Break Sokos Hotel Bomban uudisosa on harjakorkeudessa


02.11.2023

PKOlaiset viettävät Break Sokos Hotel Bomban 92-huoneisen uudisosan harjannostajaisia rakentajien, urakoitsijoiden, suunnittelijoiden sekä Nurmeksen kaupungin edustajien kanssa tänään torstaina 2.11.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) rakentaa kylpylähotelliin laajennusosan, johon tulee 5 kerrokseen 92 uutta järvinäköalahuonetta, ravintola ja kokoustiloja. Lisäksi on uudistettu Karjalaiskylän 50 huonetta mm. kylpyhuoneiden ja huoneilman viilennyksen osalta. Karjalaiskylän uudistetut huoneet ovat olleet käytössä kesästä 2023 lähtien. Break Sokos Hotel Bomban uudisosa avautuu matkailijoille kesällä 2024.

Kokonaisinvestointi Bomballe on 22 miljoonaa euroa, mikä on viimeisen 10 vuoden ajalta isoin Nurmeksessa julkistettu yritysinvestointi.

– PKO:n tavoite on tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempi paikka elää. Matkailun kehittäminen on missiomme käytännön toteuttamista. Bomban laajennustyö ainutlaatuiseksi kylpylähotelliksi sekä karjalaiskylän uudistus työllistää lähialueen urakoitsijoita noin 374 hlötyövuoden verran. Jo rakennusaika tuo siis alueelle merkittävän piristysruiskeen, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Break Sokos Hotel Bomban pääurakoitsija on liperiläinen Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy.
Muut urakoitsijat ovat: putkiurakoitsija LVI-Tahko Oy Kuopiosta, ilmanvaihtourakoitsija Ilmasiili Oy Kuopiosta, sähköurakoitsija Joen Sähkötekniikka Joensuusta, rakennusautomaatiourakoitsija Scheider Electric Joensuun toimipiste, elementtiurakoitsija Pielisen Betoni Lieksa ja
Karjalaiskylän huoneiden uudistamistyöt teki nurmeslainen Remppa-Henkka Oy.

Alueen toimijoille lisää tuloja

– Kun Karjalaiskylän uudistus ja hotellin laajennus on valmis, kasvaneen matkailun hyödyt säteilevät kaikille alueen toimijoille. Tästä on todisteita jo aiemmista investoinneista. Break Sokos Hotel Bomban täydellisen uudistuksen jälkeen nähtiin, että kun hotelli ja kylpylä avattiin uudistettuna vuoden 2017 loppupuolella, niin jo 2019 Nurmeksen alueen majoitusvuorokaudet kasvoivat 88 prosenttia, Kivelä sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimuksen mukaan jokainen matkailijan alueella käyttämä euro kasvaa puolitoistakertaiseksi kun matkailutoimijat ostavat tarvitsemiaan tuotteita ja palveluita oman maakunnan yrityksiltä. Pielisen Karjalan kehittämiskeskus Pikesin uunituoreen matkailututkimuksen mukaan matkailijat ovat tuoneet Nurmekseen vuoden ja kolmen kuukauden aikana tuloja 33,8 miljoonaa euroa.

Uusiutuvaa energiaa ja energiatehokkuutta

Laajennusosaa rakennetaan kestävän kehityksen periaattein. Vastuulliset materiaalit, oma aurinkovoimala ja paikallisten yritysten käyttö ovat esimerkkejä vastuullisesta uudistumisesta.

– Rakennettaessa uutta hotelliosaa upeaan luontomaisemaan, karjalaisen perinnekylän vierelle, ovat vastuullisuusasiat suunnittelun kärkenä. Green Key- ja Sustainable Travel Finland -hotellina vastuullisuus on ohjannut tekemistämme jo pitkään, Break Sokos Hotel Bomban hotellinjohtaja Sanna Tenhunen kertoo.

Esimerkiksi hotellin laajennusosan betonielementit on valmistettu vastuullisen rakentamisen lähtökohdista.

– Olemme aina halunneet olla alamme edelläkävijöitä, myös ilmastotekojen osalta. Olemme vähentäneet yli 20% tuotannostamme vapautuvista hiilidioksidipäästöistä ja teemme jatkuvaa kehitystyötä pitkäkantoisten ilmastotekojen saavuttamiseksi. Kaikki tuotannossamme käytetty sähkö on uusiutuvaa energiaa, Pielisen Betonin toimitusjohtaja Tuija Kilpinen toteaa.

