoitettaviksi. Tapahtumien markkinoinnista ja lahjoitettujen tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle huolehtii PKO. Lahjoitukset perheille ohjaa eteenpäin Hope ry.

– Kun me PKO:ssa kysyimme omistajiltamme, mihin he haluaisivat meidän suuntaavan hyväntekeväisyystekojamme, tärkeimmäksi kohteeksi mainittiin oman maakuntamme nuoret ja vähävaraiset perheet. Osuuskaupan halutaan tekevän osansa nuorten syrjäytymisen vastaisessa työssä. Tarvetta ovat voimistaneet korona-aika ja perheiden lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Apua tarvitsevien perheiden joukko on laajentunut, toimitusjohtaja Juha Kivelä taustoittaa.

– Esitimme idean yhteisistä hyväntekeväisyystempauksista PKO:n kanssa yhteistyötä tekeville urheiluseuroille, jotka tarttuivat ajatukseen innokkaasti. Olemme yhdessä suunnitelleet sarjan tapahtumia vähävaraisten perheiden nuorten ilahduttamiseksi. Ne käynnistyivät syyskuussa 2022 ja tempauksia järjestetään myös vuonna 2023 kuukausittain. Pyrimme tekemään auttamisesta helppoa tarjoamalla mahdollisuuden tuoda lahjoitustavaroita samalla kun tulee esimerkiksi katsomaan peliä. Huolehdimme tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle, joka puolestaan vastaa tavaroiden jakelusta lapsiperheille. Toivomme lahjoitettavien tavaroiden olevan hyväkuntoisia ja siistejä, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.

– Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat käytännön vastuullisuustekoja, joilla sekä toteutamme PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Petri Vähä toteaa.

 

Seuraavat Yhteistä hyvää -tempaukset:

15.4. Joensuun Uimaseura

27.5. Jippo – PK-35

Lisätietoja: Viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä, PKO, 010 762 2034, petri.vaha@sok.fi

 

Erityistä tukea tarvitsevia nuoria ja heidän avustajiaan palkataan 100.

– PKO:n perustehtävä eli missio on tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempi paikka elää, ja kesätyöllistäminen on näkyvin vastuullisuustekomme. Tulevana kesänä palkkaamme ennätysmäiset 1 100 kesätyöntekijää, joista 100 paikkaa on varattu erityisnuorille avustajineen. Kesätyöllistäminen on osaltaan myös syrjäytymisen vastaista työtä, koska erityisnuorten palkkaamisen lisäksi olemme kutsuneet nuoria kesätyöhaastatteluihin myös sosiaalisin perustein. PKO on sekä liike- että jäsenyhteisö, ja käyttämällä merkittävän määrän euroja nuorten palkkaamiseen toimimme myös yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

PKO on yli 15 vuoden ajan tarjonnut työtä erityistä tukea tarvitseville ja kehitysvammaisille nuorille sekä kutsunut kesätyöhaastatteluihin nuoria myös sosiaalisin perustein. Henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Monosen mukaan erityisnuorten kanssa työskentely rikastuttaa toimipaikkojen arkea.

– Monimuotoinen ja suvaitsevainen työyhteisö on meille tärkeä arvo. Meidän kokemustemme mukaan erityisnuoret sekä kehitysvammaiset nuoret ovat asenteeltaan myönteisiä ja kovia tekemään töitä. Erityisnuoren tyypillinen työllistymispolku alkaa kesätöistä, harjoittelusta tai työssäoppimisesta ja jatkuu palkkatuetulla työllä, jonka jälkeen on mahdollisuus pysyvään työsuhteeseen. Tärkeimpiä yhteistyökumppaneitamme erityisnuorten työllistämisessä ovat ammatillinen erityisoppilaitos Luovi, toimintakeskukset, kuntoutuspalvelut, kunnat sekä Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote, Mononen sanoo.

– Kesätyöntekijöitä valittaessa painavat myös sosiaaliset perusteet. Kun työtehtävä ja työnhakija kohtaavat, otamme valinnassa huomioon esimerkiksi sen, että perheessä on taloudellisia tai muita haasteita. Joka vuosi nämä perusteet vaikuttavat kymmenissä valinnoissa, Mononen toteaa.

