Nälkäpäivänä kerätään rahaa Suomen Punaisen Ristin (SPR) katastrofirahastoon. Lahjoituksia ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Siksi niitä voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin.
Juuri nyt apua tarvitaan kipeästi Marokossa, Itä-Afrikassa ja Afganistanissa. Marokon maanjäristysalueella tarvitaan nopeasti terveydenhuoltoa ja muuta hätäapua, jotta vältyttäisiin epidemioilta ja uusilta katastrofeilta. Itä-Afrikassa on meneillään pahin ruokakriisi vuosikymmeniin. Afganistanissa humanitaarinen kriisi on syventynyt merkittävästi kahden viime vuoden aikana.
SPR:n Nälkäpäivä-kerääjät keräävät lahjoituksia Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) myymälöissä eri puolilla maakuntaa Nälkäpäiväkeräyksen aikana 28.–30.9.2023.
Nälkäpäivä-keräykseen osallistuminen on yksi vastuullisuusteoistamme, joilla teemme Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää. Samalla toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, PKO:n vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen sanoo.
Apua tarvitaan toistuvasti esimerkiksi luonnonkatastrofeissa; taifuunit, maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, rankkasateet, tulvat, kuivuus ja maanvyörymät ovat yleisiä ja aiheuttavat inhimillistä kärsimystä. Luonnonkatastrofin jälkeen Punainen Risti jakaa perheille vesikanistereita, lämmintä ruokaa, pressuja ja hygieniapaketteja sekä tarvittaessa ensiapua ja psykososiaalista tukea. Punainen Risti on mukana myös valmiudessa ja ennakkovarautumisessa sekä jälleenrakennuksessa katastrofien jälkeen.
Suomessa Nälkäpäivä-lahjoituksilla tuetaan vapaaehtoisten kouluttamista ja ylläpidetään valmiutta vastata erilaisiin kriiseihin tehokkaasti. Tätä apua on jaettu ja jaetaan myös Pohjois-Karjalassa. Äkillisiä onnettomuus- ja häiriötilanteita ovat esimerkiksi tulipalot, tulvat ja suuronnettomuudet. Vapaaehtoisilla on usein tärkeä rooli ihmisten kohtaamisessa kokonaisvaltaisesti hädän hetkellä.
PKO ja SPR ovat vuosien ajan tehneet yhteistyötä, jolla on eri tavoin autettu ihmisiä hädässä. Arjen turvan edistämistä niin paikallisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisesti ovat ensiapukoulutukset, Nälkäpäiväkeräys, Hyvä Joulumieli sekä Ukraina-keräys, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.
Nälkäpäivänä kerätään lahjoituksia SPR:n katastrofirahastoon. Lahjoitus on konkreettista apua: ruokaa, vettä, suojaa niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Juuri nyt apua tarvitaan Marokossa, Itä-Afrikassa ja Afganistanissa. Suomessa lahjoituksilla voidaan auttaa esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneitä heti onnettomuuden jälkeen.
Keräykseen voi osallistua useilla eri tavoilla:
- tekemällä lahjoituksen Nälkäpäivä-kerääjien lippaisiin PKO:n myymälöissä, kerääjät ovat eri myymälöissä eri päivinä ja eri aikoina omien keräysaikataulujensa mukaisesti
- lahjoitus netissä: www.punainenristi.fi/nalkapaiva
- lahjoita haluamasi summa MobilePayllä numeroon 10900
- tekstarilahjoitus 20 € – lähetä tekstiviesti SPR20 numeroon 16499
- tilisiirto Nälkäpäivä-lahjoitusta varten: Tili: OP FI52 5000 0120 4156 73. Saaja: Suomen Punainen Risti. Viite: 5186
- soita numeroon 0600 12220 (20,28 € + pvm/mpm)
Kuva: Alise Harju
PKO ja Kontiolahden Kajastus järjestivät Kontiolahden Kajastuksen U15 tyttöjen kotiturnauksen yhteydessä Yhteistä hyvää -hyväntekeväisyyskeräyksen 9.9.2023. Tempauksessa kerättiin hyväkuntoisia jääkiekko- ja urheiluvälineitä Pohjois-Karjalan vähävaraisten perheiden hyväksi. Kiitos kaikille lahjoittajille ja Prisman Jelpille urheiluvälineiden kuljettamisesta Hope ry:lle!
Tapahtumassa kerättiin muun muassa
– 2 jääkiekkomailaa
– 2 paria luistimia
– 1 pari sisäpelikenkiä
ja paljon muita urheiluvälineitä lahjoitettavaksi Hope ry:n kautta vähävaraisille perheille.
