ABC-asemille saapuu kesästä alkaen tuhansittain uusia tarjottimia, jotka ovat yhdistelmä kestävää kiertotaloutta, kotimaista muotoilua ja käytännöllisyyttä. Täysin palvelleet vanhat tarjottimet kierrätetään osaksi liikenneturvallisuutta parantavia betonielementtejä.
Yhdet ABC-asemien käytetyimmistä tuotteista laitetaan kiertoon kesästä alkaen. Lujitemuovista valmistetut vanhat tarjottimet korvataan uusilla, kestävän kehityksen mukaisesti valmistetuilla tarjottimilla. Alkuvaiheessa tarjottimet uusitaan noin kahdessakymmenessä ABC Liikennemyymälässä. Samalla vanhat, jo käyttöikänsä lopussa olevat, tarjottimet poistetaan käytöstä kyseisillä asemilla ja hyödynnetään sementin valmistuksessa.
– Halusimme, että uudistus edistää kiertotaloutta, tukee kotimaista suunnittelua ja että tarjotin on kotimaassa tehty. Aluksi tuomme ABC:lle noin 10 000 uutta, uusiutuvista materiaaleista valmistettua tarjotinta ja kierrätämme vanhat. Uudistus on jo tässä mittakaavassa merkittävä kiertotalousteko valtakunnallisesti, kertoo kehityspäällikkö Teemu Vehniäinen SOK Liikennekaupan ketjuohjauksesta.
Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) ABC-asemista uudet, kestävän kehityksen mukaisesti valmistetut tarjottimet tulevat Juukaan, Nurmekseen, Lieksaan sekä Joensuussa ABC-Marjalaan.
– Joensuussa ABC Siihtalassa sekä Kontiolahdella ja Kiteellä tarjottimissa on käyttöikää vielä sen verran paljon jäljellä, että on vastuullisinta käyttää tarjottimia vielä jonkin aikaa ja uusia ne myöhemmässä vaiheessa, kenttäpäällikkö Kari Tuomainen sanoo.
Tarjottimiin haluttiin myös jokin näkyvä asiakaskokemusta parantava elementti.
– Uusissa tarjottimissa on ura, johon esimerkiksi puhelimen saa kätevästi pystyyn. Se mahdollistaa kätevän puhelimen käytön tauon yhteydessä. Kännykän käyttöhän kuuluu tauoille eikä liikenteeseen, Vehniäinen jatkaa.
Tarjottimen muotoilu nopeuttaa myös sen kuivumista ja käyttöön palautumista pesun jälkeen. Tarjottimen on suunnitellut kansainvälisesti palkittu kotimainen muotoilutoimisto Magisso, joka on tunnettu innovatiivisista kuluttajatuotteistaan sekä HAPPY SiNKS- ja PAIKKA-brändeistä.
Uudet tarjottimet valmistetaan puupohjaisesta UPM Formi -komposiitista
ABC-asemien uudet tarjottimet on tehty UPM:n Suomessa valmistamasta biokomposiitista, joka hyödyntää metsäteollisuuden sivutuotteena syntyviä raaka-aineita ja tähteitä eikä sen valmistus siis edellytä neitseellisen puukuidun käyttöä. UPM Formi vastaa ominaisuuksiltaan fossiilipohjaisia muoveja ja sitä voidaan muotoilla samanlaisilla tekniikoilla ja muoteilla.
– Biokomposiitti soveltuu ruiskuvalu- ja ekstruusiotekniikalla valmistettaviin kestotuotteisiin, joiden pintaan halutaan miellyttävä tuntuma ja joka tuo esiin myös materiaalin uusiutuvan alkuperän ja suomalaiseen luontoon ulottuvat juuret. Puupohjainen biokomposiitti laskee tuotteen hiilijalanjälkeä merkittävästi neitseellisiin muoveihin verrattuna, kertoo kehitysjohtaja Mikko Lassila UPM:ltä.
Kun UPM Formista valmistetut tarjottimet tulevat käyttöikänsä päähän, ne pestään ja murskataan kierrätysgranulaateiksi, jotka hyödynnetään uudelleen uusien tarjottimien valmistuksessa.
Kierrätyskumppanina sekä vanhojen että uusien tarjottimien kierrätyksessä on Kuusakoski Oy.
PKO ja JIPPO järjestivät JIPPO – PK 35 ottelun yhteydessä Yhteistä hyvää -hyväntekeväisyyskeräyksen 27.5.2023. Tempauksessa kerättiin hyväkuntoisia jalkapallo- ja kesäurheiluvälineitä Pohjois-Karjalan vähävaraisten perheiden hyväksi. Kiitos kaikille lahjoittajille ja Prisman Jelpille urheiluvälineiden kuljettamisesta Hope ry:lle!
Tapahtumassa kerättiin muun muassa
– 13 paria kenkiä
– 5 palloa
– 7 frisbeetä
– 4 pelipaitaa
– jalkapallovaatteita
ja muita urheiluvälineitä lahjoitettavaksi Hope ry:n kautta vähävaraisille perheille.
