Osuustoiminnallinen vaikuttaminen kiinnostaa: PKO:n edustajiston vaaleissa äänestettiin vilkkaammin kuin eurovaaleissa


04.04.2024

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) edustajiston vaalien äänestysprosentti nousi hieman jopa edellisiäkin edustajiston vaaleja korkeammaksi.

Vaaleissa äänioikeutettuja oli 105 517, joista äänioikeuttaan käytti 40 542 jäsentä. Äänestysprosentti oli 38,4 prosenttia (v. 2020, 38,2 %). Äänestysinto oli kovempi kuin esimerkiksi vuoden 2019 eurovaaleissa Savo-Karjalassa, jossa äänestysprosentti oli 36,4.

– Äänestysprosentti kertoo siitä, että osuustoiminnallinen vaikuttaminen kiinnostaa. Kiitos kaikille äänestäneille. Edustajiston vaaleissa ovat PKO:n omistajat voineet vapaasti asettua ehdolle, esittää ehdokkaita sekä äänestää. Mikään muu yritysmuoto ei ole näin avoin ja demokraattinen, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

PKO on jäsentensä omistama yritys, jonka päätöksentekoon jäsenet voivat ottaa monella tapaa osaa. Jäseniä osuuskaupoissa edustaa edustajisto, joka valitaan vaaleilla osuuskaupan jäsenistä eli asiakasomistajista joka neljäs vuosi. Edustajistoon valittiin 50 jäsentä, joista 25 valittiin jäsenalueelle 1 (Joensuu) ja 25 jäsenalueelle 2 (Ilomantsi, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rautavaara, Rääkkylä, Tohmajärvi).

Edustajisto käyttää PKO:n hallinnossa ylintä päätösvaltaa ja sille kuuluvia asioita ovat esimerkiksi tilinpäätöksen vahvistaminen, osuuskaupan voitonjaosta päättäminen ja hallintoneuvoston valinta. Lisäksi edustajisto toimii näköalapaikkana osuuskaupan toimintaan sekä muodostaa tärkeän keskustelufoorumin osuuskaupan toimivan johdon ja omistajien välille.

Yhteensä osuuskaupan edustajiston vaaleissa oli ehdolla 251 jäsentä. Ehdokkaita oli jokaisesta PKO:n toimialueen kunnasta. Myös kaikki ikäryhmät olivat edustettuina. Ehdokkaista 95 prosenttia vastasi etukäteen vaalikoneeseen.

PKO:n edustajistoon valittiin yhteensä 50 henkilöä, joista 33 oli naisia ja 17 miehiä. Aiemmin PKO:n edustajistossa toimineista ehdolla oli 33 henkilöä, joista uudelleen valittiin 26. Uusia edustajiston jäseniä valittiin 24. Äänestäneistä 54,2 prosenttia äänesti verkossa ja 45,8 prosenttia postitse.

Vaalien ääniharava oli myyjä Sanna Luomala Kiteeltä (vaalialue 2). Hänen henkilökohtainen äänimääränsä oli 1 255. Luomala oli myös 2020 PKO:n edustajiston vaalien ääniharava, tuolloin äänisaalis oli 867.

Vaalialueelta 1 eniten henkilökohtaisia ääniä sai joensuulainen sosiaalisen median sisällöntuottaja Kini Le 1 234 ääntä. Täydellinen lista valituista henkilöistä on pko.fi/edustajistonvaalit2024 -sivustolla, jossa on lueteltu kaikki ehdokkaat ja heidän äänimääränsä.