Osana S-ryhmää myös PKO tukee John Nurmisen Säätiötä ja sen meriympäristöhankkeita, joissa muun muassa vähennetään maalta mereen päätyvää ravinnekuormitusta ja torjutaan rehevöitymistä ja muita mereen kohdistuvia ympäristöriskejä.

S-ryhmä on kehittänyt vesivastuutyötään, kartoittanut vesiriskejään ja nostanut kestävän vedenkäytön merkittävään rooliin vastuullisuustyössään. John Nurmisen Säätiön tukeminen on yksi teko vesivastuun edistämiseksi arvoketjussa. John Nurmisen Säätiö suojelee meriluontoa, vähentää mereen päätyvää ravinne- ja haitta-ainekuormitusta sekä vahvistaa Itämeri-tietoisuutta ja suomalaisten suhdetta mereen.

”Vesivastuullisuus on aivan keskeinen osa luontotyötämme. Oman toimintamme fiksun veden käytön lisäksi meidän on tärkeää pyrkiä tukemaan arvoketjua kestävämmässä vedenkäytössä ja tekemään yhteistyötä. Itämeri on meille kaikille yhteinen ja ainutlaatuinen merialue”, sanoo vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa S-ryhmästä.

Itämeressä ilmastonmuutoksen ja luontokadon vaikutukset näkyvät selvemmin ja nopeammin kuin maailman valtamerissä. Suomessa maatalouden osuus ravinnekuormituksesta on merkittävä, ja ravinteet lisäävät meren rehevöitymistä. Esimerkiksi peltojen käsitteleminen kipsillä on tutkitusti tehokas tapa vähentää maataloudesta aiheutuvaa ravinnekuormitusta. John Nurmisen Säätiön tavoitteena on vähentää kuormitusta monessa Itämeren rantavaltiossa kipsikäsittelemällä peltoja ja tukemalla kipsikäsittelyn laajaa käyttöönottoa.

”S-ryhmän tuen avulla voimme jatkaa tehokasta työtä ravinnevalumien vähentämiseksi. Maataloudessa se tarkoittaa kipsikäsittelyn lisäksi lantaravinteiden kierrättämistä kasvitilojen käyttöön alueille, joissa ravinteita on liian vähän. Toimijoiden yhteistyö on avain onnistuneeseen Itämeren pelastustyöhön”, sanoo John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

 

Myös kansainvälistä vesivastuutyötä – S-ryhmä mukana yritysten yhteisessä vesihankkeessa Espanjassa

S-ryhmä on jäsen Alliance for Water Stewardship (AWS) -verkostossa, joka on liike-elämän, kansalaisjärjestöjen ja julkisen sektorin toimijoiden vesivastuun yhteistyöverkosto. S-ryhmä, pohjoismainen osuuskauppojen hankintayhtiö Coop Trading ja kolme muuta eurooppalaista kaupparyhmää osallistuvat kestävän vedenkäytön pilotointiin vesikriittisellä Huelvan ja Doñanan alueella Etelä-Espanjassa. AWS koordinoi tätä uudenlaista kestävään vedenkäyttöön liittyvää yhteistyöhanketta.

Tavoitteena on lisätä alueella toimivien ruoantuottajien ja ruokaketjun toimijoiden yhteistyötä ja ymmärrystä yhteisiin vesivaroihin vaikuttavista toiminnoista sekä löytää ratkaisuja vesihaasteisiin. Espanja on keskeinen kasvisten tuottajamaa Euroopassa, ja hanke koskee alueen hedelmä-, marja- ja vihannestuottajia, jotka kärsivät ilmastonmuutoksen voimistamista sään ääri-ilmiöistä, kuten tulvista ja lisääntyvistä kuivuusjaksoista.

John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiön hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa vähentämällä mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöongelmia, kuten rehevöitymistä ja luontokatoa. Vuonna 1992 perustetun säätiön tehtävänä on myös vaalia, elävöittää ja välittää mereen liittyviä tarinoita sekä kulttuuriperintöä. Työtä ohjaavat tulokset ja vaikuttavuus. Säätiön toimintaa rahoitetaan pääosin lahjoituksilla ja avustuksilla

 

Kuva: Jukka Nurminen

PKO ja Ylämyllyn Yllätys järjestivät T19 Liigan kotiottelun yhteydessä Yhteistä hyvää -hyväntekeväisyyskeräyksen 2.3.2024. Tempauksessa kerättiin hyväkuntoisia jalkapallo- ja futsal-varusteita ja muita urheiluvälineitä Pohjois-Karjalan vähävaraisten perheiden hyväksi. Kiitos kaikille lahjoittajille ja Prisman Jelpille urheiluvälineiden kuljettamisesta Hope ry:lle!

Tapahtumassa kerättiin muun muassa

– 6 jalkapalloa
– 5 paria luistimia
– 11 paria sisäpelikenkiä

ja paljon muita urheiluvälineitä lahjoitettavaksi Hope ry:n kautta vähävaraisille perheille.

Aiemmin järjestettyjä tempauksia ovat olleet muun muassa lentopallo- ja urheiluvälineiden keräys 12.2023 Karelian Hurmoksen pelissä, uintivarusteiden keräys 3.2.2024 Joensuun Uimaseuran Intersport-uinneissa sekä sisä- ja talviurheiluvälineiden keräys 24.2.2024 Josban ottelussa.

 

PKO:n ja urheiluseurojen Yhteistä hyvää -tempaukset

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja urheiluseurat järjestävät hyväntekeväisyystapahtumien sarjan vähävaraisten perheiden ja nuorten hyväksi. Tapahtumien yhteydessä kerätään hyväkuntoisia urheiluvälineitä lahjoitettaviksi. Tapahtumien markkinoinnista ja lahjoitettujen tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle huolehtii PKO. Lahjoitukset perheille ohjaa eteenpäin Hope ry.