Aiemmin tänä vuonna järjestetyt tempaukset ovat olleet 15.1. Joen Jujun pelissä talvi- ja sisäliikuntavälineiden keräys, lentopallojen ja muiden urheiluvälineiden keräys Karelian Hurmoksen pelissä 18.2., sisäliikuntavälineiden keräys LeBa -96:n pelissä 9.3. sekä uintivarusteiden keräys Joensuun Uimaseuran 15.4. uintikisoissa.
PKO:n ja urheiluseurojen Yhteistä hyvää -tempaukset
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja urheiluseurat järjestävät hyväntekeväisyystapahtumien sarjan vähävaraisten perheiden ja nuorten hyväksi. Tapahtumien yhteydessä kerätään hyväkuntoisia urheiluvälineitä lahjoitettaviksi. Tapahtumien markkinoinnista ja lahjoitettujen tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle huolehtii PKO. Lahjoitukset perheille ohjaa eteenpäin Hope ry.
– Kun me PKO:ssa kysyimme omistajiltamme, mihin he haluaisivat meidän suuntaavan hyväntekeväisyystekojamme, tärkeimmäksi kohteeksi mainittiin oman maakuntamme nuoret ja vähävaraiset perheet. Osuuskaupan halutaan tekevän osansa nuorten syrjäytymisen vastaisessa työssä. Tarvetta ovat voimistaneet korona-aika ja perheiden lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Apua tarvitsevien perheiden joukko on laajentunut, toimitusjohtaja Juha Kivelä taustoittaa.
– Esitimme idean yhteisistä hyväntekeväisyystempauksista PKO:n kanssa yhteistyötä tekeville urheiluseuroille, jotka tarttuivat ajatukseen innokkaasti. Olemme yhdessä suunnitelleet sarjan tapahtumia vähävaraisten perheiden nuorten ilahduttamiseksi. Ne käynnistyivät syyskuussa 2022 ja tempauksia järjestetään myös vuonna 2023 kuukausittain. Pyrimme tekemään auttamisesta helppoa tarjoamalla mahdollisuuden tuoda lahjoitustavaroita samalla kun tulee esimerkiksi katsomaan peliä. Huolehdimme tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle, joka puolestaan vastaa tavaroiden jakelusta lapsiperheille. Toivomme lahjoitettavien tavaroiden olevan hyväkuntoisia ja siistejä, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.
– Jokainen voi auttaa ja pienilläkin teoilla on merkitystä. Lahjoitusten avulla tarjoamme vähävaraisille lapsille mahdollisuuden kokeilla jotain uutta harrastusta tai aloittaa kenties pitkäkestoisemman harrastamisen. Tuemme myös lasten mahdollisuutta jatkaa jo olemassa olevia harrastuksia, tiiminvetäjä Sanna Räsänen Hope ry Joensuusta toteaa.
– Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat käytännön vastuullisuustekoja, joilla sekä toteutamme PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää, että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Petri Vähä toteaa.
Seuraava Yhteistä hyvää -tempaus:
6.6. Kiteen Pallo – Manse PP klo 18 Kiteen Rantakentällä
Kesäloma-ajan kurssien ilmoittautuminen on avattu!
Maistuisiko juuresranskalaiset, järkkyhyvät kurpitsarieskat tai nopeat tortillapizzat?
Näitä ja muita herkkuja pääsee itse valmistamaan Ässäkokki-kursseilla. Eri puolilla maakuntaa järjestetään kesäkuussa yhteensä 12 Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) kustantamaa Ässäkokki-kurssia, jotka ovat lapsille ilmaisia. Kurssien sisällön ja alakoululaisten ohjauksen PKO ostaa Pohjois-Karjalan Martoilta. PKO ja Pohjois-Karjalan Martat ovat yhteistyössä järjestäneet alakouluikäisten kokkikursseja myös aiempina kesinä. Ässäkokki-kursseilla kokataan Ässäkokki-resepteillä, joissa suositaan kotimaisia tuotteita, käytetään suolaa ja sokeria ravitsemussuositusten mukaisesti ja rasvan lähteinä suositaan kasviperäisiä tuotteita.
– Meille PKO:ssa vastuullisuus on käytännön tekoja. Ässäkokki-kurssit ovat Tehdään Pohjois-Karjalasta parempi paikka elää -missiomme mukaista toimintaa, koska nuorena opitut järkevän kuluttamisen sekä hyvän ruoanlaiton perustaidot ovat hyödyksi koko elämän ajan, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä toteaa.
– Ässäkokki-kurssit opettavat lapsille ruoanlaittoa ja ilmastofiksuja valintoja. Kurssit tarjoavat lapsille mahdollisuuden tehdä ja oppia itse. Kurssitoiminnalla tuetaan kotien ja perheiden ruokakasvatusta, kertoo Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm.
