Äänestä Tiina Bombalta Suomen parhaaksi asiakaspalvelijaksi

Onkohan tämä Pielisen kalaa? Tiedätkö, kuka on ollut kalastaja? Vastaukset tällaisiin kysymyksiin tulevat Tiina Pikkaraisen suusta kuin apteekin hyllyltä. Ruuan alkuperän, samoin kun sen valmistusprosessin tunteminen on osa ammattitaitoa, ja sitähän Tiinalta löytyy yli 40 vuoden kokemuksella.

Salin vuoropäällikkönä Break Sokos Hotel Bomban ravintola Trattoriassa työskentelevä Tiina Pikkarainen on ehdolla horeca-alan eli hotelli- ja ravintola-alan ammattilaisten omassa Oscar-gaalassa, jossa jaetaan vuosittain PRO-tunnuspalkintoja maamme parhaille alan osaajille 15 eri kategoriassa. Tiina on nyt edennyt kolmen finalistin joukkoon asiakaspalvelijoiden sarjassa.

– Jo tämä on suuri voitto! On mahtavaa, että mukana on pohjoiskarjalaista osaamista. Ylivoimaisesti suurin osa finalisteista on lähtöisin Etelä-Suomen tuhansista ravintoloista, toteaa hotellinjohtaja Sanna Tenhunen.

Sanna kehuu Tiinaa sydämelliseksi asiakaspalvelijaksi ja pidetyksi työkaveriksi.

–  Hän ottaa jokaisen asiakkaan vastaan pohjoiskarjalaisella vieraanvaraisuudella ja huomioi heidän yksikölliset tarpeensa. Hän on aina valmis auttamaan työkavereita ja ajattelee tiimin sekä liiketoiminnan parasta. Lisämyynnin tekijänä hän on erinomaisen taitava.

Asennetta ja ammattitaitoa
Tiina kokee, että pääsy finaaliin on kiitos hyvin tehdystä työstä. Erityisen arvokas tunnustus on siksi, että se tulee sisältäpäin alan ammattilaisilta; omilta kollegoilta, esimiehiltä ja yhteistyökumppaneilta.

–  Eräs asiakas lähetti minulle kauniin kirjeen, joka lämmittää sydäntä edelleen. Hän kirjoitti, että minulla on paljon hyvän asiakaspalvelijan ominaisuuksia. ”Olet mukava, olet läsnä ja osaat myydä tavalla, jota ei voi vastustaa”, kirjeessä luki. Paneudun jokaiseen kohtaamiseen sillä ajatuksella, että kyseessä on asiakkaalle ainutlaatuinen hetki. Yritän ennakoida ja huomioida hänen toiveensa ja olen tilanteissa aidosti oma itseni.

PRO-palkittavien tärkein valintakriteeri onkin juuri oikeanlainen asenne työhön. Lisäksi arvostetaan työtuloksia sekä itsensä kehittämistä. Tiina on hankkinut ammattitaitonsa tueksi monenlaista koulutusta alkaen Kuopion hotelli- ja ravintolakoulusta sekä Pohjois-Savon ammatti-instituutissa suoritetusta suurtalousesimiehen ammattitutkinnosta. Työn ohessa hän on opiskellut myös merkonomiksi ja lukenut harrastusmielessä kasvatustieteitä. Hän kehuu Pohjois-Karjalan Osuuskauppaa työnantajana

–  Osuuskauppa pitää omistaan huolen, saa kouluttautua ja pääsee halutessa uralla eteenpäin. Tätä työtä tehdään ihmisille ja ihmiset kiinnostavat minua. Tärkeää on kuitenkin myös ymmärtää niitä taloudellisia realiteetteja, joista kannattavuus ravintolatoiminnassa syntyy, Tiina sanoo.

 

Trattoria Pielisen vuoropäällikkö Tiina Pikkarainen on työskennellyt eri ravintoloissa kotiseudullaan Pohjois-Karjalassa keskeytyksettä vuodesta 1982 lähtien. Nurmeksen Bomballa hän on vaikuttanut jo vuodesta 2005. Vuoropäällikön työhön kuuluu tilausten tekoa, varausten ja työvoiman varmistelua, pöytien kattamista, asiakkaiden pöytiin ohjailua, juomien suosittelua, menun esittelyä ja asiakaspalvelua.

