Uuden susipatsaan nimeksi Morshukka


31.12.2019

Joensuun keskustassa sijaitsevan uuden susipatsaan nimeksi on äänestetty Morshukka.


Internetissä kaikille avoimessa nimikilpailussa osoitteessa www.pko.fi annettiin yhteensä  2 551 ääntä. Morshukka sai 996 (39,3%) ääntä. Muut ehdotukset keräsivät seuraavanlaisen äänisaaliin:
Hilima Hulumuhelema 449 (19,7%)
Lempi 422 (16,6%)
Sensu-Elli 239 (9,4%)
Hulda 225 (8,9%)
Unelma Virta 156 (6,1%).

– Susipatsas on todellakin koskettanut pohjoiskarjalaisten sydämiä: 2 551 ääntä on hieno määrä! Ennen äänestystä pohjoiskarjalaiset antoivat susipatsaalle kaikkiaan 1 124 nimiehdotusta. Kiitos kaikille nimiehdotuksen jättäneille sekä nimiäänestykseen osallistuneille, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Kaupunkikeskustayhdistys Virta ry:n toiveesta patsaan nimi julkistettiin uudenvuodenaaton juhlallisuuksien yhteydessä Joensuun torilla 31.12. PKO:n kaupunkikeskustayhdistys Virta ry:lle ja pohjoiskarjalaisille lahjoitetulle patsaalle haettiin nimiehdotuksia kaikille avoimella nimikilpailulla 25.10.-20.11. Yhteensä 1 124 ehdotuksesta esiraati valitsi nimiäänestykseen 6 ehdokasta. Esivalinnan tekivät Joensuun kaupunkikeskustayhdistys Virta ry:n toiminnanjohtaja Katja Kolehmainen, Virta ry:n hallituksen puheenjohtaja Joonas Kekäle, Joensuun kaupungin markkinointijohtaja Markku Pyykkönen sekä PKO:n edustajat toimitusjohtaja Juha Kivelä ja viestintäjohtaja Petri Vähä. Nimiäänestys oli internetissä avoinna 29.10.-19.12.

Morshukka-nimeä susipatsaalle ehdotti neljä eri ihmistä. Nimeä ehdottaneiden joukosta arvottiin voittajaksi joensuulainen Katja Laasonen. Palkinnoksi nimi-ideasta hän saa kahden hengen majoituksen sekä kylpyläliput Nurmekseen Break Sokos Hotel Bomballe.

– Ihanaa, että arpaonni suosi minua! Meillä on 4 kuukauden ikäinen vauva, joten majoitus- ja kylpylälahjakortti tulee erittäin tarpeeseen! Nimiehdotus syntyi siten, että morsmaikusta nappasin neidille etuosan ja hukka oli sille luonnollinen jatke. Morshukka- ja Kosiosusipatsaat sopivat mainiosti tänne susirajalle ja niiden kainaloissa näkee usein istumassa kaverin jos toisenkin. On myös veikeää nähdä susipatsailla milloin minkäkinlaisia asusteita, Katja Laasonen sanoo.


– Patsasidea lähti siitä, että pohjoiskarjalaisten kotitalouksien omistamana yrityksenä halusimme juhlistaa osuuskaupan 100-vuotisjuhlavuotta tavalla, joka toivottavasti rikastuttaa torielämää pitkälle tulevaisuuteen. Keskustassa jo usean vuoden ajan ohikulkijoita ilahduttanut
Kosiosusi-patsas on saanut seurakseen Morshukan ja sitä kautta keskusta saa toivottavasti uuden maamerkin. Torilla sijaitseva taideteos on vapaasti kaikkien pohjoiskarjalaisten sekä turistien katsottavissa ja valokuvattavissa, Kivelä sanoo.

Jotta Morshukasta saatiin Kosiosuden kanssa sukunäköinen ja kaupunkikuvaan sopiva, PKO tilasi teoksen Kosiosuden tekijöiltä eli Henna Heiskaselta ja Eija Karjanmäeltä. PKO on huolehtinut kaikista teokseen liittyvistä kuluista. Uuden susipatsaan sijoituspaikka on päätetty yhdessä kaupunkikeskustayhdistys Virran, PKO:n sekä Joensuun kaupungin nimeämän Penta-taidehankintaryhmän kesken.

Lisätietoja: PKO, viestintäjohtaja Petri Vähä, p. 010 762 2034