PKO:n erityisnuorten ohjaaja vuoden 2023 kesätyöntekijäksi


05.10.2023

Oikotie Työpaikat ja Vastuullinen kesäduuni palkitsee vuosittain Vuoden kesätyöntekijän. Valinnan tänä vuonna teki Elinkeinoelämän keskusliitto 51 ehdokkaan joukosta. Vuoden 2023 kesätyöntekijäksi valittiin joensuulainen Anniina Marttila Pohjois-Karjalan Osuuskaupasta (PKO). Anniina työskenteli kesällä ABC Marjalassa erityisnuorten ohjaajana. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vuoden kesätyöntekijän valinta osuu Itä-Suomeen.

Vuoden 2023 kesätyöntekijän palkinto luovutettiin Anniina Marttilalle Helsingissä torstaina 5.10.2023. Luovuttajana oli Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Broman.

– Meidät vakuutti ennen kaikkea Anniinan kesätyössään ohjaamien erityisnuorten vanhempien antama palaute. Kesätyössä on tärkeää, että nuoret saavat onnistumisen kokemuksia. Parhaimmillaan kesätyö auttaa nuoria löytämään unelmia omasta urastaan. Anniina on omassa kesätyössään pystynyt antamaan erityisnuorille näitä kokemuksia, ja se on aivan korvaamattoman arvokasta, kommentoi Harri Broman.

Vanhemmilta saatujen palautteiden mukaan erityisnuorten kesätyöt onnistuivat PKO:ssa paljon paremmin kuin he olivat uskaltaneet toivoa.

– Ensimmäisenä päivänä nuori kotiutui hyväntuulisena ja kertoi työskennelleensä päivän kivan aikuisen kanssa työparina, joka oli koko ajan neuvonut hommissa. Työt jatkuivat sen jälkeen itsenäisemmin, mutta nuori oli saanut aina hyvin apua ja ohjeita, kun oli niitä tarvinnut. Kaikista parasta minusta kuitenkin on, että nuori koki, että ABC:n kaltainen työympäristö voisi kiinnostaa tulevaisuuden ammattinakin, eräässä PKO:n saamassa palautteessa kirjoitetaan.

Anniina Marttilan valinnan vuoden 2023 kesätyöntekijäksi Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan vahvisti esihenkilön palaute.

– Minulle ei tullut yllätyksenä, että Anniina valittiin vuoden 2023 kesätyöntekijäksi, koska hän oli niin esimerkillinen ja teki äärettömän hyvää ohjaustoimintaa erityisnuorten kanssa. Ohjatessa Anniina oli rauhallinen, perehdytti nuorta todella hyvin, kuunteli ja näytti esimerkkiä. Uskoin koko ajan hänen mahdollisuuteensa saada tämä hieno tunnustus, toteaa liikennemyymäläpäällikkö Arto Pölönen, joka toimi Anniinan esihenkilönä kesällä.

 

”Työni oli merkityksellistä”

Haminasta kotoisin oleva Anniina Marttila opiskelee Itä-Suomen yliopistossa varhaiskasvatusta sivuaineenaan erityispedagogiikka. Hän päätti hakea kesätöitä PKO:sta, koska hänen kaverinsa oli kehunut PKO:aa työnantajana. Anniina ei vielä kesätöitä hakiessaan edes tiennyt mahdollisuudesta työllistyä erityisnuorten ohjaajaksi.

– HR-asiantuntija Sari Lehtola otti minuun yhteyttä ja kysyi kiinnostustani erityisnuorten ohjaajaksi. Vastasin tietenkin kyllä. Haastattelun jälkeen sain tiedon, että minut oli valittu yhdeksi PKO:n erityisnuorten ohjaajista, kertoo Anniina.

Anniina työskenteli toukokuusta heinäkuulle ABC Marjalassa. Kesätyöt alkoivat viikon perusteellisella perehdytyksellä liikennemyymälän kaikkiin työtehtäviin, kuten kaikilla muillakin työntekijöillä. Perehdytyksen jälkeen erityisnuoret tulivat kesätöihin ja Anniinan ohjaukseen.

– Ilman perehdytystä en olisi tiennyt, miten mikäkin työ tehdään enkä olisi osannut ohjata niissä. Ohjaajan töiden alkaessa jännitti, kuinka suoriudun ja osaanko, koska minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta erityisnuorten kanssa työskentelystä. Sivuaineeni erityispedagogiikan opinnot alkavat vasta nyt syksyllä eli niistäkään ei vielä ollut apua. Kun opin tuntemaan nuoret ja heidän ohjaustarpeensa, niin kaikki sujui hyvin.

Anniinan pelot epäonnistumisesta olivat turhia – sen kertoo vuoden 2023 kesätyöntekijän tunnustus.

– Koen, että erityisnuorten ohjaajan työ on merkityksellistä ja siksi tunnustuksen saaminen tuntuu erityisen hyvältä. Palkitsevinta oli nähdä, miten nuoret kehittyivät kesätöissä ja se kun huomasin, että omalla ohjaustyölläni oli merkitystä, Anniina kommentoi kiitollisena.

Millaisesta työstä vuoden 2023 kesätyöntekijä haaveilee tulevaisuudessa?

– Olen aina ajatellut, että varhaiskasvatus ja lapset ovat se minun juttuni ja kutsumusammattini. Kesätyö kuitenkin herätteli minua ja työskentely erityisnuorten parissa alkoi kiinnostaa. Olen onnellinen, että erityispedagogiikka on sivuaineeni. Se antaa lisää mahdollisuuksia tulevaisuuteen, toteaa Anniina.

 

Erityisnuorten palkkaaminen on vastuullisuutta

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO mahdollisti vuonna 2023 kesätyökokemuksen 1 100 nuorelle, joista 130 on erityisnuoria ja heidän ohjaajiaan. Nuorten sekä erityisnuorten ja ohjaajien palkkaaminen on PKO:n konkreettinen vastuullisuusteko, sillä monimuotoinen ja suvaitsevainen työyhteisö on PKO:lle tärkeä arvo. Osuuskauppa tarjosi kesätyökokemuksen monelle sellaiselle nuorelle, jolle se ei muuten olisi ollut mahdollista.

– Me haluamme tarjota jokaiselle nuorelle parhaan mahdollisen vastaanoton työelämään. PKO:n pitkäjänteinen työ erityistä tukea vaativien työllistämisessä kantaa hedelmää. Jo vuonna 1999 PKO valittiin Vuoden valtakunnalliseksi vajaakuntoisten työllistäjäksi. Erityisnuorten työllistämiseksi olemme kehittäneet käytänteitä pitkään, ja ne on omaksuttu hienosti kaikissa yksiköissämme. Suuri kiitos upeista kesätyökokemuksista kaikille nuorille kuuluu toimipaikkojemme esihenkilöille ja henkilöstölle, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen

– Haluan kiittää lämpimästi PKO:aa, kun mahdollistatte näitä kesätyökokemuksia myös erityisnuorille! Olette selvästi onnistuneet ohjaamisessa ja erityisnuorten huomioimisessa. Hakuprosessissa arvostin, että erityisnuori sai yksilöhaastattelun eikä hänen tarvinnut osallistua ryhmähaastatteluihin, joissa hän ei todennäköisesti olisi saanut sanottua sanaakaan, sanotaan vanhemmilta saaduissa palautteissa.

Valtakunnallisessa Vastuullinen kesäduuni -tutkimuksessa PKO on jo usean vuoden ajan valittu maakunnan vastuullisimmaksi kesätyöpaikaksi.