Horeca PRO 2022 -finalistit julkaistaan 27. tammikuuta ja heitä voi äänestää 10. helmikuuta asti. Voittajat julkistetaan 10.3. Helsingissä Messukeskuksessa järjestettävässä tilaisuudessa.

–  Eiköhän nyt äänestetä Pohjois-Karjalan tyttö Tiina voittoon. Samalla tuemme pohjoiskarjalaista osaamista sekä teemme tunnetuksi alueemme upeita matkailukohteita ja PKO:ta työpaikkana täynnä monia mahdollisuuksia, Sanna Tenhunen kannustaa.

Äänestä tästä

 

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) hallintoneuvosto valitsi kokouksessaan osuuskaupalle hallituksen vuodelle 2022. Hallituksen muodostavat toimitusjohtaja ja 5 hallintoneuvoston kalenterivuodeksi kerrallaan valitsemaa jäsentä. Hallituksen tehtävänä on edistää osuuskaupan etua ja hoitaa sen asioita osuuskuntalain, PKO:n sääntöjen sekä edustajiston ja hallintoneuvoston antamien ohjeiden ja päätösten mukaisesti. Hallitus päättää PKO:n toimintastrategiat, kokonaistavoitteet, vuosittaiset taloudelliset ja muut tavoitteet sekä tarvittavat toimintasuunnitelmat. Lisäksi hallitukselle kuuluu mm. investoinneista, omaisuuden myynnistä, johdon nimityksestä, henkilöstöpolitiikasta ja lainoista päättäminen.

Hallintoneuvosto valitsi hallitukseen uutena jäsenenä Savon Voiman teknisenä päällikkönä toimivan Timo Partasen kun toimitusjohtaja (ent.) Kari Hirvonen jäi hallituksesta pois ikäpykälän vuoksi. Muut hallituksen jäsenet ovat toimitusjohtaja Jani Karjalainen Nurmeksesta, aluejohtaja Ari Punkkinen Liperistä, professori Anu Puusa Joensuusta sekä toimitusjohtaja (ent.) Martti Toivanen Joensuusta. Hallituksen puheenjohtajana toimii PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä.

Käytännön elinvoimateot sykähdyttävät
– Intoa puhkuen tulen hallitustyöhön mukaan. Erityisesti PKO:n tekemä ympäristövastuullisuustyö sekä kouriintuntuvat elinvoimateot Lieksan monitoimihallista toriparkkiin ovat asioita, joita olen seurannut ihaillen jo pidemmän aikaa. Hienoja puheitahan monilla yrityksillä piisaa, mutta puheiden sijaan PKO tekee käytännön tekoja, mikä on kunnioitettavaa, sanoo Liperissä syntynyt 52-vuotias Timo Partanen, joka on PKO:n hallituksen uusin jäsen.

Työssään Savon Voiman teknisenä päällikkönä hän vastaa sähkö- ja lämpöliiketoiminnan investoinneista sekä hankinnoista niin Joensuussa kuin Pohjois-Savon alueellakin. Hänellä pitkä kokemus energiateollisuudesta ja hän on toiminut Joensuussa mm. Fortumin energialiiketoiminnan operatiivisena johtajana sekä Maintpartnerilla energialiiketoiminnan  liiketoimintajohtajana.

– Tervetuloa osuuskauppaperheeseen! Esimerkiksi PKO:n hiilinegatiivisuustavoitteisiin liittyen Timo tuo meille uutta osaamista niin ympäristö- kuin energiateollisuuden näkökulmasta, PKO:n toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Juha Kivelä sanoo.