Kesätöitä on tarjolla koko PKO:n toimialueella S-marketeissa ja Saleissa, eri ravintoloissa, ABC-liikennemyymälöissä, Prismassa, Sokoksessa ja Sokos-hotelleissa. PKO:lla on liiketoimintaa Joensuussa, Juuassa, Kontiolahdella, Liperissä, Polvijärvellä, Outokummussa, Lieksassa, Ilomantsissa, Rääkkylässä, Nurmeksessa, Tohmajärvellä, Rautavaaralla ja Kiteellä.

– Luimme kaikki 3 300 kesätyöhakemusta ja kutsuimme niiden perusteella haastatteluun lähes 2 400 hakijaa. On tietoinen valinta haastatella suuri määrä hakijoita. Jo haastatteluun pääseminen on nuorille tärkeä kokemus. Haluamme haastatella heitä mahdollisimman paljon kasvokkain. Näin pandemia-ajan jälkeen ihmisten kohtaamiset ovat entistä merkityksellisempiä, HR-asiantuntija Sari Lehtola kuvailee kesätyöprosessia.

PKO on jo pitkään ollut sekä myynniltään että työntekijämäärältään maakunnan suurin yksityinen yritys. Vuodenvaihteessa 2022 PKO:lla työskenteli 1 603 henkilöä, mikä on 158 henkilöä enemmän kuin 2021. Työviihtyvyydestä kerto se, että 91 prosenttia henkilöstöstä on valmiita suosittelemaan PKO:ta hyvänä työnantajana. Myös kesätyöntekijöiltä osuuskauppa saa hyvät arviot. Valtakunnallisessa Vastuullinen kesäduuni -selvityksessä PKO on vuosien ajan arvioitu Suomen 10 parhaan kesätyönantajan joukkoon.

– Olemme jo pitkään olleet työtyytyväisyydessä parhaassa mahdollisessa luokassa eli AAA (erinomainen). 2022 työtyytyväisyystutkimuksessa saimme historiamme parhaan tuloksen 78,5, mikä on korkealla suomalaisten yritysten yleisnormin 69,1 yläpuolella. Meille on kunnia-asia tarjota myös nuorille hyviä kesätyökokemuksia ja tavoittelemme tulevanakin kesänä Vastuullinen kesäduuni -tutkimuksen kärkisijoja, Mononen kertoo.

Lisätietoja: PKO, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen p. 010 762 2024

Torin uuden liikerakennuksen nimikilpailun voittajaksi äänestettiin Kauppahalli Joensuu. Yleisöehdotuksista valitut vaihtoehdot olivat: Torihalli, Torihalli Pikku Hukka, Kauppahalli Pikku Hukka ja Kauppahalli Joensuu.

– Halusimme nimivalinnasta kaupunkilaisia laajasti osallistavan tapahtuman. Saimme facebookin, verkkosivujen, kirjeiden ja myymälöissämme olevien interaktiivisten Raati-näyttöjen kautta huikeat 19 513 ääntä! Kiitos kaikille äänestäneille! Äänet jakautuivat seuraavasti: 13 694 Kauppahalli Joensuu (70%), 2 815 Kauppahalli Pikku Hukka (14,5%), 1 902 Torihalli (10%) ja 1 048 Torihalli Pikku Hukka (5.5%), Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

– Tärkeintä on, että Kauppahalli Joensuusta tulee keskustaa merkittävästi elävöittävä ja ympärivuotinen kokonaisuus. Tavoite on tehdä kaupunkilaisille ja matkailijoille yhteinen olohuone, jonne halutaan kokoontua. Asiakkaiden ostokäyttäytyminen lopulta määrittelee sen mitä liiketoiminta rakennuksessa on, Kivelä sanoo.

