Usein kysytyt kysymykset


Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kesätyökysymyksiin.

Minkä ikäisenä PKO:lle voi hakea kesätöihin?

Kesätöihin hakiessasi sinun tulee olla hakuvuonna vähintään 14 -vuotias. Yläikärajaa kesätyölle ei ole.

Minkä pituiseen kesätyöhön voin tulla, jos olen yläkoulussa?

Yläkouluikäisiä palkkaamme vain kahden viikon tienaa ja tutustu -harjoitteluihin. Näin sinulle jää riittävästi myös lepoaikaa kesälomallasi.

Mihin työtehtäviin voin hakea, jos olen alla 18-vuotias?

Alle 18-vuotiaille on tarjolla joko kahden viikon tai kuukauden mittaisia kesätyöpestejä. Jos opiskelet jo ammatiin, voimme tarjota sinulle pidempää kesätyötä. Katsomme eduksi, jos haet omalle toimialallesi, eli jos opiskelet esim. ravintola-alaa, niin katsomme eduksi, jos haet kesätyötä ravintolasta tai ABC:ltä.  Tiettyihin tehtäviin vaaditaan 18 - vuoden ikä (esim. kassatyöskentely ja anniskeluravintoloissa työskentely).

Voinko hakea kesätöitä, jos olen erityisnuori ja minulla on vahva tuen tarve?

Kyllä voit. Työllistämme joka vuosi runsaasti erityisnuoria. Muistathan kertoa hakemuksella, jos sinulla on näitä perusteita olemassa, jolloin pystymme ottamaan sen huomioon valintoja tehdessämme. Palkkaamme vuosittan myös erityisnuorten ohjaajia ohjaamaan sellaisten erityisnuorten työtä, joilla on vahva tuen tarve.

Sanotte, että palkkaatte kesätyöntekijöitä myös sosiaalisin perustein, mitä tämä tarkoittaa?

Kesätyöntekijöitä valittaessa painavat myös sosiaaliset perusteet. Kun työtehtävä ja työnhakija kohtaavat, otamme valinnassa huomioon esimerkiksi sen, että perheessä on taloudellisia tai muita haasteita. Siksi hakemuksissa on tilaa kertoa rohkeasti myös henkilökohtaisesta elämäntilanteesta. Mitään erillistä kiintiötä sosiaalisin perustein palkattaville ei ole, mutta joka vuosi nämä perusteet vaikuttavat kymmenissä valinnoissa.

Voinko hakea PKO:lta kesätöitä, jos asun PKO:n toimialueen ulkopuolella?

Kyllä voit hakea, kerro vain perusteluissasi miksi haet meiltä töitä, esim. kuinka pystyt järjestämään asumisesi kesätyön ajan. PKO palkkaa mielellään kesätöihin nuoria myös maakunnan ulkopuolelta, jos heillä on mahdollisuus asua Pohjois-Karjalassa kesän aikana. Tyypillinen tilanne on sellainen, että voit asua esim. isovanhempiesi luona. Tällöin torjutaan ikäihmisten yksinäisyyttä ja edistetään nuorten hyvinvointia.

Miten haku tapahtuu?

Kaikki kesätyöhakemukset tehdään yhden linkin kautta. Huomioithan, että et voi hakea PKO:lta kesätyötä, jos sinulla ei ole henkilökohtaista sähköpostiosoitetta. Kesätyöstä viestimme, kuten muustakin työnhausta, vain hakijan kanssa suoraan. Et voi siis käyttää siskon, äidin tai muun henkilön sähköpostiosoitetta. Toivomme, että sähköpostiosoitteestasi ilmenee sekä etunimesi että sukunimesi ja että sähköpostiosoitteesi on muutenkin asiallinen.

Miten haku etenee?

Lähetettyäsi hakemuksen saat sähköpostiisi saapumisilmoituksen siitä, että hakemuksesi on tullut perille. Luemme hakemuksia koko hakuajan ja kutsumme osan hakijoista haastatteluun jo hakuaikana. Seuraathan koko ajan sähköpostiasi, koska olemme sinuun yhteydessä vain sitä kautta. Kannattaa tutkia myös roskapostilaatikko, joskus viestimme menevät sinne. Samoin sinun kannattaa huolehtia, että sähköpostisi ei ole täynnä, vaan sinne voi tulla uusia viestejä.

Mistä tiedän, että hakemukseni on tullut perille?

Lähetämme sinulle saapumisilmoituksen, kun hakemuksesi on tullut perille.

Voinko muokata hakemustani?

Valitettavasti lähetettyä hakemusta ei voi muokata. Tehtyäsi hakijatilin voit tehdä poistopyynnön ja tehdä sen jälkeen uuden hakemuksen. Varaa aikaa hakemuksesi huolelliseen tekemiseen, täytä kaikki pyydetyt kentät, liitä halutessasi ansioluettelon ja vastaa mahdollisiin kysymyksiin.