– Energiasektorilla tehdään koko ajan töitä sen eteen, että vähennetään hiilidioksidipäästöjä sekä palamiseen perustuvaa lämmön tuotantoa ja tehdään lämpöä esimerkiksi jätevedestä, Timo antaa käytännön esimerkin

– Koko tähänastisen elämäni olen niin töissä kuin vapaa-ajallakin aina pyrkinyt edistämään maakunnan etua. Sitä työtä on tehty niin Pohjois-Karjalan Kauppakamarin valiokunnissa, ELY-keskuksen neuvottelukunnassa kuin vaikkapa Maakuntaliiton Ilmasto- ja energiaryhmässä. Koen elinvoimatyön saavan aivan uusia kierroksia, koska PKO:lla tehdään niin hyvää työtä kaikilla liiketoiminta-alueilla, Timo sanoo.

Hallintoneuvosto päätti kokouksessaan, että vuonna 2022 hallintoneuvoston puheenjohtajisto on sama kuin vuonna 2021. Hallintoneuvoston puheenjohtaja on yliopettaja Kim Wrange Kontiolahdelta ja hallintoneuvoston varapuheenjohtaja on kirkkoherra Paavo Ratilainen Liperistä.

PKO:n hallintoneuvosto vuonna 2022:

Hjalmarsson Taru, tarkastaja, Outokumpu
Jehkonen Jani, marketpäällikkö, Nurmes
Kaalimaa Emmi, opettaja, Kitee
Kokkonen Pekka, maatilayrittäjä, Juuka
Kortelainen Merja, maatalousyrittäjä, Valtimo
Kurki Sallamari, erityisopettaja, Ilomantsi
Laasonen Jenni, palvelupäällikkö, Joensuu
Melkko Satu, palveluesimies, Liperi
Parviainen Kaija, vastaava uimahallityöntekijä, Kitee
Pykäläinen Samuli, yrittäjä, Joensuu
Ratilainen Paavo, kirkkoherra, Liperi
Ryynänen Asta, lääkäri, Lieksa
Seppänen Riitta, päätyösuojeluvaltuutettu, Lieksa
Sinkkonen Janne, konemyyjä, Kontiolahti
Tahvanainen Ville, FM, yliopisto-opettaja, Joensuu
Tanskanen Heidi, metsänhoitaja, Juuka
Tiippana Anu, apulaisrehtori, kotitalouden lehtori, Joensuu
Timonen Leena, tarkastuspäällikkö, Nurmes
Timonen Matti, maanviljelijä, Nurmes
Tolvanen Matti, rikos- ja prosessioikeuden professori, Joensuu
Törmälä Anssi, HTM, talous- ja henkilöstöpäällikkö, pastori, Joensuu
Wrange Kim, yliopettaja, Kontiolahti.

PKO:n hallintoneuvostoon kuuluu 22 jäsentä, joista 20 valitsee PKO:n edustajisto. Muut kaksi ovat osuuskaupan palveluksessa olevia henkilöstön edustajia. Hallintoneuvosto vahvistaa osuuskaupan strategian, valvoo osuuskaupan toimintaa sekä valitsee hallituksen jäsenet ja toimitusjohtajan.
Hallintoneuvoston jäsenet valitaan pääsääntöisesti PKO:n edustajiston jäsenistä. Edustajisto käyttää PKO:n hallinnossa ylintä päätösvaltaa ja sille kuuluvia asioita ovat esimerkiksi tilinpäätöksen vahvistaminen, osuuskaupan voitonjaosta päättäminen ja hallintoneuvoston valinta.

Lisätietoja: PKO, toimitusjohtaja Juha Kivelä, p. 010 762 2026

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) rakentaa liikennemyymälöidensä yhteyteen sähköautojen ABC-latausverkoston. Tulevana kesänä ABC-latauksen koko asiointi hoituu ABC-mobiililla Juuassa, Kontiolahdella, Lieksassa, Nurmeksessa sekä Joensuussa.

 

PKO rakentaa 100 kW:n teholatausasemat ABC Juuan, Kontiolahden, Lieksan, Nurmeksen sekä Joensuun Marjalan liikenneasemien yhteyteen. Lisäksi Lieksaan Break Sokos Hotel Kolin yhteyteen tehdään lisää 22 kW:n peruslatauspisteitä. Uudet sähköautojen latausasemat on tarkoitus avata kesällä 2022.