Kun PKO kysyi liikerakennukseen haluttuja palveluita, eniten toivottiin kahvila- tai leipomopalveluita (2 256 ääntä), juoma- tai ruokaravintoloita (1 750 ääntä) sekä erikoisliikkeitä (1 513 ääntä). Erikoisliikkeistä eniten toivottiin vaate-, lelu- ja urheiluliikkeitä. Kauppahalliin on ollut kaikille avoin kumppanihaku käynnissä. Vaate-, lelu- tai urheiluliikkeitä ei tule kauppahalliin, koska näiltä toimijoilta ei tullut yhteydenottoja. Kumppanihaussa pienyrittäjiltä tuli yhteydenottoja kahvila-, grilli- ja ravintolatoiminnasta. Lisäksi neuvoteltiin kalakauppiaiden kanssa, mutta toiminnan ympärivuotisuus ja toimitusvarmuus osoittautuivat heille haasteeksi.

– Vanhanmallinen kauppahallitoiminta lihatiskeineen ei ollut aiemmassakaan hallissa liiketaloudellisesti elinvoimaista. Joensuun volyymeillä ei ole realismia haaveilla samanlaisesta tarjonnasta kuin isommissa kaupungeissa. Siksi päädyimme toisenlaiseen konseptiin, koska kyselyjen mukaan kahvila-, leipomo- ja ravintolapalveluille sekä erikoiskaupan palveluille on eniten tilausta, Kivelä sanoo.

Kauppahallissa kahvila-, kotileipomo- ja ravintolapalveluja tarjoavat Houkutus, La Festa ja Kotileipomo Honey Bee. Houkutus sekä La Festa jatkavat toimintaansa Joensuun keskustassa myös nykyisissä osoitteissaan ja avaavat kauppahalliin täysin uudet ravintolat. Kotileipomo Honey Beellä on toimipaikka Liperin Käsämässä, joka jatkaa toimintaansa ja yrittäjä avaa Kauppahalliin täysin uuden toimipisteen. Erikoistavarakaupan palveluja tarjoava Emman Puoti siirtää toimintansa Torikatu 23 E:stä kauppahalliin.

– Toimimme jo aikanaan vanhassa kauppahallissa ja nyt odotamme innolla toimintaa uudessa rakennuksessa. Tarjontamme pääpaino on hampurilaisissa kebabissa, dönerissä ja pizzoissa, joiden pohjan sekä kastikkeet valmistamme itse. Uuden toimipaikkamme nimi on vielä avoin, La Festan yrittäjät Sinan ja Sari Simsek sanovat.

– Emman Puoti myy paikallisia sekä kotimaisia elintarvikkeita ja käyttötavaroita. Valikoimassa on myös leivontaan liittyviä erikoistarvikkeita. Uskon Kauppahallin toimivan ihmisten kohtaamispaikkana aivan Joensuun sydämessä, minkä ansiosta se tarjoaa loistavan ympäristön paikallisten tuotteiden ja tuottajien esittelyyn, yrittäjä Riikka Tervonen sanoo.

– Asiakkaat ovat toivoneet Kotileipomo Honey Been myyntipistettä myös Joensuun keskustaan. Tämä on hieno mahdollisuus laajentaa toimintaa keskeiselle paikalle isojen asiakasvirtojen äärelle. Päätuotteemme on riisipiirakka, minkä lisäksi myyntiin tulee kahvilatuotteita sekä kevätkääryleitä, Honey Bee Allaga sanoo. Hänet on valittu 2020 sekä Liperin vuoden nuoreksi yrittäjäksi että vuoden käsämäläiseksi.

– Houkutus on yli kolmen vuosikymmenen aikana tullut tunnetuksi laadukkaasta ja monipuolisesta kakkuvalikoimastaan sekä raikkaasta Toiveiden-salaattibuffetistaan. Nyt tuomme parhaat palat Houkutus-ihanuuksista kaupungin paraatipaikalle. Salaattien lisäksi valikoimaamme tulevat makeat herkut, kahvit ja erikoiskahvit, monipuolinen juomavalikoima sekä suolaiset herkut. Kauppahallin arkkitehtuurissa yhdistyvät upealla tavalla perinteinen ja moderni rakentaminen, mikä vakuutti meidät välittömästi. Tori on Joensuun sykkivä sydän ja kaupunkilaisten tärkein kohtaamispaikka – siellähän Houkutuksenkin pitää olla! Kuopiosta meillä on kokemusta kauppahallitoiminnasta 16 vuoden ajalta ja olemme varmoja, että hyvällä yhteistyöllä kauppahallin yrittäjät yhdessä ihanien asiakkaidemme kanssa saamme keskustaan sen yhteisen olohuoneen, jonka Joensuu ansaitsee, yrittäjät Hanna Kokko ja Pekka Noponen sanovat.

