Mielestämme jokainen pohjoiskarjalainen nuori ansaitsee harrastamisen tuomat elämykset osaksi omaa kasvutarinaansa. Voittamisen riemuhuudot, jännityksestä mutristuneet suut, treeneistä kipeäytyneet lihakset ja riehakkaat pelimatkamuistot kantavat läpi elämän.

Kiitos sinulle Juuan Palloseuran juniorin vanhempi, joka mahdollistat kaiken. Kiitos, että jaksat lähteä vielä rankan työpäivän jälkeen kuskaamaan nuoria harrastuksiinsa. Kiitos sinulle seura-aktiivi, joka teet viikosta toiseen korvaamattoman arvokasta työtä. Teidän kaikkien pyyteettömistä ponnistuksistanne rakentuu Pohjois-Karjalan tulevaisuus ja sen toivot.

”Juuan Palloseura ry on perinteinen juukalainen urheiluseura. Juuan Palloseuran tavoitteenaon järjestää ympäri vuoden laadukasta ja monipuolista matalan kynnyksen liikuntaa juukalaisille lapsille ja aikuisille. Seuran tavoitteena on myös kehittää sekä laajentaa tarjontaa ja toimintaa. Juuan Palloseura tarjoaa toimintaa jalkapalloilussa, jääkiekossa, futsalissa ja kaukalopallossa. PKO on ollut tärkeä yhteistyökumppanimme jo vuosia.”
Markku Eskelinen
Puheenjohtaja, Juuan Palloseura ry

Me PKO:na olemme pohjoiskarjalaisia jäseniämme varten. PKO on liike- ja jäsenyhteistö ja junioriseurojen sponsoroinnilla toteutamme tätä jäsenyhteisörooliamme käytännössä. Teemme parhaamme, että täällä pystyy elämään ja harrastamaan mahdollisimman täysipainoisesti. Tästä syystä meille on kunnia tukea Juuan Palloseuraa myös tällä kaudella.

Tehdään Pohjois-Karjalasta entistä parempi paikka elää!

PKO tekee yhteistyösopimuksen aina yksittäisten ikäkausijoukkueiden sijaan koko seuran kanssa, jotta tuki leviää laajasti ja tasapuolisesti kaikkien juniorien hyödyksi.

Sponsoroinnistamme saat lisätietoa
Petri Vähältä: petri.vaha@sok.fi, p. 010 762 2034
tai osoitteesta: https://pko.fi/vastuullisuus/sponsorointi/

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja urheiluseurat järjestävät hyväntekeväisyystapahtumien sarjan vähävaraisten perheiden ja nuorten hyväksi. Erilaisten tapahtumien yhteydessä kerätään muun muassa keppihevosia sekä urheiluvälineitä lahjoitettaviksi. Lahjoitukset ohjaa eteenpäin Hope ry.

– Kun me PKO:ssa kysyimme omistajiltamme, mihin he haluaisivat meidän suuntaavan hyväntekeväisyystekojamme, tärkeimmäksi kohteeksi nousivat oman maakuntamme nuoret ja vähävaraiset perheet. Osuuskaupan halutaan tekevän osansa nuorten syrjäytymisen vastaisessa työssä. Tarvetta ovat voimistaneet korona-aika ja perheiden lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Apua tarvitsevien perheiden joukko on laajentunut, toimitusjohtaja Juha Kivelä taustoittaa.

– Esitimme idean yhteisistä hyväntekeväisyystempauksista PKO:n kanssa yhteistyötä tekeville urheiluseuroille jotka tarttuivat ajatukseen innokkaasti. Olemme yhdessä suunnitelleet sarjan tapahtumia vähävaraisten perheiden nuorten ilahduttamiseksi. Ne käynnistyivät syyskuussa ja jatkuvat ensi vuoden elokuulle saakka. Pyrimme tekemään auttamisesta helppoa tarjoamalla mahdollisuuden tuoda lahjoitustavaroita samalla kun tulee esimerkiksi katsomaan peliä. Huolehdimme tavaroiden vastaanottamisesta sekä kuljettamisesta Hope ry:lle, joka puolestaan vastaa tavaroiden jakelusta lapsiperheille. Lahjoitettavien tavaroiden tulee olla hyväkuntoisia ja siistejä, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.

Tähän asti järjestetyt tempaukset ovat olleet 17.9. PKO-ravien yhteydessä järjestetty keppihevosten keräys, 15.10. Jokipoikien pelissä järjestetty jääkiekkovarusteiden keräys sekä 6.11. Josban kanssa järjestetty salibandyvarusteiden keräys pelin yhteydessä.

