PKO rakentaa sähköautojen latausverkoston


07.07.2022

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) rakentaa liikennemyymälöiden yhteyteen sähköautojen ABC-latausverkoston. Jatkossa latauksen koko asiointi hoituu ABC-mobiililla Juuassa, Kontiolahdella, Lieksassa, Nurmeksessa sekä Joensuussa.

PKO rakentaa 100 kW:n teholatausasemat Juuan, Kontiolahden, Lieksan, Nurmeksen sekä Joensuun Marjalan liikenneasemille. Lisäksi Lieksaan Break Sokos Hotel Kolille tehdään lisää 22 kW:n peruslatauspisteitä. Uudet sähköautojen latausasemat avataan heinä-syyskuussa 2022, ja urakoitsijana on Enerke Oy. Ensimmäinen latauspiste on avattu Joensuuhun ABC Marjalaan torstaina 7. heinäkuuta.

– Olemme iloisia päästessämme helpottamaan sekä oman maakunnan sähköautoilijoiden että sähköautoilevien matkailijoiden arkea. Verkoston rakentaminen aloitetaan avaamalla ABC-latausasemat pääväylien varteen asioimismääriltään tärkeimpiin solmukohtiin, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

− Pääväylien varressa palvelemme omistajiemme ja muiden asiakkaidemme pidempien matkojen nopeita lataustarpeita teholatauksella. Sokos hotelleissa ABC-lataukset mitoitetaan asiakkaidemme pidemmän viipymän mukaisesti. ABC Juukaan, Nurmekseen, Kontiolahteen ja Lieksaan avaamme latausasemat elo-syyskuun aikana. Kesän jälkeen teemme suunnitelmat S-marketien ja Sale-myymälöiden yhteyteen tulevista sähköautojen peruslatausasemista, eli koko latausasemaverkoston rakentaminen ajoittuu useammalle vuodelle. Rakennamme yhteensä 50 latausaseman verkoston toimipaikkojemme yhteyteen vuoden 2024 loppuun mennessä, ABC-toimialajohtaja Raija Rantanen sanoo.

ABC Juuan, Kontiolahden, Lieksan, Nurmeksen sekä Joensuun Marjalan liikenneasemille tulee kuhunkin 1 teholatausasema, joka sisältää teholatauspisteen neljälle autolle sekä peruslatauspisteen kahdelle autolle.

− On hienoa, että PKO on valinnut meidät paikalliseksi kumppanikseen rakentamaan ABC-latausverkostoa. Enerkellä on laaja-alainen osaaminen sähkönjakeluverkkojen eri palveluihin ja tämä sopimus laajentaa kokonaisuutta entisestään. Meidän kattavan toimipisteverkosto PKO:n toimialueella turvaa palvelujemme saatavuuden kustannustehokkaasti eri tilanteissa, Enerken asiakkuuspäällikkö Markus Neuvonen kertoo.

100-prosenttisesti uusiutuvaa sähköä

PKO:n tavoite on olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen vuodesta 2025 alkaen. Osa tavoitetta on, että kaikki käytettävä sähkö on jo nyt uusiutuvaa, pääosin tuuli- ja vesivoimalla tuotettua sähköä. Näin myös ABC-latauksen käyttäjät ajavat täysin uusiutuvalla sähköllä. ABC-latauksessa asiointi tapahtuu ABC-mobiililla, johon voi syöttää S-Etukortin lisäksi minkä tahansa Visa- tai Mastercard-maksukortin. Yritykset voivat laittaa ABC-Mobiiliin myös S-Business -kortin. Latauksista asiakasomistajat saavat Bonusta, ja latauksen veloitus perustuu asiakkaan lataamiin kilowattitunteihin.

– Sähkölatausasemien rakentaminen on yli 1,2 miljoonan euron investointi. Vaikka täyssähkö- ja hybridiautojen määrä kasvaa Pohjois-Karjalassa, ennusteiden mukaan kasvu on niin verkkaista, että sähköautojen latausasemien toiminta ei ole kannattavaa liiketoimintaa vielä pitkään aikaan. Siksi on tärkeää, että valtiovalta osaltaan tukee latausasemien rakentamista. PKO:ssa latausasemien rakentaminen nähdään tapana edistää sähköautokannan kasvua kansallisen ilmasto- ja energiastrategian tavoitteiden mukaisesti, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

PKO aloitti sähköautojen latausasemien rakentamisen jo 2018 yhteistyössä sähköyhtiö Väreen kanssa. Väreen latausasemia on Joensuussa P-Asemaparkin sekä Toriparkin lisäksi Prisman pysäköintialueella, Siihtalan ABC:llä, sekä Sokos-Vaakuna-korttelin pysäköintitalon yhteydessä. Väreen latauspisteitä on myös Lieksassa Break Sokos Hotel Kolilla ja Nurmeksessa Break Sokos Hotel Bomballa.

– ABC-mobiili toimii ABC-lataus-tunnuksilla varustetuilla latausasemilla. Väreen kanssa toteutetuilla latausasemilla lataaminen tapahtuu samoin kuin tähänkin asti, ryhmäpäällikkö Pertti Nylund kertoo.

Lisätietoja: PKO, ABC-toimialajohtaja, Raija Rantanen, p. 010 762 2013

Sähköauton lataaminen ABC-mobiililla