PKO aloittaa yhteistyön ResQ Clubin kanssa


15.09.2021

Hävikkiviikolla Joensuussa vähennetään ruokahävikkiä kännykkäsovelluksella

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) on jo pitkään tehnyt onnistuneesti töitä ruokahävikin minimoimiseksi niin ruokakaupoissaan kuin ravintoloissaankin. Prismassa, S-marketeissa ja Saleissa tilausmäärien ennustejärjestelmien, vanhentuvien tuotteiden alennuskäytännön ja ruokalahjoitusyhteistyön ansiosta ruokaa ei ole toimitettu kaatopaikalle enää vuosiin.

Nyt hävikkityössä sisään laitetaan taas uusi vaihde, kun keskiviikosta 15.9. lähtien asiakkaat voivat ostaa Joensuussa ravintola Toreron sekä kauppakeskus Prismassa toimivan Pizza&Buffa-ravintolan ja nurmeslaisen ravintola Lempin ylijäämäruokia reilulla alennuksella ResQ Club -sovelluksen kautta. Kotimaisen ResQ Club -kännykkäsovelluksen avulla myydään annoksia, jotka ovat vaarassa päätyä hävikiksi. Ruoka-annoksen hinta on noin puolet normaalista.

Tällä viikolla vietetään kansallista hävikkiviikkoa. Noin kolmannes maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy hävikkiin. Ilmastonmuutoksen kannalta ruokahävikki on valtava ongelma: jos ruokahävikki olisi valtio, olisi se suurin hiilidioksidipäästöjen tuottaja Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen. Suomessa elintarvikkeiden tuotantoketjussa eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa ja teollisuudessa.

–  Ravintoloissa pieni hävikki on jo ympäristösyistä äärimmäisen tärkeää. Hävikin välttäminen on myös taloudellisesti järkevää, ja siksi hävikin ennaltaehkäisyyn pyritään joka päivä kaikin keinoin. Koronatilanteesta johtuen menekkimme ennustaminen on välillä hankalaa, joten ruokaa jää ajoittain yli. Etsimme koko ajan uusia tapoja hävikin torjuntaan, ja ResQ Club -sovellus sopi meidän ravintoloillemme helppokäyttöisyytensä ja nopeutensa takia, PKO:n ravintolatoimialapäällikkö Kari Tuomainen sanoo.

– Kun heitetään roskiin syömäkelpoista ruokaa, hävitään itse ruuan lisäksi koko tuotantoketju: viljelijän työ, rekkakuskin diesel, keittiömestarin ammattiylpeys ja tukkurin sähkölasku. Hävikkiin päätyvän ruuan eteen on tehty valtava määrä työtä, ja kaikki se menee roskiin ruuan mukana. Sen takia ruokahävikin torjunta on meidän kaikkien yhteinen asia, kertoo ResQ Clubin myyntipäällikkö Venla Wiik.

Joensuussa on PKO:n toimipaikkojen lisäksi kymmeniä muitakin ravintoloita ja kahviloita, jotka ovat mukana ResQ Clubissa. Viimeisen vuoden aikana joensuulaiset ovat pelastaneet noin 25000 annosta päätymästä roskiin.

PKO on lähes 1 500 ihmistä työllistävä, 13 kaupungin ja kunnan alueella toimiva kuluttajaosuuskunta. PKO:lla on ABC-liikennemyymälöiden ravintolat mukaan lukien yhteensä 38 ravintolaa.

– Keräämme ResQ Clubin toiminnasta kokemuksia. Näiden kokemusten perusteella teemme päätöksiä siitä, liittyykö toimintaan myöhemmin mukaan muita PKO:n ravintoloita. Hävikin määrä on ylipäätään ravintoloissamme erittäin pieni, joten sekin luonnollisesti vaikuttaa pohdintoihin, Tuomainen sanoo.

ResQ Club on suomalaislähtöinen yritys, jonka sovellus toimii yli 80 suomalaiskaupungin lisäksi myös Ruotsissa ja Puolassa. Yritys on viiden toimintavuotensa aikana noussut maailman suurimpien hävikkiruokasovellusten joukkoon.

ResQ Club:in kotisivut: https://resq-club.com/

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Antti Tuomola, viestintä, ResQ Club, +358 45 679 8818, antti.tuomola@resq-club.com
Kari Tuomainen, ravintolatoimialapäällikkö, PKO, p. 010 762 3561, kari.tuomainen@sok.fi