– Olemme iloisia päästessämme helpottamaan sekä oman maakunnan sähköautoilijoiden että sähköautoilevien matkailijoiden arkea. ABC-latausverkoston rakentaminen aloitetaan avaamalla tänä kesänä latausasemat Pohjois-Karjalan pääväylien varteen liikenteellisesti ja asioimismääriltään tärkeimpiin solmukohtiin, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo. 

− Pääväylien varressa palvelemme omistajiemme ja muiden asiakkaidemme pidempien matkojen nopeita lataustarpeita teholatauksella. Sokos hotelleissa ABC-lataukset mitoitetaan asiakkaidemme pidemmän viipymän mukaisesti. Latausasemien rakentamisjärjestys ja verkoston avaamisen tarkempi aikataulu täsmentyy alkuvuoden aikana. Kesän jälkeen teemme suunnitelmat S-marketien ja Sale-myymälöiden yhteyteen tulevista sähköautojen peruslatausasemista, eli koko latausasemaverkoston rakentaminen ajoittuu useammalle vuodelle, ABC-toimialajohtaja Raija Rantanen sanoo.

ABC Juuan, Kontiolahden, Lieksan, Nurmeksen sekä Joensuun Marjalan liikenneasemille tulee kuhunkin 1 teholatausasema, joka sisältää teholatauspisteen neljälle autolle sekä peruslatauspisteen kahdelle autolle.

100-prosenttisesti uusiutuvaa sähköä

PKO:n ja koko S-ryhmän tavoitteena on olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen vuodesta 2025 alkaen. Olennainen osa tätä tavoitetta on, että kaikki käytettävä sähkö on jo nyt uusiutuvaa, pääosin tuuli- ja vesivoimalla tuotettua sähköä. Näin ollen myös ABC-latauksen käyttäjät ajavat täysin uusiutuvalla sähköllä.  ABC-latauksessa asiointi tapahtuu ABC-mobiililla. ABC-mobiiliin voi syöttää S-Etukortin lisäksi minkä tahansa Visa- tai Mastercard-maksukortin. ABC-latauksista kertyy asiakasomistajille Bonusta. ABC-latauksen veloitus perustuu asiakkaan lataamiin kilowattitunteihin.

– Kaiken kaikkiaan tavoitteenamme on rakentaa yhteensä liki 50 latausaseman verkosto toimipaikkojemme yhteyteen vuoden 2024 loppuun mennessä, Rantanen sanoo.

– Sähkölatausasemien rakentaminen tulee olemaan yli 1,2 miljoonan euron investointi. Vaikka täyssähkö- ja hybridiautojen määrä kasvaa Pohjois-Karjalassakin, ennusteiden mukaan kasvu on niin verkkaista, että sähköautojen latausasemien toiminta ei ole kannattavaa liiketoimintaa vielä pitkään aikaan. Siksi on tärkeää, että valtiovalta osaltaan tukee latausasemien rakentamista. Meillä PKO:ssa sähköautojen latausasemien rakentaminen nähdään tapana edistää sähköautokannan kasvua kansallisen ilmasto- ja energiastrategian tavoitteiden mukaisesti, Kivelä sanoo.

PKO aloitti sähköautojen latausasemien rakentamisen jo 2018 yhteistyössä sähköyhtiö Väreen kanssa. Väreen latausasemia on P-Asemaparkin sekä Toriparkin lisäksi Joensuussa Prisman pysäköintialueella, Siihtalan ABC:llä, sekä Sokos-Vaakuna-korttelin pysäköintitalon yhteydessä. Väreen latauspisteitä on myös Lieksassa Break Sokos Hotel Kolilla ja Nurmeksessa Break Sokos Hotel Bomballa.

– ABC-mobiili toimii nimenomaan ABC-lataus-tunnuksilla varustetuilla latausasemilla. Meillä on myös aiemmin käyttöönotettuja, eri yhteistyökumppanin kanssa toteutettuja latausasemia, joissa lataaminen tapahtuu samoin kuin tähänkin asti, Rantanen kertoo.

