20.12.2022
Suurena kotimaisena toimijana S-ryhmällä ja sen alueosuuskaupoilla, kuten PKO:lla Pohjois-Karjalassa, on tärkeä rooli auttaa asiakkaitaan tekemään vastuullisia valintoja. Prisman pukeutumisen ja kodin osastoilla kestävät ja ekologiset tuotteet ovat kaikkien saatavilla.
Vastuullinen kuluttaminen, joka tarkoittaa muun muassa kestävien ja luonnonvaroja säästävien materiaalinen suosimista, on tärkeää yhä useammalle kuluttajalle.
– Käytettävyys, kestävyys ja kierrätettävyys, summaa monen kuluttajan ostokriteerit myyntipäällikkö Seija Hämäläinen Prisma Joensuusta.
Näinä aikoina ostopäätöksiin vaikuttaa myös tuotteen hinta, mutta kun tuote on ajaton ja laadukas, sillä on myös pitkä käyttöikä. Tällaiset tuotteet ovat täsmäase kertakäyttökulttuuria vastaan.
Vaateostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaisesta materiaalista tuote valmistettu.
Ekologisimpia ja vastuullisimpia materiaaleja ovat kierrätyskuidut, kuten kierrätetty puuvilla, villa ja nahka, luomuhamppu ja vegaaninen nahka sekä esimerkiksi puun selluloosasta tehty muuntokuitu, joka tunnetaan nimillä Lyocell tai Tencel.
– Hyviä vaihtoehtoja ovat myös muun muassa luomuvilla ja -puuvilla, Reilun kaupan puuvilla, luomusilkki ja -pellava tai kotimainen suomenlampaan villa, Seija Hämäläinen kertoo.
Kannattaa siis lukea tuoteseloste tarkkaan ja kiinnittää samalla huomiota siihen, onko tuotteessa kierrätysmerkki tai Reilun kaupan merkki. Tuotteesta saattaa löytyä myös Joutsenmerkki, mikä tarkoittaa, että se täyttää tiukat ympäristövaatimukset.
Ensin koronapandemia ja nyt kuluttajien kukkaroa kurittava taloustilanne ovat saaneet monet tinkimään vaateostoksistaan. Samaan aikaan ns. marketmuoti on lisännyt suosiotaan. Kaupan liiton selvityksen mukaan joka kolmas suomalainen ostaa vaatteensa Prismasta.
Siksi vastuullisia valintoja tekevää asiakasta ilahduttaa se, että tunnetut kotimaiset valmistajat, kuten Nanso, Finnwear, Norlyn ja Black Horse, ovat saaneet myyntitilaa.
– Nämä tuotteet ovat oikein hoidettuina pitkäikäisiä. On aivan eri asia käyttää esimerkiksi hyvälaatuista T-paitaa 50 kertaa kuin huonolaatuista viisi kertaa. Lisäksi ostamalla kotimaista työllistät suomalaisia, Seija Hämäläinen muistuttaa.
Prisman oma merkki House on myös turvallinen valinta, sillä omissa merkeissä vastuullisuus ja tuoteturvallisuus kyetään varmistamaan koko tuotanto- ja hankintaprosessissa.
Kierrätysmateriaalien käyttö näkyy tänä päivänä niin tekstiileissä kuin keittiötarvikkeissa.
– Yli 90 % Vallilan kankaista on Ökö-Tex -sertifioituja eli tuotteet eivät sisällä haitallisia kemikaaleja ja ovat siten turvallisia käyttäjilleen, Seija Hämäläinen kertoo.
Tefalilta puolestaan löytyy 100-prosenttisesti kierrätetystä alumiinista valmistettu Natura-tuotesarja sekä Enjoy-lastat, jotka on valmistettu 95-prosenttisesti kierrätysmateriaalista.
Orthtex toi muutaman vuosi sitten markkinoille kuluttajamuovikierrätysmateriaalista valmistetut säilytyslaatikot ja lumilelut.
– Valmistajat kertovat vastuullisuustekemistään nykyisin melko hyvin omilla nettisivuillaan, joten niitäkin kannattaa ennen ostosreissua vilkaista, Seija vinkkaa.
Ympäristöystävällisyys näkyy tänä päivänä myös pakkausmateriaaleissa. Esimerkiksi sporttiset Ragwear Vegan tuotteet on pakattu täysin biohajoaviin pakkauksiin, eli ne voidaan hävittää kompostijätteenä.
Muovin käyttöä pakkauksissa pyritään nyt muutenkin vähentämään. Esimerkiksi Prismassa paljon myydyn kodintekstiilisarja Vallilan pakkaukset ovat vaihtumassa pahviin.
S-ryhmä on määrätietoisesti kehittänyt omaa toimintaansa kestävä kehitys huomioiden. Käyttötavarat saapuvat Joensuun Prismaan S-ryhmän Sipoossa sijaitsevasta logistiikkakeskuksesta kierrätettävissä laatikoissa ja rullakoissa tai valmiiksi henkaroituina. Pahvilaatikoista on luovuttu.
– Juuri mitään ylimääräistä jätettä ei synny, Seija Hämäläinen vakuuttaa.
13.01.2025 | Paikallisia uutisia
13.01.2025 | Tästä ilmoitimme
10.01.2025 | S-ryhmä