Keskikesän juhla moninkertaistaa PKO:ssa suosikkituotteiden myynnin ja tavarantoimitusten määrän


13.06.2024

Juhannus on kiireistä aikaa marketkaupassa sillä hyvä ruoka ja juoma ovat erottamaton osa keskikesän juhlaa. Kysyntä vaatiikin valmistautumista: juhannusviikolla tavarantoimitukset jopa kolminkertaistuvat suurimpiin myymälöihin. Juhannuksen alla lähes kaikkien perinteisten grillaukseen ja herkutteluun liittyvien ruokien kysyntä kasvaa.

– Juhannuksena suomalaisten kestosuosikkeja ovat erilaiset grillimakkarat sekä erilaiset kalatuotteet kuten sillit ja grillaukseen sopivat kalafileet. Tänä vuonna juhannukseksi on tarjolla oman maakunnan mansikkaa Prisma Joensuun lisäksi kaikissa S-market ja Sale marketeista, kertoo PKO:n vähittäiskaupan kenttäpäällikkö Timo Tuomela.

Juhannuksen ruokapöytään poimitaan muun muassa satokauden hedelmiä ja marjoja sekä suomalaisten suosimaa kesäherkkua jäätelöä. Juhannukseksi jäätelöaltaasta valitaan erityisesti koko seurueelle sopivia koti- ja monipakkauksia sekä vaniljajäätelöä, jonka kysyntä kasvaa marjasesongin kynnyksellä. Vanhempien ikäryhmien ostoksissa korostuvat esimerkiksi sillit, erilaiset kalat, perunat ja keksit. Nuoremmilla ikäpolvilla juhlan aineksiin kuuluivat muun muassa snacksit, grillaukseen soveltuvat juustot ja ananas.

– Juhannuksen ostoskorista löytyy paljon varhaisperunaa, maissia, herkkusieniä, vesimelonia ja mansikoita sekä erilaisia salaatteihin käytettäviä aineksia. Grillijuustot ja feta sekä valmiit salaatit täydentävät monien juhlapöytää, täydentää PKO:n aluepäällikkö Johanna Karhu.

– Juhannus, kuten yleensäkin kaikki juhlapyhät ja sesongit, ovat parasta aikaa marketeissa. Jos jouluna kaupankäynti hiljenee joulun jälkeen, juhannuksena kesän hulinat vain kiihtyvät entisestään. Outokummun alueella on paljon kesämökkejä, joten lomailijoiden valmistautuminen juhannuksen viettoon näkyy jo alku viikosta tankkausten määrän kasvuna, Karhu kuvailee.

Oman jännityksensä juhannuskauppaan tuo vahvempien alkoholien tulo myyntiin.

– Tarjoilut täydennetään ruokiin sopivilla juomilla. Tänä vuonna juhannuksen juomatarjonta PKO:n ruokakaupoissa on entistä kattavampi. Vahvempien alkoholituotteiden menekin ennusteissa on ollut paljonkin hajontaa kaupparyhmänkin sisällä. Myyntiin saapuneet valko-, puna-, rosé- ja kuohuviinit sekä lakiuudistuksen sallimat muut juomauutuudet täydentävät kauppojen monipuolista juomavalikoimaa, josta löytyy myös mietoja viinijuomia, matala-alkoholipitoisia ja alkoholittomia juomia, Tuomela toteaa.

Ruoka- ja juomaostosten lisäksi suomalaiset varautuvat viettämään paljon aikaa ulkona.

– Juhannusta vietetään perinteisesti ulkoilmassa, niinpä aurinkorasvat, itikkakarkoitteet, kertakäyttöastiat sekä grillaukseen tarvittavat hiilet, briketit ja grillinesteet tekevät hyvin kauppansa, kertoo Karhu.


Kuva: Yhteishyvä