PKO mahdollistamassa maailman ensimmäisen Peace Circle™ -puiston perustamista


Hanke yhdistää ympäristönsuojelun ja rauhanrakentamisen globaalissa mittakaavassa.

20.09.2024

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) on lahjoituksellaan osaltaan mahdollistamassa maailman ensimmäisen Peace Circle™ -puiston perustamista. Puisto sijaitsee Liperin Ylämyllyllä osoitteessa Rahtikatu 10. Seitsemän maan suurlähettiläät juhlistavat ensimmäisen puiston avajaisia ja seuraava puisto avataan Italiassa marraskuussa. Aloite juhlistaa 20 vuotta sitten alkanutta rauhanpuiden istutusta ympäri maailmaa.

– Tämä ainutlaatuinen hanke yhdistää ympäristönsuojelun ja rauhanrakentamisen globaalissa mittakaavassa, ja olemme innoissamme saadessamme olla mukana näin merkityksellisessä hankkeessa. PKO:n osallistuminen tähän hankkeeseen perustuu osuuskaupan vakaaseen uskoon kestävään kehitykseen ja globaaliin yhteisöllisyyteen. Haluamme olla mukana luomassa tiloja, jotka edistävät rauhaa ja ymmärrystä, ja Peace Circle™ -puisto on täydellinen esimerkki siitä, miten paikalliset ja globaalit tavoitteet voidaan yhdistää konkreettisella tavalla, PKO:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.

Peace Circle™ -puisto tarjoaa vierailijoille ja paikallisille asukkaille monikäyttöisen tilan, jossa he voivat oppia, rentoutua ja osallistua yhteisölliseen toimintaan luonnon keskellä. Tämä hanke ei ainoastaan edistä ympäristönsuojelua ja rauhanrakentamista, vaan se myös lisää alueen elinvoimaisuutta ja houkuttelee vierailijoita ja turisteja, mikä hyödyttää paikallista yhteisöä ja taloutta.

– Uusi kansainvälinen konsepti yhdistää ympäristönsuojelun, rauhan edistämisen, yhteisöllisen osallistumisen sekä fyysisen että digitaalisen ympäristön yhdeksi kokonaisuudeksi. Tässä ajassa rauhan ja kestävän kehityksen edistäminen on meidän jokaisen tehtävä, sanoo Mika Vanhanen konseptin takana olevasta Plant And Care For Peace ry:stä.

Kestävyyttä ja yhdessä tekemistä

Peace Circle™ -puistot ovat kompakteja puistoja, jotka näyttävät ylhäältä katsottuna rauhan symbolilta. Symboli muodostuu istutettavista puista, joista jokaisella on oma roolinsa. Puiden yhdistelmä muodostaa oppimisympäristön.  Puistot osallistavat paikallisyhteisöjä kaupungeissa ja taajamissa ja yhdistävät paikallisen toiminnan maailmanlaajuiseen verkostoon. Myös Liperin Rauhanympyrä on yhteisöllinen ponnistus, josta yksityiset ja yhteisöt vastaavat.

–  Osallistuminen tähän hankkeeseen yhdistää meidät maailmanlaajuisen kestävyyden ja rauhan verkostoon. Molempia tarvitsemme kipeästi, sanoo yksi pienkeräykseen osallistuneista tukijoista.

–  Tässä ajassa me tarvitaan rauhaa, uskoa tulevaisuuteen ja yhdessä tekemiseen, lisää toinen tukija.

Muut paikalliset yritys- ja yhteisötukijat ovat Mantsinen Oy, M Jaskari Oy, Liperin yrittäjät ry, Lähitapiola Itä, Pohjois-Karjalan yrittäjät sekä Sulokivi Oy.

Aloitteelle nostetta EU:ssa

Peace Circle™ on otettu innostuneesti vastaan EU:n asiantuntijatahoissa.

–  Elävä esimerkki, siitä miten ilmastomuutoksen sopeutussuunnitelmaa voidaan toteuttaa eurooppalaisissa kaupungeissa

–  Fantastinen idea!

–  Tärkeä ja omaperäinen aloite tilojen luomiseen rauhanrakentamiseen, kestävään kehitykseen ja kansainväliseen yhteistyöhön, onnittelut!

Näin sitä ovat arvioineet muun muassa EU:n ympäristökomission asiantuntija, Euroopan ulkosuhdehallinnon osastopäällikkö sekä Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan jäsen ja asiantuntija.

Puiston perusidea

Jokaisen Rauhanympyrän keskipisteenä on rauhanpuu, joka symboloi yhtenäisyyttä, voimaa ja kestävyyttä. Sitä ympäröi Suojelijoiden piiri, jossa jokainen puu edustaa rauhantekijää tai ympäristötoimijaa. Kolme linjaa ympyrän sisällä – Sydän, pää ja kädet – ovat Rauhan ABC, jotka viitoittavat rauhanpuulle.

Suojelijoiden piirissä on myös paikallinen ulottuvuus, sillä kaksi puuta on nimetty vuosille 2024-26 liperiläisen ja pohjoiskarjalaisen rauhantekijän kunniaksi. Nämä ovat Liperin pian eläkkeelle jäävä kunnanjohtaja Hannele Mikkanen ja Ukraina-aktiivi Hannu Vähäkoski.

Puiden istutusta, draamaa ja musiikkia 20 vuoden kunniaksi

Mukaan ovat lähteneet myös suomalaiset kunnat ja kaupungit. Rauhanpuita istutetaan tänään Joensuussa, Kouvolassa, Maskussa, Merikarvialla, Porvoossa, Savonlinnassa, Vimpelissä ja Ähtärissä. Muun muassa Joensuussa lähes 50 kansainvälistä nuorta osallistuu Joensuun Karhunmäessä kuusentaimien istutukseen. Savonlinnassa koululaiset istuttavat alueelle 12 hevoskastanjaa ja kirsikkapuuta. Vimpelissä puolestaan istutetaan rauhanpuu keskustaan.

Kansainvälisen rauhan päivänä 21 syyskuuta puita istutetaan ympäri maailman. Taustalla on vuonna 2004 Suomessa ENO-verkkokoulussa syntynyt ja yli 150 maahan levinnyt idea rauhan edistämisestä puita istuttamalla. Puita on 20 vuoden aikana istutettu noin 30 miljoonaa. Eri maanosissa saa kantaesityksensä rauhanpuiden istutukseen perustuva näytelmä Hope In The Hat, mm. Ukrainassa. Samalla julkaistaan uusi musiikkikappaleen video yhteistyössä Songs for World Peace -verkoston kanssa.

Tutustu Liperin Peace Circle ™ – puistoon ja jatkossa muihin puistoihin TÄÄLLÄ>>