Energiaruuvi tiukalle


06.09.2022

Me Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa (PKO) olemme jo vuosia tehneet töitä energian säästämiseksi ja energiatehokkuuden parantamiseksi. Nyt ollaan jo pitkällä, mutta vieläkin on halua parantaa.

Energian hinnan nousu kouraisee nyt yhteiskunnan joka kolkkaa. Varmaa on, että lähes kaikki meistä joutuvat tulevana talvena miettimään, kuinka sähkön ja lämmön kulutusta voisi pienentää.

Samojen haasteiden parissa painivat myös yritykset, sillä kohoavat energiakustannukset vaikuttavat nopeasti kannattavuuteen. Siksi myös me PKO:lla teemme kaikkemme löytääksemme keinoja energian säästämiseen niin, että energian kallistuminen näkyy mahdollisimman vähän tuotteiden hinnoissa.

– Kiinteistöjen käyttökustannuksia lisää nyt erityisesti sähkön kallistuminen, mutta entistä hintavampaa on myös kaukolämpö. Paljon on PKO:ssa tehty, että nämä molemmat kustannukset pysyisivät kurissa tai jopa laskisivat, kiinteistöpäällikkö Jani Lehikoinen kertoo.

 

PKO etunojassa

PKO:n päätoimialalla marketkaupassa suurin energiasyöppö ovat kylmäkalusteet. Jo useamman vuoden ajan kylmäkalusteita on uusittu entistä energiapiheimmiksi sekä samalla on vaihdettu kylmäaineet merkittävästi vähemmän ilmastoa rasittavaksi ja sitä kautta myös ympäristöystävällisemmiksi. Tämän vuoden loppuun mennessä kaikki 33 PKO:n S-marketia, Prisma sekä 7 Sale-myymälää on uudistettu entistä ympäristöystävällisemmiksi.

Myymälöiden kylmälaitokset ovat hiilidioksidikäyttöisiä. Hiilidioksidin käyttö kylmäaineena säästää energiaa ja vähentää ympäristökuormitusta.

–  EU:n niin sanottu F-asetus vaatii ilmastoa pilaavien kylmäaineiden käytön merkittävää rajoittamista vuoteen 2030 mennessä. Me täytämme nuo tavoitteet huomattavasti aikaisemmin kaikissa vähittäiskaupan yksiköissämme eli jo kuluvan vuoden aikana, kun S-market- ja Sale-ketjujen konseptiuudistukset saadaan päätökseen, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen toteaa.

Kiinteistöpäällikkö Jani Lehikoinen kertoo, että PKO:ssa käytössä olevan rakennusautomaation sekä kylmäautomaation avulla kylmäkalusteiden käyttöä voidaan optimoida tehokkaasti ja näin säästää merkittävästi kustannuksia.

Kylmäkalusteista syntyvä lauhdelämpö otetaan talteen, ja sitä voidaan hyödyntää lämpöpumppujen ”ruokana”. Erilaisilla lämpöpumppuratkaisuilla PKO on saavuttanut merkittäviä säästöjä kaukolämmön kustannuksissa. Pudotukset ovat joissakin marketeissa olleet jopa 80 prosentin luokkaa.

–  Aina kun rakennamme uutta tai korjaamme vanhaa, energiatehokkuus on yksi merkittävä kriteeri. Haluamme olla tässä asiassa edelläkävijä ja suunnannäyttäjä, Härkönen toteaa.

 

Kestävää matkailua

Myös hotelli- ja ravintolatoiminnassa tutkitaan jatkuvasti mahdollisuuksia säästää energiaa ja parantaa yksiköiden energiatehokkuutta. Kaikki PKO:n hotellit ovat saaneet Sustainable Travel Finland -tunnuksen, joka kertoo hotellien vastuullisesta toiminnasta kestävän matkailun eteen.

Energiarintamalla merkittävää on muun muassa maalämmön käyttöönotto.

Kun Break Sokos Hotel Kolilla siirryttiin maalämpöön vuonna 2018, öljyn kulutus väheni heti 200 000 vuotuisesta litrasta noin 10 000 litraan.

Oman kortensa kekoon energian säästämisessä ja ilmastotyössä kantaa koko PKO:n henkilökunta. Valoja ei polteta turhaan, kylmäkalusteiden ovet pidetään kiinni. Sähköä vieviä laitteita käytetään vain tarpeen mukaan. Lajittelu ja kierrätys ovat arkipäivää, kun jätehuoltoa tehostetaan jatkuvasti.

 

Kohti hiilinegatiivisuutta

Energiatehokkuuden parantaminen on keskeistä, kun PKO ja koko S-ryhmä matkaavat kohti kunnianhimoisia ilmastotavoitteitaan. Päämääränä on olla oman toiminnan osalta hiilinegatiivinen jo vuoteen 2025 mennessä, mikä tarkoittaa etunojaa jopa Suomen ilmastostrategian tavoitteisiin verrattuna. PKO on pudottanut oman toimintansa hiilipäästöjä vuodesta 2015 vuoden 2021 loppuun 70 prosenttia.

– Uusiutuvan energian käyttämisessä olemme edenneet tavoiteltuakin nopeammin. Vuoden 2022 loppuun mennessä kaikki käyttämämme sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla. Tästä valtaosa on S-ryhmän yhteisen energiayhtiön S-Voiman tuottamaa tuulivoimaa, minkä lisäksi merkittävä rooli on PKO:n paikallisiin tarpeisiin itse tuottamalla aurinkoenergialla, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.