Innostavaa puhetta osuustoiminnasta!


17.05.2021

Osuustoimintaprofessori Anu Puusa kansainvälisesti arvostetussa TED Talk-konferenssissa.

Anu Puusa on yksi niistä kolmesta harvinaislaatuisesta suomalaisesta asiantuntijasta, jotka on kutsuttu TED Talk -konferenssin puhujaksi.

”Taustalla oli esimerkiksi ajatuksia siitä, miten liike-elämää saataisiin rakennettua terveellisempään suuntaan ja voisiko osuustoiminta yritystoiminnan mallina olla tähän yksi tie. Osuuskunnat työllistävät arvioiden mukaan 280 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti ja maailman yli kolmessa miljoonassa osuuskunnassa on yli miljardi jäsentä, joten kasvava kiinnostus talouskeskusteluissa osuuskuntia kohtaan on ymmärrettävää. Lisäksi Suomi on yksi maailman osuustoiminnallisimmista maista, ellei peräti ykkönen, joten TED-organisaation toiveena minulle oli innostava puheenvuoro osuustoiminnasta”, kertoo Puusa puheensa sisällöstä.

Anu Puusa toimii professorina Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen kauppatieteiden laitoksella. Hän kertoo innostuneensa osuustoimintatutkimuksesta ja opetuksesta noin 10 vuotta sitten herättyään siihen kuinka huonosti lähes meitä kaikkia suomalaisia koskettava malli tunnetaan. TED Talkin eli Puusan puheen aiheena oli osuustoiminta, sen idea, vaikuttavuus ja omintakeisuus yritysmallina. Puusa toimii maailmanlaajuisen osuustoimintaliikkeen kattojärjestön ICA:n Eurooppa-osaston hallituksessa Puusa on myös Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) sekä Osuustoimintakeskus Pellervon hallituksen jäsen.

Virtuaalista ilotulitusta

Puusan 12-minuuttinen osuustoimintapuheenvuoron oli osa virtuaalista TED Talk-konferenssia, joka järjestettiin 8. huhtikuuta. TED on vuonna 1984 perustettu voittoa tavoittelematon järjestö, jonka TED Talk-puheenvuorot Youtubessa ovat saavuttaneet yli kaksi miljardia katselukertaa. TEDin tavoitteena on levittää koko maailman tietoisuuteen ideoita muun muassa teknologian, viihteen ja muotoilun sekä monien muiden alojen saralta. Puhujina ovat olleet mm. Microsoftin perustaja Bill Gates, USA:n presidentti Bill Clinton ja U2-yhtyeen vokalisti Bono. Suomesta TEDin päälavalla puheen ovat Puusan lisäksi tiettävästi pitäneet vain tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen F-Securesta sekä pelisuunnittelija Karoliina Korppoo. Parhaat TED-puheet ovat kaikkien nähtävissä ja kuunneltavissa TED:n nettisivustolla. Huhtikuun alussa pidetyn konferenssin esitykset olivat aikaisemmin nähtävissä vain rajoitetulle yleisölle, mutta nyt ne ovat avoimesti katsottavissa. Anu Puusan esityksen osuustoiminnasta voit katsoa täältä: http://go.ted.com/anupuusa

Anu Puusa

Anu Puusa