– Kun me PKO:ssa kysyimme omistajiltamme, mihin he haluaisivat meidän suuntaavan hyväntekeväisyystekojamme, tärkeimmäksi kohteeksi mainittiin oman maakuntamme nuoret ja vähävaraiset perheet. Osuuskaupan halutaan tekevän osansa nuorten syrjäytymisen vastaisessa työssä. Tarvetta ovat voimistaneet korona-aika ja perheiden lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Apua tarvitsevien perheiden joukko on laajentunut, toimitusjohtaja Juha Kivelä taustoittaa.

– Esitimme idean yhteisistä hyväntekeväisyystempauksista PKO:n kanssa yhteistyötä tekeville urheiluseuroille, jotka tarttuivat ajatukseen innokkaasti. Olemme yhdessä suunnitelleet sarjan tapahtumia vähävaraisten perheiden nuorten ilahduttamiseksi. Ne käynnistyivät syyskuussa 2022 ja tempauksia järjestetään yhä kuukausittain. Pyrimme tekemään auttamisesta helppoa tarjoamalla mahdollisuuden tuoda lahjoitustavaroita samalla kun tulee esimerkiksi katsomaan peliä. Huolehdimme tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle, joka puolestaan vastaa tavaroiden jakelusta lapsiperheille. Toivomme lahjoitettavien tavaroiden olevan hyväkuntoisia ja siistejä, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.

– Jokainen voi auttaa ja pienilläkin teoilla on merkitystä. Lahjoitusten avulla tarjoamme vähävaraisille lapsille mahdollisuuden kokeilla jotain uutta harrastusta tai aloittaa kenties pitkäkestoisemman harrastamisen. Tuemme myös lasten mahdollisuutta jatkaa jo olemassa olevia harrastuksia, tiiminvetäjä Sanna Räsänen Hope ry Joensuusta toteaa.

– Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat käytännön vastuullisuustekoja, joilla sekä toteutamme PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää, että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Petri Vähä toteaa.

Jalkapalloseura JIPPO Joensuun edustusjoukkue ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ovat allekirjoittaneet kolmivuotisen yhteistyösopimuksen.

”On ilo jatkaa hyvin sujunutta yhteistyötä PKO:n kanssa seuraavat kolme vuotta edelleen, sillä meidän ajatuksemme ja arvomme kohtaavat. Parhaat tulokset saavutetaan, kun asioita hoidetaan aitojen intohimojen ja sydämen kautta. Yhteistyö PKO:n kanssa luo vakautta tulevaisuuteen mahdollistaen jatkuvan kehityksen sekä yhteistyömme, että seuran suunnitellun strategian eteenpäin viemisen osalta. PKO on vahvasti omistautunut tukemaan erilaisia urheilulajeja ja -tapahtumia, ja JIPPOn oleminen osana tätä yhteisöä seuraavat kolme vuotta on meille suuri ilo”, toteaa JIPPOn myynti- ja markkinointijohtaja Tomi Saali.

PKO tukee myös JIPPOn junioritoimintaa erillisellä sponsorointisopimuksella, jossa mukana on noin 600 nuorta jalkapalloilijaa aina 3-vuotiaista B-junioreihin saakka.

PKO tukee ensisijaisesti lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Lähtökohtana avustuksen suuruudelle on toiminnan aktiivisuus ja toiminnassa mukana olevien lasten ja nuorten lukumäärä. Urheilun osalta PKO tukee junioritason joukkueurheilua, aikuisurheilun osalta painopiste on maakunnan kansallisen tason joukkueissa sekä suuremman jäsenmäärän omaavissa massalajeissa. Urheilun parissa yhteistyösopimus tehdään aina yksittäisten joukkueiden tai tapahtumien sijaan seurojen kanssa. Näin tuki leviää mahdollisimman tasapuolisesti mahdollisimman laajalle joukolle.

”Me PKO:na olemme pohjoiskarjalaisia jäseniämme varten. PKO on liike- ja jäsenyhteisö ja junioriseurojen sponsoroinnilla toteutamme tätä jäsenyhteisörooliamme käytännössä. Pääsarjatason joukkueiden kuten JIPPOn edustusjoukkueen tukeminen tarjoaa puolestaan junioreille mahdollisuuden jatkaa harrastamista omassa maakunnassa jopa ammattimaisesti aikuistuttuaan. Teemme parhaamme, että Pohjois-Karjalassa pystyy elämään ja harrastamaan mahdollisimman täysipainoisesti. Urheilu ja liikunta on osa täysipainoista elämää”, sanoo PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä.

Lisätietoa PKO:n yhteiskuntavastuusta ja sponsoroinnista sekä hakuohjeet löytyvät osoitteesta www.pko.fi/vastuullisuus/sponsorointi/

S-market koetaan alansa vastuullisimmaksi ruokakauppabrändiksi ja S-ryhmä vastuullisimmaksi kuluttajatuotteiden parissa toimivaksi brändiksi. Myös S-Pankki, Sokos Hotellit ja ABC miellettiin ykkösiksi omilla toimialoillaan. Sustainable Brand Index -tutkimus kartoittaa kuluttajien vastuullisuusmielikuvia.

Vuosittainen Sustainable Brand Index on Euroopan laajin kuluttajien vastuullisuusmielikuvia kartoittava tutkimus. S-ryhmä ketjubrändeineen pärjäsi siinä jälleen hienosti. Kun suomalaisilta kysytään, alojensa vastuullisimpien kärkiviisikkoon yltävät S-market (3.sija), Prisma (4.sija) ja S-ryhmä (5.sija).

”Suomalaisten kuluttajien antama tunnustus lämmittää asiakkaidensa omistamaa kaupparyhmää. Pärjääminen näissä mielikuvamittareissa kertoo siitä, että aidot arjen vastuullisuusteot sekä pitkäjänteinen työmme vastuullisuuden kehittämisen eteen eri toimialoillamme on selkeästi tunnistettu. Vastuullisuustyö perustuu aina aitoihin tekoihin, joita me tinkimättömästi jatkamme yhdessä kuluttajien ja koko arvoketjumme kanssa,” kertoo vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa.

