Break Sokos Hotel Bomban uudisosaa rakennetaan vastuullisista lähtökohdista


11.10.2023

Break Sokos Hotel Bomban laajennusosaa rakennetaan kestävän kehityksen periaattein. Vastuulliset rakennusmateriaalit, oma aurinkovoimala ja paikallisten yritysten käyttö ovat esimerkkejä hotellin vastuullisesta uudistumisesta. Break Sokos Hotel Bomban 92-huoneinen uudisosa valmistuu kesällä 2024.

”Rakennettaessa uutta hotelliosaa upeaan luontomaisemaan, karjalaisen perinnekylän vierelle, ovat vastuullisuusasiat itsestään selvästi suunnittelun kärkenä. Green Key- ja Sustainable Travel Finland -hotellina vastuullisuusnäkökulma on toki ohjannut jokapäiväistä tekemistämme jo pitkään”, Break Sokos Hotel Bomban hotellinjohtaja Sanna Tenhunen kertoo.

Hotellin laajennusosassa käytetyt, Pielisen Betonin toimittamat betonielementit on valmistettu vastuullisen rakentamisen lähtökohdista. ”Olemme aina halunneet olla alamme edelläkävijöitä, myös ilmastotekojen osalta. Olemme vähentäneet yli 20% tuotannostamme vapautuvista hiilidioksidipäästöistä ja teemme jatkuvaa kehitystyötä pitkäkantoisten ilmastotekojen saavuttamiseksi”, Pielisen Betonin toimitusjohtaja Tuija Kilpinen toteaa. ”Kaikki tuotannossamme käytetty sähkö on uusiutuvaa energiaa, ja yhdeltä tehtaaltamme löytyy omat aurinkopaneelit.”

Designyritys Bolonin asentamat lattiat tehdään kokonaan uusiutuvalla energialla. Pesuhuoneiden Durat-allastasot taas valmistetaan polyesteripohjaisesta komposiittimateriaalista, joka on 30% uusiomuovia ja sataprosenttisesti kierrätettävissä. Komposiittimateriaalista valmistetut Corian®-allaskalusteet ovat kestäviä ja pitkäikäisiä.

Uusiutuvaa energiaa ja energiatehokkuutta

Break Sokos Hotel Bomban laajennusosa tulee lämpenemään osin maalämmöllä. Uudistuksen yhteydessä hotelliin rakentuu aurinkovoimala, jonka teho yltää 83 kilowattipiikkiin.  Pohjois-Karjalan Osuuskaupan tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kaikki sen operoimat hotellit käyttävät vain uusiutuvaa energiaa.

Hotellin ilmanvaihtojärjestelmät on varustettu tehokkailla lämmöntalteenottolaitteilla. Myös jäähdytyksen tuottama lauhdelämpö otetaan talteen ja hyödynnetään lämpöpumppujen avulla lämpimän käyttöveden tuotantoon.

Rakennuksen energiankäyttöä ohjataan ja valvotaan tarkasti nykyaikaisen rakennusautomaatiojärjestelmän avulla. Huoneohjausjärjestelmä osana automaatiota huolehtii siitä, että energiaa ei hukata silloinkaan, kun huoneessa ei ole asiakasta. Energiatehokkuutta tulee valaistuksen ohjauksella, jossa hyödynnetään liike- ja päivänvalo-ohjausta.

Paikallisen yhteisön tukija

Merkittävä osa Break Sokos Hotel Bomban vastuullisuustyöskentelyä on kulttuurihistoriallisesti merkittävän karjalaiskylän vaaliminen, jotta uniikkeja matkailuelämyksiä voidaan tarjota myös tuleville sukupolville. Alueen matkailua kehitetään kestävästi yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa, ja karjalaiskylässä mahdollistetaan tilat paikallisille tapahtumille ja käsityöläisille.

Bomban talolle kehitetyt Valamon viinipruuvi ja karjalanpiirakkapaja esittelevät matkailijoille paikallista ruoka- ja juomakulttuuria. Ravintoloiden Bomba ja Buolu valikoimissa on alueen yrittäjien, kuten Pielispakarin ja Rautavaaran leipomon, tuotteita.

Hotellihuoneiden sisustuksessa jatkuu aiemmissa uudistuksissa valittu linja esitellä alueen luontoa paikallisten kuvaajien ottamin valokuvin. Laajennusosassa tullaan näkemään Asko Kuittisen ja Pauli Sorsakarin valokuvia.

Investoinnit matkailun kehitykseen tukevat maakunnan elinvoimaisuutta

”Pohjois-Karjalan Osuuskauppa panostaa maakunnan elinvoimaisuuteen laittamalla matkailuinfraa isosti kuntoon. Neljän vuoden aikana investoimme matkailun kehittämiseen 64 miljoonaa euroa, jotka ovat PKO:n historian suurimmat matkailuinvestoinnit. Break Sokos Hotel Bomban laajennuksen osuus on tästä 22 miljoonaa euroa, ja työllisyysvaikutus 374 henkilötyövuotta”, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä toteaa.

Break Sokos Hotel Bomban laajennuksen pääurakoitsijana toimii liperiläinen Eero Reijonen Oy, sähköurakoitsijana Joen Sähkötekniikka Joensuusta. Putki- ja ilmanvaihtourakat hoitavat kuopiolaiset yritykset LVI-Tahko Oy ja Ilmasiili Oy.

Break Sokos Hotel Bomba uudistuu ja laajenee. Uudisosa valmistuu Pielisen rantaan kesäkuussa 2024. Uudistuksen jälkeen hotellissa on:

  • Yhteensä 201 huonetta: kylpyläsiivessä 15 huonetta (uusittu 2021), Metsäsiivessä 44 huonetta, uudisosassa 92 huonetta ja karjalaiskylässä 50 huonetta
  • Kolme ravintolaa, kokoustilat ja ylellinen kylpylä Spa Bomba
  • 10 uutta sähköautopaikkaa