Kolin Ipatin rinteiden valaistuksen parannustyöt alkavat


Lumetusjärjestelmän uudistusten ansiosta laskettelukausi tavoitteena aloittaa aiempaa aikaisemmin.

26.08.2024

Ukko-Kolin rinteillä Kolin Ipatin vaaran puolella sijaitsevat kolme rinnettä sekä hissilinja ovat tähän asti olleet ilman valaistusta. Uuden valaistuksen rakentaminen alkaa maanantaina 26.8.2024, ja valaistus on tavoitteena saada käyttöön tulevaksi talveksi. Uudistustöiden tavoitteena on parantaa rinteiden turvallisuutta sekä mahdollistaa laskettelun Ipatin puolen rinteillä pidempään iltaisin. Uusi valaistus toteutetaan nykyaikaisilla ja energiatehokkailla LED-valaisimilla. Lisäksi nykyisiin ankkurihissin 12 pylvääseen lisätään valaisimet. Sähköistys toteutetaan maakaapeloinnilla, eikä alueelle tule uusia ilmalinjoja.

Pylväät ja valaisimet rakennetaan uusimmalla LED-tekniikalla sekä varustetaan takavalon rajaimilla joka minimoi hukkavalon ja mahdollistaa pylväiden pitämisen mahdollisimman matalina, erityisesti rinteiden yläosissa. Rinnevaloja käytetään ainoastaan marras-joulukuussa, kun rinteitä lumetetaan, sekä laskettelukauden aikana joulukuusta huhtikuuhun. Uusien pylväiden rakentaminen ei vaikuta kansallispuiston luontoarvoihin tai heikennä Natura-luontotyyppien edustavuutta.

Helmikuussa 2024 saadun hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti valaistuksen rakennustyöt voidaan aloittaa. Uuden valaistuksen myötä Kolin kaikki rinteet ovat valaistuja, mikä mahdollistaa laskettelijoille nykyistä paremmat olosuhteet. Jatkossa valaistus mahdollistaa myös iltamäet.

– Ipatin rinteiden valaisemisesta on laskettelijoilta tullut erittäin paljon toiveita. Valaistuksen rakentamista on selvitetty ja suunniteltu vuosien ajan. Metsähallituksen kanssa yhteistyö on ollut koko ajan hyvää. Hienoa, että hanke päästään nyt toteuttamaan, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Valaistuksen lisäksi parannuksia tehdään rinteiden lumetuskapasiteettiin sekä hissipylväisiin.

– Lumetusvuorokausia esimerkiksi kaudella 2023–2024 oli noin 30. Nykyistä tehokkaammilla syöttöpumpuilla lumetusaikaa saadaan lyhennettyä, minkä lisäksi pystytään hyödyntämään aiempaa paremmin lyhyetkin pakkasjaksot. Lumetuskapasiteetin kasvu tarkoittaa käytännössä sitä, että kun yleensä Ukko-Kolin rinteiden kausi on käynnistynyt itsenäisyyspäivän tienoilla, nyt tavoitteena on avata kausi jo marraskuun puolella rinnepäällikkö Janne Jetsonen sanoo.

– Rinteiden mahdollisimman aikainen avautuminen hyödyttää kaikkia Kolin alueen matkailutoimijoita, koska rinnekausi käynnistää Kolin talvikauden matkailun. Alueen matkailutoimijoilta on tullut meille paljon myönteistä palautetta siitä, että kehitämme rinnetoimintaa, PKO:n matkailukaupan toimialajohtaja Satu Näsärö sanoo.

Osana rinteiden uudistustöitä nykyiset ankkurihissin pylväät maalataan ja huolletaan, mikä parantaa rinteiden yleisilmettä. Kehitystoimenpiteet varmistavat, että Ukko-Kolin rinteet ovat houkutteleva ja turvallinen matkailukohde myös tulevaisuudessa. Uudistustöiden kustannusarvio on noin 0,8 miljoonaa euroa.

Valaistuksen rakennustöiden vuoksi rinnealueella oleva frisbeegolf rata on tältä syksyltä suljettu.

Lisätietoja: Rinnepäällikkö Janne Jetsonen, p. 050 057 2093, janne.jetsonen@sok.fi