Vaikuta edustajiston vaaleissa 

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) omistavat n. 106 000 asiakasomistajaa, jotka voivat ottaa päätöksentekoon monella tapaa osaa. Vuonna 2024 PKO:n omistajien keskuudesta valitaan vaaleilla 50 jäsentä edustajistoon. Edustajisto valitaan joka neljäs vuosi. 

PKO:n edustajisto päättää mm. osuuskaupan tilinpäätöksestä ja voitonjaosta sekä valitsee hallintoneuvoston ja tilintarkastajat. Edustajisto myös välittää omistajien toiveet ja ajatukset hallinnon ja johdon tietoon. Edustajisto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. 

 

Ryhdy ehdokkaaksi 

Ehdokkaaksi voi asettua ennen vaalivuoden alkua Pohjois-Karjalan Osuuskauppaan hyväksytty osuusmaksun kokonaan maksanut jäsen, joka vaalin alkaessa 5.3.2024 on täysivaltainen ja täysi-ikäinen ja asuu PKO:n jäsenalueella. 

Lue lisää täältä!

 

Ryhdy asiamieheksi 

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan edustajisto valitaan käyttämällä suhteellista vaalitapaa. Suhteellisessa vaalitavassa ehdokkaat on nimetty useammalle ehdokaslistalle, kukin ehdokas yhdelle listalle. Läpipääsyyn vaikuttaa ehdokkaan henkilökohtaisesti saamien äänien lisäksi ehdokaslistan kaikkien ehdokkaiden saama äänimäärä.  

Ehdokkaat ilmoittautuvat ehdokaslistan laatijalle eli asiamiehelle. Asiamies kutsuu ehdolla olevan henkilön mukaan hallinnoimalleen listalle. 

Voit ryhtyä asiamieheksi osuuskauppavaaleissa, kun: 

  • asut vaaliosuuskaupan toimialueella 
  • sinut on hyväksytty vaaliosuuskaupan jäseneksi ennen vaalivuoden alkua 
  • olet täyttänyt 15 vuotta vaaleja edeltävän vuoden loppuun mennessä 

Lue lisää täältä! 

 

Äänestä 

PKO:n edustajistonvaaleissa äänioikeus on jokaisella ennen vaalivuoden alkua Pohjois-Karjalan Osuuskauppaan hyväksytyllä, ennen vaalivuotta 15 vuotta täyttäneillä henkilöjäsenellä. Vain jäsenellä on äänioikeus. Äänioikeutta ei ole sellaisilla asiakasomistaja-talouteen kuuluvilla, jotka eivät ole osuuskaupan jäseniä. 

PKO:n edustajistonvaalit pidetään posti- ja nettiäänestyksenä. Äänestyslipuke ja äänestysohjeet toimitetaan PKO:n äänioikeutetuille jäsenille ennen äänestyksen alkua helmikuussa.

Äänestysaika: 5.3.-25.3.2024.

Tälle sivulle tulee linkki äänestykseen varsinaisen äänestysajan alkaessa 5.3.2024.

Lue lisää täältä!

 

Vaali-info 

Vaaleja varten Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on jaettu kahteen jäsenalueeseen.  Asiakasomistajat äänestävät edustajistoon jäsenet omilta jäsenalueeltaan. Jäsenalueiden ulkopuolella asuva asiakasomistaja voi äänestää ketä tahansa ehdokasta. 

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan edustajisto valitaan käyttämällä suhteellista vaalitapaa. Suhteellisessa vaalitavassa ehdokkaat nimetään useammalle ehdokaslistalle, kukin yhdelle listalle. Äänestämisessä tämä tarkoittaa sitä, että ääni annetaan omalle ehdokkaalle, mutta läpipääsyyn vaikuttaa sekä ehdokkaan itse saamat äänet että koko ehdokaslistan äänimäärä. 

 

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan vaaleissa 2024 valitaan edustajiston jäsenet jäsenalueittain seuraavasti: 

 

Jäsenalue 1:

Joensuu

 

Jäsenalue 2:

Ilomantsi
Juuka
Kitee
Kontiolahti
Lieksa
Liperi
Nurmes
Outokumpu
Polvijärvi
Rautavaara
Rääkkylä
Tohmajärvi

Jäsenalueella 1 asuu puolet PKO:n asiakasomistajista ja jäsenalueella 2 puolet. Molemmista valitaan 25 edustajaa.

 

Vaalien aikataulut: 

Ehdokasasettelu: 8.1.-2.2.2024 

Äänestysaika: 5.3.-25.3.2024 

Tästä linkistä klikkaamalla voit tutustua Pohjois-Karjalan Osuuskaupan sääntöihin, jotka sisältävät myös vaalijärjestyksen: säännöt 

PKO:n edustajiston vaalien rekisteri: https://pko.fi/tietosuoja/edustajistonvaalirekisteri/

 

Kaikki äänestäneet palkitaan 

Kun postiäänet ja nettiäänet on laskettu, on kiitoksen aika. Kaikki äänensä antaneet saavat postitse lahjakortin, jolla voit valita palkinnoksi yhden näistä:

  • 2x1,5 l Coca-Colaa
  • 1 pkt Kulta Katriina kahvia
  • Pullakahvit ABC:lla
  • 2 kpl S-ryhmän isoja kestokasseja