Jos se on lähiruokaa, se on Kotoisaa


11.04.2016

S-markettien Kotoisat-listat tuovat piirinmestareiden parhaat tuotteet kaiken kansan tietoon. S-market-ketju on Suomen suurin paikallisruokien myyjä.

Lähileipomon päiväntuore leipä, paikallisen marjatilan mansikkahillo tai pienpanimon hauskasti nimetty olut. Paikallisruokaa ja pienten valmistajien tuotteita, joista kansa tykkää, mutta jotka helposti hukkuvat markettien hyllyyn.

 –  Kuluttajilla on kova halu ostaa pienten ja paikallisten valmistajien tuotteita ja osoittaa näin arvostusta heidän työlleen. Usein nämä tuotteet eivät kuitenkaan erotu laajasta valikoimasta ja ostopäätös jää siksi tekemättä, kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu SOK:lta toteaa.

Lähiruoalle on useita, keskenään erilaisia määritelmiä. Usein esimerkiksi erilaiset maantieteelliset rajaukset pikemminkin sekoittavat kuin selventävät tilannetta.

 – Kuluttajatutkimukset kertovat, että lähiruoka on monille puhdas tunneasia. Haluamme kunnioittaa tätä näkökulmaa Kotoisat-ajattelussamme, Ilkka Alarotu summaa.

Tunne ajaa kilometrien ohi

S-markettien henkilökunta kokoaa Kotoisat-listalle kuukausittain kolme piirinmestareiden parasta tuotetta. Tärkeintä on, että listalle nostetut tuotteet täyttävät Kotoisat-kriteerit: tuote on kotimainen, sen tuottaja tunnetaan ja tiedetään, maku on aito, ja tuotteessa on kotoisa tunnelma.

 – Kotoisat-ajattelusta on ryppyotsaisuus kaukana. Pääkaupungin S-marketin Kotoisat-listalle voidaan nostaa yhtä hyvin tamperelainen mustamakkara kuin kiteeläinen käsin rypytetty karjalanpiirakka. Tunne ajaa ohi maakunta- ja kilometrirajojen.

S-markettien henkilöstö suosittelee 

Kotoisat-listat syntyvät Suomen 435 S-marketissa, markettien henkilöstön voimin. S-marketin porukka voi nostaa omalle, kuukausittain vaihtuvalle Kotoisat-listalleen tuotteita oman makunsa mukaisesti. Samalla syntyy jokaiselle tuotteelle myös muutaman lauseen mittainen tuotetarina, joka kiteyttää tuotteen Kotoisan tunnelman.

 – Kuka muu tuntisi ja osaisi paremmin nostaa esiin oman alueen erikoisuuksia kuin paikallisen S-marketin väki? Listat ovat paitsi suosituksia asiakkaille myös mahdollisuuksia kiinnostaviin keskustelunavauksiin.

S-ryhmän ruokakaupat myyvät paikallisruokaa karkeiden laskemien mukaan yli miljardilla eurolla vuodessa.

 – Myymälämäärällä mitattuna suurimpana ruokakaupan ketjuna S-marketit ovat Suomen suurimpia paikallisruoan myyjiä. Kotoisat-lista auttaa asiakkaita huomaamaan sen.