Designyritys Bolonin valmistamat lattiat tehdään kokonaan uusiutuvalla energialla. Pesuhuoneiden Durat-allastasot valmistetaan polyesteripohjaisesta komposiittimateriaalista, joka on 30% uusiomuovia ja sataprosenttisesti kierrätettävissä. Komposiittimateriaalista valmistetut Corian®-allaskalusteet ovat kestäviä ja pitkäikäisiä.

PKO:n tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kaikki sen operoimat hotellit käyttävät vain uusiutuvaa energiaa. Break Sokos Hotel Bomban laajennusosa tulee lämpenemään osin maalämmöllä. Uudistuksen yhteydessä hotelliin rakentuu aurinkovoimala, jonka teho yltää 83 kilowattipiikkiin. Hotellin ilmanvaihtojärjestelmät on varustettu tehokkailla lämmöntalteenottolaitteilla. Myös jäähdytyksen tuottama lauhdelämpö otetaan talteen ja hyödynnetään lämpöpumppujen avulla lämpimän käyttöveden tuotantoon.

Rakennuksen energiankäyttöä ohjataan ja valvotaan tarkasti nykyaikaisen rakennusautomaatiojärjestelmän avulla. Huoneohjausjärjestelmä osana automaatiota huolehtii siitä, että energiaa ei hukata silloinkaan, kun huoneessa ei ole asiakasta. Energiatehokkuutta tulee valaistuksen ohjauksella, jossa hyödynnetään liike- ja päivänvalo-ohjausta. Uudisosan erikoisuus on rannanläheisyys sekä lattiasta kattoon ulottuvat maisemaikkunat, joista avautuu huikea näkymä Pielisen alati vaihtuvaan ja ainutlaatuiseen järvimaisemaan. Ikkunoiden lämmönläpäisykerroin on perusvaatimuksia parempi, jotta varmistutaan rakenteen hyvästä lämmöneristyskyvystä.

Paikallisen yhteisön tukija

Merkittävä osa Break Sokos Hotel Bomban vastuullisuustyöskentelyä on kulttuurihistoriallisesti merkittävän karjalaiskylän vaaliminen, jotta uniikkeja matkailuelämyksiä voidaan tarjota myös tuleville sukupolville. Alueen matkailua kehitetään kestävästi yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa, ja karjalaiskylässä mahdollistetaan tilat paikallisille tapahtumille ja käsityöläisille. Bomban talolle kehitetyt Valamon viinipruuvi ja karjalanpiirakkapaja esittelevät matkailijoille paikallista ruoka- ja juomakulttuuria. Ravintoloiden Bomba ja Buolu valikoimissa on alueen yrittäjien, kuten Pielispakarin ja Rautavaaran leipomon, tuotteita.

Hotellihuoneiden sisustuksessa jatkuu aiemmissa uudistuksissa valittu linja esitellä alueen luontoa paikallisten kuvaajien ottamin valokuvin. Laajennusosassa tullaan näkemään Asko Kuittisen ja Pauli Sorsakarin valokuvia.

Break Sokos Hotel Bomban uudistuksen jälkeen hotellissa on:

  • Yhteensä 201 huonetta: kylpyläsiivessä 15 huonetta (uusittu 2021), Metsäsiivessä 44 huonetta, uudisosassa 92 huonetta ja karjalaiskylässä 50 huonetta
  • Kolme ravintolaa, kokoustilat ja ylellinen kylpylä Spa Bomba
  • 10 uutta sähköautopaikkaa

Break Sokos Hotel Bomba on nykykarjalaista luksusta tarjoava kylpylähotelli perinteikkään karjalaiskylän vierellä, Pielisen rannalla Nurmeksessa. Spa Bomban ylellisessä kylpylässä luonto ja karjalainen mystiikka pilkahtelevat esiin yllättävissäkin paikoissa. Kylpylässä on kolme saunaa ja seitsemän allasta sekä järvelle avautuva panoraamanäkymä. Hotellin läheisyydessä oleva Bomban talo näyttelyineen, puoteineen ja ravintoloineen toimii karjalaisen kulttuurin näyteikkunana.

Break Sokos Hotel Bomba uudistuu; kesällä 2024 Pielisen rantaan avautuu kokonaan uusi 92-huoneinen hotellisiipi ravintoloineen.

Uudet huoneet jo varattavissa täältä: Break Sokos Hotel Bomba | Kylpylähotelli Nurmes – sokoshotels.fi