Lisätietoja: PKO, ABC-toimialajohtaja, Raija Rantanen, p. 010 762 2013

 

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) on jo pitkään tehnyt onnistuneesti töitä ruokahävikin minimoimiseksi niin ruokakaupoissaan kuin ravintoloissaankin. Prismassa, S-marketeissa ja Saleissa tilausmäärien ennustejärjestelmien, vanhentuvien tuotteiden alennuskäytännön ja ruokalahjoitusyhteistyön ansiosta ruokaa ei ole toimitettu kaatopaikalle enää vuosiin.

Nyt hävikkityössä sisään laitetaan taas uusi vaihde, kun lauantaista 1.1.2022 lähtien asiakkaat voivat ostaa myös PKO:n ABC-liikennemyymälöiden ravintoloiden ylijäämäruokia reilulla alennuksella ResQ Club -sovelluksen kautta. Kotimaisen ResQ Club -kännykkäsovelluksen avulla myydään annoksia, jotka ovat vaarassa päätyä hävikiksi. Ruoka-annoksen hinta on noin puolet normaalista.

Noin kolmannes maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy hävikkiin. Ilmastonmuutoksen kannalta ruokahävikki on valtava ongelma: jos ruokahävikki olisi valtio, olisi se suurin hiilidioksidipäästöjen tuottaja Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen. Suomessa elintarvikkeiden tuotantoketjussa eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa ja teollisuudessa.
– Pieni hävikki on jo ympäristösyistä äärimmäisen tärkeää. Hävikin välttäminen on myös taloudellisesti järkevää, ja siksi hävikin ennaltaehkäisyyn pyritään joka päivä kaikin keinoin. Koronatilanteesta johtuen menekin ennustaminen on välillä hankalaa, joten ruokaa jää ajoittain yli. Vaikka liikennemyymälöidemme ravintoloiden hävikki on jo valmiiksi erittäin vähäistä, etsimme koko ajan uusia tapoja hävikin torjuntaan. ResQ Club -sovellus sopii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Yhteistyöhön kannusti myös se, että sovelluksen käytöstä on saatu erittäin hyviä kokemuksia sekä PKO:n ravintoloissa että ABC-liikennemyymälöiden ravintoloissa eri puolilla Suomea, PKO:n ABC-toimialajohtaja Raija Rantanen sanoo.

PKO:n ravintoloista ResQ Club -kännykkäsovellus on ollut 15.9. lähtien käytössä Joensuussa ravintola Torerossa ja kauppakeskus Prismassa toimivassa Pizza&Buffa-ravintolassa sekä nurmeslaisessa ravintola Lempissä.
– Kun heitetään roskiin syömäkelpoista ruokaa, hävitään ruuan lisäksi koko tuotantoketju: viljelijän työ, rekkakuskin diesel, keittiömestarin ammattiylpeys ja tukkurin sähkölasku. Hävikkiin päätyvän ruuan eteen on tehty valtava määrä työtä, ja kaikki se menee roskiin ruuan mukana. Siksi hävikin torjunta on meidän kaikkien yhteinen asia, kertoo ResQ Clubin myyntipäällikkö Venla Wiik.

Joensuussa on PKO:n toimipaikkojen lisäksi kymmeniä muitakin ravintoloita ja kahviloita, jotka ovat mukana ResQ Clubissa. Viimeisen vuoden aikana joensuulaiset ovat pelastaneet noin 25000 annosta päätymästä roskiin.

PKO:n ABC-liikennemyymälöiden ravintolat ovat Joensuussa ABC Marjalan ja Siihtalan tiloissa sekä lisäksi seuraavilla paikkakunnilla: ABC Juuka, ABC Kitee, ABC Kontiolahti, ABC Lieksa, ABC Nurmes ja ABC Outokumpu.

ResQ Club on suomalaislähtöinen yritys, jonka sovellus toimii yli 80 suomalaiskaupungin lisäksi myös Ruotsissa ja Puolassa. Yritys on viiden toimintavuotensa aikana noussut maailman suurimpien hävikkiruokasovellusten joukkoon.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: Antti Tuomola, viestintä, ResQ Club, +358 45 679 8818
Raija Rantanen, ABC-toimialajohtaja , PKO, p. 010 762 2013, raija.rantanen@sok.fi

Kaikkien sellaisten uuden liittyjän etukuponkien, joihin painettu voimassaoloaika on v. 2020 tai v. 2021 päivämäärällä, käyttöaikaa jatketaan vielä 31.12.2022 asti.

