23.02.2013
Vapusta alkaen kauppareissulla voi palauttaa käytöstä poistetut sähkö- ja elektroniikkalaitteet. Edelleen myös pantilliset tölkit ja muovipullot sekä paristot voi palauttaa ruokakauppaan.
Vappujuhlien jälkeen asiakkaat voivat palauttaa kauppoihin vapaasti pieniä, alle 25 senttimetriä ulkomitoiltaan olevia sähkö- ja elektroniikkalaitteita eli esimerkiksi energiansäästölamppuja, loisteputkia, hiustenkuivaajia ja kahvinkeittimiä.
Poikkeuksena ovat pienet, alle 1 000 neliön ruokakaupat ja alle 200 neliön erikoistavarakaupat. Pienet kaupat eivät ota vastaan laitteita, koska esimerkiksi käytöstä poistettuja energiansäästölamppuja ei voi turvallisesti tai hygieenisesti säilyttää elintarvikehuoneistossa.
– Pienten myymälöiden henkilökunta koulutetaan ohjaamaan asiakkaat lähimpään tuottajien tai kunnan ylläpitämään aluekeräyspisteeseen tai suurempaan kauppaan, joka ottaa laitteita vastaan, SOK:n ympäristöpäällikkö Kimmo Nekkula kertoo.
– Ihmiset ovat jo tottuneet käyttämään olemassa olevia yli 400 aluekeräyspistettä ja näiden odotetaan jatkossakin toimivan suurimpien volyymien vastaanottopisteitä. Tämä on sekä kustannustehokasta että myös ympäristörasituksen kannalta järkevää toimintaa.
Kaikissa Prismoissa, S-marketeissa, Saleissa, Alepoissa, ABC-liikennemyymälöissä ja muissa ruokakaupoissa on pantillisten muovipullojen ja tölkkien palautuspiste. Yleensä automaatit vastaanottavat myös pantittomia pulloja ja tölkkejä.
– Jos kone ei niitä huoli, ympäristövastuullinen asiakas vie ne esimerkiksi Ekopisteeseen, jossa on lasi- ja metallipakkausten keräys tai aluekeräyspisteeseen. Myös monilla kiinteistöillä on tällaisille juomapakkauksille sopivat metallin- ja lasinkeräysastiat, Nekkula kertoo.
Hän painottaa, että vastuullinen asiakas ei jätä pulloja tai tölkkejä kaupan lattialle, jossa ne ovat esimerkiksi pienten lasten ulottuvilla. Sekajäteastiakin on tätä parempi vaihtoehto.
Myös käytetyt paristot ja akut voi palauttaa kaikkiin niitä myyviin kauppoihin. Joissakin myymälöissä ne palautetaan suoraan henkilökunnalle, useimmissa myymälöissä on niille tarkoitettu, punainen palautuslaatikko.
– Laatikoiden yhteydessä olevien ohjeiden noudattaminen on ensiarvoisen tärkeää. Laatikoihin ei saa laittaa mitään sinne kuulumatonta ja esimerkiksi litiumparistojen ja -akkujen navat pitää teipata oikosulkuriskin minimoimiseksi. Vuotavat akut ja paristot pitää palauttaa muovipussiin suljettuna, Nekkula ohjeistaa.
03.01.2025 | Tästä ilmoitimme
03.01.2025 | Tästä ilmoitimme
02.01.2025 | Tästä ilmoitimme