Kannattavuus mahdollistaa vastuullisuuden


27.06.2024

Vuoden 2023 aikana: 1,4 miljoonaa euroa nuorten kesätyöllistämiseen, nuoriso-, kulttuuri- ja järjestöalan toimijoiden tukemiseen sekä hyväntekeväisyyteen. 41,2 miljoonaa euroa maakunnan elinvoimaisuuden ylläpitoon palveluverkostoa, uudistamalla ja kehittämällä. Ennätysmäiset 27,8 miljoonaa euroa omistajahyötyjä PKO:n asiakasomistajille. Ja paljon muuta.

Minkälainen yritys pystyy vuodesta toiseen tekemään tällaisia vastuullisuustekoja? Vastauksen voi tiivistää yhteen sanaan: kannattava.

Olen usein korostanut, että ellemme ole tehokkaita, emme voi olla vastuullisia. Jos emme tee tulosta, emme voi jakaa mitään yhteiseksi hyväksi. Olen myös sanonut, että meidän on oltava kilpailukykyisiä jo senkin vuoksi, että meillä ei ole oikeutta tehdä tappiota jäsenkuntamme rahoilla.

Tästä syystä PKO onkin tunnettu tehokkuudestaan ja kannattavuudestaan jopa erinomaisesti menestyneiden osuuskauppojen joukossa. Tuloksellinen toiminta on siis vastuullisuuden ytimessä.

Välillä se tarkoittaa myös sitä, että lakkautamme kannattamattomia toimintoja, koska tappiollista toimintaa ei kukaan liiketoimija voi pyörittää. Lakkauttamis- tai supistamispäätökset tehdään aina vasta sen jälkeen kun kaikki mahdolliset toimenpiteet on kokeiltu, eikä toimintaa ole saatu kannattavaksi.

Niin tulos- kuin vastuullisuustavoitteet voimme saavuttaa vain yhdessä. Jokaisella PKOlaisella myyjistä tarjoilijoihin ja parturi-kampaajista liikennemyymälätyöntekijöihin on tärkeä rooli, kun päivä päivältä kehitämme toimintaamme entistä paremmaksi. Näin toteutamme perustehtäväämme tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajillemme sekä edistämme maakunnan elinvoimaisuutta. Se on sitä osuustoimintaa.

Vastuullisuutta on myös se, että panostamme meidän kaikkien PKOlaisten työhyvinvointiin, koulutukseen ja turvallisuuteen. Taloudellisesti vahvana toimijana menemme myös kuivin jaloin yli kriiseistä ja takaamme kaikille PKOlaisille töitä nyt ja tulevaisuudessa. Kannattavaa toimintaa toki tämäkin edellyttää.

Terveisin,
Juha