Kalevalasta tehtävän suurelokuvan kuvaukset alkavat syyskuussa Nurmeksessa Bomban alueella – pääosissa Elias Salonen ja Eero Aho


Kalevala: Kullervon tarina on ohjaaja Antti J. Jokisen vuosikymmenten unelma. Jokisen ja Jorma Tommilan käsikirjoittaman historiallisen draamaelokuvan kuvaukset alkavat syyskuussa Pohjois-Karjalan Nurmeksessa, Bomban alueella.

09.08.2024

Suomen kansalliseepoksesta Kalevalasta tehtävä elokuva Kalevala: Kullervon tarina on ohjaaja Antti J. Jokisen vuosikymmenten unelma. Jokisen ja Jorma Tommilan käsikirjoittaman historiallisen draamaelokuvan kuvaukset alkavat syyskuussa Pohjois-Karjalan Nurmeksessa, Bomban alueella. Elokuvan pääosissa ovat Elias Salonen ja Eero Aho.

 

Kalevala: Kullervon tarina saa ensi-iltansa elokuvateattereissa alkuvuodesta 2026 SF Studiosin levittämänä.

Suomen kansalliseepoksesta Kalevalasta ei ole aiemmin tehty pitkää elokuvaa. Kalevala: Kullervon tarina on Elias Lönnrotin uuden painoksen inspiroima historiallinen draama, joka käsittelee armoa, merkityksellisen elämän kaipuuta ja itsensä löytämistä sekä koston, mutta myös oman perheen rakastamisen teemoja.

Elokuvan selkärangan muodostavat puhdas suomalainen luonto, vanhanajan heimosota, muinaiset myytit ja kalevalainen mytologia.

 

Rooleissa maamme näyttelijäparhaimmistoa

Kullervon tarinan pääosassa nähdään Elias Salonen. Kullervon rooli on Teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2022 valmistuneelle Saloselle ensimmäinen pitkän elokuvan pääosarooli. Hän on aiemmin tullut suurelle yleisölle tutuksi erityisesti tv-sarjoista Piiritys ja Aikuiset, joista ensimmäisestä hän voitti Kultaisen Venlan. Salonen on myös näytellyt elokuvissa Toiset tytöt ja Kerron sinulle kaiken.

Jussi-palkittu näyttelijä Eero Aho näyttelee elokuvan toista pääroolia, Untamoa. Aho on tunnettu rooleistaan elokuvissa, kuten Tuntematon sotilas, Helene, Käsky, Juoksuhaudantie ja 8-pallo sekä lukuisista tv-sarjoista.

Muissa rooleissa ovat muun muassa Ilkka Koivula (Wäinö), Olli Rahkonen (Ilmarinen), Krista Kosonen (Ilmarisen vaimo), Johannes Holopainen (Kalervo) ja Seela Sella.


Ohjaaja Antti J. Jokinen

 

Kuvaukset alkavat syyskuun puolivälissä

Pohjois-Karjalaan 1100-luvulle sijoittuva elokuva kuvataan pääosin Bomballa Nurmeksessa, jonne rakennetaan mittavat ajan hengen mukaiset elokuvalavasteet: talot, aitat ja pihapiirit. Kuvaukset alkavat syyskuun puolivälissä.

Kaikki Kalevalan tarinat ovat kiehtovia, mutta juuri Kullervosta olin haaveillut tekeväni elokuvan pitkään. Minusta Kullervosta löytyy jotain karua vanhanajan sankaruutta, vaikka hänen elämänsä oli tragedia. Kullervossa on myös paljon kansallisesti omaleimaista rehtiyttä, rohkeutta ja periksiantamattomuutta. Voin sanoa koko työryhmän puolesta, että on kunnia päästä tekemään elokuvaa kansalliseepoksestamme”, sanoo ohjaaja Antti J. Jokinen.

Minulle on myös tärkeää, että elokuva pystytään toteuttamaan autenttisesti Pohjois-Karjalassa. Erityinen kiitos PKO:lle, jota ilman elokuvan pääkuvauspaikka ei olisi Bomba. Kiitos myös Pohjois-Karjalan maakuntaliitolle elokuvatuotannon tukemisesta”, Jokinen päättää.

Elokuvan tuottaja Marko Röhr tuotantoyhtiö ReelMediasta sanoo:

Kullervo on elokuva-aihe, jossa peruskivenä ovat suomalaisuuden keskeisimmät asiat: kulttuuriperintömme Kalevalasta, Pohjois-Karjalan puhutteleva luonto ja vahva tarina, joka syväluotaa suomalaisen sielun! Tämä Kullervon tarina on meille elokuvantekijöille ainutlaatuinen mahdollisuus tuoda suuren yleisön tietoon tämä hurja ja koskettava tarina. Tuotantona tämä elokuva tuo yhteen monien mukana olevien elokuvantekijöiden pitkäaikaisen unelman nähdä kansalliseepokseemme perustuva elokuva suurella kankaalla.”

Tämän elokuvan tekeminen yhdistää luontevasti alueelliset, kansalliset  ja kansainväliset voimat. Pohjois-Karjalan panostus elokuvaan jää myös paikallisen matkailun hyödyksi tulevaisuuteen, joka luo hankkeen hyödyntämiselle  jatkuvuutta pitkälle tulevaisuuteen.