Aiemmin tänä vuonna järjestetyt tempaukset ovat olleet muun muassa 9.3. sisäliikuntavälineiden keräys LeBa -96:n pelissä, 15.4. uintivarusteiden keräys Joensuun Uimaseuran uintikisoissa, 27.5. jalkapallo- ja kesäurheiluvälineiden keräys JIPOn pelissä, 6.6. pesäpallovälineiden keräys Kiteen Pallon pelissä, 12.7. pesäpallo- ja kesäurheiluvälineiden keräys JoMa Naisten pelissä sekä 3.8. JoMan pelissä.
PKO:n ja urheiluseurojen Yhteistä hyvää -tempaukset
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja urheiluseurat järjestävät hyväntekeväisyystapahtumien sarjan vähävaraisten perheiden ja nuorten hyväksi. Tapahtumien yhteydessä kerätään hyväkuntoisia urheiluvälineitä lahjoitettaviksi. Tapahtumien markkinoinnista ja lahjoitettujen tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle huolehtii PKO. Lahjoitukset perheille ohjaa eteenpäin Hope ry.
– Kun me PKO:ssa kysyimme omistajiltamme, mihin he haluaisivat meidän suuntaavan hyväntekeväisyystekojamme, tärkeimmäksi kohteeksi mainittiin oman maakuntamme nuoret ja vähävaraiset perheet. Osuuskaupan halutaan tekevän osansa nuorten syrjäytymisen vastaisessa työssä. Tarvetta ovat voimistaneet korona-aika ja perheiden lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Apua tarvitsevien perheiden joukko on laajentunut, toimitusjohtaja Juha Kivelä taustoittaa.
– Esitimme idean yhteisistä hyväntekeväisyystempauksista PKO:n kanssa yhteistyötä tekeville urheiluseuroille, jotka tarttuivat ajatukseen innokkaasti. Olemme yhdessä suunnitelleet sarjan tapahtumia vähävaraisten perheiden nuorten ilahduttamiseksi. Ne käynnistyivät syyskuussa 2022 ja tempauksia järjestetään myös vuonna 2023 kuukausittain. Pyrimme tekemään auttamisesta helppoa tarjoamalla mahdollisuuden tuoda lahjoitustavaroita samalla kun tulee esimerkiksi katsomaan peliä. Huolehdimme tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle, joka puolestaan vastaa tavaroiden jakelusta lapsiperheille. Toivomme lahjoitettavien tavaroiden olevan hyväkuntoisia ja siistejä, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.
– Jokainen voi auttaa ja pienilläkin teoilla on merkitystä. Lahjoitusten avulla tarjoamme vähävaraisille lapsille mahdollisuuden kokeilla jotain uutta harrastusta tai aloittaa kenties pitkäkestoisemman harrastamisen. Tuemme myös lasten mahdollisuutta jatkaa jo olemassa olevia harrastuksia, tiiminvetäjä Sanna Räsänen Hope ry Joensuusta toteaa.
– Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat käytännön vastuullisuustekoja, joilla sekä toteutamme PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää, että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Petri Vähä toteaa.
Seuraava Yhteistä hyvää -tempaus:
3.10. Kataja Basket – Borås Basket, PKO-turnaus
Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) myymästä ruuasta noin 80 prosenttia on valmistettu kotimaassa. Kotimaisten ja erityisesti pohjoiskarjalaisten tuotteiden saatavuus on tärkeää. Tämän varmistamiseksi PKO on liittynyt Maaseutuammattiin ry:n jäseneksi.
- Olemme ainoa päivittäistavarakaupan sekä majoitus- ja ravintola-alan toimija Maaseutuammattiin ry:n jäsenistössä Pohjois-Karjalassa. Yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti teemme töitä maakunnan elinvoiman edistämiseksi. Yhteistyö Maaseutuammattiin ry:n kanssa on konkreettinen toimenpide maaseutumme elävöittämiseksi sekä kotimaisten ja paikallisten tuotteiden saatavuuden varmistamiseksi myös tulevaisuudessa, toteaa PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä.
Maaseutuammattiin ry edistää uusien yrittäjien ja osaavien ammattilaisten saatavuutta maa- ja metsätalouteen sekä lisää alan tunnettavuutta ja verkostoitumista. Yhdistys on toiminut Pohjois-Savossa jo vuodesta 2012 saakka ja nyt toiminta leviää myös Pohjois-Karjalaan. Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on tukemassa toiminnan leviämistä maakuntaan.
- Kaltaistamme toimintaa ei vielä muualla Suomessa ole. On hienoa saada PKO:n kaltainen toimija jäseneksemme ja lisätä maaseutuammattien tunnettuutta yhteistyöllä nimenomaan Pohjois-Karjalassa. Myös PKO:n tarjoama taloudellinen tuki on meille tärkeää. Tällä hetkellä meillä on 43 pohjoiskarjalaista jäsentä ja tukijaa. Kannustan toiminnastamme kiinnostuneita yrityksiä ja kouluja ottamaan yhteyttä, niin pääsemme sopimaan yhteisiä tapahtumia ja opintoretkiä, sanoo Maaseutuammattiin ry:n toiminnanjohtaja Niina Mäntyniemi.
