Ympäristömme


Luonnon hyvinvointi on vaakalaudalla. Jos se romahtaa, ei meistä ole mitään iloa enää kenellekään. Siksi olemme sitoutuneet tekemään kaikkemme korvaamattoman ympäristömme suojelemiseksi. Yksin pystymme vaikuttamaan paljon. Sinun kanssasi valtavasti enemmän.

Toiminta ratkaisee 

Me täällä PKO:lla haluamme olla sanamme mittaisia. Tavoitteet ovat korkealla, mutta tiedämme pystyvämme siihen. 

Pyrimme jatkuvasti parantamaan toimintaamme hiilijalanjälkemme pienentämiseksi. Esimerkiksi aurinko- ja tuulivoimaan investoimisen myötä uusiutuvan energian käyttömme on noussut merkittävästi. Tavoitteenamme onkin, että kaikki käyttämästämme sähkö on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä viimeistään vuoden 2030 lopusta lähtien. Tehostamme myös energian käyttöämme ja pyrimme säästämään jok’ikisen kilowatin. 

Haluamme myös päästä eroon ruokahävikistä ja kaatopaikkajätteestä sekä tehostaa kierrätystä kaikessa toiminnassamme. Esimerkiksi ruoka-apu yhteistyön kautta olemme pystyneet vaikuttamaan ratkaisevasti meillä syntyvän hävikin määrään. 

Asiakasomistaja – meidän kauttamme voit vaikuttaa 

Monelta löytyy halua vaikuttaa ilmastoasioihin. Mutta jos mahdollisuudet ovat rajalliset, ei ole ihme, jos välillä hiukan turhauttaa. Siksi me haluamme tarjota sinulle mahdollisimman hyvät eväät kestävämpään elämäntapaan sekä mahdollisuuksia vaikuttaa konkreettisesti ilmaston hyvinvointiin. 

Omilla ostovalinnoillasi teet jo paljon ja me haluamme tarjota sinulle siihen mahdollisuuden. Pelkästään suosimalla kotiseutusi lähikauppaa, kotimaista lähiruokaa ja vastuullisesti tuotettuja tuotteitamme otat jo monta askelta kohti parempaa huomista. 

Olemme tehneet jo koko joukon vaikuttavia tekoja hiilijalanjälkemme pienentämiseksi, mutta jotta pääsisimme vieläkin parempiin tuloksiin, tarvitsemme sinunkin apuasi. Tule mukaan PKO:n ympäristötalkoisiin vehreämmän huomisen puolesta! 

PKO edelläkävijänä ilmastoystävällisyydessä ja energiatehokkuudessa

Energiansäästötalkoisiin voi lähteä mukaan isoilla ja pienillä teoilla. PKO on investoinut ja kiinnittänyt huomiota tehokkaaseen energiankäyttöön, omaan uusiutuvaan energiaan sekä toiminnan ympäristövaikutuksiin jo vuosia. Energiatehokkuusuudistusten ansiosta yksiköiden sähkönkulutus laski jopa 50 % (S-market Ylämylly).

Kaikkiin Pohjois-Karjalan Osuuskaupan S-marketeihin, Sale-myymälöihin ja Prismaan on vaihdettu ympäristöystävällisemmät kylmälaitteet. PKO on saavuttanut EU:n F-kaasuasetuksen vaatimukset kaikissa 33 S-marketissa, Prismassa sekä 8 Sale-myymälässä reilusti etuajassa, jo vuoden 2022 lopulla. F-kaasuasetus vaatii vaihtamaan kaikkiin kylmäjärjestelmiin ympäristölle vähemmän haitalliset kylmäaineet viimeistään vuoteen 2030 mennessä. Kilogramma perinteistä kylmäainetta eli R404A:ta vastaa noin 3922 kilogrammaa hiilidioksidia (ns. GWP-arvo). Uudet hiilidioksidikylmälaitokset käyttävät kylmäaineena hiilidioksidia ja näiden GWP-arvo on yksi. Tämän vuoksi kylmälaiteuudistuksella on suuri vaikutus hiilineutraaliuteen.

Olemme maakunnan ainoa vähittäiskaupan toimija, joka on tehnyt muutokset näin kattavasti. F-kaasuasetuksen mukaiset kylmälaitteet ovat samalla entistä energiatehokkaampia eli uudistuksesta on monenlaista hyötyä ja etua.

Muita energiatehokkuusuudistuksia ovat talotekniikan uusimiset, aurinkopaneelien asennukset sekä LED-valaistuksen päivitykset. Kaukolämmön käyttö energiatehokkuusuudistusten jälkeen on vähentynyt yksiköissä jopa 70 prosenttia, samalla myös sähkön kulutus on vähentynyt noin 25 prosenttia. Näiden uudistusten ansiosta yksiköiden energiankulutus laski jopa 30 prosenttia.

Useissa kohteissa olemme uudistaneet myös talotekniikkaa sekä hyödyntäneet lämpöpumpputekniikkaan perustuvaa energiankierrätystä. Sen avulla kylmälaitteista saatavaa lauhdelämpöä käytetään tehokkaasti kiinteistön lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon.

PKO:n tavoite on olla hiilinegatiivinen vuoteen 2025 mennessä

PKO on investoinut ja kiinnittänyt huomiota tehokkaaseen energiankäyttöön, omaan uusiutuvaan energiaan sekä toiminnan ympäristövaikutuksiin jo vuosia. Osana S-ryhmää PKO on asettanut itselleen Suomen kunnianhimoisimmat tavoitteet: 2025 tavoite on olla oman toiminnan osalta hiilinegatiivinen. Hiilidioksidipäästöjä pienennetään esimerkiksi investoimalla puhtaaseen energiaan, kuten tuuli- ja aurinkosähköön.

PKO kantaa vastuunsa ympäristöstä tehostamalla jatkuvasti energiankäyttöään. Olemme pienentäneet oman toimintamme päästöjä vuodesta 2015 vuoden 2022 loppuun 87 prosenttia. Pienennyksen keskeisin tekijä on ollut siirtyminen käyttämään uusiutuvaa sähköä sekä kaikkiin 33 S-marketiin, Prismaan sekä 8 Sale-myymälään tekemämme energiatehokkuusinvestoinnit. Vuonna 2022 pääsimme siihen, että kaikki PKO:n kuluttama sähkö on päästötöntä eli tuuli- tai aurinkovoimalla tuotettua. PKO on maakunnan suurin yksityinen aurinkosähkön tuottaja.