Elokuvan pääyhteistyökumppanin Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO:n  toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo:

On hienoa osaltaan olla mahdollistamassa ensimmäisen Kalevala-aiheisen pitkän elokuvan syntymistä. Break Sokos Hotel Bomban yhteydessä oleva Bomba-talo on yksi karjalaisen kulttuuriperinnön helmistä, ja sen läheisyyteen rakennamme yhteistyössä elokuvan kuvauspaikkoja. Tavoitteenamme on hyödyntää Kalevala-teemaa Bomban alueen matkailussa elokuvatuotannon jälkeen muun muassa siten, että lavasteina käytetyissä taloissa, aitoissa ja pihapiirissä tullaan järjestämään erilaisia Kalevala-teemaisia tapahtumia. Kalevalan mystiikan uskomme kotimaisten matkailijoiden lisäksi kiinnostavan myös eteläeurooppalaisia turisteja.

Kullervon tarina on jatkumoa Pohjois-Karjalassa tehdyille av-tuotannoille. Maakuntaliiton elokuvatuotannoille myöntämät tuet ovat maakuntaohjelman mukaista luovien alojen edistämistä ja toimialan kehittämistä maakunnassa”, Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen sanoo.

Kalevala: Kullervo -elokuvan vastaava tuottaja Yaba Holst, SF Studios:

Olemme ylpeitä siitä, että SF Studios on mukana tuomassa tätä voimakasta kansallista tarinaa elokuvayleisölle. Odotamme elokuvaa jännityksellä ja sille on paljon odotuksia. Tähänastinen työ yhdessä ReelMedian ja Antti Jokisen kanssa on ollut vaikuttavaa ja lupaa, että valkokankaille on tulossa ainutlaatuinen elokuvakokemus.

Kalevala: Kullervon tarina saa ensi-iltansa elokuvateattereissa alkuvuodesta 2026. Elokuvan ohjaaja on Antti J. Jokinen ja sen ovat käsikirjoittaneet Jokinen ja Jorma Tommila. Kalevala: Kullervon tarina on Antti J. Jokisen Storm Inc. -tuotantoyhtiön ja Marko Röhrin & Johanna Enäsuon ReelMedia Oy:n yhteistuotanto.

Elokuva tehdään yhteistyössä SF Studiosin, Suomen elokuvasäätiön ja Yleisradion kanssa. Rahoittajina toimivat lisäksi Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO, Nordisk Film & TV Fond ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.


Eero Aho (vas.), Elias Salonen ja Ilkka Koivula

 

Elokuvan tiedotus ja median yhteyshenkilö: Katja Viitalähde-Annala, 050 395 6084, katja.viitalahde@cestlavie.fi

Kuvat: tiedotteen liitteenä ja saatavilla Filmikamarissa filmikamari.fi/pressit (tunnus: press, salasana: noutaja)

ReelMedia Oy on helsinkiläinen tuotantoyhtiö, joka on keskittynyt korkealaatuisten draamasarjojen ja pitkien elokuvien tuottamiseen. ReelMedian omistavat sen johto ja MRP Matila Röhr Productions Oy. ReelMedian tavoitteena on ylläpitää korkeaa tuotantolaatua ja kertoa merkityksellisiä tarinoita. ReelMedia keskittyy ajattomaan sisältöön, joka voi matkustaa kansainvälisesti. ReelMedialla on useita tv-sarjoja ja elokuvia tuotannossa sekä kehitteillä tuotantoyhtiöiden kanssa mm. Saksassa, Espanjassa, Puolassa, Japanissa ja Norjassa. ReelMedialla on tällä hetkellä tuotannossa kolme kansainvälistä tv-sarjaa: Nainen joka katosi  (MTV), Paratiisi 3. kausi (Yle) ja Mies joka kuoli 2. kausi (Elisa).

Kalevala: Kullervon tarina elokuvan tuotannosta vastaavat tuottajat Johanna Enäsuo ja Marko Röhr.

Finland Storm Inc. Oy on 2017 perustettu tuotantoyhtiö, jonka omistaa Antti Jokinen. Yritys tuottaa kaupallisia elokuvia ja on erikoistunut laatudraamaan. Yrityksen aikaisempia tuotantoja ovat Helene, Muumipeikko ja pyrstötähti sekä Omerta 6/12. 

SF Studios on ollut Pohjoismaiden johtava elokuvayhtiö sadan vuoden ajan. Sillä on pääkonttori Tukholmassa ja tytäryhtiöt Norjassa, Tanskassa ja Suomessa. SF Studios tuottaa viihdesisältöä valkokankaalle, televisioon ja tallennelevitykseen. Lisäksi se on johtava pohjoismaisen ja ulkomaisen elokuvan levitysyhtiö Pohjoismaiden markkinoilla. Liiketoiminta-alueita ovat pohjoismainen tuotanto sekä pohjoismaiset ja kansainväliset yhteistuotannot, elokuvateatteri- ja Home Entertainment -levitys, kansainvälinen myynti ja digitaaliset suoratoistopalvelut.