Lasten pitäisi syödä viidestä kuuteen kourallista kasviksia päivässä, mutta suomalaislasten lautasilla on keskimäärin vain puolet tästä*. Ässäkokki-kurssit ovat valtakunnallinen kokonaisuus, jossa ovat mukana S-ryhmän osuuskaupat sekä Marttaliitto.
Kurssi-ilmoittautuminen on avoinna sähköisesti TÄÄLLÄ.
Kurssille mahtuu 12 osallistujaa/kurssi. Kurssien kohderyhmänä ovat alakoululaiset.
Ässäkokki-kursseja järjestetään seuraavasti:
5.6. Ässäkokkikurssi klo 10–13, Kontiolahti, Kontiolahden koulu, Keskuskatu 11, 81100 Kontiolahti
6.6. Ässäkokkikurssi klo 10-13, Nurmes, Kirkkokadun koulu, Nurmeksenkatu 11, 2.krs (Riverian tilat), 75500 Nurmes
8.6. Ässäkokkikurssi klo 10–13 Joensuu, Marttakeskus, Koskikatu 5-7, 80100 Joensuu
9.6. Ässäkokkikurssi klo 9-12, Joensuu, Marttakeskus, Koskikatu 5-7, 80100 Joensuu
12.6. Ässäkokkikurssi klo 10-13, Joensuu, Marttakeskus, Koskikatu 5-7, 80100 Joensuu
13.6. Ässäkokkikurssi klo 10-13, Outokumpu, Kummun koulu, Koulukatu 6, 83500 Outokumpu
15.6. Ässäkokkikurssi klo 10-13, Lieksa, Lieksan yläkoulu, Brahea-kampus, Kuhmonkatu 30, 81700 Lieksa
16.6. Ässäkokkikurssi klo 10-13, Liperi, Liperin koulu, Taitola 2, Koulukuja 2, 83100 Liperi
19.6. Ässäkokkikurssi klo 10-13, Joensuu, Marttakeskus, Koskikatu 5-7, 80100 Joensuu
20.6. Ässäkokkikurssi klo 10-13, Juuka, Poikolan koulu, Poikolantie 6, 83900 Juuka
22.6. Ässäkokkikurssi klo 10-13, Kitee, Arppen koulu, Koulutie 3 D, 82500 Kitee
26.6. Ässäkokkikurssi klo 10-13, Joensuu, Marttakeskus, Koskikatu 5-7, 80100 Joensuu
Lisätietoja:
Pohjois-Karjalan Martat, kotitalousasiantuntija Maija Kontturi, p. 050 448 3323
PKO, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä, p. 050 440 4332
*Korkalo, L. ym. 2019, The Contribution of Preschool Meals to the Diet of Finnish Preschoolers https://www.mdpi.com/2072-6643/11/7/1531 ja DAGIS – Tutkimushanke päiväkotimaailmassa
Kuvat: Minttu Kurki, Kotiseutu-uutiset
PKO ja Joensuun Uimaseura järjestivät WP-putki-uintien yhteydessä Yhteistä hyvää -hyväntekeväisyyskeräyksen 15.4.2023. Tempauksessa kerättiin hyväkuntoisia uimavarusteita Pohjois-Karjalan vähävaraisten perheiden hyväksi. Kiitos kaikille lahjoittajille!
Tapahtumassa kerättiin muun muassa
– 20 kpl uimapukuja
– 10 kpl uimalaseja ja muita uimatarvikkeita
– 20 kpl uimaleluja
– uimakenkiä
lahjoitettavaksi Hope ry:n kautta vähävaraisille perheille.
Aiemmin tänä vuonna järjestetyt tempaukset ovat olleet 15.1.2023 Joen Jujun pelissä talvi- ja sisäliikuntavälineiden keräys, lentopallojen ja muiden urheiluvälineiden keräys Karelian Hurmoksen pelissä 18.2.2023 sekä sisäliikuntavälineiden keräys LeBa -96:n pelissä 9.3.2023.
PKO:n ja urheiluseurojen Yhteistä hyvää -tempaukset
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja urheiluseurat järjestävät hyväntekeväisyystapahtumien sarjan vähävaraisten perheiden ja nuorten hyväksi. Tapahtumien yhteydessä kerätään hyväkuntoisia urheiluvälineitä lahjoitettaviksi. Tapahtumien markkinoinnista ja lahjoitettujen tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle huolehtii PKO. Lahjoitukset perheille ohjaa eteenpäin Hope ry.
– Kun me PKO:ssa kysyimme omistajiltamme, mihin he haluaisivat meidän suuntaavan hyväntekeväisyystekojamme, tärkeimmäksi kohteeksi mainittiin oman maakuntamme nuoret ja vähävaraiset perheet. Osuuskaupan halutaan tekevän osansa nuorten syrjäytymisen vastaisessa työssä. Tarvetta ovat voimistaneet korona-aika ja perheiden lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Apua tarvitsevien perheiden joukko on laajentunut, toimitusjohtaja Juha Kivelä taustoittaa.