Maaseutuammattiin ry on tavoittanut toimintansa aikana jo noin 40 000 oppilasta, opiskelijaa ja opettajaa. Yhdistyksen ydintoimintaa on yläkoululaisille, lukiolaisille ja opettajille tarjottavat opintoretket. Opintoretkikohteena voi olla esimerkiksi maatila, metsätyömaa, saha, maaseutumatkailuyritys, puutarhayritys tai alan oppilaitos. Usein opintoretkillä kohteena on sekä maatalous että metsäkohde.
- Opintoretkien sisältö suunnitellaan yläkoulun tai lukion toiveitten pohjalta. Esimerkiksi, jos retki liittyy 8-luokan biologiaan, teemana usein on metsä, Mäntyniemi valaisee.
Kouluille opintoretket ovat maksuttomia. Kustannuksia kouluille tulee vain mahdollisista ruokailuista tai eväistä.
- Toimintamme varsinainen lanseeraus Pohjois-Karjalassa tapahtuu Silva-messujen yhteydessä Joensuussa 8.-9.9. osastollamme 418. Pohjois-Karjalan ensimmäinen opintoretki toteutetaan puolestaan 11.9., jolloin Itä-Suomen koulun 9. luokkalaiset tutustuvat Riverian Valtimon kampuksen opetukseen sekä maatilan toimintaan Kolilla ja Juuassa, kertoo Mäntyniemi.
Lisätietoa Maaseutuammattiin ry:stä löytyy osoitteesta www.maaseutuammattiin.fi
Kuva: Maaseutuammattiin ry (Kuvassa yrittäjä Esko Rissanen Jäppilästä puhuu nuorille Maaseutuammattiin ry:n opintoretkellä.)
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja urheiluseurat ovat järjestäneet Yhteistä hyvää -hyväntekeväisyystempauksia vuoden 2022 syyskuusta alkaen. Tapahtumien yhteydessä on kerätty hyväkuntoisia urheiluvälineitä lahjoitettaviksi vähävaraisten perheiden ja nuorten hyväksi.
Kiitämme kaikkia ensimmäisen vuoden aikana urheiluvälineitä lahjoittaneita ja tapahtumissa käyneitä! Kiitos myös urheiluseuroille tapahtumien järjestämisestä sekä Joensuussa Hope ry:lle ja Kiteellä MLL Kiteen paikallisyhdistys ry:lle lahjoitusten välittämisestä niitä tarvitseville perheille.
PKO on sekä liike- että jäsenyhteisö ja Yhteistä hyvää -tempauksia järjestämällä toteutamme käytännössä jäsenyhteisörooliamme. Tehdään yhdessä Pohjois-Karjalasta entistä parempi paikka elää!
Seuraava Yhteistä hyvää -tempaus:
9.9. Kontiolahden Kajastus U15 jääkiekkoturnaus Kontiolahden jäähallissa klo 10–16
Lahjoita hyväkuntoisia jääkiekko- ja urheiluvälineitä Pohjois-Karjalan vähävaraisille lapsille ja nuorille! Turnaukseen on ilmainen sisäänpääsy. Urheiluvälinelahjoitukset ohjaa eteenpäin Hope Joensuu.
PKO:n ja urheiluseurojen Yhteistä hyvää -tempauksissa on kerätty vuoden aikana mm.
– 24 paria luistimia
– 26 jääkiekkomailaa
– 3 suksiparia
– 23 kpl lentopalloja
– 16 pesäpalloa
– 9 pesäpallomailaa
– 8 pesäpalloräpylää
– 45 paria sisäpeli- ja urheilukenkiä
– 14 kpl urheiluvaatteita
– 20 kpl uimapukuja
– 10 kpl uimalaseja ja muita uimatarvikkeita
– 20 kpl uimaleluja
– 31 kpl frisbeetä
ja paljon muita urheilu- ja liikuntavälineitä.
PKO:n ja urheiluseurojen Yhteistä hyvää -tempaukset
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja urheiluseurat ovat järjestäneet hyväntekeväisyystapahtumien sarjan vuoden 2022 syyskuusta alkaen vähävaraisten perheiden ja nuorten hyväksi. Tapahtumien yhteydessä kerätään hyväkuntoisia urheiluvälineitä lahjoitettaviksi. Tapahtumien markkinoinnista ja lahjoitettujen tavaroiden kuljettamisesta hyväntekeväisyysseuroille huolehtii PKO. Lahjoitukset perheille ohjaa eteenpäin mm. Hope ry.
