11.02.2025
– Haluan oppia kaiken ruoanlaitosta, tutustua suomalaiseen ruokakulttuuriin ja kasvaa mahdollisimman hyväksi kokiksi, Joensuun Amarillossa kokkiopintojensa ohessa työskentelevä Hai kuvailee.
Pohjois-Karjala on ottanut Hai Nguyenin omakseen. Joensuuhun jouhevasti kotiutunut Hai on rakastunut luontoomme ja siitä ammentavaan ruokakulttuuriimme. Vietnamin pääkaupungin jälkeen myös nykyisen elämänpiirin verkkaisempi rytmi kiehtoo lahjakasta kokkiopiskelijaa.
– Haluan jäädä tänne ja työskennellä täällä. Olen tyytyväinen opiskelupaikkaani Riveriassa ja työpaikkaani PKO:ssa ja Amarillossa. Osuuskauppa on minulle kuin toinen koti, jossa saan kehittää itseäni ja oppia uutta hyvässä työympäristössä, Hai kuvailee.
Unelmaansa toteuttaessaan hän tekee kunniaa vietnamilaiselle isoäidilleen.
– Hän on suurin innoittajani ja inspiroijani. Olen saanut isoäidiltäni kaikki ruoanlaiton perusopit ja parhaat lapsuusmuistoni. Hän on elämässäni mukana joka päivä.
Hai päätyi Amarilloon töihin kokkiopintoihin sisältyvän harjoittelun merkeissä reilu vuosi sitten.
– Riveriasta tuli viestiä, että siellä on loistava nuori kokinalku vailla sellaista harjoittelupaikkaa, jossa ei edellytetä suomen kielen taitoa. Meillä on monikulttuurinen keittiö, jossa perehdyttäminen onnistuu useammalla eri kielellä, joten otimme Hain avosylin vastaan. Tiesin jo ensimmäisenä päivänä, että tästä kaverista tulee loistava ammattilainen, josta haluamme pitää kiinni, Amarillon keittiöpäällikkö Susanna Näykki kuvailee.
Haille laadittiin työharjoittelun jatkeeksi oppisopimus, jota seurasi vakituinen työsuhde.
– Tuntisopimus tehtiin niin, että aikaa tärkeimpään, eli opiskeluun jää riittävästi. Työvuorosuunnittelulla varmistimme myös, että Hai pystyi valmistautumaan European Young Chef -kilpailuun, johon hän pääsi osallistumaan Riverian opiskelijana, Susanna selvittää.
European Young Chef -kilpailulla halutaan nostaa esiin nuorten kokkien osaamista sekä kunkin maan ja alueen paikallista ruokakulttuuria. Kilpailijat valmistavat oman alueensa ruokia sekä perinteiseen tapaan että uudenlaisina versioina. Hai päätyi käyttämään itse ideoimassaan modernissa jälkiruoka-annoksessa aina trendikkäitä metsämarjoja sekä perinteistäkin perinteisempää talkkunaa useilla eri tavoilla.
Hai eteni kisassa hienosti semifinaaliin saakka. Kilpailua muistellessaan hän innostuu kuvailemaan innovaatioannoksensa syntyvaiheita seikkaperäisesti. On selvää, että nyt ollaan nuoren kokin intohimon ytimessä.
– Halusin tuoda Pohjois-Karjalan vuodenajat lautaselle, muun muassa jäätelön ja lämpimän kakun muodossa. Makumaailma on sinfonia Pohjois-Karjalan luonnolle. Halusin hyödyntää mahdollisimman paljon luonnosta kerättäviä raaka-aineita, kuten marjoja ja koivun mahlaa, Hai kertoo.
Hain innovaatioannos Young European Chef -kilpailussa.
Hai Nguyen on kiitollinen työnantajasta, jonka varaan on helppo suunnitella tulevaisuutta.
– PKO tarjoaa minulle mahdollisuuden kehittää omaa osaamistani ja työskennellä vaihtelevasti erilaisissa keittiöissä, hän tietää.
Samaa korostaa Susanna Näykki.
– Meillä on paljon oppisopimusmahdollisuuksia, eikä osaamisen kehittäminen tyssää kokiksi valmistumiseen ja vakituiseen työhön. Jos itsellä on poltetta ja sisäistä motivaatiota oppia lisää, me autamme eteenpäin, esimerkiksi opintopoluilla vuoropäällikön ja keittiöpäällikön tehtäviin. Pystymme mahdollistamaan monenlaisia urapolkuja ja vahvistamaan kunkin taitoja laaja-alaisesti.
Hain urapolun seuraavat viitat ovat jo paikoillaan: kevät kuluu koulussa ja Amarillon keittiössä, mutta kun kesä koittaa, tiedossa on täysiä työpäiviä todennäköisesti myös muissa PKO:n ravintoloissa.
– Mahdollisuus työskennellä hyvin erilaisissa keittiössä on rikkaus, joka kasvattaa osaamista koko ajan, vaikka työnantaja pysyy samana, Hai ja Susanna kuvailevat.
20.02.2025 | Tästä ilmoitimme
19.02.2025 | Paikallisia uutisia
19.02.2025 | Paikallisia uutisia