– Esitimme idean yhteisistä hyväntekeväisyystempauksista PKO:n kanssa yhteistyötä tekeville urheiluseuroille, jotka tarttuivat ajatukseen innokkaasti. Olemme yhdessä suunnitelleet sarjan tapahtumia vähävaraisten perheiden nuorten ilahduttamiseksi. Ne käynnistyivät syyskuussa 2022 ja tempauksia järjestetään myös vuonna 2023 kuukausittain. Pyrimme tekemään auttamisesta helppoa tarjoamalla mahdollisuuden tuoda lahjoitustavaroita samalla kun tulee esimerkiksi katsomaan peliä. Huolehdimme tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle, joka puolestaan vastaa tavaroiden jakelusta lapsiperheille. Toivomme lahjoitettavien tavaroiden olevan hyväkuntoisia ja siistejä, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.
– Jokainen voi auttaa ja pienilläkin teoilla on merkitystä. Lahjoitusten avulla tarjoamme vähävaraisille lapsille mahdollisuuden kokeilla jotain uutta harrastusta tai aloittaa kenties pitkäkestoisemman harrastamisen. Tuemme myös lasten mahdollisuutta jatkaa jo olemassa olevia harrastuksia, tiiminvetäjä Sanna Räsänen Hope ry Joensuusta toteaa.
– Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat käytännön vastuullisuustekoja, joilla sekä toteutamme PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää, että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Petri Vähä toteaa.
Seuraava Yhteistä hyvää -tempaus:
27.5. Jippo – PK-35
Lisätietoja: Viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä, PKO, p. 010 762 2034, petri.vaha@sok.fi
Ranskassa automaattisesti tulostettavat paperikuitit ovat pian historiaa. Myös Suomessa yhä useampi asiakas valitsee sähköisen kuitin paperikuitin sijaan tai sen lisäksi, S-ryhmän asiakasdatasta selviää.
Lakimuutos astuu voimaan Ranskassa huhtikuun alussa. Tämän jälkeen asiakas saa tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta paperisen kuitin ostoksistaan vain, jos sitä erikseen pyytää. Muutosta perustellaan etenkin jätteen määrän vähentämisellä. Jatkossa kuitin voi saada sähköisessä muodossa esimerkiksi sähköpostitse tai pankkisovelluksen kautta.
S-ryhmässä sähköinen kuitti otettiin käyttöön jo vuonna 2016. Tällä hetkellä palvelua hyödyntää noin 1,7 miljoonaa asiakasta, mikä on noin 45 % asiakaskunnasta. Sähköinen takuukuitti on käytössä vielä tätäkin useammalla. Kuitit pysyvät tallessa S-mobiili-sovelluksessa ja S-käyttäjätilillä.
”Noin puoli miljoonaa asiakastamme on ottanut sähköisten kuittien lisäksi käyttöön paperittoman asioinnin, jossa paperista kuittia ei tulostu kassalla lainkaan, ellei sitä erikseen pyydä. Toivoisimme, että yhä useampi asiakas ottaisi palvelun käyttöön, sillä paperikuiteista luopuminen on paitsi arkea helpottavaa, myös luonnonvarojen kannalta järkevää”, suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen S-ryhmän marketkaupasta sanoo.
Paperittoman asioinnin valitseminen on resurssiviisaan ekoteko, joka samalla nopeuttaa kassalla asiointia. Kun palvelun volyymit ovat suuret, myös kuittipaperia säästyy ja jätteen määrä vähentyy vuositasolla huomattavasti.
”Esimerkiksi tämän vuoden tammikuussa noin 4 miljoonaa kuittia toimitettiin ainoastaan sähköisesti. Kuittipaperia tämän määrän tulostamiseen menisi noin 800 kilometrin verran, eli suunnilleen Helsingistä Kolariin asti”, Lyytikäinen havainnollistaa.
Jokaisella tulostumattomalla kuitilla säästetään luonnonvaroja yhdessä asiakkaiden kanssa. Vastuu ympäristöstä ja kestävät kuluttamisen tavat ovat keskeisiä teemoja myös S-ryhmän vastuullisuusohjelmassa.
Palvelut käyttöön S-mobiilin kautta
S-ryhmän sähköinen kuitti on käytössä kaikissa Prismoissa, S-marketeissa, Saleissa, Alepoissa, Food Market Herkuissa, Sokoksissa, Emotioneissa sekä ABC:lla. Hotellit, ravintolat sekä prisma.fi- ja sokos.fi -verkkokaupat eivät vielä ole palvelun piirissä.
Sekä sähköisen kuitin että paperittoman asioinnin käyttöönotto onnistuu S-mobiilin Minä-osion kautta. Tieto paperittomasta asioinnista tulee käydä päivittämässä S-etukortille toimipaikan itsepalvelupisteellä. Tarkemmat ohjeet löytyvät S-kanavalta.