– Kun me PKO:ssa kysyimme omistajiltamme, mihin he haluaisivat meidän suuntaavan hyväntekeväisyystekojamme, tärkeimmäksi kohteeksi mainittiin oman maakuntamme nuoret ja vähävaraiset perheet. Osuuskaupan halutaan tekevän osansa nuorten syrjäytymisen vastaisessa työssä. Tarvetta ovat voimistaneet korona-aika ja perheiden lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Apua tarvitsevien perheiden joukko on laajentunut, toimitusjohtaja Juha Kivelä taustoittaa.
– Esitimme idean yhteisistä hyväntekeväisyystempauksista PKO:n kanssa yhteistyötä tekeville urheiluseuroille, jotka tarttuivat ajatukseen innokkaasti. Olemme yhdessä suunnitelleet sarjan tapahtumia vähävaraisten perheiden nuorten ilahduttamiseksi. Ne käynnistyivät syyskuussa 2022 ja tempauksia järjestetään myös vuonna 2023 kuukausittain. Pyrimme tekemään auttamisesta helppoa tarjoamalla mahdollisuuden tuoda lahjoitustavaroita samalla kun tulee esimerkiksi katsomaan peliä. Huolehdimme tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle, joka puolestaan vastaa tavaroiden jakelusta lapsiperheille. Toivomme lahjoitettavien tavaroiden olevan hyväkuntoisia ja siistejä, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.
– Jokainen voi auttaa ja pienilläkin teoilla on merkitystä. Lahjoitusten avulla tarjoamme vähävaraisille lapsille mahdollisuuden kokeilla jotain uutta harrastusta tai aloittaa kenties pitkäkestoisemman harrastamisen. Tuemme myös lasten mahdollisuutta jatkaa jo olemassa olevia harrastuksia, tiiminvetäjä Sanna Räsänen Hope ry Joensuusta toteaa.
– Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat käytännön vastuullisuustekoja, joilla sekä toteutamme PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää, että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Petri Vähä toteaa.
Kaikki Yhteistä hyvää -tempaukset tähän asti:
17.9.2022 | PKO-ravit |
15.10.2022 | Jokipojat |
6.11.2022 | Josba |
3.12.2022 | Kataja Basket |
15.1.2023 | Joen Juju |
18.2.2023 | Karelian Hurmos |
9.3.2023 | Lehmo Balls -96 |
15.4.2023 | Joensuun Uimaseura |
27.5.2023 | JIPPO |
6.6.2023 | Kiteen Pallo |
12.7.2023 | Joensuun Maila Naiset |
3.8.2023 | Joensuun Maila |
13.8.2023 | PKO-ravit |
PKO ja Joensuun Maila järjestivät JoMa – Vimpelin Veto -ottelun yhteydessä Yhteistä hyvää -hyväntekeväisyyskeräyksen 3.8.2023. Tempauksessa kerättiin hyväkuntoisia pesäpallo- ja kesäurheiluvälineitä Pohjois-Karjalan vähävaraisten perheiden hyväksi. Kiitos kaikille lahjoittajille ja Prisman Jelpille urheiluvälineiden kuljettamisesta Hope ry:lle!
Tapahtumassa kerättiin muun muassa
– 2 pesäpallomailaa
– 7 pesäpalloa
– 5 kpl pesäpalloräpylöitä
– 31 kpl frisbeetä
– 5 paria jalkapallokenkiä
ja paljon muita urheiluvälineitä lahjoitettavaksi Hope ry:n kautta vähävaraisille perheille.
Aiemmin tänä vuonna järjestetyt tempaukset ovat olleet muun muassa 9.3. sisäliikuntavälineiden keräys LeBa -96:n pelissä, 15.4. uintivarusteiden keräys Joensuun Uimaseuran uintikisoissa, 27.5. jalkapallo- ja kesäurheiluvälineiden keräys JIPOn pelissä, 6.6. pesäpallovälineiden keräys Kiteen Pallon pelissä sekä 12.7. pesäpallo- ja kesäurheiluvälineiden keräys JoMa Naisten pelissä.
PKO:n ja urheiluseurojen Yhteistä hyvää -tempaukset
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja urheiluseurat järjestävät hyväntekeväisyystapahtumien sarjan vähävaraisten perheiden ja nuorten hyväksi. Tapahtumien yhteydessä kerätään hyväkuntoisia urheiluvälineitä lahjoitettaviksi. Tapahtumien markkinoinnista ja lahjoitettujen tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle huolehtii PKO. Lahjoitukset perheille ohjaa eteenpäin Hope ry.
– Kun me PKO:ssa kysyimme omistajiltamme, mihin he haluaisivat meidän suuntaavan hyväntekeväisyystekojamme, tärkeimmäksi kohteeksi mainittiin oman maakuntamme nuoret ja vähävaraiset perheet. Osuuskaupan halutaan tekevän osansa nuorten syrjäytymisen vastaisessa työssä. Tarvetta ovat voimistaneet korona-aika ja perheiden lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Apua tarvitsevien perheiden joukko on laajentunut, toimitusjohtaja Juha Kivelä taustoittaa.