Tänäkin vuonna Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) lahjoittaa joulumuistamisiin varatut
3 500 euroa omistajien toiveiden mukaisesti.

– Tavallisten pohjoiskarjalaisten omistamana osuuskuntana meille on luontevaa antaa omistajiemme valita hyväntekeväisyyden kohde. PKO:n perustehtävä on tuottaa palveluja ja etuja omistajilleen eli meille tavallisille pohjoiskarjalaisille sekä edistää maakunnan elinvoimaisuutta. Joululahjoitus on käytännön teko, jolla toteutamme perustehtäväämme sekä yhteistä
hyvää -arvoamme, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Eri lahjoituskohteiksi tuli yli 600 ehdotusta. Eniten ehdotuksia saivat vähävaraisten lapsiperheiden tukeminen Hope ry:n kautta ja Pohjois-Karjalan Kriisikeskus, Pohjois-Karjalan mielenterveysseura kriisityöntukena ry. PKO:n omistajat antoivat äänensä internetissä ja valitsivat näistä kahdesta kohteesta hyväntekeväisyyslahjoituksen kohteeksi Pohjois-Karjalan Kriisikeskus, Pohjois-Karjalan mielenterveysseura kriisityöntukena ry:n. Ääniä annettiin 6.12.2021 mennessä yhteensä 1 872, joista Hope sai 698 (37 %)  ja Kriisikeskus 1 174 ( 63 %).

– PKO:n omistajille tehdyn kyselyn mukaan osuuskaupalta toivotaan panostuksia nimenomaan syrjäytymisen vastaiseen työhön. Mielenterveysseuralle tehty lahjoitus menee nimenomaan tuohon tarkoitukseen, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.

– Lahjoitus on aivan mahtava homma, josta suurkiitos PKO:lle sekä kaikille meitä äänestäneille! Käytämme varat mielenterveyden ongelmien ennaltaehkäisyyn sekä kriisiauttamiseen. Varat käytetään Puhu, hyvä mies -kampanjan edistämiseen. Siinä tavoitteena on rohkaista erityisesti miehiä puhumaan ongelmistaan sekä helpottaa keskusteluavun hakemista mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, Pohjois-Karjalan mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Kimmo Räty sanoo.

Varoja syöpälapsille ja omaishoitajille
PKO on vuodesta 1987 lähtien vuosittain lahjoittanut joulutervehdyksiin varatut rahat paikallisille toimijoille hyväntekeväisyyteen. Jo useamman vuoden ajan lahjoituskohde on valittu siten, että ensin PKO:n omistajat ehdottavat lahjoituskohteita ja sen jälkeen omistajat äänestävät kohteen, jolle lahjoitus annetaan. Viime vuonna varat lahjoitettiin omistajien toiveiden mukaisesti Joensuun eläinsuojeluyhdistykselle. Varoilla yhdistys pystyi jatkamaan eläinten auttamista. Varat käytettiin eläinten sijaiskotitoiminnan kuluihin ja ennaltaehkäisevään eläinsuojelutyöhön.

Aiempina vuosina lahjoituksen saajina ovat olleet mm. seuraavat tahot: Joulupuu-hyväntekeväisyyskeräys, Joensuun Perheentalo/Pelastakaa lapset ry, lähihoitajat, Omaiset mielenterveystyön tukena, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Honkalampi-säätiö, lasten ja nuorten psykiatrinen hoitotyö, perhehoitajat, Parempi Arki ry, Pohjois-Karjalan Syöpälapset Sykkyrä ry sekä Joulumaa-ruokailu.

