26.03.2025
Usein kuultu vitsi suomalaisten päättäväisyydestä grillata säällä kuin säällä vaikuttaisi pitävän monen kohdalla paikkansa, kertoo Prisman asiakasomistajille tehty tuore kyselytutkimus. Vaikka suurin osa lähes 1200 vastaajasta on poutasään grillaajia (69 %), merkittävä osa (25 %) on valmis pistämään grillin kuumaksi olosuhteista riippumatta. Kyselystä sekä Prisman tuoreesta myyntidatasta selviää myös, millainen grilli nyt halutaan ja mitä sinne aiotaan laittaa.
Kyselyssä suurin osa vastaajista (37 %) arvioi grillaavansa ensimmäisen kerran ulkona tai parvekkeella toukokuussa. Toiseksi yleisin oli huhtikuu (17 %). Löytyipä matkasta myös heitä (3 %), jotka ilmoittivat grillaavansa ensimmäisen kerran ulkona tai parvekkeella tammikuussa.
Myöskään kellonajalla ei ole kaikille väliä, sillä noin joka neljäs (24 %) ilmoitti olevansa valmis grillaamaan myös yöllä.
”Suomalaiset ovat grillikansaa ja vaikka kyselyssä toukokuu nousikin suosituimmaksi, kyllä myyntien valossa jo huhtikuussa grillikausi yleensä kelien suosiessa avataan. Ylipäätänsä pandemian aikana kysyntä oli huipussaan, mutta vuodesta 2023 alkaen olemme olleet samoissa myynnin tasoissa”, Prisman remontoinnin ja puutarhan myyntipäällikkö Marko Väänänen kertoo.
Väänänen on huomannut myös muutoksen grillien ostajien käytöksessä.
”Grilleiltä halutaan nyt laatua sekä ominaisuuksia. Tällä hetkellä jopa 50 prosenttia grillien kokonaismyynnistä muodostavat 200–350 euron hintaluokassa olevat grillit.”
Kyselyssä selvitettiin myös millaisella grillillä suomalaiset haluavat nyt ruokaa valmistaa ja tulos oli melko selkeä: hiukan yli puolet (55 %) liputti kaasugrillin puolesta ja noin joka viides (20 %) suosi hiiligrilliä. Hiukan yllättäen sähkögrilli (8 %) jäi jopa nuotion / avotulen (16 %) taakse.
”Kyselytulosta tukee myös Prisman myyntidata, sillä perinteiset kaasugrillit ovat myydyin tuoteryhmä grilleissä. Niiden kysyntä on noussut jopa sen verran, että Prisman omalta House-merkiltä tulee tälle keväälle uutuusmallisto grillejä myyntiin ja uskomme, että ne nousevat hiteiksi. Yksi mielenkiintoinen seikka myös on, että grillejä ostetaan yhä enemmän verkkokaupasta. Eli enää omaa tulevaa grilliä ei ole pakko päästä hypistelemään kaupassa ennen ostopäätöstä, vaan se uskalletaan ostaa kotisohvalta käsin”, Väänänen kertoo.
House-grillien lisäksi Väänänen ennakoi grillitarvikkeiden kasvattavan tänä keväänä suosiotaan.
”Grillitarvikkeet nostavat koko ajan suosiotaan. Esimerkiksi grillihiilien ja brikettien kysyntä on ollut kasvussa jo muutaman vuoden ajan, ja uskomme kasvun jatkuvan tänäkin vuonna. Erityisesti erikoishiilet kiinnostavat asiakkaita entistä enemmän. Toinen kasvava trendi on lihan paistaminen infrapunapolttimon avulla – tämä ominaisuus on yleistynyt keskihintaisten grillien valikoimissa viime vuosina. Infrapunapolttimolla lihan pinta paistetaan nopeasti korkeassa lämpötilassa, jolloin lihan mehevyys paranee.”
Entä mitä suomalaiset sitten grilleihinsä haluavat laittaa? Kyselyn mukaan 74 prosenttia vastaajista kertoi valitsevansa makkaran, joten perinteet pitävät grillauksessa yhä kutinsa. Toiseksi suosituin grillattava on punainen liha (54 %). Kolmas sija sen sijaan jakautuu kahden haastajan kesken: sekä kana että halloumi-juusto saivat kyselyssä saman vastaajamäärän (50 %).
”Vaikka liha on edelleen monelle se ykkönen, erilaiset lihattomat vaihtoehdot ja kasvisten grillaaminen lisäävät kuitenkin vuosi vuodelta suosiotaan. Summaten voisi sanoa, että kesällä 2025 grillataan monipuolisesti lihaa, kalaa, hedelmiä ja vihanneksia. Myös tänä vuonna street food ja erityisesti burgerit kuuluvat monen grillikesään”, toteaa myyntipäällikkö Juha Nieminen S-ryhmän marketkaupasta.
Lähde: SOK tutkimus 2025, 2/2025, N=1183.
27.03.2025 | Paikallisia uutisia
27.03.2025 | Tästä ilmoitimme