Joensuun torin uuden liikerakennuksen nimikilpailu avattu


28.10.2022

Joensuun torin uuden liikerakennuksen nimikilpailu on avattu. Kaikille avoimessa nimikilpailussa jokainen halukas voi ehdottaa nimeä liikerakennukselle netissä osoitteessa pko.fi/nimikilpailu 31.12.2022 mennessä. Ehdotuksia voi myös postittaa osoitteeseen PKO, Nurmeksentie 2, 80100 Joensuu. Laitathan kirjekuoreen merkinnän NIMIKILPAILU. Nimiehdotuksia voi antaa myös PKO:n myymälöissä olevilla interaktiivisilla Raati-näytöillä.Liikerakennuksen rakennuttajana PKO:n edustajat valitsevat nimiehdotusten joukosta 4–5 ehdotusta, joista yleisö pääsee äänestämään voittajan. Äänestys on avoinna tammi-helmikuun 2023 ajan. Nimikilpailun voittaja julkistetaan maaliskuussa 2023.

– Kauppahallista tai minkä nimen rakennus saakaan, halutaan tehdä maakunnan pääkaupungin keskustaa elävöittävä ja vetovoimainen kokonaisuus. Samalla tavoin torista tulee tehdä ympärivuotisesti elävä sen sijaan, että torielämä keskittyy vain kesäkuukausiin ja talvikaudella katsotaan vaneriluukuilla suljettuja ikkunoita. Tarkoituksena on rakentaa kaupunkilaisille ja matkailijoille yhteinen olohuone, jonne halutaan kokoontua. Kaupunkilaisten tarpeet lopulta määrittelevät sen mikä liiketoiminta hallissa menestyy, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

PKO on järjestänyt kaikille avoimen nimikilpailun aiemminkin. 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi PKO lahjoitti 2019 pronssisen susipatsaan kaupunkikeskustayhdistys Virta ry:lle ja pohjoiskarjalaisille. Joensuun torin penkillä istuva patsas sai nimikilpailussa nimekseen Morshukka.

PKO:n hallitus päätti 21.6.2022, että PKO rakentaa Joensuun torille uuden liikerakennuksen.

Kerrosalaltaan noin 1 000 neliön ja kaksikerroksisen rakennuksen rakennustyöt käynnistyivät 26. syyskuuta, ja ne ovat valmiit kesällä 2023. Hankkeen kustannusarvio on noin 5,6 miljoonaa euroa.

– Hankkeen suunnittelun aikana PKO on tehnyt kaksi kyselyä, joihin internetissä, facebookissa sekä PKO:n myymälöissä olevilla Raati-näytöillä saatiin yli 20 000 vastausta. Näin suurta vastausmäärää on tuskin koskaan saatu mihinkään Joensuun seudun rakentamista koskevaan kyselyyn. Kaupunkilaisia on osallistettu poikkeuksellisen laajasti. Kyselyjen tulos oli selkeä: torille halutaan ympärivuotisesti aukioleva, nykyaikainen ja vetovoimainen liikerakennus, Kivelä sanoo.
Uuden liikerakennuksen pääurakoitsijaksi on valittu Joensuun HS-Kiinteistösaneeraus Oy. Työt aloitettiin torin Siltakadun puolelta purkamalla tulevan liikerakennuksen kohdalta laatoitus. Sen jälkeen työ laajeni torin Koskikadun eli Carelicumin puoleiselle laidalle, jossa vanhan puretun kauppahallin kohdalla olleelle alueelle tehdään laatoitus. Laatoitustyö valmistuu alkutalvesta 2023.

– Kuten kaikissa rakennusprojekteissamme työllistämme aina mahdollisimman paljon paikallisia pohjoiskarjalaisia urakoitsijoita. Liikerakennuksen rakentaminen tuo 95,2 henkilötyövuoden verran töitä paikallisille ammattilaisille, Kivelä sanoo.
– Meidän perustehtävä on tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää. Sitä teemme tarjoamalla palveluja ja etuja omistajillemme sekä edistämällä maakunnan elinvoimaisuutta. Tästä näkökulmasta maakunnan keskuskaupungin ja sen torialueen elävöittäminen on työtä Joensuun ja maakunnan elinvoiman eteen. Mitä vireämpi ja vetovoimaisempi Joensuu on sitä parempi täällä on ihmisten elää. Keskustan vetovoiman lisääminen palvelee kaikkia torin ympäristön toimijoita, kun torin ympäristöön tulee lisää asiakkaita. Liikerakennusinvestoinnin tulee olla kannattava, mutta pikavoittoja tai pörssiyritysmäisen suuria katteita emme hae, Kivelä sanoo.

Uuteen liikerakennukseen on ollut kaikille valmiille liikeideoille, yrityksille ja yrittäjille avoin kumppanihaku käynnissä maaliskuusta lähtien. Uuteen liikerakennukseen tulevien toimijoiden nimiä julkistetaan yhteisesti sovitusti myöhemmin.

Lisätietoja: PKO, toimitusjohtaja Juha Kivelä, p. 010 762 2026