”Tieto paperikuitittomuudesta ei vielä siirry kortille automaattisesti, mutta tavoitteenamme on kehittää tätä tulevaisuudessa. Aktivointi kuitenkin onnistuu helposti kauppareissun yhteydessä vaikkapa Prismassa tai useimmissa S-marketeissa”, Lyytikäinen toteaa.
Lisätietoja: Mika Lyytikäinen, suunnittelujohtaja, S-ryhmän marketkauppa, mika.lyytikainen@sok.fi, puh. 010 7681911
Kuva: SOK
Sokos-tavarataloketju ja second hand -muodin verkkokauppa Emmy aloittivat yhteistyön, jonka odotetaan kasvattavan vaatteiden kierrättämistä sekä käytettyjen vaatteiden markkinaa merkittävästi Suomessa. Kaikkiin 20 Sokos-tavarataloon tulee Emmy-myyntilaatikot. Joensuun Sokoksella myyntilaatikko sijaitsee kauppakäytävällä ensimmäisessä kerroksessa.
Sokos on Suomessa ensimmäinen tavarataloketju, joka tuo vaatteiden kierrätysmahdollisuuden asiakkaiden ulottuville tällä laajuudella. Suomalaisten vaatekaapeissa lymyää käyttämättömänä rahanarvoisia aarteita. Yhteistyön tavoitteena on pidentää vaatteiden, asusteiden ja jalkineiden käyttöikää ja helpottaa käyttökelpoisten ja hyväkuntoisten vaatteiden kierrättämistä.
– Etsimme keinoja vaatteiden arvostuksen kasvattamiseksi, käyttöiän pidentämiseksi ja hoitamiseksi asiakkaalle helpolla tavalla. Tuomalla kestävän kuluttamisen palvelut lähelle arjen asiointia kynnys niiden käyttämiseksi madaltuu. Tätä asiakkaammekin ovat toivoneet, sanoo kehitysjohtaja Päivi Juntunen, S-ryhmän tavaratalo- ja erikoisliikekaupasta.
– Yhteistyö on kiertotaloudellisesti historiallinen. Neljän miljardin euron vaatemarkkinasta käytettyjen osuus on nyt vain 1–2 prosenttia ja arvioimme, että nyt käynnistyvä yhteistyö voi kasvattaa käytettyjen vaatteiden markkinaa jopa 40 prosentilla. Kyse on tähän saakka Suomen suurimmasta käytettyjen vaatteiden markkinan laajentamisoperaatiosta, taustoittaa Emmy Clothing Company Oy:n toimitusjohtaja Timo Huhtamäki.
Sokos auttaa oman tyylin löytämisessä ja kestävien pukeutumisvalintojen tekemisessä sekä kehittää uusia keinoja kestävän kuluttamisen ratkaisujen löytämiseksi lähelle arjen asiointia. Kiertotalouden edistäminen on tärkeä osa S-ryhmän vastuullisuusohjelmaa, jonka yksi keskeinen tavoite on kestävän kuluttamisen edistäminen yhdessä asiakkaiden kanssa.
Lisätietoja: , Päivi Juntunen, kehitysjohtaja, tavaratalo- ja erikoisliikekaupan ketjuohjaus, paivi.juntunen(at)sok.fi, puh. 010 768 1023
Timo Huhtamäki, Emmy Clothing Company Oy:n toimitusjohtaja, timo(at)emmy.fi, puh. 040 714 0705
Lehmo Balls -96 – Varkauden Tarmo -ottelu pelattiin Kontiolahden liikuntahallissa 9.3.2023. PKO ja LeBa -96 järjestivät ottelun yhteydessä Yhteistä hyvää -hyväntekeväisyyskeräyksen. Tempauksessa kerättiin hyväkuntoisia urheiluvälineitä Pohjois-Karjalan vähävaraisten perheiden hyväksi. Kiitos kaikille lahjoittajille ja Prisman Jelpille urheiluvälineiden kuljettamisesta Hope ry:lle!
Tapahtumassa kerättiin muun muassa:
– 7 paria sisäpelikenkiä
– 2 kypärää
– 5 urheiluvaatekappaletta
– mailapussi
ja paljon muita urheiluvälineitä lahjoitettavaksi Hope ry:n kautta vähävaraisille perheille.
Tänä vuonna järjestetyt Yhteistä hyvää -tempaukset ovat olleet 15.1.2023 Joen Jujun pelissä talvi- ja sisäliikuntavälineiden keräys, lentopallojen ja muiden urheiluvälineiden keräys Karelian Hurmoksen pelissä 18.2.2023 sekä nyt viimeisimpänä sisäliikuntavälineiden keräys LeBa -96:n pelissä 9.3.2023.