  Haluamme mahdollistaa lapsille matalan kynnyksen liikunnallisen harrastuksen ja näin olla tekemässä hyvää yhdessä PKO:n kanssa, toiminnanjohtaja Jarmo Mustonen Juniori Jokipojat ry:stä sekä manageri Jaakko Lipponen Joensuun Kiekkopojista toteavat.

Olemme suunnitelleet jo pitkään yhteistä hyvää -tapahtumaa kotiotteluumme, joten on hienoa että se viimein päästään toteuttamaan. Toivottavasti saamme kannustettua mahdollisimman monia tuomaan pallon peliin, koska jokainen tuotu pallo tarjoaa lisää liikunnan riemua lapsille, Kataja Basketin toiminnanjohtaja Johannes Lasaroff sanoo.

Jokainen voi auttaa, pienilläkin teoilla on merkitystä. Lahjoitusten avulla tarjoamme vähävaraisille lapsille mahdollisuuden kokeilla jotain uutta harrastusta tai aloittaa kenties pitkäkestoisemman harrastamisen. Tuemme myös lasten mahdollisuutta jatkaa jo olemassa olevia harrastuksia, tiiminvetäjä Sanna Räsänen Hope ry Joensuusta toteaa.

Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat osa vastuullisuustekoja, joilla PKO edistää maakunnan elinvoimaisuutta. Näin toteutamme käytännössä sekä PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti. Tässä taloustilanteessa lasten ja nuorten hyvinvoinnista huolehtiminen on entistä tärkeämpää, Petri Vähä toteaa.

Seuraava Yhteistä hyvää -tempaus järjestetään PKO:n otteluisännyyspelissä Kataja Basket – KTP-Basket Motonet Areenalla 3.12. klo. 17.

Tempauksessa kerätään hyväkuntoisia pelipalloja vähävaraisten perheiden hyväksi. Kataja Basket tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn illan otteluun hyväkuntoisen pelipallon lahjoittaneille. Pallo voi olla muuhunkin lajiin kuin koripalloon. S-Etukortilla ottelulipuista -50% alennus Katajan verkkokaupasta, Pelikeskukselta ja lippuluukulta.

Seuraavat Yhteistä hyvää-tempaukset:

3.12.2022 Kataja Basket – KTP-basket Motonet Areena Joensuu klo 17 (pallojen keräys)

S-Etukortilla -50% pääsylipusta lippuluukulta, Pelikeskukselta tai Katajan verkkolippukaupasta: https://katajabasket.tapahtumiin.fi/fi/p/miehet

5.1.2023 Joen Juju – Tapanilan Erä (pallojen keräys)

18.2.2023 Karelian Hurmos – KyKy-Betset

 

Lisätietoja: Viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä, PKO, 010 762 2034, petri.vaha@sok.fi

Kysyimme PKO:n omistajilta toiveita ja ideoita siitä, mihin kohteeseen joulumuistamisiin varatut rahat (3 500 €) voisi lahjoittaa.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) on kotitalouksien omistama kuluttajaosuuskunta. Siksi on luontevaa kysyä omistajiltamme, eli tavallisilta pohjoiskarjalaisilta, mihin he haluavat joulumuistamisiin varatut rahat käytettävän.

Saimme tänä vuonna huikean määrän ehdotuksia lahjoituskohteeksi: yhteensä n. 500 ehdotusta. Kiitos kaikista ehdotuksista! Loppuäänestykseen valittiin omistajilta eniten ehdotuksia keränneet kolme kohdetta. Nyt on aika valita, lahjoitetaanko varat Hope Ry:lle, Mieli Ry:lle (Sekasin-chat) vai Siun Soten lastenpsykiatriaan.

Hope Ry jakaa kriisin kokeneille ja vähävaraisille perheille vaate- ja tavaralahjoituksia. Mieli Ry:n Sekasin-chat on matalan kynnyksen palvelu nuorten mielenterveyden hyväksi. Siun soten lastenpsykiatria auttaa 0-13-vuotiaiden lasten mielenterveyden vakavissa häiriöissä.

Äänestä omaa suosikkiasi tästä linkistä: https://my.surveypal.com/PKO-jakaa-hyvaa-joulumielta—aanesta-nyt—2022

Äänestysaikaa on 6.12.2022 klo 12 saakka.

