PKO:n tuloksesta omistajille 64% eli 9,6 miljoonaa euroa!


05.04.2023

Kaikki PKO:n toimipaikkoihin käytetyt eurot palautuvat oman maakunnan hyväksi.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) edustajiston kokouksessaan tiistaina 4.4. vahvistaman päätöksen mukaisesti osuuskaupan omistajille maksetaan viime vuodelta 2,3 prosenttia ylijäämänpalautusta. Lisäksi edustajisto päätti, että omistajien 100 euron osuuspääomalle maksetaan 12 prosentin korko.

Käytännössä päätökset tarkoittavat sitä, että vuoden 2022 PKO:n jakokelpoisesta 14,9 miljoonan euron tuloksesta jaetaan omistajille 64%:a (9,6 M€) ja PKO:n toiminnan sekä palveluiden kehittämiseen käytetään 36%:a (5,3 M€).

Omistajille palautetaan ylijäämänpalautuksena 2,3 %:a vuoden 2022 aikana PKO:n toimipaikoista tehdyistä bonusostoista (8,4M€) ja osuusmaksulle maksetaan 12 %:n korko (1,2 M€). Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksetaan osuuskunnan omistajien tileille S-Pankkiin 10. toukokuuta. PKO:n omistaja voi kätevästi tarkistaa hänelle maksetun summan suuruuden tuolloin 10.5. S-mobiilista.

– Toisin kuin pörssiyrityksissä, meillä edustajisto eli tavalliset pohjoiskarjalaiset osuuskaupan omistajat vahvistavat tuloksen käytön. Jokainen PKO:n toimipaikkoihin käytetty euro palaa takaisin maakuntaan mm. palkkojen, verojen, investointien, paikallisten ostojen, edullisen hintatason tai omistajien palkitsemisen kautta, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Ylijäämänpalautus on osuustoiminnallisen yrityksen edellisvuoden liiketoiminnan tuloksen jakamista. Nimensä mukaisesti osuuskaupan tulosta eli ylijäämää palautetaan osuuskaupan omistajille heidän ostojensa suhteessa. Mitä enemmän keskität, sitä enemmän hyödyt.

Kun lasketaan yhteen ylijäämänpalautus, Bonus eli jäsenalennus, maksutapaetu ja osuusmaksun korko, niin vuonna 2022 kolmasosalle asiakasomistajatalouksista suora rahallinen vuosihyöty PKO:n jäsenyydestä oli 705 euroa.

– Lisäksi PKO:n omistajat hyötyivät edullisesta ruokakorista, tuote-eduista ja maksuttomista pankkipalveluista vähintään toisen samanmoisen summan, toimitusjohtaja Kivelä sanoo.

Ylijäämänpalautusta maksetaan, jos osuuskaupan toiminta on ollut niin tuloksellista, että sillä on voitu rahoittaa tarvittavat toimipaikkaverkoston sekä palveluiden kehittämishankkeet ja sen jälkeen on vielä mahdollista maksaa ylijäämänpalautusta. PKO on maksanut ylijäämänpalautusta vuodesta 1998 lähtien. Palautuksen maksaminen ei ole automaatio vaan siitä tehdään päätös joka vuosi erikseen. Ylijäämänpalautuksen maksamisen vahvistaa vuosittain osuuskaupan edustajisto, jolle hallitus tekee esityksen. Edustajisto on PKO:n ylin päättävä elin. 50-henkisen edustajiston jäsenet on vaaleilla valittu osuuskunnan omistajien keskuudesta. Seuraavat vaalit järjestetään vuonna 2024.

PKO on kuluttajaosuuskunta, jonka omistavat tavalliset pohjoiskarjalaiset S-Etukortin haltijat. Muita omistajia ei ole. PKO:lla oli vuoden 2022 lopussa 105 846 asiakasomistajaa, mikä on 90,7 prosenttia alueen talouksista. Asiakasomistajapeitto on S-ryhmän osuuskaupoista suurin.

PKO on sekä myynniltään (584,6 milj.€/2022) että työntekijämäärältään (1603 henkilöä/2022) maakunnan suurin yritys. Myös PKO:n toiminnan suorat hyödyt omaan maakuntaan ovat erittäin merkittävät. Vuonna 2022 PKO:n toiminnan suorat hyödyt omaan maakuntaan olivat 134,2 miljoonaa euroa: verot (4,5 M€), palkat ja palkkiot (54,9 M€), investoinnit (22,0 M€), ostot omasta maakunnasta (26,1 M€), omistajahyödyt (25,5 M€) sekä yhteiskuntavastuuseen käytetty (1,2 M€), joka sisältää nuorten kesätyöllistämisen sekä lukuisille urheilu-, kulttuuri ja järjestöalan toimijoille annetun tuen sekä hyväntekeväisyyden.

Lisätietoja: PKO, toimitusjohtaja Juha Kivelä puh. 010 762 2026