 

Energiatehokkuustoimia, hävikkityötä, paikallisia makuja

Marketkaupassa vastuullisuustyössä näkyvät muun muassa tavoitteellinen työ hävikinhallinnan eteen, vastuullisen hankinnan kehittäminen ja hinnannousun pitäminen kohtuullisena asiakkaille. Kasvisten käyttöön kannustetaan S-ryhmän ruokakaupoissa myös Alle euron hevi -konseptin kautta, jossa satokauden kasvikset maksavat alle euron joko kilohinnaltaan, per rasia, pussi tai kappale.

S-ryhmän oman toiminnan ilmastopäästöjä on saatu kuriin etuajassa. Päästövähennysten taustalla on muun muassa se, että lähes 600 myymälään on vaihdettu ympäristöystävällisemmät, luonnollisia kylmäaineita käyttävät kylmälaitteet sekä muut pitkäjänteiset energiatehokkuustoimet.

Suomalaiset kokevat Sokos Hotellit jälleen vastuullisimmaksi hotelliketjubrändiksi. Sokos Hotelleissa on tehty pitkäjänteistä vastuullisuustyötä ja paikallista yhteistyötä lähialueen hyväksi. Erityistä huomiota viime aikoina on kiinnitetty esimerkiksi energiatehokkuuteen, veden käyttöön ja hotellin lähistöllä tuotettujen paikallisten makujen tarjoamiseen.

S-Pankki on pysynyt pankkibrändien sarjassa ykkösenä jo kaksitoista vuotta peräkkäin. S-Pankki tarjoaa S-ryhmän asiakasomistajille maksuttomat päivittäiset pankkipalvelut, kilpailukykyisesti hinnoitellut lainat sekä esimerkiksi mahdollisuuden aloittaa vastuullinen säästäminen ja sijoittaminen matalalla kynnyksellä.

Myös ABC pysyi oman kategoriansa ykkösenä. ABC-latauksella on Suomen suurin teholatausverkosto, ja vuonna 2023 se nousi asiakastyytyväisyydessä kotimaisten latauspalveluiden ykköseksi.

Kuluttajien mielikuvia yritysten vastuullisuudesta tarkasteleva Sustainable Brand Index perustuu kyselytutkimukseen, jossa tuhannet suomalaiskuluttajat arvioivat Suomen suurimpia tuotemerkkejä eri toimialoilta. Sustainable Brand Index -selvitys on Euroopan suurin riippumaton vastuullisuusmielikuviin keskittyvä bränditutkimus, joka on toteutettu Suomessa vuosittain jo vuodesta 2013. Arvioitavat brändit valikoituivat kyselyyn niiden markkinaosuuden, liikevaihdon ja brändin tunnettuuden perusteella. Yritykset eivät itse valitse kyselyyn osallistumista tai siitä pois jäämistä. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään trendejä ja vastuullisen kuluttamisen ajureita.

Lue lisää Sustainable Brand Index -tutkimuksesta ja toteutuksesta: Sustainable Brand Index Finland — SB INSIGHT (sb-insight.com) 

Lue lisää S-ryhmän vastuullisuudesta s-ryhma.fi:stä

 

S-ryhmä ja ketjubrändit mielikuvia mittaavassa SBI-vastuullisuustutkimuksessa 2024:

  • S-market – ykkönen omalla toimialallaan ruokakauppojen sarjassa sekä Suomen 3. vastuullisimmaksi koettu brändi
  • Prisma – Suomen 4. vastuullisimmaksi koettu brändi
  • S-ryhmä – ykkönen omalla toimialallaan kuluttajatuotteiden parissa toimivista yrityksistä sekä Suomen 5. vastuullisimmaksi koettu brändi
  • S-Pankki – ykkönen omalla toimialallaan pankkien sarjassa sekä kokonaissijoitus 24
  • Sokos Hotels -hotelliketju – ykkönen omalla toimialallaan hotellien sarjassa sekä kokonaissijoitus 26
  • ABC-liikenneasemat – ykkönen omalla toimialallaan sekä kokonaissijoitus 75

Kuva: Matti Immonen

PKO ja Josba järjestivät Josba – ÅIF -ottelun yhteydessä Yhteistä hyvää -hyväntekeväisyyskeräyksen 24.2.2024. Tempauksessa kerättiin hyväkuntoisia sisä- ja talviurheiluvälineitä Pohjois-Karjalan vähävaraisten perheiden hyväksi. Kiitos kaikille lahjoittajille ja Prisman Jelpille urheiluvälineiden kuljettamisesta Hope ry:lle!

Tapahtumassa kerättiin muun muassa

– 6 salibandymailaa
– 3 jääkiekkomailaa
– 4 paria erilaisia urheilukenkiä
– salibandyvarusteita
– jääkiekkovarusteita

ja paljon muita urheiluvälineitä lahjoitettavaksi Hope ry:n kautta vähävaraisille perheille.

Aiemmin järjestettyjä tempauksia ovat olleet muun muassa jääkiekkovarusteiden keräys 9.9.2023 Kontiolahden Kajastuksen ja 4.11.2023 Joensuun Kiekko-Poikien pelissä, 10.12.2023 lentopallo- ja urheiluvälineiden keräys Karelian Hurmoksen pelissä sekä uintivarusteiden keräys 3.2.2024 Joensuun Uimaseuran Intersport-uinneissa.