PKO ja S-ryhmä edistävät omilla tavoitteillaan ja käytännön toimenpiteillään kestävää pakkaamista, kuten pakkausten parempaa kierrätettävyyttä, kierrätysraaka-aineen käyttöä ja pakkauksissa käytetyn muovin määrän vähentämistä. Pakkausuudistukset ovat kaupparyhmässä jatkuvaa työtä, jota tehdään yhdessä tavarantoimittajien kanssa.

Viime vuoden aikana muovia vähennettiin yli 60 oma merkki -tuotteen pakkauksessa. Vuositasolla tällaisilla muutoksilla säästetään yhteensä kymmeniä tonneja muovia.

”Olemme tänäkin vuonna jatkaneet pakkausmuovin vähentämistä omien merkkien tuotteissa, silloin kun se tuotteen laadun ja säilyvyyden kannalta on ollut mahdollista. Esimerkiksi keväällä vietiin päätökseen hieno muutos Herkku-brändin valmisruokapakkauksissa yhdessä S-Herkkukeittiön kanssa”, kertoo vastuullisuuspäällikkö Anni Loukaskorpi S-ryhmän marketkaupasta.

Kymmenessä eri Herkku-tuotteessa on nyt uusi, vastuullisuuden näkökulmasta kestävämpi pakkaus. Valmisruokien rasiat vaihdettiin mustasta, värinsä vuoksi heikosti kierrätettävästä, rasiasta uuteen vaaleampaan rasiaan, jonka raaka-aineesta vähintään 70 % on kierrätettyä muovia. Lisäksi useassa sarjan tuotteessa pystyttiin vähentämään käytetyn muovin määrää, rasiasta riippuen jopa 15–26 %. Vuositasolla muovia käytetään näissä pakkauksissa yhteensä lähes 5000 kiloa vähemmän kuin aiemmin.

”Aiemmat pakkaukset olivat tarpeettoman suuria, joten ne eivät olleet materiaalitehokkaita ja veivät enemmän tilaa kuljetuksissa, mikä ei ollut ympäristön tai kustannustenkaan kannalta järkevää. Pakkausuudistus päädyttiin tekemään perusteellisesti, eli päätimme muutoksen yhteydessä investoida uuteen pakkauslinjastoon. Työtä ja huomioitavia asioita riitti, kun samalla kertaa uudistettiin lämpimän keittiön annostelu- ja pakkauslinjasto, rasiat, etiketit ja pakkausmerkinnät. Tämä kuvaa hyvin sitä, että vaikka tavoite vastuullisemmasta pakkauksesta olisi selkeä, ei muutos tapahdu aivan hetkessä”, sanoo tuotesisältövastaava Matias Taipalharju S-Herkkukeittiöltä.

Mukana kansainvälisessä muovisitoumuksessa alusta alkaen

S-ryhmä on sitoutunut muovin kiertotalouden edistämiseen omien tavoitteidensa lisäksi Ellen MacArthur -säätiön ja YK:n käynnistämän kansainvälisen sitoumuksen kautta. S-ryhmä allekirjoitti Ellen MacArthur -sitoumuksen jo vuonna 2018 ja raportoi säätiölle edistymisestään vuosittain. Sitoumuksen keskeisimpiä tavoitteita ovat esimerkiksi turhan muovin välttäminen ja kierrätettävyyden parantaminen. Sen avulla edistetään myös kierrätysmuovin käyttöä sekä pakkausten uudelleenkäyttöä, mikä vähentää neitseellisen muovin tarvetta pakkauksissa.

Ellen MacArthur -muovisitoumuksen viimeisin raportti julkaistiin keskiviikkona 2.11. Sen mukaan joillakin alueilla tapahtuvasta vahvasta kehityksestä huolimatta yritysten yhteinen tavoite käyttää ainoastaan uudelleenkäytettäviä, kierrätettäviä tai kompostoitavia muovipakkauksia vuoteen 2025 mennessä ei näytä toteutuvan. Tämän vuoksi yritysten tulisi nopeuttaa toimiaan muun muassa uudelleenkäytettävien pakkausvaihtoehtojen edistämisessä ja kertakäyttöisen muovipakkaamisen vähentämisessä. Lisäksi raportti peräänkuuluttaa välittömiä toimia muoviroskan välttämiseksi myös valtioilta. Edistystä on saatu aikaan esimerkiksi kierrätysmuovin lisäämisessä: sitoumuksessa mukana olevien yritysten kierrätysmuovin käyttö on tuplaantunut viimeisen kolmen vuoden aikana.