PKO:n ja urheiluseurojen Yhteistä hyvää -tempaukset
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja urheiluseurat järjestävät hyväntekeväisyystapahtumien sarjan vähävaraisten perheiden ja nuorten hyväksi. Tapahtumien yhteydessä kerätään muun muassa keppihevosia sekä urheiluvälineitä lahjoitettaviksi. Tapahtumien markkinoinnista ja lahjoitettujen tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle huolehtii PKO. Lahjoitukset perheille ohjaa eteenpäin Hope ry.
– Kun me PKO:ssa kysyimme omistajiltamme, mihin he haluaisivat meidän suuntaavan hyväntekeväisyystekojamme, tärkeimmäksi kohteeksi mainittiin oman maakuntamme nuoret ja vähävaraiset perheet. Osuuskaupan halutaan tekevän osansa nuorten syrjäytymisen vastaisessa työssä. Tarvetta ovat voimistaneet korona-aika ja perheiden lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Apua tarvitsevien perheiden joukko on laajentunut, toimitusjohtaja Juha Kivelä taustoittaa.
– Esitimme idean yhteisistä hyväntekeväisyystempauksista PKO:n kanssa yhteistyötä tekeville urheiluseuroille, jotka tarttuivat ajatukseen innokkaasti. Olemme yhdessä suunnitelleet sarjan tapahtumia vähävaraisten perheiden nuorten ilahduttamiseksi. Ne käynnistyivät syyskuussa 2022 ja tempauksia järjestetään myös vuonna 2023 kuukausittain. Pyrimme tekemään auttamisesta helppoa tarjoamalla mahdollisuuden tuoda lahjoitustavaroita samalla kun tulee esimerkiksi katsomaan peliä. Huolehdimme tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle, joka puolestaan vastaa tavaroiden jakelusta lapsiperheille. Toivomme lahjoitettavien tavaroiden olevan hyväkuntoisia ja siistejä, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.
– Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat käytännön vastuullisuustekoja, joilla sekä toteutamme PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Petri Vähä toteaa.
Seuraavat Yhteistä hyvää -tempaukset:
15.4. Joensuun Uimaseura
27.5. Jippo – PK-35
Lisätietoja: Viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä, PKO, 010 762 2034, petri.vaha@sok.fi
Tuotepakkausten kehittäminen ympäristöystävällisemmiksi on pitkäjänteistä työtä, jota tehdään yhteistyössä tavarantoimittajien kanssa. Kierrätysraaka-aineen käytön edistämisen lisäksi pakkausuudistuksilla tavoitellaan esimerkiksi parempaa kierrätettävyyttä ja muovin käytön vähentämistä.
Kierrätysmuovia hyödynnetään tavanomaisen neitseellisen muovin sijasta jo reilussa sadassa S-ryhmän oma merkki -tuotteen kuluttajapakkauksessa.
”Kiertotalous ja luonnonvarojen kunnioittaminen on yksi vastuullisuusohjelmamme pääteemoista. Kierrätysmateriaalien käytön lisääminen niin pakkauksissa kuin tuotteissakin on yksi esimerkki käytännön teoistamme kiertotalouden edistämiseksi”, sanoo vastuullisuuspäällikkö Anni Loukaskorpi S-ryhmän marketkaupasta.
Kierrätettyä muovia käytetään esimerkiksi yli 20 Änglamark-tuotteen pakkauksessa, joiden joukossa on laajasti erilaisia päivittäiskäyttötavaroita: niin kodinpuhdistus- ja pesuaineita, vauvanhoitotuotteita kuin vaippapakettejakin. Myös kaikissa Rainbow’n pyykinpesuainepakkauksissa hyödynnetään kierrätysmuovia.
Änglamark on S-ryhmässä tuore oma merkki, jonka myötä valikoimiin on saatu kattava valikoima uusia ympäristö- ja allergiaystävällisiä sekä luomutuotteita. Muissa Pohjoismaissa Änglamark asiakkaiden suosiossa jo pitkään: esimerkiksi Ruotsissa se on valittu kuluttajien mielestä vihreimmäksi brändiksi 12 vuotena peräkkäin.
Kierrätysmuovin osuudesta PET-juomapulloissa uusi tavoite: 25 % vuoden 2025 loppuun mennessä
Päivittäiskäyttötavaroiden lisäksi kierrätysmuovia löytyy myös muista pakkauksista. Esimerkiksi Herkku-tuotesarjan valmisruokapakkausten rasiat vaihdettiin viime vuonna kierrätysmuovia sisältäviksi, ja useissa Kotimaista-merkin yrttien ja salaattien ruukuissa hyödynnetään kierrätysmuovia.
Pakkausuudistukset ovat S-ryhmässä jatkuvaa työtä, ja myös kierrätysmuovin käyttöä lisätään koko ajan. Lähivuosien tavoitteena on lisätä kierrätysmuovin osuutta erityisesti juomien pakkauksissa. Taustalla on EU:n kertakäyttömuovidirektiivin vaatimus.
