Kansanterveyden keskuksen, Marttojen ja PKO:n tavoitteena terveempi Pohjois-Karjala


20.04.2021

Pohjoiskarjalaisten ruokatottumukset ovat viime vuosina kehittyneet ravitsemuksellisesti hyvään suuntaan. Hiljattain on kuitenkin havaittu, että suolan saanti ylittää edelleen suositukset, kovan rasvan osuus ravintosisällössä on lisääntynyt ja päivittäin ruoasta saatavan energian määrä on kasvanut. Suomeksi sanottuna: suolaa, rasvaa ja sokeria käytetään maakunnassamme yhä liikaa. Siksi Pohjois-Karjalan kansanterveydenkeskus järjestää yhdessä Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) sekä Pohjois-Karjalan Marttojen kanssa kampanjan, jonka tarkoituksena on herätellä ihmisiä pohtimaan ruokatottumuksiaan: ennen muuta suolan ja sokerin käyttöä sekä rasvan laatua.

– Meillä on ollut hyvää ja aitoa yhteistyötä PKO:n kanssa jo Pohjois-Karjala-projektin ajoista saakka. Yhteisenä tavoitteenamme on entistä terveempi Pohjois-Karjala, kertoo Terveyden edistämisen asiantuntija Tiina Vlasoff kansanterveydenkeskuksesta.

Kampanja toteutetaan (19.-30.4.) 48 näytöllä Prismassa, S-marketeissa, Sale-myymälöissä sekä ABC-liikennemyymälöissä koko PKO:n toimialueella. Siinä hyödynnetään uutta interaktiivista teknologiaa. Myymälöissä olevilla Raatinäytöillä pyörii sokeriin ja suolaan liittyviä valistavia tietoiskuja sekä kysymyksiä, jotka pistämään pohtimaan omia valintoja. PKO:lle kampanjan toteuttaminen on käytännön teko, jolla toteutetaan sekä osuuskaupan yhteistä hyvää -arvoa että edistetään maakunnan elinvoimaisuutta.

– Toivomme, että mahdollisimman moni asiakas pysähtyisi hetkeksi Raatitaulun eteen ja alkaisi täppäillä ruutua. Kampanja on onnistunut, jos asiakas jää miettimään omia tai perheen ruokailu- ja ostostottumuksia, Vlasoff toteaa.


Paremmilla valinnoilla nopeita terveysvaikutuksia

Oikeilla tuotevalinnoilla on mahdollista vaikuttaa piilosuolan ja -sokerin saantiin sekä lisätä hyvän rasvan määrää. Paremmat tuotevalinnat näkyvät hyvinkin lyhyessä ajassa terveydessä ja hyvinvoinnissa.

–  Sokerin vähentäminen vaikuttaa hammasterveyteen ja ruokavalion kokonaislaadun paranemiseen, suolan käytön supistaminen alentaa verenpainetta ja pehmeä rasva pienentää kokonaiskolesterolia, Tiina Vlasoff muistuttaa.

Terveysvaikutusten lisäksi kampanjalla halutaan vinkata, että ruokaostokset kannattaa tehdä suunnitelmallisesti eli miettiä ennakkoon parin päivän ruokalista. Silloin ravitsemuksellisesti järkevät valinnat onnistuvat helpommin kuin jos suurin osa koriin kertyneistä tuotteista on heräteostoja.


Apuna myös S-mobiilin ravintolaskuri

Kampanjan aikana markkinoidaan myös S-mobiilin ravintolaskurisovellusta työkaluksi omien ruokailutottumusten seurantaan ja tueksi muutoksiin.

–  Haluamme tarjota asiakkaillemme helppokäyttöisen työkalun, jonka avulla voi tehdä terveellisempiä valintoja ruokakaupassa. Ravintolaskuri näyttää kaikkien ostettujen tuotteiden suhteelliset ravintoarvot ja vertaa niitä virallisiin suosituksiin. Laskurista on helppo seurata niitä ravintoaineita, joiden kanssa pohjoiskarjalaisilla on haasteita. Olemme saaneet palautetta, jonka mukaan terveellisten raaka-aineiden, kuten kalan ja kasvisten, käyttö on monilla henkilöillä lisääntynyt ravintolaskurin käyttöönoton jälkeen, toteaa vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen Pohjois-Karjalan Osuuskaupasta.

Huhtikuussa eli 18.–25.4. vietetään myös valtakunnallista Sydänviikkoa, jonka puitteissa tehdään monipuolisesti työtä sydänsairauksien ehkäisemiseksi koko Suomessa. Viikon takana on Suomen Sydänliitto.

Lisätietoja: Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus, terveyden edistämisen asiantuntija, Tiina Vlasoff, p. 050 579 0604
Pohjois-Karjalan Martat ry, laillistettu ravitsemusterapeutti Ringa Nenonen, p. 0400 149 850
PKO, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen, p. 050 359 0338