 

PKO:n ja urheiluseurojen Yhteistä hyvää -tempaukset

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja urheiluseurat järjestävät hyväntekeväisyystapahtumien sarjan vähävaraisten perheiden ja nuorten hyväksi. Tapahtumien yhteydessä kerätään hyväkuntoisia urheiluvälineitä lahjoitettaviksi. Tapahtumien markkinoinnista ja lahjoitettujen tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle huolehtii PKO. Lahjoitukset perheille ohjaa eteenpäin Hope ry.

– Kun me PKO:ssa kysyimme omistajiltamme, mihin he haluaisivat meidän suuntaavan hyväntekeväisyystekojamme, tärkeimmäksi kohteeksi mainittiin oman maakuntamme nuoret ja vähävaraiset perheet. Osuuskaupan halutaan tekevän osansa nuorten syrjäytymisen vastaisessa työssä. Tarvetta ovat voimistaneet korona-aika ja perheiden lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Apua tarvitsevien perheiden joukko on laajentunut, toimitusjohtaja Juha Kivelä taustoittaa.

– Esitimme idean yhteisistä hyväntekeväisyystempauksista PKO:n kanssa yhteistyötä tekeville urheiluseuroille, jotka tarttuivat ajatukseen innokkaasti. Olemme yhdessä suunnitelleet sarjan tapahtumia vähävaraisten perheiden nuorten ilahduttamiseksi. Ne käynnistyivät syyskuussa 2022 ja tempauksia järjestetään yhä kuukausittain. Pyrimme tekemään auttamisesta helppoa tarjoamalla mahdollisuuden tuoda lahjoitustavaroita samalla kun tulee esimerkiksi katsomaan peliä. Huolehdimme tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle, joka puolestaan vastaa tavaroiden jakelusta lapsiperheille. Toivomme lahjoitettavien tavaroiden olevan hyväkuntoisia ja siistejä, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.

– Jokainen voi auttaa ja pienilläkin teoilla on merkitystä. Lahjoitusten avulla tarjoamme vähävaraisille lapsille mahdollisuuden kokeilla jotain uutta harrastusta tai aloittaa kenties pitkäkestoisemman harrastamisen. Tuemme myös lasten mahdollisuutta jatkaa jo olemassa olevia harrastuksia, tiiminvetäjä Sanna Räsänen Hope ry Joensuusta toteaa.

– Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat käytännön vastuullisuustekoja, joilla sekä toteutamme PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää, että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Petri Vähä toteaa.
 

Seuraava Yhteistä hyvää -tempaus:

16.3. Leba -96 (LeBa/Josba – LFT) klo 15 Lehmon liikuntahallissa

PKO ja Joensuun Uimaseura järjestivät Joensuun Uimaseuran Intersport-uintien yhteydessä Yhteistä hyvää -hyväntekeväisyyskeräyksen 3.2.2024. Tempauksessa kerättiin hyväkuntoisia uintivälineitä Pohjois-Karjalan vähävaraisten perheiden hyväksi. Kiitos kaikille lahjoittajille ja Prisman Jelpille urheiluvälineiden kuljettamisesta Hope ry:lle!

Tapahtumassa kerättiin muun muassa

– 11 uimahousut
– 4 kpl uimalaseja
– 4 paria uimaräpylöitä

ja paljon muita uimavarusteita lahjoitettavaksi Hope ry:n kautta vähävaraisille perheille.

Aiemmin järjestettyjä tempauksia ovat olleet muun muassa jääkiekkovarusteiden keräys 9.9.2023 Kontiolahden Kajastuksen ja 4.11.2023 Joensuun Kiekko-Poikien pelissä, 10.12.2023 lentopallo- ja urheiluvälineiden keräys Karelian Hurmoksen pelissä sekä sisä- ja talviurheiluvälineiden keräys 28.1. Joen Jujun pelissä.

 

PKO:n ja urheiluseurojen Yhteistä hyvää -tempaukset

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja urheiluseurat järjestävät hyväntekeväisyystapahtumien sarjan vähävaraisten perheiden ja nuorten hyväksi. Tapahtumien yhteydessä kerätään hyväkuntoisia urheiluvälineitä lahjoitettaviksi. Tapahtumien markkinoinnista ja lahjoitettujen tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle huolehtii PKO. Lahjoitukset perheille ohjaa eteenpäin Hope ry.

– Kun me PKO:ssa kysyimme omistajiltamme, mihin he haluaisivat meidän suuntaavan hyväntekeväisyystekojamme, tärkeimmäksi kohteeksi mainittiin oman maakuntamme nuoret ja vähävaraiset perheet. Osuuskaupan halutaan tekevän osansa nuorten syrjäytymisen vastaisessa työssä. Tarvetta ovat voimistaneet korona-aika ja perheiden lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Apua tarvitsevien perheiden joukko on laajentunut, toimitusjohtaja Juha Kivelä taustoittaa.

– Esitimme idean yhteisistä hyväntekeväisyystempauksista PKO:n kanssa yhteistyötä tekeville urheiluseuroille, jotka tarttuivat ajatukseen innokkaasti. Olemme yhdessä suunnitelleet sarjan tapahtumia vähävaraisten perheiden nuorten ilahduttamiseksi. Ne käynnistyivät syyskuussa 2022 ja tempauksia järjestetään yhä kuukausittain. Pyrimme tekemään auttamisesta helppoa tarjoamalla mahdollisuuden tuoda lahjoitustavaroita samalla kun tulee esimerkiksi katsomaan peliä. Huolehdimme tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle, joka puolestaan vastaa tavaroiden jakelusta lapsiperheille. Toivomme lahjoitettavien tavaroiden olevan hyväkuntoisia ja siistejä, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.

– Jokainen voi auttaa ja pienilläkin teoilla on merkitystä. Lahjoitusten avulla tarjoamme vähävaraisille lapsille mahdollisuuden kokeilla jotain uutta harrastusta tai aloittaa kenties pitkäkestoisemman harrastamisen. Tuemme myös lasten mahdollisuutta jatkaa jo olemassa olevia harrastuksia, tiiminvetäjä Sanna Räsänen Hope ry Joensuusta toteaa.

– Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat käytännön vastuullisuustekoja, joilla sekä toteutamme PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää, että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Petri Vähä toteaa.

 

Seuraava Yhteistä hyvää -tempaus:

24.2. Josba – ÅIF klo 17 Joensuu Areenalla

PKO ja Joen Juju järjestivät Joen Juju – Vaasan Kiisto -ottelun yhteydessä Yhteistä hyvää -hyväntekeväisyyskeräyksen 28.1.2024. Tempauksessa kerättiin hyväkuntoisia sisä- ja talviurheiluvälineitä Pohjois-Karjalan vähävaraisten perheiden hyväksi. Kiitos kaikille lahjoittajille ja Prisman Jelpille urheiluvälineiden kuljettamisesta Hope ry:lle!

Tapahtumassa kerättiin muun muassa

– 2 lentopalloa
– 2 paria luistimia
– 3 paria sisäpelikenkiä

ja paljon muita urheiluvälineitä lahjoitettavaksi Hope ry:n kautta vähävaraisille perheille.

Aiemmin järjestettyjä tempauksia ovat olleet muun muassa jääkiekkovarusteiden keräys 9.9.2023 Kontiolahden Kajastuksen ja 4.11.2023 Joensuun Kiekko-Poikien pelissä, sekä 10.12.2023 lentopallo- ja urheiluvälineiden keräys Karelian Hurmoksen pelissä. Yhteistä hyvää -tempauksia on järjestetty syyskuusta 2022 alkaen.

 

PKO:n ja urheiluseurojen Yhteistä hyvää -tempaukset

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja urheiluseurat järjestävät hyväntekeväisyystapahtumien sarjan vähävaraisten perheiden ja nuorten hyväksi. Tapahtumien yhteydessä kerätään hyväkuntoisia urheiluvälineitä lahjoitettaviksi. Tapahtumien markkinoinnista ja lahjoitettujen tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle huolehtii PKO. Lahjoitukset perheille ohjaa eteenpäin Hope ry.

– Kun me PKO:ssa kysyimme omistajiltamme, mihin he haluaisivat meidän suuntaavan hyväntekeväisyystekojamme, tärkeimmäksi kohteeksi mainittiin oman maakuntamme nuoret ja vähävaraiset perheet. Osuuskaupan halutaan tekevän osansa nuorten syrjäytymisen vastaisessa työssä. Tarvetta ovat voimistaneet korona-aika ja perheiden lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Apua tarvitsevien perheiden joukko on laajentunut, toimitusjohtaja Juha Kivelä taustoittaa.

– Esitimme idean yhteisistä hyväntekeväisyystempauksista PKO:n kanssa yhteistyötä tekeville urheiluseuroille, jotka tarttuivat ajatukseen innokkaasti. Olemme yhdessä suunnitelleet sarjan tapahtumia vähävaraisten perheiden nuorten ilahduttamiseksi. Ne käynnistyivät syyskuussa 2022 ja tempauksia järjestetään yhä kuukausittain. Pyrimme tekemään auttamisesta helppoa tarjoamalla mahdollisuuden tuoda lahjoitustavaroita samalla kun tulee esimerkiksi katsomaan peliä. Huolehdimme tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle, joka puolestaan vastaa tavaroiden jakelusta lapsiperheille. Toivomme lahjoitettavien tavaroiden olevan hyväkuntoisia ja siistejä, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.

– Jokainen voi auttaa ja pienilläkin teoilla on merkitystä. Lahjoitusten avulla tarjoamme vähävaraisille lapsille mahdollisuuden kokeilla jotain uutta harrastusta tai aloittaa kenties pitkäkestoisemman harrastamisen. Tuemme myös lasten mahdollisuutta jatkaa jo olemassa olevia harrastuksia, tiiminvetäjä Sanna Räsänen Hope ry Joensuusta toteaa.

– Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat käytännön vastuullisuustekoja, joilla sekä toteutamme PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää, että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Petri Vähä toteaa.

 

Seuraavat Yhteistä hyvää -tempaukset:

3.2. Joensuun Uimaseura
24.2. Josba

Pohjois-Karjalan maakuntaohjelman POKAT 2025 mukaan yritykset ovat keskeisessä roolissa maakunnan elinvoiman vahvistajana. Maakuntaohjelman toteuttamisella parannetaan maakunnan yritysten mahdollisuuksia lisätä työpaikkoja eli pyritään siihen, että työllisyys kasvaa ja työttömyys vähenee.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) halusi havainnollistaa yritystoiminnan vaikutuksia aluetaloudelle, ja tilasi alueellisen vaikuttavuuden selvityksen omasta toiminnastaan Karelia-ammattikorkeakoululta. Tarkastelujaksona olivat vuodet 2018–2022, ja alueellisen vaikuttavuuden näkökulmiksi on valittu erityisesti taloudelliset ja työllisyysvaikutukset.

Välittömät tulovaikutukset 637 miljoonaa euroa

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan alueellinen vaikuttavuus -selvityksen mukaan PKO on maakunnan suurin yksityinen työnantaja (1 603 hlö/2022). PKO:n viiden vuoden (2018–2022) liikevaihto oli yhteensä 2,04 miljardia euroa, ostot noin 1,46 miljardia ja henkilöstökulut noin 235 miljoonaa euroa. Selvityksen tehnyt Karelia AMK:n liiketalouden lehtori Teppo Tarnanen sanoo, että yrityksen toiminnan suorat eli välittömät vaikutukset on yleensä helppo hahmottaa:

– Välittömät tulovaikutukset syntyvät esimerkiksi siitä, kun yritys ostaa toisilta toimijoilta tuotteita tai maksaa työntekijöille palkkoja. 2018–2022 PKO:n toiminnan välittömän Pohjois-Karjalaan kohdistuvan tulovaikutuksen keskiarvo oli 127 miljoonaa euroa vuodessa. Viiden vuoden välittömien tulovaikutusten summa oli 637 miljoonaa euroa. Välittömästä tulovaikutuksesta tavara- ja palveluhankintojen sekä investointien osuus oli keskimäärin noin 57 prosenttia, palkkojen osuus noin 22 prosenttia, omistajahyötyjen (bonukset, osuusmaksun korko, ylijäämän palautus) osuus noin 17 prosenttia ja kuntien saamien verotulojen (palkkojen ennakonpidätykset, PKO:n maksama yhteisötulovero) osuus on noin 5 prosenttia, Tarnanen erittelee.

