Energiajuomien myyntirajoitus palautetaan Ylä-Karjalassa


20.02.2020

Energiajuomien myyntirajoitus palautetaan Ylä-Karjalassa

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) palauttaa energiajuomien myyntikiellon alle

18-vuotiaille nuorille. Käytäntö astuu voimaan saman tien ja on voimassa PKO:n Ylä-Karjalan yksiköissä eli S-marketeissa, Saleissa ja ABC-liikennemyymälöissä Nurmeksessa, Juuassa ja Rautavaaralla.

Jukolan Osuuskauppa teki vuonna 2015 yhdessä muiden Nurmeksen alueen kauppiaiden kanssa sopimuksen, että energiajuomien myynti alle 18-vuotiaille nuorille lopetetaan. Sopimus on voimassa niin kauan kun kaikki alueen vähittäiskaupan toimijat ovat siihen sitoutuneet. Vastaava käytäntö otettiin käyttöön myös Juuassa ja Rautavaaralla.

 

Ylä-Karjalassa energiajuomien myyntirajoitus poistettiin hetkellisesti sen jälkeen kun Jukolan Osuuskauppa oli sulautunut PKO:hon syyskuussa 2019. PKO:lla, kuten useimmissa muissakaan osuuskaupoissa eri puolilla Suomea, ei ole energiajuomien myyntirajoituksia. Käytäntö perustuu viranomaisten viralliseen näkemykseen. Toisin kuin alkoholi- ja tupakkatuotteita koskevassa lainsäädännössä, elintarvikelainsäädännössä ei ole energiajuomien myynnin rajoittamista koskevia säännöksiä. Eviran mukaan nuoret saavat muista lähteistä, kuten esimerkiksi kahvista, suuremmat määrät kofeiinia kuin energiajuomista. Lainsäätäjä ei siis ole nähnyt tarpeelliseksi rajoittaa energiajuomien myyntiä millekään kohderyhmälle, joten myöskään kauppa ei ole rajoittanut energiajuomien myyntiä nuorille.

 

Päätös purkaa energiajuomien myynninrajoitukset on aiheuttanut paljon keskustelua ja toiveen palauttaa myyntirajoitus takaisin Ylä-Karjalaan.

– Olemme kuunnelleet omistajiamme toiveita ja sen johdosta energiajuomien myyntirajoitus nuorille astuu voimaan Ylä-Karjalaan myymälöissämme saman tien, PKO:n kaupallinen johtaja Raija Rantanen sanoo.

 

Vaikka myyntirajoitus saattaa tuntua yksiselitteiseltä asialta, niin aivan sitä se ei ole. Lähtökohtaisesti rajan veto kuuluu Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle, joka päättää myyntirajoituksista. Lisäksi on hyvä muistaa, että vastuu lasten ostokäyttäytymisestä on ensisijaisesti vanhemmilla. Energiajuomiin saattaa tulevaisuudessa tulla ikäraja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tehnyt selvityksen energiajuomien vaikutuksista lapsiin ja nuoriin. Selvityksen pohjalta ministeriöt arvioivat, pitäisikö energiajuomat kieltää lailla alle 16-vuotiailta.

 

–  Tämä asia on niin tärkeä, että PKO tulee kevään aikana kysymään omistajiensa eli tavallisten kotitalouksien kantaa energiajuomien myynninrajoituksiin. Kysely tehdään myymälöissämme olevilla diginäytöillä. Tulevassa koko PKO:ta koskevassa myyntilinjauksessa huomioimme niin omistajiemme mielipiteet kuin mahdolliset uudet lain asetukset, Rantanen sanoo.

Lisätietoja: PKO, kaupallinen johtaja Raija Rantanen, p. 010 762 2013