17.07.2021
Maakunta menestyy yhteistyöllä – jokaista yrittäjää tarvitaan
Perttu Kouvalainen katsoo ulos ikkunasta. Tontilla möyrii kaivuri. Vieressä mies asentaa pihakiviä. Työn touhussa on kaksi pienyrittäjää.
Yrittäjä on myös Kouvalainen, on ollut jo 20 vuotta.
– Tylsää hetkeä ei ole tullut vastaan, mainostoimisto Fabrik Oy:n sekä joogaan keskittyvän Studio Kindlyn perustaja sanoo.
– Yrittäminen lähtee siitä, että tartut hetkeen. Uskot ideaan, uskot ihmisiin ja olet valmis sopeutumaan muutoksiin. Näin itselleni kävi, kun kesken yliopisto-opintojeni tempauduin mukaan pystyttämään tietotekniikka-alan verkkokauppaa.
Menestyneelle yrittäjälle on kertynyt myös luottamustehtäviä. Kouvalainen on mm. Pohjois-Karjalan Yrittäjien puheenjohtaja ja Suomen Yrittäjien hallituksen jäsen.
Monimuotoinen yrittäjäkenttä
Pohjois-Karjalan Yrittäjien jäsenistä yli puolet on sellaisia kuin Kouvalaisen pihalla työskentelevät miehet – yksinyrittäjiä. Tällainen on Suomen koko yrityskentän kuva. Ylivoimainen osa kaikista maamme yrityksistä on pieniä ns. mikroyrityksiä. Jonkin verran on myös keskisuuria ja hyvin vähän todella suuria.
– Pohjois-Karjalasta toki näitä viime mainittujakin löytyy, ja niiden merkitys on valtavan tärkeä alueen elinvoimalle. Me edunvalvontajärjestönä teemme töitä kaikkien yritysten puolesta toimialaan, ikään, kokoon ja yrittämisen muotoon katsomatta. Kaikki yrittäminen tuo hyvinvointia maakuntaan, Kouvalainen muistuttaa.
Yrittäjien järjestäytymisaste Pohjois-Karjalassa on sangen korkea, yli 40 prosenttia. Paremmaksi panee ainoastaan Pohjanmaa.
– Into ja rohkeus yrittämiseen on täällä korkealla ja hyvässä kurssissa myös nuorten keskuudessa. Skenaariot tulevaisuuden työelämästä tukevat yrittäjyyden kasvua. Milleniaalien ja vielä nuorempien suhtautuminen työntekoon ja koko elämään on erilainen kuin aiemmilla sukupolvilla. Omaehtoisuus, joustavuus, itsenäisyys ja vapaus ovat heille tärkeitä arvoja.
Mahdollisuuksia kasvulle
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on Perttu Kouvalaiselle erittäin tuttu yritys.
– Kenellepä ei olisi, toimiihan se kaikissa kunnissa ympäri maakuntaa ja aloilla, jotka liittyvät läheisesti jokaisen ihmisen päivittäiseen arkeen, hän miettii.
Osuuskauppoja, myös PKO:ta, moititaan joskus siitä, että ne ovat liian suuria ja häärivät mukana vähän kaikessa.
– Mielestäni PKO pelaa reilua peliä. Säännöt ovat samat kaikille, mitä tulee esimerkiksi kaavoittamiseen. Tärkeintä on, että isketään kuokka maahan, investointeja syntyy ja talouden dynamiikka toimii.
Pienten yrittäjien tulisi Kouvalaisen mielestä miettiä enemmänkin sitä, millaisia mahdollisuuksia jäsenyhteisönä koko Pohjois-Karjalan alueella toimiva, taloudellisesti vahva osuuskauppa heille tarjoaa. Kun vasarat maakunnassa paukkuvat, PKO:n kohteissa niitä heiluttavat lähes aina paikalliset yrittäjät.
– Esimerkiksi matkailun kehittämiseen PKO investoi kymmeniä miljoonia, mikä on avannut valtavasti mahdollisuuksia palvelualojen yrityksille. Eihän tänne kukaan pelkkien seinien takia tule, Kouvalainen muistuttaa.
Edellä kerrotut asiat ovat Kouvalaisen mielestä esimerkkejä siitä, kuinka yritykset kantavat yhteiskunnallisen vastuunsa. Ne työllistävät, investoivat, maksavat veroja, ylläpitävät palveluita ja kehittävät uusia. PKO tekee tämän kaiken isossa mittakaavassa.
– Osuuskauppa on viime vuosina ottanut isoja harppauksia myös ympäristövastuullisuuden toteuttamisessa. Hyvä esimerkki tästä ovat energiainvestoinnit. PKO on tällä hetkellä maakunnan suurin aurinkoenergian tuottaja, Kouvalainen toteaa.
Osaava työvoima elinehto
Yritystoimintaa on aina helpompi harjoittaa, jos alueen talous ja väestö kasvavat. Näin Pohjois-Karjalassa ei tällä hetkellä ole. Väestörakenteen muuttuessa työvoiman saatavuus on tulevaisuuden suurin haaste.
Kouvalainen uskoo, että Itä-Suomen yliopisto on ollut pelastus niin Joensuulle kuin koko Pohjois-Karjalalle. EU-jäsenyyden merkitystä maakunnalle ei myöskään voi väheksyä. Jokaista EU:lle maksettua veroeuroa kohden Pohjois-Karjala saa takaisin keskimäärin seitsemän.
– Yliopiston ja muiden koulutusmahdollisuuksien säilyttäminen ja kehittäminen ovat avainasioita siihen, että maakunnassa on hyvin koulutettua työvoimaa. Digitaalisuuden mukanaan tuomat uudet työtavat ovat mahdollisuus, samoin kuin osa-aika asumisen suosion kasvu ja joskus mahdollisesti toteutuva kaksoiskuntalaisuus.
Kuntavaalit on hiljattain käyty, ja Kouvalaisella on terveisiä myös poliitikoille.
– Vaalilupauksissa ja juhlapuheissa yrittäjyyttä kyllä arvostetaan, mutta käytännön poliittiset päätökset puhuvat usein eri kieltä. On käsittämätöntä, että meiltä edelleen puuttuu vapaus sopia kuten yrittäjät ja työntekijät itse haluaisivat. Eikä sekään yrittäjyyttä edistä, kun veroja korotetaan. Yrittäjää ei pitäisi rangaista siitä, jos hän ottamansa riskin ja ahkeroinnin ansiosta menestyy. Oikeudenmukaisempaa olisi palkita häntä tästä rohkeudesta.
Teksti: Kimmo Salo
01.11.2024 | Blogit
16.09.2021 | Blogit | Yhteistä hyvää
29.11.2023 | Asiakastarinat