Ajatonta ja toimivaa


21.05.2013

S-ryhmän oma merkki House pitää sisällään ison joukon kodin tuotteita, kuten kattaus- ja ruoanvalmistusastioita. Uusi Koto-astiasto sekä Hilla- ja Loiste- lasisarjat ovat tyylikäs ja odotettu lisä Housen valikoimaan.

– Halusimme suomalaisen suunnittelijan suunnittelemat astia- ja lasisarjat, joiden muotoilun lähtökohtana on tavallisen ihmisen arki, tuotesuunnitteluprosessin vetäjä design manager Kaisa Kaapo SOK Käyttötavarakaupasta kertoo.

Tuotteilta toivottiin kauneutta ja toimivuutta sekä huolella mietittyjä muotoja. Lisäksi haluttiin, että astiat ja lasit toimivat hyvin keskenään muodostaen hyviä kokonaisuuksia.

Ideasta toteutukseen

Reilun vuoden kestänyt prosessi alkoi suunnittelijoiden kartoituksella. Suunnittelijaksi valittiin muotoilija Anni Paunila.

– Hänen aiemmat työnsä astia- ja lasisuunnittelijana miellyttivät meitä eniten, ja hänellä oli vahvaa asiantuntijuutta muotoilusta, materiaaleista sekä tehtaiden mahdollisuuksista ja rajoista, Kaisa valottaa valinnan perusteita.

Anni Paunila loi ideoita, joiden pohjalta tehtiin tekniset piirustukset sekä ensimmäiset versiot tuotteesta, niin sanotut protot. Kolmiulotteiset 3D-kuvat auttoivat havainnoimisessa.  

–Tavoitteenani oli luoda perinteisiin ja hyvin toimiviin muotoihin nojaavia esineitä, joissa on kuitenkin jotain uutta ja tuoretta. Tehdä yksinkertaisen kauniita käyttöesineitä, jotka tuottavat miellyttävän käyttökokemuksen – päivittäin, Anni taustoittaa.

Haastavia materiaaleja

Hankintapäälliköt Aino Varila ja Eeva Säteri SOK Käyttötavarakaupasta etsivät laseille ja astioille tavarantoimittajat, jotka pystyivät varmistamaan oikean laadun ja hintatason.

– Posliinissa tärkeää on juuri oikea väri, laseissa taas lasimassan paksuus, kirkkaus ja virheettömyys. Näytteitä pyydettiin ja tehtiin, kunnes kaikki olivat tyytyväisiä lopputulokseen. Vaativinta oli ymmärtää ja selvittää erilaisia, tuotteiden valmistukseen liittyviä tuotantoteknisiä asioita, Aino ja Eeva kertovat.

Hyvin tehdyt, näyttävät tuotteet vaativat arvoisensa pakkaukset. Pakkaussuunnittelua veti design manager Sini Lindell SOK Käyttötavarakaupasta.

Niin lasisarjat kuin Koto-astiasto ovat jatkuvia tuotteita valikoimissa. Sarjoja saa helposti täydennettyä jatkossakin. Koto on jo myynnissä. Lasisarja Hilla tulee myyntiin toukokuussa ja Loiste kesäkuussa.

Lisätietoja:  www.prisma.fi  ja  www.sokos.fi.