80 vuotta hotellielämää – Hotelli Vaakunassa avoimet ovet -talokierroksia


11.09.2023

Sympaattinen keskustahotelli Joensuun torin laidalla, Original Sokos Hotel Vaakuna, on majoittanut ja kestinnyt vieraita Joensuun sydämessä jo vuodesta 1943 saakka. Hotelli Vaakuna on vanhin tominnassa oleva joensuulainen hotelli. Hotelli Vaakunaa ja sen historiaa esitellään maanantaina 18.9.2023 kello 13-16 avoimet ovet -talokierroksilla.

  • Maksuttomat kierrokset alkavat vastaanotostamme. Kerromme Vaakunan historiaan liittyviä tarinoita sekä esittelemme hotellin muutamia huoneita ja saunaosastoa, jota voi vuokrata. Ravintola Torero on mukana open house -päivässä tarjouksineen, kertoo hotellinjohtaja Kaija-Riitta Uusitalo.

Historiaa ja esiteltävää hotellilla riittääkin, sillä perinteikäs Original Sokos Hotel Vaakuna ja sen edeltäjät ovat majoittaneet ja kestinneet vieraita Joensuun sydämessä vuodesta 1943 saakka, kuten joensuulainen historioitsija Heikki Tarma Joensuun hotellit -kirjoituksessaan kertoo. Vaakunan tarina alkaa jo hieman aiemmin, kun Torikadun ja Siltakadun kulmaan valmistui vuonna 1942 viisikerroksinen liikerakennus nimeltään Pohjois-Karjalan Talo Oy. Funkkisrakennuksen suunnitteli helsinkiläinen, ulkomailtakin lisäoppia hakenut arkkitehti Paavo Riihimäki. Sota-aikana talo oli muussa käytössä, mutta Moskovan rauhan myötä avautui tiloissa 36-huoneinen Hotelli Pohjois-Karjala ravintoloineen vuonna 1943.

Vuonna 1982 SOK lunasti Hotelli Vaakunan, ja siitä tuli osa S-ryhmän Sokos Hotels -ketjua. Vuonna 2001 Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) osti hotellin liiketoiminnan ja samalla hotellikiinteistön. Vuonna 2010 PKO teetti hotellissa ison laajennuksen ja remontin. Joensuun kaupunkikeskustayhdistys palkitsi teon vuoden 2010 kaupunkikeskustatekona.

Hotellissa on 144 huonetta, neljä ravintolaa, saunatilat, kuntoilutila sekä kaksi kokouskabinettia.

  • Vuoden 2012 Sokos Hotels -ketjun ison brändiuudistuksen myötä tulimme osaksi suomalaista Original by Sokos Hotels -ketjua. Paikallisuus näkyy ja kuuluu meillä vahvana, Sorsan Leipomon karjalanpiirakoista paikallista kulttuuria henkiviin teemahuoneisiin. Paikallisuus on tietenkin myös parasta pohjoiskarjalaista vieraanvaraisuutta ja työn tekemistä suurella sydämellä, mainitsee hotellinjohtaja Kaija-Riitta Uusitalo.

‘Pekkakettunen’, Madonna, East West, Amarillo, Torero

Original Sokos Hotel Vaakunan kakkoskerros ollut Pohjois-Karjalassa tunnettu ravintolaosoite ja siellä ovat toimineen muun muassa ‘Pekkakettunen’, Madonna, East West, Amarillo ja viimeisimpänä Torero. Liikeideat ja toimintamallit ovat vuosien varrella vaihtuneet, mutta ravintoloiden suosio on säilynyt läpi vuosikymmenten.

Historioitsija Heikki Tarman historiaselvitysten mukaan ravintolatoiminnan hotellin toisessa kerroksessa 1940-luvulla aloitti suosittu ravintola Pohjois-Karjala. Sota-aikana paikka oli rintamamiehille kuin pala paratiisia. Ravintola Pohjois-Karjala vääntyi myöhemmin kapakkakansan suussa ’pekkakettuseksi’. Kettunen oli tunnettu paikallinen poliitikko ja kansanedustaja.

Original Sokos Hotel Vaakunan kakkoskerroksessa toimii nykyisin Torero, joka tunnetaan monipuolisesta, tapasvalikoimasta ja klassikoita vilisevästä a la carte-listasta.