Lisätietoja: Anni Loukaskorpi, vastuullisuuspäällikkö, S-ryhmän marketkauppa, anni.loukaskorpi@sok.fi, puh. 010 7680 349

Kiitos lahjoituksista vähävaraisten perheiden puolesta! 🙏

26 mailaa, 15 luistinparia, maalivahdin varusteet ja paljon muita jääkiekkovarusteita kertyi lahjoituksina Joensuun Kiekkopoikien ja PKO:n Yhteistä hyvää-tempauksessa 15.10. JoKP – Hokki-ottelussa. Hope Ry, Joensuun Kiekko-Pojat ja PKO kiittävät tuhannesti kaikkia lahjoittaneita! Kiitos myös Juniori Jokipojille lahjoitusten vastaanottamisesta jäähallilla!

– Ilman lahjoituksia Hope Ry:n tuki vähävaraisille perheille ei onnistuisi. Järjestämme seuraavan Yhteistä hyvää-tempauksen jälkeen harrastusvälinepäivän, jolloin asiakasperheemme voivat tulla valitsemaan itselleen sopivia varusteita. Toivomme lahjoituksina erityisesti lasten ja nuorten sisäpelikenkiä, tiiminvetäjä Sanna Räsänen (kuvassa) Hope Ry:ltä kertoo.

Seuraava Yhteistä hyvää -tempaus järjestetään Josba – Saipa -ottelussa sunnuntaina 6.11.2022 klo 17 Joensuu Areenalla. Hyväkuntoisia lasten ja nuorten salibandy-varusteita ja sisäpelikenkiä lahjoittamalla autat Pohjois-Karjalan vähävaraisia lapsia, nuoria ja perheitä. Varusteet jakaa niitä tarvitseville Hope Ry. Josba tarjoaa lahjoittajille ilmaisen sisäänpääsyn illan peliin.

Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat osa vastuullisuustekoja, joilla PKO edistää maakunnan elinvoimaisuutta. Näin toteutamme käytännössä sekä PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti. 💚

#meijänpko #jokipojat #josba #yhteistähyvää

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO mahdollisti vuonna 2022 upean kesätyökokemuksen sadalle erityistukea tarvitsevalle nuorelle. Heistä 30:lle eniten apua tarvitsevalle palkattiin tueksi viisi avustajaa. Teko on nyt saanut valtakunnallista tunnustusta, kun se palkittiin Vuoden kesätyökäytäntönä osana Vastuullinen kesäduuni -kampanjaa. Vastuullinen kesäduuni on Suomen suurin kesätyökokemuksia kartoittava selvitys.

PKO pärjäsi hienosti myös tutkimuksen kokonaisarviossa sijoittuen ainoana pohjoiskarjalaisena yrityksenä 10 parhaan joukkoon yli tuhat henkeä työllistävien yritysten sarjassa. Maakunnan lippua piti korkealla lisäksi Pohjois-Karjalan Sähkö Oy tekemällä saman tempun 250–1000 henkeä työllistävien yritysten sarjassa.

Vuoden kesätyökäytännön valitsi Kuntarekry. Ehdotuksia tuli yhteensä 24, joista PKO erottui selvästi edukseen. Palkintoperusteluissa todetaan, että erityisnuorten työllistäminen ja avustajien palkkaaminen on upea konkreettinen vastuullisuusteko. Näin osuuskauppa tarjosi kesätyökokemuksen monelle sellaiselle nuorelle, jolle se ei muuten olisi ollut mahdollista.

Yksi avustajista oli Itä-Suomen yliopistosta tänä syksynä valmistuva Emma Ojala, joka avusti erityisnuoria Joensuun Prismassa. Kokemus oli Emmalle mieleenpainuva.

– Kertoo aika paljon PKO:n arvoista se, että erityisnuorillekin halutaan tarjota töitä ja heistä pidetään työpaikalla hyvää huolta. Ihanaa, että tällainen toimintamalli on aloitettu ja toivottavasti tätä jatketaan myös tulevina kesinä, hän toteaa.

Pitkäjänteinen työ kantaa hedelmää

Vastuullinen kesäduuni -kampanjaa on toteutettu vuodesta 2010 lähtien. Aluksi siitä vastasi Lasten ja nuorten säätiö ja tavoitteena oli ehkäistä nuorten syrjäytymistä kesätyöpaikan avulla. Nopeasti laajentuneessa kampanjassa on nykyisin mukana yli 550 yritystä. Kampanjan vetovastuu on Oikotie Työpaikoilla. Osana kampanjaa toteutettava Vastuullinen kesäduuni -tutkimus on Suomen suurin kesätyökokemuksia kartoittava selvitys. Tänä vuonna siihen osallistui 155 organisaatiota ja siihen vastasi ennätykselliset 11 600 kesätyöntekijää. PKO on jo usean vuoden ajan ollut tässä selvityksessä valtakunnan 10 vastuullisimman kesätyöllistäjän joukossa.

