Tavoitteena Pohjois-Karjalan matkailijamäärän tuplaus


17.06.2020

Tavoitteena Pohjois-Karjalan matkailijamäärän tuplaus
Kimmeliin 19 miljoonan uudistukset ja Villi Pohjola Bomban karjalaiskylän toimijaksi

Koronakeväästä huolimatta Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) panostaa tulevaisuuteen ja lähtee tuplaamaan maakunnan matkailijamäärää. Lisäksi yhdessä uuden yhteistyökumppanin kanssa tavoitellaan lisää kansainvälisiä matkailijoita koko Järvi-Suomen alueelle. PKO uudistaa Joensuussa Original Sokos Hotel Kimmelin. 19 miljoonan euron investoinnin tavoitteena on tehdä Kimmelistä koko Itä-Suomen ykköstapahtumatalo kokousvieraille ja vapaa-ajan matkailijoille. Nurmeksessa Break Sokos Hotel Bomban kyljessä sijaitsevasta Bomban talosta puolestaan tehdään karjalaisuuden ympärivuotinen keskus. Lisäksi Bomban karjalaiskylään tulee kohdejärjestelyjä tekeväksi DMC- ja ohjelmapalvelutoimijaksi Villi Pohjola, joka Bombalta operoiden tuo matkailijoita koko Järvi-Suomeen.

 

– Pohjois-Karjalan maakunnan matkailu on polkenut paikallaan vuosikymmenen: majoitusvuorokausien määrä on vuositasolla pysytellyt noin 500 000:ssa. Pohjois-Karjalan alueellisen matkailuorganisaatio Visit Karelian tavoitteena on tuplata maakunnan yöpymismäärä 2030 mennessä. Myös PKO:n strategiassa matkailu on yksi kasvukärjistä ja meidän tavoitteena on tuplata yöpyjämäärä PKO:n hotelleissa. Uudistuva Kimmel on tässä keskeisessä roolissa. Strategiajulistusten sijaan tavoitteet saavutetaan rohkeilla investoinneilla ja määrätietoisella tekemisellä. Haluamme tekemisillämme innostaa myös muita investoreita kehittämään koko Pohjois-Karjalan ja Järvi-Suomen matkailua, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

 

Kimmelissä uudistetaan jo entuudestaan monipuolisia kokoustiloja mahdollistamaan entistä suurempien tapahtumakokonaisuuksien järjestämisen. Uuteen kokousmaailmaan sopii 13 eri kokousryhmää tai lähes 600 henkeä. Isoin tila mahdollistaa 350-400 hengen tapahtumat. Hotellin huonemäärä kasvaa 230:stä 237:ään. Uudistuksen myötä alimman hintaluokan economy-huoneet poistuvat ja tilalle tulee työmatkustajien ja kokousvieraiden toivomia superior-huoneita. Lisäksi hotellin hyvinvointikeitaaseen tulee mm. parturi-kampaamo, hemmotteluhoitola ja iso kuntosali. Alustavan arvion mukaan uudistustyöt aloitetaan joulukuussa 2020 ja työt etenevät vaiheittain. Valmista arvioidaan olevan alkukeväästä 2022.

 

Nurmeksessa Bomban kylpylähotelli avattiin 6,5 miljoonan euron investoinnin jälkeen uudistettuna 2018. Se oli avaus alueen kehittämiselle, ja 2019 yöpymiset Bomballa kasvoivat 30 prosenttia.

– Nyt on vuorossa Bomban talon ja karjalaiskylän kehitys. Rakennamme yhteistyökumppanien kanssa Bomban talosta ympärivuotisen karjalaisuuden tapahtumatalon. 17.7. avaamme Suojärven pitäjäseuran kanssa Bomban talolla Karjalainen nainen juhlassa -näyttelyn. Kehityksen seuraava vaihe on Bomban alueen kansainvälistyminen ja ohjelmapalvelutarjonnan monipuolistaminen. Olemme solmineet Villi Pohjolan kanssa yhteistyösopimuksen, jonka myötä saamme Nurmeksen lisäksi koko Järvi-Suomen alueelle lisää kansainvälisiä matkailijoita, matkailu- ja ravitsemiskaupan vt. toimialajohtaja Antti Varis sanoo.

– Kauniin Pielisjärven rannalla sijaitseva Bomba on täysin erilainen matkailukokonaisuus kuin Lappi, Helsinki tai saaristoalue, ja juuri siksi erittäin houkutteleva. Kansainvälinen matkailija hakee luontoarvoja, puhtautta, raikkautta, turvallisuutta, viileyttä ja mökkiunelman maisemaa. Bombalta löytyy kaikkea tätä. Täältä pystymme palvelemaan entistä paremmin myös muuta Järvi-Suomen aluetta, kuten Pohjois-Savoa ja Kainuuta, Villin Pohjolan toimitusjohtaja Sami Päivike sanoo.

Villi Pohjola aloittaa ohjelmapalvelutoiminnan Bomballa 1.1.2021 ja 1.5.2021 lähtien Villi Pohjola vuokraa käyttöönsä koko karjalaiskylän 50 huonetta. Ulkomaisia matkanjärjestäjiä palvellessaan Villi Pohjola hoitaa ohjelman suunnittelun, logistiikan hallinnan, palvelun tason, alihankkijoiden hallinnan ja laskutuksen, mikä helpottaa kansainvälisten turistien Suomeen houkuttelemista.

– On hienoa nähdä, että Visit Finlandin pitkäjänteinen työskentely Lakeland -projektissa yhdessä alueen matkailuyritysten kanssa tuottaa konkreettisia tuloksia ja mittavia investointeja alueen matkailurakenteeseen. Se tuo alueen matkailun kehitykseen suuria uusia mahdollisuuksia, ja edesauttaa myös valtakunnallisesti matkailun tarjoomakehityksen houkuttelevuuden parantamista kansainvälisillä markkinoilla. Toivottavasti moni muukin toimija rohkaistuu PKO:n esimerkin mukaisesti kehittämään Järvi-Suomen alueen matkailutarjontaa, sanoo Visit Finlandin johtaja Paavo Virkkunen.

Visit Finland vastaa valtakunnallisena matkailualan asiantuntijana ulkomailta Suomeen suuntautuva matkailun edistämisestä. Villi Pohjola Oy on osa Lomarengas-konsernia, joka on tarjonnut puitteita vapaa-ajan viettoon Suomessa yli 50 vuoden ajan. Villi Pohjola operoi Suomen lisäksi, Ruotsin, Venäjän ja Norjan Lapin alueella.

 

Lisätietoja: PKO, toimitusjohtaja Juha Kivelä, p. 050 330 2060
Visit Finland, johtaja Paavo Virkkunen, p. 040 766 6355
Villi Pohjola, toimitusjohtaja, Sami Päivike, p. 050 554 4356