Voinko lähettää hakemukseni ja ansioluettelon sähköpostitse?

Suuren hakijamäärän vuoksi ja taataksemme tasapuolisen kohtelun kaikille hakijoille emme voi vastaanottaa muita kuin rekrytointijärjestelmämme kautta lähetettyjä hakemuksia.

Miksi teidän haastattelut järjestetään pääsääntöisesti  ryhmähaastatteluina ja livenä?

Haluamme haastattella mahdollisimman paljon nuoria, mielestämme jo haastatteluun pääseminen on nuorille tärkeä ja opettavainen kokemus. Ryhmähaastattelu on tehokkain keino suurien henkilömäärien haastatteluun. Lisäksi haluamme haastatella nuoria mahdollisimman paljon livenä. Varsinkin näin pandemia-ajan jälkeen ihmisten kohtaamiset ovat entistä merkityksellisempiä.

Mitä työtehtäviä teillä on tarjolla?

PKO:ssa on tarjolla myyjän, kokin, tarjoilijan, kahvilatyöntekijän, ravintolatyöntekijän, vastaanottovirkailijan, kerroshoitajan, liikennemyymälätyöntekijän, parturi-kampaajan sekä kosmetologin töitä.

Osaan työtehtävistä vaaditaan alan koulutus tai kokemusta alalla työskentelystä (esim. parturi-kampaajan, kokin tai vastaanottovirkailijan tehtävät).

Joissakin tehtävissä edellytetään täysi-ikäisyyttä (esim. kassalla työskentely, anniskeluravintoloissa työskentely).

Tarjoamme myös tehtäviä, joissa voit työskennellä useammalla toimialalla, kirjoitathan hakemuksellesi, jos olet valmis näin toimimaan. Työviikkosi voi tuolloin koostua esim. työskentelystä myyjänä vähittäiskaupassa, liikennemyymälätyöntekijänä ABC:llä ja kerroshoitajana hotellissa.

Kahden viikon -harjoittelussa työtehtävät ovat rajatumpia, harjoittelun tarkoitus on tutustua toimialaan. Pyrimme saamaan myös kahden viikon -harjoittelijoille kokonaisvaltaisen näkemyksen toimipaikan töistä ja vaihtelevuutta työtehtäviin mm. rytmittämällä työvuoroja sallitun työajan puitteissa.

Kesätöitä on tarjolla ABC-liikennemyymälöistä, S-marketeista, Sale -myymälöistä, Prismasta, Sokoksesta, S-parturi-kampaamoista, ravintoloistamme ja hotelleistamme.

Työtehtäväkuvauksiin voitte tutustua tarkemmin täällä.

Mistä tiedän mitä minun pitää tehdä töissä?

PKO:n kesätyöntekijät perehdytetään tehtäväänsä aina huolella. Päästäksesi kesätöihin PKO:aan sinulla ei tarvitse vielä olla runsaasti kokemusta työskentelystä, sillä saat kattavan perehdytyksen työtehtävääsi. Asiakaspalveluhenkisyydellä, hyvillä vuorovaikutustaidoilla ja positiivisella asenteella pääset pitkälle.

Milloin saan tietää, olenko saanut kesätyöpaikan?

Kesätyöntekijöiden rekrytointi etenee useilla toimialoillamme eri tahtiin. Vastuullisena kesätyönantajana pyrimme informoimaan hakijoita mahdollisimman hyvin.

Paljon kesätöistä maksetaan palkkaa?

Työsuhteeseen liittyviä asioita, kuten palkkausta, säätelevät lait ja kunkin alan työehtosopimukset (Kaupan TES ja Majoitus-, ravitsemus- ja vapaa-ajan TES).  Työntekijä allekirjoittaa työsopimuksen ennen työsuhteen alkua ja siinä määritellään mitä on sovittu tehtävästäsi, palkastasi, työsuhteen ehdoista, -kestosta ja viikkotyöajasta, koeajan pituudesta sekä muista tärkeistä asioista. Maksamme aina työehtosopimusten mukaista palkkaa, palkan suuruuteen vaikuttavat mm. kokemusvuodet, työtehtävät sekä koulutus.

Millaisissa työvuoroissa kesällä työskennellään?

Tutustu ja tienaa -harjoittelussa työaika voi olla enintään 6 tuntia, sen pitää olla yhdenjaksoinen ja sen pitää sijoittua kello 8–18 väliselle ajalle.
Varsinaisissa kesätöissä kesätyöntekijät tekevät kaikkia toimipaikan työvuoroja (kaikkina viikonpäivinä ja kaikissa vuoroissa).