Lisää Kauppahallin yrittäjiä julkistetaan yhteisesti sovitusti myöhemmin. Kauppahallissa on vapaana vielä muutama liiketila, joista kiinnostuneet voivat olla yhteydessä sähköpostilla kauppahalli.pko@sok.fi.

Lisätietoja: PKO, toimitusjohtaja Juha Kivelä, p. 010 762 2026

Kaikki PKO:n toimipaikkoihin käytetyt eurot palautuvat oman maakunnan hyväksi.
PKO on liike- ja jäsenyhteisö, ja tämän kaksoisroolin kautta tarkastellaan kaikkia päätöksiä.

– Tuloksen maksimoinnin sijaan osuuskaupan tavoite on maksimoida jäsenhyöty. PKO pyrkii omilla teoillaan tekemään Pohjois-Karjalasta entistä paremman paikan elää, ja tuota tavoitetta kohti mennään kehittämällä palveluja ja etuja osuuskaupan omistajille sekä edistämällä maakunnan elinvoimaisuutta. PKO:n palvelutarjonta on koettu houkuttelevaksi, koska vuonna 2022 kaikilla toimialoillamme asiointimäärät ja myyntimme kasvoivat alueen yleistä markkinakehitystä nopeammin. Myös tänä vuonna jatkamme omistajahyötyjen tuottamista sekä investointeja palvelutarjonnan parantamiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

25,5 miljoonaa euroa pohjoiskarjalaisille omistajille

PKO on kuluttajaosuuskunta, jolla oli vuoden 2022 lopussa 105 846 asiakasomistajaa, joka on 90,7 prosenttia (89,3%/2021) alueen talouksista. Asiakasomistajapeitto on S-ryhmän osuuskaupoista suurin. Uusia omistajia liittyi 5 509. PKO:sta erosi tai siirtyi muihin osuuskauppoihin 2 875 omistajaa, joten nettolisäys oli 2 634. 2022 PKO:n omistajille maksettiin ennätysmäiset 25,5 miljoonaa euroa (+3,5M€) omistajahyötyjä: bonusta eli jäsenalennusta 16,0 M€ (+1,6 M€) maksutapaetua 0,53 M€ (rahana maksettava etu, jonka saa maksaessa ostokset S-Etukortilla) ylijäämänpalautusta 7,8 M€ (2,4 %) osuuspääoman korkoa 1,2 M€ (12 %).

Palautus on keskimäärin 241 €/jäsen (214€/2021). Kivelän mukaan omistajat hyötyivät edullisesta ruokakorista, tuote-eduista ja maksuttomista pankkipalveluista vähintään toisen samanmoisen summan.

158 uutta työntekijää, ja työtyytyväisyys ennätyslukemiin!

Vuodenvaihteessa 2022 PKO:lla työskenteli 1 603 henkilöä, mikä on 158 henkilöä enemmän kuin 2021. Palkkoja ja palkkioita sivukuluineen maksettiin 4,7 miljoonaa euroa enemmän kuin 2021 summan ollessa 54,9 miljoonaa euroa (50,2M€/2021). Koko henkilökunta on tulospalkkauksen piirissä. Tänä vuonna PKO käyttää henkilöstön palkitsemiseen kiitoksena vuoden 2022 työpanoksesta noin 2 miljoonaa euroa.

– PKO on jo pitkään ollut sekä myynniltään että työntekijämäärältään maakunnan suurin yksityinen yritys. Tämä on suoraa seurausta siitä, että pohjoiskarjalaiset asioivat entistäkin useammin hinta-laatusuhteeltaan houkutteleviksi koetuissa yksiköissämme. Olemme jo pitkään olleet työtyytyväisyydessä parhaassa mahdollisessa luokassa eli AAA (erinomainen). 2022 työtyytyväisyystutkimuksessa saimme historiamme parhaan tuloksen 78,5, mikä on korkealla suomalaisten yritysten yleisnormin 69,1 yläpuolella. Kiitos jokaiselle PKOlaiselle hyvästä työstä, Kivelä sanoo.

