Monikulttuurisessa Bombassa puhalletaan yhteen hiileen

Break Sokos Hotel Bomba on esimerkki tämän päivän monikulttuurisesta työyhteisöstä. Sen reilusta 50 työntekijästä kolmasosa on ei-syntyperäisiä suomalaisia.

Kansallisuuksiakin on useita: ukrainalaisia, filippiiniläisiä, thaimaalaisia, venäläisiä ja latvialainen.

– Ilman heitä emme kerta kaikkiaan tulisi toimeen, hotellinjohtaja Sanna Tenhunen painottaa.

Nurmes itärajan pinnassa on tyypillistä reuna-aluetta, jonne on vaikea saada työvoimaa Suomen markkinoilta.

– Näillä alueilla meilläkin vallitsee jo työvoimapula. Oma porukka on siellä todella kovilla. Niinpä tulijat otetaan yksiköihin kiitollisina vastaan, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen toteaa.

– Tulijat ovat sopeutuneet meille hyvin, fiilis on se, että lisää jengiä todella tarvitaan ja haasteista selvitään yhdessä, Sanna sanoo.

Kun ihan ensimmäiset rekrytoinnit tehtiin, Bombassa jännitettiin hieman, kuinka englannin kielen kanssa selvitään. Nyt jännitys on tipotiessään.

– Iloisia, ahkeria, aina halukkaita auttamaan. Levittävät ympärilleen hyvää tuulta, Sanna kuvailee uusia PKOlaisia.

Kotoutumista tuetaan kieliopinnoin

Kaikki Filippiineiltä tulleet viisi työntekijää ovat kokkeja. Heistä kolme on jo vakinaistettu. Neljästä thaimaalaisesta yksi työskentelee kokkina ja kolme tarjoilijana. Viisi ukrainalaista ja yksi latvialainen työskentelevät kerrossiivoojina.

Filippiiniläisillä ja thaimaalaisilla englannin kielen taito on hyvä ja suomen opinnot hyvässä vauhdissa. Kieliopintojen piirissä ovat myös ukrainalaiset.

–  Täällä Pohjois-Karjalassa on havahduttu siihen, että työvoimapula hiipii useille toimialoille. Kielikoulutuksia järjestävät muun muassa TE-toimisto ja avoin ammattikorkeakoulu. PKO:ssa kaikki tulijat pääsevät välittömästi kieliopintoihin, joten kielitaito ei enää ole tulppa työurille meillä, Mika-Jussi kertoo.

–  Meillä kotoutumista tuetaan suomen kielen opinnoilla. Haluamme kaikin tavoin tukea uusia työntekijöitämme, kun he sopeutuvat suomalaiseen yhteiskuntaan, Sanna toteaa.

Monikulttuurisuus palkitsee

Esihenkilöille monikulttuurisuus on kasvun paikka; yksikulttuurisuuden aika työyhteisöissä kuuluu menneisyyteen.

– Kannattaa suhtautua uuteen avoimesti. Voin luvata, että se palkitsee. Työhön tulee aivan uudenlaista sisältöä, ymmärrys eri kulttuureista kasvaa ja omakin kielitaito kehittyy kuin itsestään. Paras palkinto tulee kuitenkin työyhteisön parantuneen ilmapiirin kautta, Sanna sanoo.

Hän on huomannut, että työyhteisö on nyt tiiviimpi kuin koskaan ennen. Työilmapiiri on entistä avoimempi ja suvaitsevampi.

– Toki esihenkilöille tulee lisätöitä siitä, että palaverit pidetään osin englanniksi. Ammattisanasto pitää siis hallita. Tiedotteet ja muu viestintä on tehtävä myös englanniksi. Mutta hyödyt ovat ilman muuta vaivannäköä suuremmat. Siksi rohkaisen kaikkia työyhteisöjä ja esihenkilöitä ottamaan uudet työkaverit avosylin vastaan.