– Esitimme idean yhteisistä hyväntekeväisyystempauksista PKO:n kanssa yhteistyötä tekeville urheiluseuroille, jotka tarttuivat ajatukseen innokkaasti. Olemme yhdessä suunnitelleet sarjan tapahtumia vähävaraisten perheiden nuorten ilahduttamiseksi. Ne käynnistyivät syyskuussa 2022 ja tempauksia järjestetään myös vuonna 2023 kuukausittain. Pyrimme tekemään auttamisesta helppoa tarjoamalla mahdollisuuden tuoda lahjoitustavaroita samalla kun tulee esimerkiksi katsomaan peliä. Huolehdimme tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle, joka puolestaan vastaa tavaroiden jakelusta lapsiperheille. Toivomme lahjoitettavien tavaroiden olevan hyväkuntoisia ja siistejä, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.
– Jokainen voi auttaa ja pienilläkin teoilla on merkitystä. Lahjoitusten avulla tarjoamme vähävaraisille lapsille mahdollisuuden kokeilla jotain uutta harrastusta tai aloittaa kenties pitkäkestoisemman harrastamisen. Tuemme myös lasten mahdollisuutta jatkaa jo olemassa olevia harrastuksia, tiiminvetäjä Sanna Räsänen Hope ry Joensuusta toteaa.
– Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat käytännön vastuullisuustekoja, joilla sekä toteutamme PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää, että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Petri Vähä toteaa.
Seuraava Yhteistä hyvää -tempaus:
13.8. PKO-ravit
PKO ja Joensuun Maila Naiset järjestivät JoMa – Manse PP -ottelun yhteydessä Yhteistä hyvää -hyväntekeväisyyskeräyksen 12.7.2023. Tempauksessa kerättiin hyväkuntoisia pesäpallo- ja kesäurheiluvälineitä Pohjois-Karjalan vähävaraisten perheiden hyväksi. Kiitos kaikille lahjoittajille ja Prisman Jelpille urheiluvälineiden kuljettamisesta Hope ry:lle!
Tapahtumassa kerättiin muun muassa
– 2 pesäpallomailaa
– 2 sulkapallomailaa
– 2 pyöräilykypärää
– 9 pesäpalloa
– rullaluistimet
ja paljon muita urheiluvälineitä lahjoitettavaksi Hope ry:n kautta vähävaraisille perheille.
Aiemmin tänä vuonna järjestetyt tempaukset ovat olleet 15.1. Joen Jujun pelissä talvi- ja sisäliikuntavälineiden keräys, 18.2. lentopallojen ja muiden urheiluvälineiden keräys Karelian Hurmoksen pelissä, 9.3. sisäliikuntavälineiden keräys LeBa -96:n pelissä, 15.4. uintivarusteiden keräys Joensuun Uimaseuran uintikisoissa, 27.5. jalkapallo- ja kesäurheiluvälineiden keräys JIPOn pelissä sekä 6.6. pesäpallovälineiden keräys Kiteen Pallon pelissä.
PKO:n ja urheiluseurojen Yhteistä hyvää -tempaukset
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja urheiluseurat järjestävät hyväntekeväisyystapahtumien sarjan vähävaraisten perheiden ja nuorten hyväksi. Tapahtumien yhteydessä kerätään hyväkuntoisia urheiluvälineitä lahjoitettaviksi. Tapahtumien markkinoinnista ja lahjoitettujen tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle huolehtii PKO. Lahjoitukset perheille ohjaa eteenpäin Hope ry.
– Kun me PKO:ssa kysyimme omistajiltamme, mihin he haluaisivat meidän suuntaavan hyväntekeväisyystekojamme, tärkeimmäksi kohteeksi mainittiin oman maakuntamme nuoret ja vähävaraiset perheet. Osuuskaupan halutaan tekevän osansa nuorten syrjäytymisen vastaisessa työssä. Tarvetta ovat voimistaneet korona-aika ja perheiden lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Apua tarvitsevien perheiden joukko on laajentunut, toimitusjohtaja Juha Kivelä taustoittaa.
– Esitimme idean yhteisistä hyväntekeväisyystempauksista PKO:n kanssa yhteistyötä tekeville urheiluseuroille, jotka tarttuivat ajatukseen innokkaasti. Olemme yhdessä suunnitelleet sarjan tapahtumia vähävaraisten perheiden nuorten ilahduttamiseksi. Ne käynnistyivät syyskuussa 2022 ja tempauksia järjestetään myös vuonna 2023 kuukausittain. Pyrimme tekemään auttamisesta helppoa tarjoamalla mahdollisuuden tuoda lahjoitustavaroita samalla kun tulee esimerkiksi katsomaan peliä. Huolehdimme tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle, joka puolestaan vastaa tavaroiden jakelusta lapsiperheille. Toivomme lahjoitettavien tavaroiden olevan hyväkuntoisia ja siistejä, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.