– Me haluamme tarjota jokaiselle nuorelle parhaan vastaanoton työelämään. Olemme iloisia, että nuoret kokevat saaneensa meiltä hyviä kokemuksia työelämästä. Suurin kiitos saavutuksesta kuuluu toimipaikkojemme esimiehille ja henkilöstölle. Erityisnuorten työllistämiseksi olemme kehittäneet käytänteitä jo yli 10 vuoden ajan, ja ne on omaksuttu hienosti kaikissa yksiköissämme. Vastuullinen kesäduuni -selvityksestä saamme arvokasta tietoa siitä, missä voimme edelleen parantaa, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen toteaa.

– Nuorten työllistäminen on tärkein vastuullisuustekomme, kun missiomme mukaisesti rakennamme Pohjois-Karjalasta parasta paikkaa elää. Haluamme tarjota turvallisen työyhteisön, jossa jokainen nuori voi oppia tarpeellisia työelämän taitoja. Tänä kesänä työllistimme kesätöihin 1 000 nuorta, joista 100 oli erityisnuoria avustajineen, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

PKO palkittiin Vastuullinen kesäduuni -kampanjan päätösseminaarissa Helsingissä Työeläkeyhtiö Varman tiloissa tiistaina 11.10. Palkinnon vastaanotti PKO:n henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen.

Monosen mukaan PKO:n sijoittuminen vuodesta toiseen valtakunnan kärkeen Vastuullinen kesäduuni -selvityksessä on pitkäjänteisen työn tulosta.

– Työtehtäviin perehdytyksessä käytetään niin käytännön oppaita kuin työturvallisuusvideoita. Mobiilikäyttöinen Duunipassi puolestaan auttaa kehittämään nuorten työelämätaitoja ja työhyvinvointia. Apuvälineet ovat tärkeitä, mutta niiden lisäksi nuori tarvitsee suoraa vuorovaikutusta ja keskusteluhetkiä. Palaute puolin ja toisin on tärkeää, Mononen sanoo.

Lisätietoja: Henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen, PKO, 010 762 2024

Vuoden kesätyökäytäntö -tunnustus PKO:lle

Kesä näytti jälleen, kuinka merkittävä nuorten työllistäjä PKO on. Osuuskaupassa työskentelee kuitenkin suuri määrä opiskelijoita ja harjoittelijoita läpi vuoden. Opiskelun ja työn yhteensovittaminen on tehty mahdollisimman joustavaksi.

Nuorten työllistäminen on PKO:n tärkein vastuullisuusteko. Se kumpuaa osuustoiminnallisen yritysmuodon keskeisistä arvoista sekä tavoitteesta tehdä Pohjois-Karjalasta paras paikka elää.

– Nuorten työllistämiseen vuosittain käyttämämme miljoonan euron panostus on suuri, mutta meille se on investointi tulevaisuuteen. Monista kausiapulaisista ja työharjoittelijoista olemme saaneet hyviä työntekijöitä ja avainhenkilöitä osuuskaupan palvelukseen, toimitusjohtaja Juha Kivelä toteaa.

Kesällä 2022 PKO:n marketeissa, liikennemyymälöissä, hotelleissa ja ravintoloissa ympäri maakuntaa ahersi tuhat kesätyöntekijää joukossaan sata erityisnuorta ja heidän avustajaansa.

Kesä on luonnollisesti suurin sesonki nuorten työllistämisessä.

–  Olemme tarkoituksellisesti kasvattaneet työntekijöiden määrää vuodesta toiseen, vaikka hieman pienemmälläkin joukolla pärjäisimme. Nuorten palkkaamisella on kuitenkin paljon muitakin kuin liiketoiminnallisia tavoitteita. On tärkeää, että nuoret pääsevät kiinni työelämään, vaikkei palvelualasta heille kaikille elämänuraa tulisikaan. Uskomme, että työllistyminen on parasta syrjäytymisen ehkäisemistä, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen toteaa.

Harjoittelupaikkoja monella toimialalla

Lisähenkilökunnalle on tarvetta muulloinkin kuin kesällä. Vakituisen henkilökunnan lisäksi PKO:ssa työskentelee jatkuvasti kiireapulaisia, joiden määrä joulun lähestyessä jälleen kasvaa. Joukossa on myös useita työharjoittelijoita ja työelämään tutustujia.