Toiminnan vaikutukset miljardiluokassa

Välittömien vaikutusten lisäksi on selvitetty myös välillisiä eli kerrannaisvaikutuksia maakunnan yritysten ja kuntien tuloihin sekä työllisyyteen. PKO:n välillinen tulovaikutus Pohjois-Karjalan maakunnassa vuonna 2022 oli noin 66 miljoonaa euroa. Vuosien 2018–2022 välillisen tulovaikutuksen keskiarvo oli noin 56 miljoonaa euroa vuodessa ja viiden vuoden välillisten tulovaikutusten summa oli 281 miljoonaa euroa. Tuolla summalla on työllistetty merkittävä määrä pohjoiskarjalaisia. PKO:n välillinen työllisyysvaikutus Pohjois-Karjalassa oli vuosina 2018–2022 keskimäärin noin 660 henkilötyövuotta ja koko viiden vuoden jaksona yhteensä noin 3 298 henkilötyövuotta.

Välillinen tulovaikutus syntyy neljästä eri tekijästä:
– PKO:lle tavaroita- ja palveluita toimittavat pohjoiskarjalaiset yritykset ostavat itse tavaraa/palveluita muilta maakunnassa sijaitsevilta yrityksiltä, mikä puolestaan työllistää näitä yrityksiä
–  PKO:n henkilökunnan ostovoiman aikaansaamaa liikevaihtoa maakunnan muissa yrityksissä kun PKOlaiset ostavat tuotteita ja palveluja toisilta toimijoilta
– PKO:n omistajille maksettujen Bonusten, osuusmaksun korkojen ja ylijäämänpalautusten käytön aikaansaamaa liikevaihtoa maakunnan yrityksissä kun näillä euroilla ostetaan tuotteita ja palveluja
– liikevaihdon kasvua, joka syntyy siitä, että maakunnassa sijaitsevat kunnat ostavat saamillaan verotuloilla (kuntien laskennallinen osuus PKO:n maksamien palkkojen veroista ja PKO:n yhteisötuloverosta) tavaraa / palveluita maakunnassa sijaitsevilta yrityksiltä.

Kun lasketaan PKO:n välittömät ja välilliset tulovaikutukset 2018–2022 Pohjois-Karjalan maakunnassa, ollaan miljardiluokassa: välittömät ja välilliset tulovaikutukset olivat 918 miljoonaa euroa.

– PKO:lla on huikean suuri välitön ja kerrannaisvaikutusten kautta tuleva välillinen taloudellinen vaikutus maakuntaan. Selvityksen mukaisesti yritys tuo suurtyöllistäjänä toimeentuloa laajalle joukolle. Toiminnalla on myös monia muita vaikutuksia talouteen esimerkiksi rakennusfirmoille uusinvestointien sekä vaikkapa huolto- ja siivousfirmoille jatkuvan kunnossapidon kautta. Vastuullisuutta osoittaa myös toiminta maakunnassa tuotettujen tuotteiden testialustana ja referenssikohteena laajemmille maakunnan ulkopuolisille markkinoille.  Verojalanjälki alueelle yhteisöverojen ja henkilöstön maksamien verojen kautta on mittava. Tämä selvitys avaa kouriintuntuvasti sen kokonaisuuden, miten usein eri tavoin yritystoiminta ylipäätään säteilee taloudellista hyvinvointia omalle alueelleen, kommentoi Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Toivanen.

Kontiolahtelaisen JokiClean Oy:n yrittäjä Jani Vuomajoki kuvaa käytännön kautta välillistä työllistämistä.

– Perustin JokiClean Oy:n 2017 ja tarkoituksena on tuottaa laadukkaita siivouspalveluita yrityksille. Aluksi yritys työllisti vain minut. Aivan toimintamme alkuvaiheessa voitimme PKO:n Kanavarannan kiinteistön siivouspalvelun kilpailutuksen. Se oli ja on edelleen merkittävä asia meidän yritystoiminnassamme. Kun PKO:n kaltainen toimija on referenssinä, sillä todellakin on vaikutusta. Se osoittaa, että iso toimija luottaa yritykseemme ja on tyytyväinen palveluumme. PKO:n investointien myötä yhteistyömme on laajentunut ja hoidamme nykyään myös Toriparkin, P-Asemaparkin sekä Kauppahalli Joensuun siivouksen. Kuuden vuoden aikana JokiClean Oy on kasvanut yhden miehen yrityksestä 8 henkilöä työllistäväksi yritykseksi, jolla on 35 yritysasiakasta ja moninkertaisesti siivottavia kohteita, kertoo Vuomajoki.

– Selvitys antoi meille itsellemmekin paljon uutta tietoa toimintamme välittömistä ja välillisistä vaikutuksista. Vain liiketoiminnallisesti kannattava yritys voi kehittää toimintaansa. Se vahvistaa myönteisen kehityksen kierrettä kun toiminnan kehittyessä tuloja ja työpaikkoja tulee myös yhteistyökumppaniyrityksiin. PKO toimii myös tulevina vuosina missionsa mukaisesti eli tekee Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää. Näin maakunnassa hyödytään monin tavoin sekä välittömästi että välillisesti PKO:n toiminnasta myös tulevaisuudessa, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä Kivelä sanoo.

