Kansainvälinen osuustoimintapäivä nostaa kestävän kehityksen tavoitteet esille


01.07.2023

Osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää heinäkuun ensimmäisenä lauantaina. Tämän vuoden teemana on kestävä kehitys ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (SDG:t). Päivä nostaa esille, miten osuuskunnat eri puolilla maailmaa ovat rakentamassa kestävää tulevaisuutta.

– Asiakkaidensa omistamalle osuuskaupalle taloudellisen ja sosiaalisen vastuun sekä ympäristöstä huolehtimisen näkökulmat ovat toiminnan ytimessä. Osuuskaupan perustehtävä ja pidemmälle katsominen korostuu haastavina aikoina. Kestävän kehityksen edistämisessä ja sääntelynkin kiristyessä yhteistyö arvoketjussa tulee korostumaan entisestään vastuullisuustyössä. Tässä osuuskaupat ovat aina olleet edelläkävijöitä, sanoo SOK:n vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa.

Toimia kestävämmän tulevaisuuden puolesta ovat esimerkiksi:

  • Kotiseuturakkautta ja paikallista hyvinvointia. PKO käyttää vuosittain 1,2 milj. € vuodessa nuorten työllistämiseen sekä paikallisten urheiluseurojen, yhdistysten ja järjestöjen tukemiseen.
  • Fiksua kuluttamista. Autamme suomalaisia tekemään terveellisiä ja vastuullisia valintoja.
  • Luontojalanjäljen laskentamalli viitoittaa tietä koko yrityskentälle. Luontokato on ilmastonmuutoksen ohella suurimpia kestävyyshaasteita. Osana S-ryhmää PKO on mukana Jyväskylän yliopiston ja Sitran tutkimushankkeessa, jossa kehitetään menetelmää yritysten luontohaittojen laskemiseksi.
  • Pitkäjänteistä ilmastotyötä. Vuonna 2022 PKO:n toiminnan ilmastopäästöt olivat 80 prosenttia pienemmät verrattuna vuoteen 2015.

Lue vastuullisuuskatsauksesta, kuinka S-ryhmä on mukana tekemässä Suomesta parempaa paikkaa: S-ryhmän vuosi ja vastuullisuus 2022

Vastuullisuusohjelma toteuttaa kaupparyhmämme missiota ”Teemme yhdessä paremman paikan elää”. Vastuullisuusohjelma sisältää sekä pitkän että lyhyen aikavälin tavoitteita, ja sen linjaukset pohjautuvat YK:n kestävän kehityksen periaatteisiin sekä YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskeviin periaatteisiin.

Yhdessä asiakasomistajiemme kanssa teemme Pohjois-Karjalasta parempaa paikkaa elää. Suurena toimijana meillä on suuri vastuu siitä, millaisen nykyhetken luomme ja millaisen perinnön jätämme jälkeemme.