–  Koska PKO on monialainen yritys, pystymme tarjoamaan monenlaisia mahdollisuuksia esimerkiksi opiskelijoille. Meillä voi muun muassa suorittaa opintoihin liittyviä harjoittelujaksoja tai tehdä opinnäytetyön. Opiskelijat tekevät toimipaikoissamme vuosittain yli 1 800 harjoitteluviikkoa, Mononen kertoo.

PKO:ssa on pitkään kehitetty joustavia käytäntöjä, joiden avulla voidaan ottaa huomioon nuorten erilaiset lähtökohdat ja elämäntilanteet. Esimerkiksi työtuntien määrää voidaan sovittaa itse kunkin opintoihin sopivaksi.

–  Lupaamme, että jokaisesta meille töihin tulevasta huolehditaan ja jokaiselle on tarjolla mielekästä tekemistä. Toimipaikkojen esimiehet ja henkilökunta toivottavat nuoret lämpimästi tervetulleiksi. Vuosikymmenten varrella olemme nähneet, kuinka positiivista ilmapiiriä ja raikasta energiaa he tuovat työyhteisöihin.

Kesäduunia vastuullisesti

PKO on erittäin kiinnostunut siitä, mitä nuoret osuuskaupasta työnantajana ajattelevat. Tästä syystä se osallistuu joka vuosi valtakunnalliseen Vastuullinen kesäduuni -tutkimukseen. Siinä nuoret voivat avoimesti kertoa kokemuksistaan.

Tähän asti arvosanat ovat olleet varsin hyviä. Tutkimus kesältä 2022 julkistetaan lokakuussa, ja kerromme tuloksista sen jälkeen.

Lauantaina 17.9. Joensuun raviradalla järjestetyissä PKO-raveissa tehtiin osuuskaupan arvojen mukaisesti yhteistä hyvää. PKO ja Joensuun Ravirata oy kannustivat ravikävijöitä lahjoittamaan keppihevosia. Yhteistä hyvää -hyväntekeväisyystempaukseen kertyikin noin 30 keppihevosta, jotka on toimitettu Hope ry:lle.Hope ry lahjoittaa keppihevoset vähävaraisten perheiden lasten iloksi.

Kiitos kaikille raveissa kävijöille lahjoituksista!

PKO-raveissa kävi 1 200 ravivierasta. Tapahtuma oli kävijämäärältään raviradan tämän vuoden suurimpia tapahtumia.

PKO ja sen kanssa yhteistyötä tekevät eri urheiluseurat jatkavat hyväntekeväisyystapahtumien järjestämistä. Pelien yhteydessä kerätään urheiluvälineitä lahjoitettaviksi. Lahjoitukset ohjaa eteenpäin Hope ry.

– Kun me PKO:ssa kysyimme omistajiltamme, mihin he haluaisivat meidän suuntaavan hyväntekeväisyystekojamme, tärkeimmäksi kohteeksi nousivat oman maakuntamme nuoret ja vähävaraiset perheet. Osuuskaupan halutaan tekevän osansa nuorten syrjäytymisen vastaisessa työssä. Tarvetta ovat voimistaneet korona-aika ja perheiden lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Apua tarvitsevien perheiden joukko on laajentunut, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

– Haluamme tehdä auttamisesta helppoa tarjoamalla mahdollisuuden tuoda lahjoitustavaroita samalla kun tulee katsomaan peliä. Huolehdimme tavaroiden vastaanottamisesta sekä kuljettamisesta Hope ry:lle, joka puolestaan vastaa tavaroiden jakelusta lapsiperheille, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.

Seuraavat Yhteistä hyvää -hyväntekeväisyystempaukset toteutetaan seuraavissa tapahtumissa:
15.10. Jokipoikien jääkiekko-ottelu: kiekkovarusteiden keräys (Jokipojat–Hokki PKS Areena klo 17)

6.11. Josban salibandyottelu: pelivälineiden keräys (Josba–Saipa Joensuu Areena klo 17)

3.12. Kataja Basketin koripallo-ottelu: pallojen keräys (KTP–Basket Motonet Areena Joensuu klo 17).
Tule paikan päälle kannustamaan oman kaupungin urheilijoita ja tee samalla hyvää lahjoittamalla harrastevälineitä vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten iloksi!

Nälkäpäivänä kerätään rahaa Suomen Punaisen Ristin (SPR) katastrofirahastoon. Lahjoituksia ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Siksi niitä voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin.
SPR:n Nälkäpäivä-kerääjät keräävät lahjoituksia Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) myymälöissä eri puolilla maakuntaa Nälkäpäiväkeräyksen aikana 22.–24.9.