Lisätietoja: PKO, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä puh. 010 762 2034
Pohjois-Karjalan mielenterveysseura, toiminnanjohtaja Kimmo Räty, p. 050 370 5371

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) rakentamassa Toriparkissa on syksyn aikana pysäköity ennätyksellisen vilkkaasti. Loka-marraskuussa pysäköintejä oli yhden päivän aikana keskimäärin 640. Vuosien 2020 ja 2019 vastaavina aikoina toriparkissa on ollut keskimäärin 530 pysäköintiä päivässä eli tämän vuoden syyskaudella pysäköintimäärä on kasvanut 20 prosenttia. Vuoden 2019 syksyn pysäköintimäärät ovat ajalta ennen koronaa.

– Toriparkki on avattu lokakuussa 2018, ja muualta Suomesta saatujen kokemusten perusteella uuden pysäköintilaitoksen ylösajovaihe kestää noin puolitoista vuotta. Pysäköintilaitoksen avauksesta lähtien toriparkin käyttäjämäärät ovat koko ajan olleet hieman suunniteltua edellä, laskentapäällikkö Antti Pölönen kommentoi.

Vuodenaikojen vaihtelu näkyy toriparkissa siten, että kesällä kävijämäärät kasvavat tuntuvasti. Kesän jälkeen kävijämäärissä on pienen pieni lasku ja kelien viilentyessä kävijämäärät jälleen lisääntyvät. Pysäköintilaitoksessa on yhteensä 393 autopaikkaa.

Sisäänajo tapahtuu Koski- ja Torikadun kulmauksesta. Toriparkissa on neljä uloskäyntiä, joista kolmessa on hissi.  Hissilliset uloskäynnit sijaitsevat Koski- ja Torikadun kulmauksessa, Koskikadun puolella keskellä Toriparkkia sekä Silta- ja Torikadun kulmauksessa. Portaat nousevat näiden lisäksi myös torilavalle.

 

– Toriparkin rakentaminen on ollut yksi merkittävimpiä asioita Joensuun keskustan elävöittämisen kannalta. Maan alla tapahtuva pysäköinti on mahdollistanut keskustan kehittämisen kaupunkilaisille ja matkailijoille entistäkin olohuonemaisemmaksi ja entistäkin helpommin saavutettavaksi, Joensuun kaupungin kaupunkiympäristöjohtaja Ari Varonen sanoo.

–   Hankkeen alusta lähtien yrittäjäjärjestöt, Joensuun kaupunki ja PKO ovat nähneet Joensuun Toriparkin rakentamisen olevan tiikerinloikka kaupunkikeskustan sekä koko seutukunnan kehitykselle. Keskustan kiinnostavuuden lisääntyminen niin asukkaiden kuin matkailijoidenkin silmissä parantaa sekä keskusta-alueen yrittäjien toimintamahdollisuuksia että alueen kiinteistöjen arvoa. Kun asuin- ja liikekiinteistöjen velvoitepysäköintejä voi siirtää Toriparkkiin, se mahdollistaa keskustan entistä asiakas- ja asukaslähtöisemmän rakentamisen, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä summaa kehitystä.

Toriparkista voi vuokrata paikan pitempiaikaista pysäköintiä varten sekä lunastaa
ns. velvoitepaikkoja. Invapaikkoja lukuun ottamatta hallissa ei ole nimettyjä paikkoja. Toriparkin sisään- ja ulosajoluiskissa on lämmitys, joten pysäköintitalo on käytettävissä ympäri vuoden. Toriparkissa on noin 50 lämmityspistoketta, erilliset invapaikat jokaisen hissin läheisyydessä sekä latauspisteet 6 sähköautolle. Toriparkki on suunniteltu siten, että kysynnän kasvaessa sähköautojen latauspisteitä on mahdollisuus lisätä myöhemmin.

Lisätietoja: PKO, laskentapäällikkö Antti Pölönen, p. 010 762 2044

Keskiviikosta 1.12. lähtien S-market Niinivaara on avoinna joka päivä vuorokauden ympäri. S-market Niinivaara on Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) ja samalla koko maakunnan ensimmäinen päivittäistavarakaupan myymälä, joka on ympärivuorokautisesti avoinna.