Työviihtyvyydestä kertoo sekin, että 91 prosenttia henkilöstöstä on valmiita suosittelemaan PKO:ta hyvänä työnantajana. Myös kesätyöntekijöiltä osuuskauppa saa hyvät arviot. Valtakunnallisessa Vastuullinen kesäduuni -selvityksessä PKO on vuosien ajan arvioitu Suomen 10 parhaan kesätyönantajan joukkoon.
Tulevana kesänä PKO palkkaa kesätöihin ennätysmäärän eli 1 100 nuorta, joista 100 on erityisnuoria ja heidän avustajiaan. Kesätöitä PKO:lta haki 3 300 henkilöä.

– Kesätyöllistäminen on näkyvin vastuullisuustekomme. Näin toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti ja edistämme maakunnan elinvoimaisuutta. Lisäksi teemme syrjäytymisen vastaista työtä, koska kutsumme nuoria kesätyöhaastatteluihin myös sosiaalisin perustein ja palkkaamme myös erityistä tukea vaativia nuoria ja heille avustajia. Kesätyöhaastatteluissa käy kaikkiaan 2 200 nuorta, Kivelä jatkaa.

Tulos palautuu PKO:n omistajille

Vain kannattava liiketoiminta mahdollistaa niin kesätyöllistämisen kuin omistajahyötyjen tuottamisen.

– Mitä enemmän pohjoiskarjalaiset käyttävät PKO:n palveluja sitä enemmän voimme palauttaa liiketoiminnan tuloksena syntyviä euroja osuuskaupan jäsenille sekä investoida palvelutarjonnan kehittämiseen, henkilöstön hyvinvointiin ja ilmaston muutoksen vastaiseen työhömme, Kivelä sanoo.

PKO:n verollinen myynti kasvoi edellisvuoden 523,7 miljoonasta eurosta 60,9 miljoonaa euroa (+11,6 %) ollen vuonna 2022 yhteensä 584,6 miljoonaa euroa.

– Myyntimme on vuosien ajan kehittynyt markkinaa nopeammin. Olemme uudistaneet kaikki vähittäiskaupan myymälämme (33 S-marketia, Prisma, 8 Sale-myymälää). Uudistukset on otettu hyvin vastaan, ja asiointimäärät ovat kasvaneet. Lisäksi myyntiämme kasvatti matkailu- ja ravitsemiskaupan elpyminen koronasuluista, asiakasomistajamäärän kasvu, edullinen hintatasomme, polttonestemyynnin kasvu, inflaatio ja S-mobiilin hyötypalvelujen yhä suurempi hyödyntäminen, Kivelä taustoittaa.

PKO:n operatiivinen tulos oli 21,3 miljoonaa euroa (20,1 M€/2021), josta valtaosa palautuu osuuskaupan omistajille eli pohjoiskarjalaisille kotitalouksille. PKO:n edustajistolle tullaan esittämään, että jakokelpoisesta 14,9 miljoonan euron tuloksesta jaetaan omistajille 64%:a (9,6 M€) ja PKO:n toiminnan sekä palveluiden kehittämiseen käytetään 34%:a (5,3 M€). Omistajille palautetaan ylijäämänpalautuksena 2,3 %:a vuoden 2022 aikana tehdyistä ostoista (8,4M€) ja osuusmaksulle maksetaan 12 %:n korko (1,2 M€).

– Toisin kuin pörssiyrityksissä, meillä edustajisto eli tavalliset pohjoiskarjalaiset vahvistavat tuloksen käytön. Edustajisto kokoontuu päättämään asiasta huhtikuun alussa, Kivelä sanoo.

Hyödyt maakuntaan 134,2 miljoonaa!

– Jokainen PKO:n toimipaikkoihin käytetty euro palaa takaisin maakuntaan mm. palkkojen, verojen, investointien, paikallisten ostojen, edullisen hintatason tai omistajien palkitsemisen kautta, Kivelä linjaa.