– Nälkäpäivä-keräykseen osallistuminen on yksi vastuullisuusteoistamme, joilla teemme Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää. Samalla toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, PKO:n vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen sanoo.

Suomessa Nälkäpäivä-lahjoituksilla tuetaan vapaaehtoisten kouluttamista ja ylläpidetään valmiutta vastata erilaisiin kriiseihin tehokkaasti. Tätä apua on jaettu ja jaetaan myös Pohjois-Karjalassa. Äkillisiä onnettomuus- ja häiriötilanteita ovat esimerkiksi tulipalot, tulvat ja suuronnettomuudet. Vapaaehtoisilla on usein tärkeä rooli ihmisten kohtaamisessa kokonaisvaltaisesti hädän hetkellä.
Apua tarvitaan toistuvasti esimerkiksi luonnonkatastrofeissa; taifuunit, maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, rankkasateet, tulvat, kuivuus ja maanvyörymät ovat yleisiä ja aiheuttavat inhimillistä kärsimystä. Luonnonkatastrofin jälkeen Punainen Risti jakaa perheille vesikanistereita, lämmintä ruokaa, pressuja ja hygieniapaketteja sekä tarvittaessa ensiapua ja psykososiaalista tukea. Punainen Risti on mukana myös valmiudessa ja ennakkovarautumisessa sekä jälleenrakennuksessa katastrofien jälkeen.

– PKO ja SPR ovat vuosien ajan tehneet yhteistyötä, jolla on eri tavoin autettu ihmisiä hädässä. Arjen turvan edistämistä niin paikallisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisesti ovat ensiapukoulutukset, Nälkäpäiväkeräys, Hyvä Joulumieli sekä Ukraina-keräys, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.

Nälkäpäivänä kerätään lahjoituksia SPR:n katastrofirahastoon. Juuri nyt apua tarvitaan esimerkiksi Itä-Afrikassa, jota uhkaa pahin ruokakriisi vuosikymmeniin. Myös tulvien runtelemassa Pakistanissa avun tarve on suuri. Suomessa lahjoituksilla voidaan auttaa esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneitä heti onnettomuuden jälkeen. Keräykseen voi osallistua useilla eri tavoilla:
– tekemällä lahjoituksen Nälkäpäivä-kerääjien lippaisiin PKO:n myymälöissä, kerääjät ovat eri myymälöissä eri päivinä ja eri aikoina omien keräysaikataulujensa mukaisesti
– lahjoitus netissä: https://www.punainenristi.fi/nalkapaiva
– lahjoita haluamasi summa MobilePayllä numeroon 10900
– Tekstarilahjoitus
Lahjoita 20 € – lähetä tekstiviesti SPR20 numeroon 16499
Lahjoita 15 € – lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499
Lahjoita 10 € – lähetä tekstiviesti SPR10 numeroon 16499
Lahjoita 5 € – lähetä tekstiviesti SPR5 numeroon 16499
– Tilitiedot Nälkäpäivä-lahjoitusta varten
Tili: OP FI52 5000 0120 4156 73. Saaja: Suomen Punainen Risti. Viite: 5173.

Roosa nauha -keräyksellä varoja syöpätyöhön
Osana S-ryhmää PKO on tänäkin vuonna yksi Roosa nauha -keräyksen päämyyntikumppaneista. Roosa nauha on suurin ja tunnetuin syöpäkeräys Suomessa. Kampanjan avulla kerätään varoja suomalaiseen syöpätutkimukseen ja maksuttomaan neuvontaan. Roosa nauha -keräyksessä ovat mukana Prisma,
S-market, Sale, ABC, ja Prisma Rauta. Lisäksi tuotteita myydään myös Sokoksissa ja Emotioneissa.

Roosa nauhan myyntiaika on 22.9.-30.11.2022


Lisätietoja:
PKO, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä, p. 010 762 2034
Nälkäpäivän osalta SPR, Savo-Karjalan piiri, toiminnanjohtaja Kaisu Haataja, p. 0500 322 910

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) samoin kuin koko S-ryhmä sitoutuu kantamaan oman vastuunsa valtakunnallisissa energiansäästötalkoissa. PKO laskee tai on jo laskenut S-marketien, Prisman sekä Sale-myymälöiden lämpötilaa yhdellä asteella. Lisäksi varaudutaan vähentämään sähkönkulutusta valtakunnallisten huippukulutuspiikkien aikana aamukahdeksalta ja iltaviideltä.

