Energiapihi S-market Porokylä Nurmes on täysin uudistunut


04.12.2020

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) marketverkostoa uudistetaan koko ajan. Tänä vuonna on uudistettu yhteensä 14 S-marketia. Näistä 14 uudistuksesta 7 on ollut miljööpäivityksiä ja 7 on ollut isoja uudistuksia, joista S-market Porokylä Nurmeksen muutostyöt ovat olleet mittavimmat. Uudistus on pieniä viimeistelytöitä vaille valmis ja myymälässä on uudistettu käytännössä kaikki muu paitsi hyvässä kunnossa ollut lattia. Syyskuussa alkanut yksikön energiatehokkuus-, kylmälaite- ja myymäläympäristön uusiminen maksoi 2 miljoonaa euroa. Urakka työllisti paikallisia urakoitsijoita 34 henkilötyövuoden verran.

PKO on asiakasomistajiensa omistama kuluttajaosuuskunta, jonka perustehtävä on tuottaa palveluja ja etuja omistajilleen sekä edistää maakunnan elinvoimaisuutta. Sen vuoksi on luontevaa, että aina uudistuksia tehdessä käydään vuoropuhelua osuuskaupan omistajien kanssa. S-market Porokylä Nurmeksen uudistuksesta saatiin toiveita ja palautteita lähes 200 nurmeslaiselta PKO:n omistajalta.

– Eniten toivottiin paikallisten tuotteiden nykyistä parempaa esilletuontia, tiettyjen tuotealueiden osalta aiempaa laajempaa valikoimaa sekä leveämpiä hyllyvälejä. Nuo kaikki toiveet on toteutettu. Kuten muissakin PKO:n myymälöissä, kaikki paikallisesti tuotetut tai jalostetut tuotteet on merkitty Työtä Pohjois-Karjalasta -merkillä. Uudistuksen myötä olemme kasvattaneet valikoimaa 900 uudella tuotteella. Maito- ja hygieniatuotteiden, lihajalosteiden, juomien, makeisten, maustamisen ja lemmikkieläinten ruokien valikoima on kasvanut, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen sanoo.

– Myymälää ei ole laajennettu, vaan tuotteille on saatu lisätilaa väliseinän purkamisella. Valikoimia on kasvatettu myös paistopisteen sekä palvelutorin osalta. Palvelutorille on uusittu myös uunit ja grillit. Ruokavalikoimamme koostuu pääsääntöisesti paikallisista sekä kotimaisista tuotteista. Ostospaikkana
S-market on helppo ja nopea sekä hintatasoltaan pysyvän edullinen, aluepäällikkö Tapio Rautiainen sanoo.

– Ylä-Karjalan alueella uutta ovat myös itsepalvelukassat, jotka nopeuttavat asiointia pienten ostosten kanssa. Itsepalvelukassat eivät vaikuta henkilökunnan määrään eikä tarpeeseen, vaan kyse on palvelun sujuvoittamisesta, marketpäällikkö Jani Jehkonen toteaa.

Muutostöitä on tehty myös yöllä, jotta häiriöt asiakkaille olisivat mahdollisimman vähäisiä. Myymäläkierto muuttuu peilikuvaksi aiemmasta. Sisäänkäynti on siirtynyt entisen pullonpalautusautomaatin kohdalle, ja myös hedelmä- ja vihannesosasto on muuttanut paikkaansa. Osastolla on uutuutena mehukone, jossa voi itse tehdä tuoremehua. Myymälän ulkoasu on värimaailmaltaan päivitetty uuden S-market-konseptin mukaan entistä modernimman ja raikkaamman näköiseksi. Myös nimi on uudistettu: S-market Porokylä Nurmes kertoo sijainnin aiempaa selvemmin. Keskustan myymälän nimi on S-market Kauppatori Nurmes.

Kohti päästöttömämpää huomista

Osana S-ryhmää PKO on asettanut itselleen Suomen kunnianhimoisimmat ilmastotavoitteet. Hiilineutraalius ei riitä, vaan vuonna 2025 tavoitteena on olla hiilinegatiivinen. Jokainen uudistus on askel kohti päästöttömämpää huomista. Siksi talotekniikka ja kylmälaitteet on uudistettu ja samalla on lisätty rakennusautomaatiota, jotta myymälä on entistä energiatehokkaampi. Myös kaikki kylmäkalusteet ja hyllyt on uusittu. Tässäkin kohteessa kaupan kylmälaitteiden lauhdelämpö hyödynnetään kiinteistön lämmitykseen. Lauhdelämmön talteenotto järjestelmä on varustettu lämpöpumpuin. Kyseisellä järjestelmällä saadaan kiinteistön kaukolämmön kulutusta pienennettyä jopa 60 prosenttia. Luontoa säästävien investointien ansiosta yksikön energiankulutus pienenee noin 40 prosenttia nykyisestä. Tämä vastaa noin 25 sähkölämmitteisen omakotitalon keskimääräistä vuosikulutusta. Yksikön katolle on asennettu PKO:n S-marketien tähän asti suurin aurinkovoimala (436 paneelia). Uusiutuvalla aurinkoenergialla tuotetaan jatkossa noin 12 prosenttia yksikön vuotuisesta sähkönkulutuksesta.

– Remontoimme vielä henkilökunnan taukohuoneen lattiasta kattoon viihtyisyyden parantamiseksi. Henkilökuntamme on tehnyt valtavan hienon työn tämän uudistuksen eteen ja on samalla palvellut asiakkaitamme esimerkillisesti muutosten keskellä, Härkönen kiittelee.

S-market Porokylä Nurmes työllistää 23 henkilöä ja palvelee ma– la klo 7–21 ja sunnuntaisin 9– 21.

Lisätietoja: vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen, p. 050 359 0338