– Jokainen voi auttaa ja pienilläkin teoilla on merkitystä. Lahjoitusten avulla tarjoamme vähävaraisille lapsille mahdollisuuden kokeilla jotain uutta harrastusta tai aloittaa kenties pitkäkestoisemman harrastamisen. Tuemme myös lasten mahdollisuutta jatkaa jo olemassa olevia harrastuksia, tiiminvetäjä Sanna Räsänen Hope ry Joensuusta toteaa.
– Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat käytännön vastuullisuustekoja, joilla sekä toteutamme PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää, että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Petri Vähä toteaa.
Seuraava Yhteistä hyvää -tempaus:
3.8. JoMa Miehet – Vimpeli
Osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää heinäkuun ensimmäisenä lauantaina. Tämän vuoden teemana on kestävä kehitys ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (SDG:t). Päivä nostaa esille, miten osuuskunnat eri puolilla maailmaa ovat rakentamassa kestävää tulevaisuutta.
– Asiakkaidensa omistamalle osuuskaupalle taloudellisen ja sosiaalisen vastuun sekä ympäristöstä huolehtimisen näkökulmat ovat toiminnan ytimessä. Osuuskaupan perustehtävä ja pidemmälle katsominen korostuu haastavina aikoina. Kestävän kehityksen edistämisessä ja sääntelynkin kiristyessä yhteistyö arvoketjussa tulee korostumaan entisestään vastuullisuustyössä. Tässä osuuskaupat ovat aina olleet edelläkävijöitä, sanoo SOK:n vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa.
Toimia kestävämmän tulevaisuuden puolesta ovat esimerkiksi:
- Kotiseuturakkautta ja paikallista hyvinvointia. PKO käyttää vuosittain 1,2 milj. € vuodessa nuorten työllistämiseen sekä paikallisten urheiluseurojen, yhdistysten ja järjestöjen tukemiseen.
- Fiksua kuluttamista. Autamme suomalaisia tekemään terveellisiä ja vastuullisia valintoja.
- Luontojalanjäljen laskentamalli viitoittaa tietä koko yrityskentälle. Luontokato on ilmastonmuutoksen ohella suurimpia kestävyyshaasteita. Osana S-ryhmää PKO on mukana Jyväskylän yliopiston ja Sitran tutkimushankkeessa, jossa kehitetään menetelmää yritysten luontohaittojen laskemiseksi.
- Pitkäjänteistä ilmastotyötä. Vuonna 2022 PKO:n toiminnan ilmastopäästöt olivat 80 prosenttia pienemmät verrattuna vuoteen 2015.
Lue vastuullisuuskatsauksesta, kuinka S-ryhmä on mukana tekemässä Suomesta parempaa paikkaa: S-ryhmän vuosi ja vastuullisuus 2022
Vastuullisuusohjelma toteuttaa kaupparyhmämme missiota ”Teemme yhdessä paremman paikan elää”. Vastuullisuusohjelma sisältää sekä pitkän että lyhyen aikavälin tavoitteita, ja sen linjaukset pohjautuvat YK:n kestävän kehityksen periaatteisiin sekä YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskeviin periaatteisiin.
Yhdessä asiakasomistajiemme kanssa teemme Pohjois-Karjalasta parempaa paikkaa elää. Suurena toimijana meillä on suuri vastuu siitä, millaisen nykyhetken luomme ja millaisen perinnön jätämme jälkeemme.
PKO ja Kiteen Pallo järjestivät KiPa – Manse PP -ottelun yhteydessä Yhteistä hyvää -hyväntekeväisyyskeräyksen 6.6.2023. Tempauksessa kerättiin hyväkuntoisia pesäpallo- ja kesäurheiluvälineitä Pohjois-Karjalan vähävaraisten perheiden hyväksi. Kiitos kaikille lahjoittajille ja Prisman Jelpille urheiluvälineiden kuljettamisesta MLL Kiteen paikallisyhdistys ry:lle!
Tapahtumassa kerättiin muun muassa
– 5 pesäpallomailaa
– 2 pesäpallokypärää
– 3 räpylää
– pelipaitoja
ja paljon muita urheiluvälineitä lahjoitettavaksi MLL Kiteen paikallisyhdistys ry:n kautta vähävaraisille perheille.
Aiemmin tänä vuonna järjestetyt tempaukset ovat olleet 15.1. Joen Jujun pelissä talvi- ja sisäliikuntavälineiden keräys, 18.2. lentopallojen ja muiden urheiluvälineiden keräys Karelian Hurmoksen pelissä, 9.3. sisäliikuntavälineiden keräys LeBa -96:n pelissä, 15.4. uintivarusteiden keräys Joensuun Uimaseuran uintikisoissa sekä 27.5. jalkapallo- ja kesäurheiluvälineiden keräys JIPOn pelissä.
