Bomban talosta tehdään karjalaisuuden tapahtumatalo


19.05.2020

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) rakentaa yhdessä yhteistyökumppanien kanssa Bomban talosta karjalaisuuden tapahtumataloa. Kehitystyön tavoitteena on luoda Bomba-talolle erilaista ohjelmaa ja sisältöjä siten, että kohde voi olla auki ympäri vuoden.

– Toteutamme Bomban alueen kehittämisessä alkuperäistä suunnitelmaamme, jonka mukaisesti ensin on kokonaan uudistettu kylpylähotelli Break Sokos Hotel Bomba ja nyt on Bomban talon vuoro. Kunnianhimoinen tavoitteemme on tehdä Bombasta ympärivuotinen karjalaisuuden tapahtumatalo. Meillä on kesäkaudelle uusia suunnitelmia, joiden toteuttaminen ja aikataulutus tehdään vallitsevien poikkeusolojen turvallisuusohjeistuksia noudattaen, vt. ravitsemis- ja matkailukaupan toimialajohtaja Antti Varis sanoo.

Kesäkaudelle on tähän mennessä sovittu Suojärven Pitäjäseuran kanssa Karjalaiset kädentaidot -näyttely, joka esittelee perinnetekstiilejä ja käsitöitä. – Näyttelyssä on esillä mm. karjalaisia juhla-asuja, koruja sekä kodintekstiilejä eli käspaikkoja, joista vanhimmat ovat 1600-luvulta. Haluamme yhteistyössä PKO:n kanssa kehittää Bombasta kokonaisuutta, joka esittelee karjalaisen elämänmuodon parhaita puolia karjalan kielestä musiikkiin ja taiteeseen sekä ruokakulttuuriin, Suojärven Pitäjäseuran puheenjohtaja Eila Jahn sanoo.

Tiivistä yhteistyötä tehdään myös Nurmeksen kaupungin ja Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PIKESin kanssa. PIKES Oy:n matkailukoordinaattorille tulee Bomban talolle tiistaista lauantaihin avoinna oleva toimipiste. Matkailukoordinaattori toimii myös Nurmeksen kaupungin matkailuneuvojana. Ainakin Nurmes-talon peruskorjauksen ajan kaupunki toteuttaa erilaisia kulttuuritapahtumia Bomba-talossa. Nurmes-talon peruskorjauksen on arvioitu valmistuvan kesällä 2021. Peruskorjauksen jälkeenkin kaupungilla on kiinnostusta järjestää tapahtumia Bomba-talolla.

– Nurmeksen kaupungin kulttuuripalveluista ollaan innolla mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa Bomban talon tulevaa uutta elämää. Talo on nurmekselaisen matkailutoiminnan lippulaiva ja tärkeä kohtaamispaikka myös paikallisille. Uusien suunnitelmien myötä karjalaista kulttuuria ja iloista elämänmenoa voi jälleen kokea Bomban talossa. Bomban talon avaaminen monipuoliselle yhteistyölle toteuttaa karjalaista vieraanvaraisuutta parhaimmillaan, iloitsee Nurmeksen kaupungin kulttuurisihteeri Marjo Säkkinen.

– Olemme esitelleet Bomban talon kehityssuunnitelmia myös alueen yrityksille ja yhdistyksille. Haluamme avoimesti keskustella kaikkien halukkaiden tahojen kanssa yhteistyöstä. Yhdessä tehden saamme Bombasta entistä vetovoimaisemman kohteen niin suomalaisille kuin kansainvälisillekin matkailijoille, PKO:n matkailu- ja myyntijohtaja Tiinan Kanninen sanoo.

– Olemme suunnitelleet Bomballe mm. Paikallistori-kokonaisuutta, johon haemme mukaan paikallisia yrittäjiä kädentaitajista paikallisherkkujen valmistajiin sekä kulttuurin osaajista tapahtumien järjestäjiin. Tavoitteena on luoda Bomban taloon palvelukokonaisuus, jossa matkailijalle tarjotaan elämyksiä karjalaisuuden, kulttuurin ja hyvän ruoan parissa ympäri vuoden.

Kehittäminen etenee vaiheittain, ja nyt etsitään halukkaita yhteistyökumppaneita kokonaisuuden rakentamiseen. Kaikki aiheesta kiinnostuneet voi olla yhteydessä minuun (sanna.tenhunen@sok.fi, 050 301 0419), Break Sokos Hotel Bomban hotellinjohtaja Sanna Tenhunen sanoo.

Koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi Bomba on tällä hetkellä suljettu. – Hallituksen purkaessa poikkeusolojen rajoitteita, valmistelemme kylpylähotellin ja Bomba-talon turvallista avaamista asiakkaille. Tämänhetkisen suunnitelman mukaan avaamme ovet heinäkuussa, jolloin avautuisi myös Suojärven pitäjäseuran näyttely, Tenhunen valottaa aikataulua.

Lisätietoja antaa: PKO, matkailu- ja myyntijohtaja Tiina Kanninen, p. 050 440 3385