– Osuuskaupan omistajat ja myös muut asiakkaamme ovat toivoneet tällaista mahdollisuutta, ja nyt vastaamme tähän toiveeseen. Muualta Suomesta marketien yöaukiolosta on jo kokemuksia, ja se on varmasti osaltaan poikinut toiveita myös meille.
S-market Niinivaaran yöajan aukioloa puoltaa Niinivaaran laella sijaitseva Pohjois-Karjalan keskussairaala, jonka toiminnan ansiosta alueella liikkuu ihmisiä koko ajan ympäri vuorokauden. Me mahdollistamme yöajan ostokset, ja asiakkaat sitten osoittavat onko niille kysyntää. Saatujen kokemusten pohjalta tehdään päätöksiä siitä, tuleeko tästä pysyvä käytäntö. Tällä hetkellä meillä ei ole suunnitelmia kokeilla ympärivuorokautista aukioloa muissa market-yksiköissämme, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen sanoo.

– Laajemmat aukioloajat vapauttavat ihmiset käymään kaupassa silloin, kun se heidän aikatauluunsa ja vuorokausirytmiinsä sopii. Nyky-yhteiskunnassa ei eletä vain yhtä vuorokausirytmiä. Meidän tavoite on tarjota ruokakaupan asiakkaille entistä parempaa palvelua mukautumalla erilaisiin rytmeihin ja elämäntilanteisiin, Härkönen sanoo.

Pidempien aukioloaikojen myötä kaupassa tehtävien henkilötyötuntien määrä lisääntyy.

– Laajat aukioloajat tarjoavat nykyhenkilöstömme ilta- ja yövirkuille uudenlaisia työmahdollisuuksia. Lisäksi olemme palkanneet 6 uutta myyjää, marketpäällikkö Lassi Taren toteaa. 

Pidemmät aukioloajat antavat mahdollisuuden arjen joustoihin myös henkilökunnan näkökulmasta. Yötyötunnit merkitsevät monipuolisempien työaikojen lisäksi parempia ansaintamahdollisuuksia. Tarenin mukaan työvuorosuunnittelussa huomioidaan sekä henkilökunnan toiveet että soveltuvuus yötyöhön.

– Yötyöstä on kokemuksia niin PKO:n operoimasta ABC Siihtalasta kuin myös
S-marketeista eri puolilta Suomea, ja työvuorosuunnittelu tehdään hyvässä yhteistyössä henkilöstön kanssa. Yötöihin on ollut jopa yllättävän paljon halukkaita. Vapaaehtoisuuden pohjalta mennään, eikä ketään tulla pakottamaan yövuoroihin. Työntekijöiden palautumiseen kiinnitetään työvuorosuunnittelussa erityistä huomiota, Taren linjaa.

– Taisin olla ensimmäinen, joka ilmoitti halukkuutensa yövuoroihin. Sanoin Lassille, että wau, tällainenkin mahdollisuus on tarjolla! Olen lähdössä yövuoroihin hyvillä mielin ja on mielenkiintoista nähdä, miten asiakkaat ottavat uudistuksen omakseen, myyjä Sini Poutiainen sanoo.

Lisätietoja: PKO, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen, p. 010 762 2035
Marketpäällikkö Lassi Taren, p. 010 762 2640

 

Kuvassa marketpäällikkö Lassi Taren.

Jos kauppahalli rakennetaan, mitä palveluja sinä eniten toivoisit kauppahalliin?
Kerro mielipiteesi oheisen linkin kautta. https://q.surveypal.com/Tori-elavaksi-ympari-vuoden…
Sinä voit vaikuttaa ❤
Kysyimme PKO:n omistajilta toiveita ja ideoita siitä, mihin kohteeseen joulumuistamisiin varatut rahat (3 500 €) voisi lahjoittaa.
Saimme yli 600 ehdotusta kohteista, kaksi eniten ehdotuksia saaneet kohteet olivat: Hope ry ja Pohjois-Karjalan kriisikeskus (Pohjois-Karjalan mielenterveysseura kriisityön tukena ry).
Äänestä omaa suosikkiasi oheista linkkiä klikkaamalla. Äänestysaikaa on 6.12.2021 klo 12 saakka.
https://q.surveypal.com/PKO-jakaa-hyvaa-joulumielta…