”Mehustamo-sarjan mehujen ja smoothieiden pulloissa on jo vuosia hyödynnettyä sekä kierrätysmuovia että biopohjaista muovia. Vuonna 2022 linjasimme, että jatkossa muissakin omien merkkien PET-juomapulloissa käytetään enenevissä määrin kierrätysmuovia. Tavoitteenamme on, että S-ryhmän oma merkki -tuotteiden PET-juomapullojen raaka-aineesta vähintään 25 % on kierrätysmuovia vuoden 2025 loppuun mennessä”, Loukaskorpi kertoo.
Lisätietoja: Anni Loukaskorpi, S-ryhmän marketkaupan vastuullisuuspäällikkö, anni.loukaskorpi@sok.fi, puh. 010 7680 349
Kuva: Sami Heiskanen
Erityistä tukea tarvitsevia nuoria ja heidän avustajiaan palkataan 100.
– PKO:n perustehtävä eli missio on tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempi paikka elää, ja kesätyöllistäminen on näkyvin vastuullisuustekomme. Tulevana kesänä palkkaamme ennätysmäiset 1 100 kesätyöntekijää, joista 100 paikkaa on varattu erityisnuorille avustajineen. Kesätyöllistäminen on osaltaan myös syrjäytymisen vastaista työtä, koska erityisnuorten palkkaamisen lisäksi olemme kutsuneet nuoria kesätyöhaastatteluihin myös sosiaalisin perustein. PKO on sekä liike- että jäsenyhteisö, ja käyttämällä merkittävän määrän euroja nuorten palkkaamiseen toimimme myös yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.
PKO on yli 15 vuoden ajan tarjonnut työtä erityistä tukea tarvitseville ja kehitysvammaisille nuorille sekä kutsunut kesätyöhaastatteluihin nuoria myös sosiaalisin perustein. Henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Monosen mukaan erityisnuorten kanssa työskentely rikastuttaa toimipaikkojen arkea.
– Monimuotoinen ja suvaitsevainen työyhteisö on meille tärkeä arvo. Meidän kokemustemme mukaan erityisnuoret sekä kehitysvammaiset nuoret ovat asenteeltaan myönteisiä ja kovia tekemään töitä. Erityisnuoren tyypillinen työllistymispolku alkaa kesätöistä, harjoittelusta tai työssäoppimisesta ja jatkuu palkkatuetulla työllä, jonka jälkeen on mahdollisuus pysyvään työsuhteeseen. Tärkeimpiä yhteistyökumppaneitamme erityisnuorten työllistämisessä ovat ammatillinen erityisoppilaitos Luovi, toimintakeskukset, kuntoutuspalvelut, kunnat sekä Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote, Mononen sanoo.
– Kesätyöntekijöitä valittaessa painavat myös sosiaaliset perusteet. Kun työtehtävä ja työnhakija kohtaavat, otamme valinnassa huomioon esimerkiksi sen, että perheessä on taloudellisia tai muita haasteita. Joka vuosi nämä perusteet vaikuttavat kymmenissä valinnoissa, Mononen toteaa.
Kesätöitä on tarjolla koko PKO:n toimialueella S-marketeissa ja Saleissa, eri ravintoloissa, ABC-liikennemyymälöissä, Prismassa, Sokoksessa ja Sokos-hotelleissa. PKO:lla on liiketoimintaa Joensuussa, Juuassa, Kontiolahdella, Liperissä, Polvijärvellä, Outokummussa, Lieksassa, Ilomantsissa, Rääkkylässä, Nurmeksessa, Tohmajärvellä, Rautavaaralla ja Kiteellä.
– Luimme kaikki 3 300 kesätyöhakemusta ja kutsuimme niiden perusteella haastatteluun lähes 2 400 hakijaa. On tietoinen valinta haastatella suuri määrä hakijoita. Jo haastatteluun pääseminen on nuorille tärkeä kokemus. Haluamme haastatella heitä mahdollisimman paljon kasvokkain. Näin pandemia-ajan jälkeen ihmisten kohtaamiset ovat entistä merkityksellisempiä, HR-asiantuntija Sari Lehtola kuvailee kesätyöprosessia.
PKO on jo pitkään ollut sekä myynniltään että työntekijämäärältään maakunnan suurin yksityinen yritys. Vuodenvaihteessa 2022 PKO:lla työskenteli 1 603 henkilöä, mikä on 158 henkilöä enemmän kuin 2021. Työviihtyvyydestä kerto se, että 91 prosenttia henkilöstöstä on valmiita suosittelemaan PKO:ta hyvänä työnantajana. Myös kesätyöntekijöiltä osuuskauppa saa hyvät arviot. Valtakunnallisessa Vastuullinen kesäduuni -selvityksessä PKO on vuosien ajan arvioitu Suomen 10 parhaan kesätyönantajan joukkoon.