– Olemme jo aiempina vuosina virittäneet energiatehokkuuden kiinteistöissämme varsin pitkälle. Sen lisäksi etsimme jatkuvasti uusia tapoja säästää energiaa ja näin vastata tulevan kauden sähköpiikkeihin sekä vähentää näin sähköverkon kuormitusta. Yhteisissä talkoissa jokaisella kilowatilla on merkitystä, PKO:n vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen sanoo.

Härkösen mukaan PKO alentaa tai on jo alentanut sisäilman lämpötilaa pysyvästi yhdellä asteella. Tämä voi tarkoittaa toimipaikkatasolla jopa viiden prosentin laskua lämmitysenergian kulutuksessa. 33 S-marketin, Prisman sekä seitsemän Sale-myymälän osalta tämä vastaa noin 24 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta. Työtä tehdään myös muissa alueosuuskaupoissa. S-ryhmä alentaa yli tuhannessa toimipaikassaan eri puolilla Suomea sisäilman lämpötilaa pysyvästi yhdellä asteella. Koko kaupparyhmän tasolla tämä vastaa reilun 800 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta.

Sähkön kulutusta vähennetään ennakoiden ja osallistutaan näin mahdollisten valtakunnallisten huippukulutuspiikkien ehkäisemiseen. Sähkönkäytön tehohuiput osuvat tyypillisesti aamukahdeksaan ja iltaviiteen. Osana S-ryhmää myös PKO sitoutuu pienentämään tehohuippujen aikana ilmanvaihdon ilmamäärät minimiin ja säätämään valaistusta pienemmäksi. Energiansäästötoimenpiteet toteutetaan kiinteistöissä, joissa toimilla ei ole merkittävää vaikutusta työskentelyyn tai asiointiin.

– Olemme jo säätäneet sekä valomainosten että pysäköintipaikkojen valaistusta ilta- ja yöaikaan himmeämmälle. Olemme investoineet fiksuun energiankäyttöön ja omaan uusiutuvaan energiaan jo vuosien ajan. Esimerkiksi investoinnit energiatehokkaisiin kylmäkalusteisiin ovat tuoneet merkittävää energiansäästöä. Kylmäkalusteet ovat osa isompaa teknistä järjestelmää, minkä ansiosta sähkön säästön lisäksi me voimme myös hyödyntää laitteiden hukkalämmön kiinteistön lämmittämisessä. Tämän vuoden loppuun mennessä kaikki PKO:n myymälät eli S-marketit, Prisma ja Salet on uudistettu kylmälaitteiden, talotekniikan ja valaistuksen osalta. Tällä hetkellä jäljellä on muutaman Sale-yksikön uudistustyöt. Tämän ansiosta myymälöiden energiankulutus on jo nyt laskenut yli kolmanneksen, Härkönen sanoo.

Härkönen muistuttaa, että PKO on aloittanut energiatehokkuusinvestoinnit jo vuonna 2017. Energiasäästöä tuovat ovellisiin ja ympäristöystävällisempää kylmäainetta käyttäviin kylmälaitteisiin siirtyminen, LED-valaistus sekä lämpöpumppujen, aurinkopaneelien ja maalämpöratkaisujen hyödyntäminen. Nämä toimet ovat vaikuttaneet merkittävästi myymälöiden energiatehokkuuteen. Sähkösyöpöistä yksittäisistä kylmäkalusteista on luovuttu. PKO pääsee tämän vuoden lopussa tilanteeseen, jossa kaikki sen kuluttama sähkö on pysyvästi uusiutuvaa energiaa, eli tuuli- tai aurinkovoimalla tuotettua. PKO on asentanut ja asentaa vuosien 2020–2022 aikana aurinkovoimalan 33 kiinteistöönsä. PKO on jo usean vuoden ajan ollut maakunnan suurin yksityinen aurinkosähkön tuottaja.  Satsaukset uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen ovat osa ilmastotekoja ja koko S-ryhmän tavoitetta olla oman toiminnan osalta hiilinegatiivinen vuonna 2025.

– Energiansäästötalkoissa ei koskaan olla valmiita vaan aina voidaan parantaa. PKOlaisilta tulee arvokkaita vinkkejä arjen energiansäästötoimiin niin kaupoissa, hotelleissa, ravintoloissa, liikennemyymälöissä ja parturi-kampaamoissa kuin konttorilla.  Viemme parhaat uudet ideat käytäntöön, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.

Lisätiedot: Vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen, PKO, p. 010 762 2035