2022 PKO:n toiminnan suorat hyödyt omaan maakuntaan olivat 134,2 miljoonaa euroa: verot (4,5 M€), palkat ja palkkiot (54,9 M€), investoinnit (22,0 M€), ostot omasta maakunnasta (26,1 M€), omistajahyödyt (25,5 M€) sekä yhteiskuntavastuuseen käytetty (1,2 M€), joka sisältää nuorten kesätyöllistämisen sekä lukuisille urheilu-, kulttuuri ja järjestöalan toimijoille annetun tuen sekä hyväntekeväisyyden.

Ennätyksellinen investointivuosi, investointien työllisyysvaikutus 629 henkilötyövuotta

2022 PKO investoi 22,0 miljoonalla eurolla, jonka työllisyysvaikutus maakunnan yrityksille oli 374 henkilötyövuotta. Suurimmat yksittäiset investointikohteet olivat Break Sokos Hotel Kolin tarjontaan tulevan Break Sokos Hotel Koli Kylän rakentamisen aloittaminen, Original Sokos Hotel Kimmelin nautiskelukylpylän valmistuminen sekä Joensuun torille tulevan uuden liikerakennuksen rakentamisen aloittaminen. Muita investointikohteita olivat mm. ABC Marjalan, S-market Vehkalahden, Sale Kanervalan ja S-market Hammaslahden kylmälaite-, talotekniikka- sekä miljööuudistukset. Aurinkosähkövoimaloita rakennettiin 13 seuraavien liiketoimintayksiköiden yhteyteen: ABC:t Kitee, Lieksa ja Nurmes sekä S-marketit Eno, Hammaslahti, Ilomantsi, Nurmes Kauppatori, Outokumpu, Polvijärvi, Tohmajärvi, Valtimo ja Viinijärvi. Uutena yksikkönä avattiin ABC-jakeluasema S-market Jukolanportin yhteyteen.

– Jatkamme investointeja pohjoiskarjalaisten jäsentemme palvelutarjonnan parantamiseen, mikä puolestaan luo uusia työpaikkoja sekä edistää alueen elinvoimaa. 2023 on PKO:n historian isoin investointivuosi. Olemme budjetoineet ennätykselliset 37 miljoonan euron investoinnit, minkä työllisyysvaikutus on 629 henkilötyövuotta. Suurimmat kohteet ovat Bomban laajennus ja Break Sokos Hotel Koli Kylä sekä Joensuussa torin uusi liikerakennus, padelkeskus Hukanhaudalle sekä päivittäistavarakaupan yksikkö Karhunmäkeen, Kivelä sanoo.

Osana S-ryhmää PKO on asettanut itselleen Suomen kunnianhimoisimmat tavoitteet: 2025 tavoite on olla oman toiminnan osalta hiilinegatiivinen. Niin energiatehokkuusinvestoinnit kuin PKO:n hotellien saamat kestävän matkailun tunnukset ovat toimenpiteitä, joilla edetään kohti ilmastotavoitteita.

– PKO kantaa vastuunsa ympäristöstä tehostamalla jatkuvasti energiankäyttöään: olemme pienentäneet oman toimintamme päästöjä vuodesta 2015 vuoden 2022 loppuun 87 prosenttia. Pienennyksen keskeisin tekijä on ollut siirtyminen käyttämään uusiutuvaa sähköä sekä kaikkiin 33 S-marketiin, Prismaan sekä 8 Sale-myymälään tekemämme energiatehokkuusinvestoinnit. Vuonna 2022 pääsimme siihen, että kaikki PKO:n kuluttama sähkö on päästötöntä eli tuuli- tai aurinkovoimalla tuotettua. PKO on maakunnan suurin yksityinen aurinkosähkön tuottaja, Kivelä sanoo.
Lisätietoja toimitusjohtaja Juha Kivelä, p. 010 762 2026, juha.kivela@sok.fi