PKO:n ja urheiluseurojen Yhteistä hyvää -tempaukset
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja urheiluseurat järjestävät hyväntekeväisyystapahtumien sarjan vähävaraisten perheiden ja nuorten hyväksi. Tapahtumien yhteydessä kerätään hyväkuntoisia urheiluvälineitä lahjoitettaviksi. Tapahtumien markkinoinnista ja lahjoitettujen tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle ja MLL Kiteen paikallisyhdistys ry:lle huolehtii PKO. Lahjoitukset perheille ohjaa eteenpäin Hope ry ja Kiteellä MLL Kiteen paikallisyhdistys ry.
– Kun me PKO:ssa kysyimme omistajiltamme, mihin he haluaisivat meidän suuntaavan hyväntekeväisyystekojamme, tärkeimmäksi kohteeksi mainittiin oman maakuntamme nuoret ja vähävaraiset perheet. Osuuskaupan halutaan tekevän osansa nuorten syrjäytymisen vastaisessa työssä. Tarvetta ovat voimistaneet korona-aika ja perheiden lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Apua tarvitsevien perheiden joukko on laajentunut, toimitusjohtaja Juha Kivelä taustoittaa.
– Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat käytännön vastuullisuustekoja, joilla sekä toteutamme PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää, että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Petri Vähä toteaa.
Seuraava Yhteistä hyvää -tempaus:
12.7. Joensuun Maila Naiset – Manse PP
ABC-asemille saapuu kesästä alkaen tuhansittain uusia tarjottimia, jotka ovat yhdistelmä kestävää kiertotaloutta, kotimaista muotoilua ja käytännöllisyyttä. Täysin palvelleet vanhat tarjottimet kierrätetään osaksi liikenneturvallisuutta parantavia betonielementtejä.
Yhdet ABC-asemien käytetyimmistä tuotteista laitetaan kiertoon kesästä alkaen. Lujitemuovista valmistetut vanhat tarjottimet korvataan uusilla, kestävän kehityksen mukaisesti valmistetuilla tarjottimilla. Alkuvaiheessa tarjottimet uusitaan noin kahdessakymmenessä ABC Liikennemyymälässä. Samalla vanhat, jo käyttöikänsä lopussa olevat, tarjottimet poistetaan käytöstä kyseisillä asemilla ja hyödynnetään sementin valmistuksessa.
– Halusimme, että uudistus edistää kiertotaloutta, tukee kotimaista suunnittelua ja että tarjotin on kotimaassa tehty. Aluksi tuomme ABC:lle noin 10 000 uutta, uusiutuvista materiaaleista valmistettua tarjotinta ja kierrätämme vanhat. Uudistus on jo tässä mittakaavassa merkittävä kiertotalousteko valtakunnallisesti, kertoo kehityspäällikkö Teemu Vehniäinen SOK Liikennekaupan ketjuohjauksesta.
Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) ABC-asemista uudet, kestävän kehityksen mukaisesti valmistetut tarjottimet tulevat Juukaan, Nurmekseen, Lieksaan sekä Joensuussa ABC-Marjalaan.
– Joensuussa ABC Siihtalassa sekä Kontiolahdella ja Kiteellä tarjottimissa on käyttöikää vielä sen verran paljon jäljellä, että on vastuullisinta käyttää tarjottimia vielä jonkin aikaa ja uusia ne myöhemmässä vaiheessa, kenttäpäällikkö Kari Tuomainen sanoo.
Tarjottimiin haluttiin myös jokin näkyvä asiakaskokemusta parantava elementti.
– Uusissa tarjottimissa on ura, johon esimerkiksi puhelimen saa kätevästi pystyyn. Se mahdollistaa kätevän puhelimen käytön tauon yhteydessä. Kännykän käyttöhän kuuluu tauoille eikä liikenteeseen, Vehniäinen jatkaa.
Tarjottimen muotoilu nopeuttaa myös sen kuivumista ja käyttöön palautumista pesun jälkeen. Tarjottimen on suunnitellut kansainvälisesti palkittu kotimainen muotoilutoimisto Magisso, joka on tunnettu innovatiivisista kuluttajatuotteistaan sekä HAPPY SiNKS- ja PAIKKA-brändeistä.
Uudet tarjottimet valmistetaan puupohjaisesta UPM Formi -komposiitista
ABC-asemien uudet tarjottimet on tehty UPM:n Suomessa valmistamasta biokomposiitista, joka hyödyntää metsäteollisuuden sivutuotteena syntyviä raaka-aineita ja tähteitä eikä sen valmistus siis edellytä neitseellisen puukuidun käyttöä. UPM Formi vastaa ominaisuuksiltaan fossiilipohjaisia muoveja ja sitä voidaan muotoilla samanlaisilla tekniikoilla ja muoteilla.
