Pitkät työurat kasvattavat osuuskaupan osaamista
Vuonna 1975 kolme luokkakaveria, Seija Jaatinen, Pirjo Leirilaakso ja Jorma Tukiainen saivat unelmiensa kesätyöpaikan Sokos Joensuusta. Seija oli ehtinyt jo ennen kesää olla koululaisharjoittelijana kosmetiikkaosastolla.
Eikä aikaakaan, kun tavaratalojohtaja Raimo Luhanko pyysi juttusilleen ja tarjosi vakituista työpaikkaa kosmetiikan myyjänä. Myös Pirjo ja Jorma päätyivät Sokoksen palvelukseen.
Kolmikon yhteinen Sokos-ura on lähes 150 vuoden mittainen. Jorma ja Pirjo ovat hiljattain eläköityneet, mutta hyväkuntoinen ja motivoitunut Seija miettii, jatkaisiko hän vielä yli pian koittavan eläkeiän niin, että työuralle ehtisi kertyä mittaa komeat 50 vuotta.
– Kyllähän näin pitkä työrupeama taitaa nyky-Suomessa olla jo harvinaisuus. Mutta kun on alusta lähtien ollut tosi hyvä työporukka, aika on kulunut kuin siivillä. Muistan, kuinka jo alkuvuosina osallistuimme erilaisiin koulutuksiin, vietimme paljon aikaa yhdessä myös vapaalla ja yhteishenki oli erittäin vahva.
– Saimme toimia hyvin itseohjautuvasti, mutta esimiehen valvovan ja neuvovan silmän alla. Tuntui, että vaikka paljon tehtiin ja hyviä tuloksia saavutettiin, kiirettä oli vähemmän kuin tänä päivänä.
Tie vei pääluottamusmieheksi
Vuonna 1996 Seija Jaatinen aloitti Sokoksen pääluottamusmiehenä. Sittemmin hänestä on tullut kokopäivätoiminen PKO:n kaupan alan pääluottamusmies.
Seija kehuu kohdanneensa hyvää henkeä myös luottamusmiesasioita hoitaessaan.
– Keskusteluyhteys johdon kanssa on erittäin hyvä. Keskustelut on käyty ja haasteet ratkaistu oman työpaikan sisällä. Uskon, että avoin ja reilu ilmapiiri on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka saa ihmiset viihtymään pitkään saman työnantajan palveluksessa.
PKO:ssa pitkiä työsuhteita on poikkeuksellisen paljon. Seijan mielestä ne ovat yritykselle voimavara. Pitkän kokemuksen mukanaan tuomaa osaamista ja ammattitaitoa ei mikään korvaa.
Työntekijälle puolestaan varma, vakituinen työpaikka on kullanarvoinen. Työtunteja on toki oltava tarpeeksi, jotta palkalla tulee toimeen.
– Se, että meillä on paljon pitkiä työsuhteita, kertoo siitä, että useimmat työntekijät ovat tyytyväisiä työhönsä ja työnantajaansa, Seija arvioi.
Hyvää elämää Pohjois-Karjalassa
Seija sanoo ymmärtävänsä myös nuoria, jotka haluavat kokeilla monia mahdollisuuksia, vaihtaa työtehtäviä ja työnantajaa. Samalla hän kuitenkin toivoo, ettei kaupan alasta muodostuisi liiaksi läpikulkupaikka, vaan kaupassa työskentelisi mahdollisimman paljon kokeneita osaajia.
– Jos porukka koko ajan vaihtuu, aikaa jatkuvaan perehdyttämiseen kuluu kohtuuttoman paljon.
Seijan mielestä pitkäaikaisilla työsuhteilla on merkitystä myös koko maakunnan elinvoiman kannalta. Turvalliset työpaikat mahdollistavat sen, että kotiseudulla viihtyy, eikä tarvitse lähteä suurkaupunkeihin toimeentulon perässä.
– Mielestäni Pohjois-Karjalassa voi rakentaa hyvin elämänsä. Täällä on menestyviä yrityksiä, jotka kykenevät työllistämään ja hyvät koulutusmahdollisuudet monille aloille. Eläminenkin on edullisempaa kuin etelän suurissa asutuskeskuksissa.
– Ja meidän PKOlaisten kannattaa olla iloisia loistavista henkilökuntaeduistamme. Ne ovat tosi asiassa iso lisä palkkaan.