Hakemaan oppia pohjoismaisesta työelämän yhteistyöstä


27.04.2022

PKO:lla työskentelevä Sanna Cortés on yksi viidestä suomalaisesta, jotka pääsevät osallistumaan pohjoismaiseen Geneve-kouluun.

Joensuulainen ravintola Kolumbus vietti hiljattain 30-vuotisjuhliaan ja sen ravintolapäällikkö Sanna Cortésin tie vie tänä keväänä ainutlaatuiselle reissulle kohti Belgiaa ja Sveitsiä. Cortés osallistuu pohjoismaiseen Geneve-kouluun, jonka kurssit järjestetään Brysselissä ja Genevessä.

– Olen todella innoissani, sillä kuulemma on elämää ennen Geneve-koulua, ja sitten on elämää sen jälkeen – se siis on mullistava kokemus. Lähden avoimin mielin tutustumaan uusiin ihmisiin ja oppimaan uutta pohjoismaisesta työelämän yhteistyöstä.

Geneve-koulu on tarkoitettu työelämässä oleville ammattiyhdistysaktiiveille, ja koulutusjaksoilla opiskellaan työelämän kansainvälistymistä yhdessä muiden pohjoismaisten osallistujien kanssa. Koulussa paitsi verkostoidutaan, myös otetaan oppia muiden pohjoismaiden tavoista kehittää työelämää ja sen hyvinvointia. Geneve-koulusta Cortés kuuli ensimmäisen kerran omalta äidiltään, joka on Palvelualojen ammattiliiton PAM:in toimitsija. Cortés on itsekin mukana
ay-toiminnassa: hän on PAM:in osaston 721 johtokunnan jäsen sekä solidaarisuusvastaava.
Cortés tiesi ennakkoon, että Geneve-kouluun on hankala päästä. Kouluun valitaan vuosittain vain viisi osallistujaa kustakin Pohjoismaasta.

– Olin iloisesti yllättynyt, kun kuulin että pääsen mukaan, ja vielä ensi yrittämällä!

Geneve-koulussa Cortésia kiinnostaa saada näkökulmia erityisesti ulkomaalaistaustaisten ihmisten työllistämiseen ravintola-alalle tulevaisuudessa:

– Haluaisin kuulla erityisesti Tanskan ja Ruotsin kollegoilta, kuinka tällaista työtä voitaisiin kehittää myös meillä Itä-Suomessa, hän pohtii.

Cortés on saanut sekä ammattiliitolta ja työnantajalta tukea päästäkseen osallistumaan Geneve-kouluun. PAM maksaa koulun ajalta majoituksen, matkat sekä päivärahan, ja koulutuksen harvinaislaatuisuuden vuoksi PKO tukee Cortésia maksamalla hänelle palkan koulutuspäivien ajalta. Tällainen kädenojennus työnantajan puolelta tuntuu Cortésista hienolta:

– Se tuntuu ihan lottovoitolta, ja motivoi omaa työntekoani. Yritän saada Geneve-koulusta mahdollisimman paljon hyödyllistä oppia omaan työhön ja jakaa sitä myös koko työyhteisölle.

Sanna Cortés
Aloittanut PKO:lla vuonna 1994. Asunut ja työskennellyt välillä Espanjassa. Takaisin PKO:lle 2016, jonka jälkeen on työskennellyt hotellien vastaanotossa sekä ruoka- ja iltaravintoloissa.
Aloittanut Kolumbuksen ravintolapäällikkönä vuoden 2022 alussa.

Pohjoismaalainen Geneve-koulu 2022
1931 perustettu pohjoismainen Geneve-koulu on tarkoitettu Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Norjasta ja Islannista kotoisin oleville ammattiyhdistystoiminnassa aktiivisesti toimiville henkilöille.
Osallistuvalta edellytetään työelämän ja ay-liikkeen tuntemusta sekä kielitaitoa.
Koulu koostuu neljästä osiosta:
Osallistujien yhteiset tapaamiset etänä maalis-huhtikuussa.
Esikurssi Brysselissä 24.–29.4.2022, jossa perehdytään pohjoismaiseen ja kansainväliseen oppimisympäristöön sekä kurssin työmuotoihin.
Etäopiskelua esikurssilla sovituista teemoista kotimaassa.
Pääkurssi Genevessä 28.5.–12.6.2022 YK:n työjärjestö ILOn vuosittain kesäkuussa pidettävän työkokouksen yhteydessä.
Lisätietoa: Työväen sivistysliitto, https://www.tsl.fi/koulutus/kansainvalinen-koulutus/geneve-koulu