PKO:n oman toiminnan kehitystä 2018–2022 kuvaavat seuraavat luvut. Verollinen myynti on kasvanut 417,3 miljoonasta eurosta 584,6 miljoonaan euroon. Kasvua on 167,3 miljoonaa euroa/40 prosenttia. Samassa ajassa henkilöstön määrä on kasvanut 1 260:stä 1 603 henkilöön (+343 henkilöä/27%).

– On hyvä huomioida, että PKO:n toiminnan vaikutuksia arvioitaessa on keskitytty omassa maakunnassa tapahtuviin välittömiin ja välillisiin vaikutuksiin. Samojen mekanismien kautta kuin Pohjois-Karjalassa, PKO:n toiminnalla on huomattavia välittömiä ja välillisiä tulo- ja työllisyysvaikutuksia myös muualla Suomessa. Nämä vaikutukset on rajattu tämän selvityksen ulkopuolelle, Tarnanen muistuttaa.

 

Lue Pohjois-Karjalan Osuuskaupan alueellinen vaikuttavuus -selvitys täältä: PKO aluevaikuttavuusselvitys 2018-2022

Read more about: Regional effects of the Northern Karelia Cooperative Society

Lisätietoja:

PKO, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä, p. 010 762 2034, petri.vaha@sok.fi
Karelia AMK, lehtori, Teppo Tarnanen, p. 050 3543 474

 S-ryhmä sitoutuu pitkän tähtäimen ilmastotoimiin nykyisten tieteeseen perustuvien lyhyen aikavälin tavoitteiden lisäksi. S-ryhmä asettaa kunnianhimoisen Net Zero -päästötavoitteen koko arvoketjulleen, mikä tarkoittaa ilmastopäästöjen vähentämistä nettonollaan sekä oman toiminnan että arvoketjun osalta vuoteen 2050 mennessä. Osana S-ryhmää myös Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) on sitoutunut tavoitteeseen.  

Lähes 99 prosenttia S-ryhmän kokonaisilmastovaikutuksista syntyy arvoketjussa. Arvoketjun päästöt tarkoittavat mm. kaupparyhmän myymien tuotteiden koko elinkaarta, joka kattaa valmistuksen lisäksi hankinnan, kuljetukset ja tuotteen lopullisen käytön. Eniten päästöjä aiheutuu myydystä ruoasta ja polttoaineista, ja niihin liittyvät myös vaikuttavimmat tavoitteet. S-ryhmän nykyisen vastuullisuusohjelman tavoite kasvipohjaisuuden lisäämisestä tukee ilmastotavoitteita: kaupparyhmän tavoitteena on, että myydystä ruoasta 65 prosenttia on kasvipohjaista vuonna 2030. Liikenteen sähköistyminen ja uusiutuvan polttonesteen osuuden kasvattaminen vähentävät liikenteen ja S-ryhmän myymien polttonesteiden päästöjä. Uudet päästövähennystavoitteet asetetaan tieteeseen perustuvassa arviointiprosessissa (SBTi) ja vaikuttavimmat toimet määritellään kunkin yrityksen liiketoiminnan perusteella.  

  Kannamme ilmastotoimissa kokomme mukaisen vastuun ja asetamme tiukimman tason ilmastotavoitteen. Tavoitteenamme on löytää yhteisvoimin kumppaneidemme kanssa uusia vaikuttavia keinoja päästöjen vähentämiseen koko arvoketjussa. Olemmekin saaneet yhdessä jo paljon hyvää aikaan, mutta tätä työtä pitää tinkimättömästi jatkaa, sanoo SOK:n pääjohtaja Hannu Krook. 


  Emme vielä voi tietää, mitä kaikkea tavoitteen saavuttaminen tulee meiltä vaatimaan, mutta olemme mukana muutospolulla. Ilmastotyö vaati uusien keinojen löytämistä, parempaa dataa kumppaneiltamme, entistä vahvempaa yhdessä tekemistä sekä asiakkaidemme kannustamista ja auttamista kohti ilmastoviisaampia valintoja, SOK:n vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa sanoo. 

 

Ilmastotyö vaatii niin valtakunnallista kuin alueellistakin tekemistä, ja siksi PKO on sitoutunut näihin koko S-ryhmän tavoitteisiin. Yhdessä henkilökunnan ja omistajiemme kanssa asioita tehden saamme varmasti vaikuttavia tuloksia aikaiseksi, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.


Yhteistyökumppaneiden tekemä arvokas ilmastotyö näkyy ryhmän päästölaskelmissa. Jatkossa kaupparyhmä edellyttää, että kaikki yli 10 miljoonan euron arvosta tuotteita toimittavat tavarantoimittajat päivittäistavarakaupassa asettavat omaan toimintaansa tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet. Tähän mennessä kyseinen tavoite on koskenut kahta kolmasosaa S-ryhmän isoimmista toimittajista. S-ryhmä on tukenut tavarantoimittajiensa ilmastotyötä Iso Juttu -ohjelman kautta, jonka tavoitteena on miljoonan tonnin päästövähennys vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteesta on saavutettu jo 70 prosenttia tähän mennessä. 
 

Oman toiminnan päästöt kuriin viisi vuotta etuajassa 

S-ryhmä jatkaa jo aiemmin julkaistujen ilmastotavoitteidensa toteuttamista. S-ryhmän tavoitteena on vähentää oman toiminnan päästöjä 90 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2015 tasosta. Tavoite saavutetaan arviolta viisi vuotta ennakoitua aiemmin. Esimerkiksi vuoden 2023 loppuun mennessä PKO on vähentänyt oman toiminnan hiilipäästöjä jo noin 90 prosenttia vuoden 2015 tasosta.


