Break Sokos Hotel Kolin ja Kolin luontokeskus Ukon maalämpötyöt käynnistyvät


11.04.2018

Rakennamme yhdessä parempaa Kolia

  • Break Sokos Hotel Kolin ja Kolin luontokeskus Ukon maalämpötyöt käynnistyvät

 

Kolin kansallispuistossa sijaitsevien Kolin luontokeskus Ukon ja Break Sokos Hotel Kolin nykyinen öljylämmitysjärjestelmä korvataan maalämpöjärjestelmällä. Rakennustyöt käynnistyivät ensimmäisen vaiheen osalta maanantaina 9.4.2018. Jälkimmäinen osa toteutetaan syksyllä 2018. Jatkossa öljylämmitystä käytetään edelleen lisäenergiana tasaamaan kulutushuippuja kovimman pakkaskauden aikana. Kesäajan kulutuksia tasataan ilmavesilämpöpumpuilla.
 

Maalämpökaivoille on myönnetty lupa ympäristöministeriöstä, kuten Kolin kansallispuistosta annettu asetus edellyttää. Kaikki maalämpöjärjestelmään liittyvät lämpökaivot sijoitetaan jo rakennetulle hotellin ja luontokeskuksen piha-alueelle sekä laskettelurinteiden alueelle. Ensimmäisessä vaiheessa porataan 15 maalämpökaivoa hotellin päätyyn ja tuolihissin yläpäähän sijoittuvalle alueelle. Poraukset kestävät noin 5 viikkoa, ja alueen on tarkoitus olla valmis ja maisemoitu juhannukseen mennessä. Jälkimmäisen vaiheen 24 maalämpökaivoa sijoittuvat laskettelurinteiden yläpäähän.  Suunnitelmien mukaan työmaan kakkosvaihe käynnistyy elokuun loppupuolella viikolla 34 ja valmistuu marras-joulukuussa.

 

Työmaa-aikana hotelli ja luontokeskus ovat avoinna normaalisti. Hotellin pihaan pääsee edelleen ajamaan henkilöautoilla, ja esimerkiksi inva-paikat ovat normaalisti käytössä. Bussit jättävät matkustajat alatason pysäköintialueelle, josta hotellille pääsee kabiinihissillä.

 

Kolin kansallispuistossa sijaitsevat kiinteistöt omistaa Metsähallitus. Maalämpöhankkeessa on mukana Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO). Kolin suurten kiinteistöjen lämmitysjärjestelmän muutos pienentää alueen matkailun hiilijalanjälkeä ja vähentää öljyonnettomuuden riskiä sekä edistää siten myös vastuullista luontomatkailua.
 

PKO pyörittää valtion vuokralaisena Break Sokos Hotel Kolin sekä Kolin laskettelurinteiden liiketoimintaa. PKO:n halu toteuttaa ympäristöystävällinen maalämpöjärjestelmä on ollut hankkeen etenemisen kannalta ratkaisevassa roolissa.

 

  • Olemme todella iloisia, että Kolille saadaan viimein ympäristöystävällinen   lämmitysjärjestelmä. Pitkäaikainen yhteistyö ympäristöministeriön ja Metsähallituksen kanssa tuottaa nyt tulosta, ja hyöty konkretisoituu välittömästi kaikille osapuolille. Asiakkaille tämä näkyy mm. kauan kaivatun ilmastoinnin toteutumisena, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.


Maalämpöhankkeen pääurakoitsija on vantaalainen Tom Allen Senera Oy, jolla on pitkä kokemus alalta.  Aliurakoitsijoina on useita paikallisia toimijoita. Maalämpöhankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 1,2 miljoonaa euroa.

 

 

Lisätietoja matkailu- ja ravitsemuskaupan toimialajohtaja Mikko Hautasaari p. 010 762 2017.