PKO:n tilinpäätöstiedot 2022 ja näkymät 2023:
– Verollinen myynti kasvoi 60,9 M€ (+11,6 %) ollen 584,6 M€ (edv. 523,7 M€)
– Toiminnan tulos 21,3 M€ (4,4 % lv.) (edv.: 20,1 M€, 4,6 %/lv.)
– Investoinnit 22,0 M€, mikä on 4,5 % liikevaihdosta (inv.2021 olivat 28,9 M€, 6,7 %/lv)
– Omistajille 25,5 M €: Bonus eli jäsenalennus 16,0 M€, maksutapaetu 0,53 M€. Tuloksen perusteella maksettiin voitonjakona ylijäämänpalautusta 7,8 M€ (2,4 %) ja osuuspääoman korkoa 1,2 M€ (12 %).
– Taseen loppusumma oli 293,4 milj. euroa (edv. 278,8 milj. euroa).
– Sijoitetun pääoman tuottoprosentti 9,5 (edv. 8,7).
– Omavaraisuusaste 78,1 prosenttia (edv. 79,1)
– Henkilöstöä 1 603 (edv. 1 445), kasvua 158 henkilöä, työtyytyväisyys 78,5, suom.yritysten normi 69,1.
– AO-talouksia 90,7 % toimialueen talouksista. 105 846 asiakasomistajaa. Uusia omistajia 5 509. PKO:sta erosi tai siirtyi muihin osuuskauppoihin 2 875 omistajaa, nettolisäys 2 634.
– PKO maksoi palkkoja ja palkkioita sivukuluineen 54,9 milj. € ja veroja 4,5 milj. €.
– Ostot maakunnasta 26,1 milj. €
– 2023: toimipaikkaverkoston kehittämisen ja omistajamäärän kasvun myötä PKO:n myynnin ja tuloksen ennakoidaan kehittyvän myönteisesti. Myyntitavoite on 608 milj. € eli +4,0 % (+23,4 milj. €), tulostavoite 19,5 milj. €.

Joensuussa Karhunmäen kaupunginosan palvelutarjonta paranee. Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) rakentaa Kompassikatu 1:een Sale-myymälän. Rakennustöiden on tarkoitus alkaa huhtikuussa ja valmistua joulukuussa.

Kaupungingeodeetti Kalle Sivenin mukaan Joensuun kaupunki on vuosien varrella tarjonnut tontteja ja käynyt vuoropuhelua eri kaupan alan toimijoiden kanssa, jotta alueelle saataisiin päivittäistavarakauppa. Konkreettisten neuvotteluiden asteelle kaupunki pääsi PKO:n kanssa. Muiden toimijoiden kanssa neuvottelut eivät edenneet konkretiatasolle. PKO osti tontin Joensuun kaupungilta vuonna 2022.

– Saamiemme lukuisien toiveiden sekä tekemiemme selvitysten mukaan päivittäistavarakaupalle on selkeä tilaus tällä alueella. Uusi myymälä parantaa merkittävästi Karhunmäen yli 2 500 asukkaan palvelutarjontaa. Asukasmäärään sekä ostokäyttäytymiseen peilaten Sale-konseptin noin 5 000 tuotteen valikoima on alueelle sopiva, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

– Olemme kartoittaneet alueen asukkaiden tuotetoiveita erillisellä kyselyllä. Alueella on paljon lapsiperheitä ja esimerkiksi heidän toiveitaan on huomioitu. Myymälän neliöihin nähden yksikköön tulee alueen asukkaiden tarpeet huomioiva osuvin mahdollinen valikoima, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen sanoo.

Myymälän kokonaispinta-ala on 1 000 neliötä

Sale-myymälän rakentaminen maksaa noin 2,6 miljoonaa euroa. Investointi työllistää paikallisia urakoitsija noin 44,2 henkilötyövuoden verran.  Erittäin energiatehokkaaksi suunnitellun ja ympäristöä säästävän myymälän kaikki myymälän kylmäkalusteet ovat ovellisia ja valaistuksessa on käytetty sähköä säästäviä LED-valaisimia.

– Myymälä käyttää uusiutuvaa ja itsetuotettua energiaa maalämmön, tuulivoiman, hyötykäyttöön valjastetun kylmälaitteiden lauhdelämmön sekä aurinkopaneelien avulla. Näin kiinteistön arjen ylläpidosta saadaan energian käytön osalta päästötöntä. Se on iso juttu, joka näin osaltaan toteuttaa PKO:n asettamaa hiilinegatiivisuustavoitetta vuoteen 2025 mennessä, Kivelä sanoo.

 

Lisätietoja: PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä puh. 010 762 2026