S-ryhmän tavoitteen saavuttaminen on vaatinut tinkimätöntä työtä. Lähes 600 S-ryhmän myymälään on vaihdettu ympäristöystävällisemmät, luonnollisia kylmäaineita käyttävät kylmälaitteet. Energiatehokkuutta on parannettu mm. ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmiä tehostamalla ja saneeraamalla sekä LED-valoilla. S-ryhmä on investoinut uusiutuvaan energiaan, ja onkin maan suurimpia tuuli- ja aurinkosähkön tuottajia. PKO on Pohjois-Karjalassa maakunnan suurin yksityinen aurinkosähkön tuottaja. Muun muassa nämä tekijät ovat päästövähennysten takana.
 

Lisätietoja: Nina Elomaa, vastuullisuusjohtaja, S-ryhmä, nina.elomaa@sok.fi, puh.  010 768 0803 
Petri Vähä, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, PKO, petri.vaha@sok.fi, p. 050 440 4332


Net Zero –tavoitteella
tarkoitetaan oman toiminnan ja arvoketjun (scopet 1, 2 ja 3) päästöjen vähentämistä nettonollaan tai tasoon, joka vastaa 1,5 asteen skenaarion mukaisia päästötavoitteita. Päästövähennysten tavoitteet ja vaikuttavimmat toimet perustuvat yrityksen liiketoimintaan. Yrityksen katsotaan saavuttaneen Net Zero -tavoitteen vasta, kun se on saavuttanut pitkän aikavälin tieteeseen perustuvan tavoitteensa ja neutraloinut mahdolliset jäljelle jääneet päästöt. Pitkän tähtäimen tavoitteen lisäksi yrityksen on määriteltävä tehokkaat lyhyen tähtäimen tavoitteet. 

PKO ja Karelian Hurmos järjestivät Karelian Hurmos – Hurrikaani Loimaa -ottelun yhteydessä Yhteistä hyvää -hyväntekeväisyyskeräyksen 10.12.2023. Tempauksessa kerättiin hyväkuntoisia lentopallo- ja urheiluvälineitä Pohjois-Karjalan vähävaraisten perheiden hyväksi. Kiitos kaikille lahjoittajille ja Prisman Jelpille urheiluvälineiden kuljettamisesta Hope ry:lle!

Tapahtumassa kerättiin muun muassa

– 5 lentopalloa
– 3 urheilupaitaa
– 2 paria sisäpelikenkiä

ja paljon muita urheiluvälineitä lahjoitettavaksi Hope ry:n kautta vähävaraisille perheille.

Aiemmin tänä vuonna järjestetyt tempaukset ovat olleet muun muassa 15.4. uintivarusteiden keräys Joensuun Uimaseuran uintikisoissa, 27.5. jalkapallo- ja kesäurheiluvälineiden keräys JIPOn pelissä, 6.6. pesäpallovälineiden keräys Kiteen Pallon pelissä, 12.7. pesäpallo- ja kesäurheiluvälineiden keräys JoMa Naisten pelissä sekä 3.8. JoMan pelissä, 9.9. jääkiekkovarusteiden keräys Kontiolahden Kajastuksen pelissä sekä 4.11. Joensuun Kiekko-Poikien pelissä.

 

PKO:n ja urheiluseurojen Yhteistä hyvää -tempaukset

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ja urheiluseurat järjestävät hyväntekeväisyystapahtumien sarjan vähävaraisten perheiden ja nuorten hyväksi. Tapahtumien yhteydessä kerätään hyväkuntoisia urheiluvälineitä lahjoitettaviksi. Tapahtumien markkinoinnista ja lahjoitettujen tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle huolehtii PKO. Lahjoitukset perheille ohjaa eteenpäin Hope ry.

– Kun me PKO:ssa kysyimme omistajiltamme, mihin he haluaisivat meidän suuntaavan hyväntekeväisyystekojamme, tärkeimmäksi kohteeksi mainittiin oman maakuntamme nuoret ja vähävaraiset perheet. Osuuskaupan halutaan tekevän osansa nuorten syrjäytymisen vastaisessa työssä. Tarvetta ovat voimistaneet korona-aika ja perheiden lisääntynyt taloudellinen epävarmuus. Apua tarvitsevien perheiden joukko on laajentunut, toimitusjohtaja Juha Kivelä taustoittaa.

– Esitimme idean yhteisistä hyväntekeväisyystempauksista PKO:n kanssa yhteistyötä tekeville urheiluseuroille, jotka tarttuivat ajatukseen innokkaasti. Olemme yhdessä suunnitelleet sarjan tapahtumia vähävaraisten perheiden nuorten ilahduttamiseksi. Ne käynnistyivät syyskuussa 2022 ja tempauksia järjestetään myös vuonna 2023 kuukausittain. Pyrimme tekemään auttamisesta helppoa tarjoamalla mahdollisuuden tuoda lahjoitustavaroita samalla kun tulee esimerkiksi katsomaan peliä. Huolehdimme tavaroiden kuljettamisesta Hope ry:lle, joka puolestaan vastaa tavaroiden jakelusta lapsiperheille. Toivomme lahjoitettavien tavaroiden olevan hyväkuntoisia ja siistejä, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.

– Jokainen voi auttaa ja pienilläkin teoilla on merkitystä. Lahjoitusten avulla tarjoamme vähävaraisille lapsille mahdollisuuden kokeilla jotain uutta harrastusta tai aloittaa kenties pitkäkestoisemman harrastamisen. Tuemme myös lasten mahdollisuutta jatkaa jo olemassa olevia harrastuksia, tiiminvetäjä Sanna Räsänen Hope ry Joensuusta toteaa.

– Hyväntekeväisyystempaukset ja junioriurheilun tukeminen ovat käytännön vastuullisuustekoja, joilla sekä toteutamme PKO:n tavoitetta tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää, että toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, Petri Vähä toteaa.

 

Seuraava Yhteistä hyvää -tempaus:

28.1.2024 Joen Juju