– Olemme jo pitkään olleet työtyytyväisyydessä parhaassa mahdollisessa luokassa eli AAA (erinomainen). 2022 työtyytyväisyystutkimuksessa saimme historiamme parhaan tuloksen 78,5, mikä on korkealla suomalaisten yritysten yleisnormin 69,1 yläpuolella. Meille on kunnia-asia tarjota myös nuorille hyviä kesätyökokemuksia ja tavoittelemme tulevanakin kesänä Vastuullinen kesäduuni -tutkimuksen kärkisijoja, Mononen kertoo.
Lisätietoja: PKO, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen p. 010 762 2024
Kuvassa Eeva Saarelma-Laakkonen Karelian Hurmoksesta
Karelian Hurmos – KyKy Betset -ottelu pelattiin Joensuun Urheilutalolla 18.2.2023. PKO ja Karelian Hurmos järjestivät ottelun yhteydessä Yhteistä hyvää -hyväntekeväisyyskeräyksen. Tempauksessa kerättiin hyväkuntoisia lentopalloja ja muita urheiluvälineitä Pohjois-Karjalan vähävaraisten perheiden hyväksi. Karelian Hurmos tarjosi urheiluvälineiden lahjoittajille ilmaisen sisäänpääsyn otteluun avecin kanssa. Kiitos kaikille lahjoittajille ja Prisman Jelpille pallojen kuljettamisesta Hope ry:lle!
Tapahtumassa kerättiin:
– 15 lentopalloa
– 10 paria sisäpelikenkiä
– lumilauta
– kolmet luistimet
– talviurheiluvarusteita
ja paljon muita urheiluvälineitä lahjoitettavaksi Hope ry:n kautta vähävaraisille perheille.
Tähän asti järjestetyt Yhteistä hyvää -tempaukset ovat olleet 17.9.2022 PKO-ravien yhteydessä järjestetty keppihevosten keräys, 15.10.2022 Jokipoikien pelissä järjestetty jääkiekkovarusteiden keräys, 6.11.2022 Josban kanssa järjestetty salibandyvarusteiden keräys, Kataja Basketin pelissä 3.12.2022 pelipallojen keräys, talvi- ja sisäpelivälineiden keräys Joen Jujun pelissä 15.1.2023 sekä nyt viimeisimpänä lentopallojen ja urheiluvälineiden keräys Karelian Hurmoksen pelissä 18.2.2023.
– Jokainen voi auttaa ja pienilläkin teoilla on merkitystä. Lahjoitusten avulla tarjoamme vähävaraisille lapsille mahdollisuuden kokeilla jotain uutta harrastusta tai aloittaa kenties pitkäkestoisemman harrastamisen. Tuemme myös lasten mahdollisuutta jatkaa jo olemassa olevia harrastuksia, tiiminvetäjä Sanna Räsänen Hope ry Joensuusta toteaa.
PKO:n ja urheiluseurojen Yhteistä hyvää -tempaukset
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja urheiluseurat järjestävät hyväntekeväisyystapahtumien sarjan vähävaraisten perheiden ja nuorten hyväksi. Tapahtumien yhteydessä kerätään muun muassa keppihevosia sekä urheiluvälineitä lahjoitettaviksi. Tapahtumien markkinoinnista ja lahjoitettujen tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle huolehtii PKO. Lahjoitukset perheille ohjaa eteenpäin Hope ry.
– Kun me PKO:ssa kysyimme omistajiltamme, mihin he haluaisivat meidän suuntaavan hyväntekeväisyystekojamme, tärkeimmäksi kohteeksi mainittiin oman maakuntamme nuoret ja vähävaraiset perheet. Osuuskaupan halutaan tekevän osansa nuorten syrjäytymisen vastaisessa työssä. Tarvetta ovat voimistaneet korona-aika ja perheiden lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Apua tarvitsevien perheiden joukko on laajentunut, toimitusjohtaja Juha Kivelä taustoittaa.
– Esitimme idean yhteisistä hyväntekeväisyystempauksista PKO:n kanssa yhteistyötä tekeville urheiluseuroille, jotka tarttuivat ajatukseen innokkaasti. Olemme yhdessä suunnitelleet sarjan tapahtumia vähävaraisten perheiden nuorten ilahduttamiseksi. Ne käynnistyivät syyskuussa 2022 ja tempauksia järjestetään kuukausittain myös vuonna 2023. Pyrimme tekemään auttamisesta helppoa tarjoamalla mahdollisuuden tuoda lahjoitustavaroita samalla kun tulee esimerkiksi katsomaan peliä. Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat käytännön vastuullisuustekoja, joilla sekä toteutamme PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää, että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Petri Vähä toteaa.
Seuraavat Yhteistä hyvää -tempaukset:
9.3.2023 LeBa-96 – Varkauden Tarmo Kontiolahden liikuntahallissa klo 18.30
15.4.2023 Joensuun Uimaseura
Lisätietoja: Viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä, PKO, 010 762 2034, petri.vaha@sok.fi