– Biokomposiitti soveltuu ruiskuvalu- ja ekstruusiotekniikalla valmistettaviin kestotuotteisiin, joiden pintaan halutaan miellyttävä tuntuma ja joka tuo esiin myös materiaalin uusiutuvan alkuperän ja suomalaiseen luontoon ulottuvat juuret. Puupohjainen biokomposiitti laskee tuotteen hiilijalanjälkeä merkittävästi neitseellisiin muoveihin verrattuna, kertoo kehitysjohtaja Mikko Lassila UPM:ltä.
Kun UPM Formista valmistetut tarjottimet tulevat käyttöikänsä päähän, ne pestään ja murskataan kierrätysgranulaateiksi, jotka hyödynnetään uudelleen uusien tarjottimien valmistuksessa.
Kierrätyskumppanina sekä vanhojen että uusien tarjottimien kierrätyksessä on Kuusakoski Oy.
PKO ja JIPPO järjestivät JIPPO – PK 35 ottelun yhteydessä Yhteistä hyvää -hyväntekeväisyyskeräyksen 27.5.2023. Tempauksessa kerättiin hyväkuntoisia jalkapallo- ja kesäurheiluvälineitä Pohjois-Karjalan vähävaraisten perheiden hyväksi. Kiitos kaikille lahjoittajille ja Prisman Jelpille urheiluvälineiden kuljettamisesta Hope ry:lle!
Tapahtumassa kerättiin muun muassa
– 13 paria kenkiä
– 5 palloa
– 7 frisbeetä
– 4 pelipaitaa
– jalkapallovaatteita
ja muita urheiluvälineitä lahjoitettavaksi Hope ry:n kautta vähävaraisille perheille.
Aiemmin tänä vuonna järjestetyt tempaukset ovat olleet 15.1. Joen Jujun pelissä talvi- ja sisäliikuntavälineiden keräys, lentopallojen ja muiden urheiluvälineiden keräys Karelian Hurmoksen pelissä 18.2., sisäliikuntavälineiden keräys LeBa -96:n pelissä 9.3. sekä uintivarusteiden keräys Joensuun Uimaseuran 15.4. uintikisoissa.
PKO:n ja urheiluseurojen Yhteistä hyvää -tempaukset
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja urheiluseurat järjestävät hyväntekeväisyystapahtumien sarjan vähävaraisten perheiden ja nuorten hyväksi. Tapahtumien yhteydessä kerätään hyväkuntoisia urheiluvälineitä lahjoitettaviksi. Tapahtumien markkinoinnista ja lahjoitettujen tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle huolehtii PKO. Lahjoitukset perheille ohjaa eteenpäin Hope ry.
– Kun me PKO:ssa kysyimme omistajiltamme, mihin he haluaisivat meidän suuntaavan hyväntekeväisyystekojamme, tärkeimmäksi kohteeksi mainittiin oman maakuntamme nuoret ja vähävaraiset perheet. Osuuskaupan halutaan tekevän osansa nuorten syrjäytymisen vastaisessa työssä. Tarvetta ovat voimistaneet korona-aika ja perheiden lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Apua tarvitsevien perheiden joukko on laajentunut, toimitusjohtaja Juha Kivelä taustoittaa.
– Esitimme idean yhteisistä hyväntekeväisyystempauksista PKO:n kanssa yhteistyötä tekeville urheiluseuroille, jotka tarttuivat ajatukseen innokkaasti. Olemme yhdessä suunnitelleet sarjan tapahtumia vähävaraisten perheiden nuorten ilahduttamiseksi. Ne käynnistyivät syyskuussa 2022 ja tempauksia järjestetään myös vuonna 2023 kuukausittain. Pyrimme tekemään auttamisesta helppoa tarjoamalla mahdollisuuden tuoda lahjoitustavaroita samalla kun tulee esimerkiksi katsomaan peliä. Huolehdimme tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle, joka puolestaan vastaa tavaroiden jakelusta lapsiperheille. Toivomme lahjoitettavien tavaroiden olevan hyväkuntoisia ja siistejä, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.
– Jokainen voi auttaa ja pienilläkin teoilla on merkitystä. Lahjoitusten avulla tarjoamme vähävaraisille lapsille mahdollisuuden kokeilla jotain uutta harrastusta tai aloittaa kenties pitkäkestoisemman harrastamisen. Tuemme myös lasten mahdollisuutta jatkaa jo olemassa olevia harrastuksia, tiiminvetäjä Sanna Räsänen Hope ry Joensuusta toteaa.
– Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat käytännön vastuullisuustekoja, joilla sekä toteutamme PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää, että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Petri Vähä toteaa.
Seuraava Yhteistä hyvää -tempaus:
6.6. Kiteen Pallo – Manse PP klo 18 Kiteen Rantakentällä