Kodin turvatuotteiden kysyntä kasvussa – Prisman myyntidata paljastaa murto- ja valvontakameroiden suosion


04.03.2024

Kodin turvatuotteet tekevät arjesta sujuvampaa, ja niitä ostetaankin suomalaisten keskuudessa aiempaa enemmän. Tämä on nähtävissä Prisman myyntidatassa, joka kertoo turvatuotteiden myynnin kasvaneen viime vuonna kokonaisuudessaan 14 prosenttia. Suosituimpia kodin turvatuotteita olivat murto- ja valvontakamerat, joiden myynti lähes kaksinkertaistui edellisvuoteen verrattuna. Myös kodin palo- ja vesiturvallisuudesta huolehditaan aktiivisesti. Tammikuussa voimaan astunut pelastuslain muutos näkyy jo muutoksena palovaroittimien kysynnässä.

Prisman murto- ja turvakameroiden myynti kasvoi viime vuonna 86 prosenttia. Valikoimasta löytyvät yleisimmät murto- ja valvontakamerat sisä- ja ulkokäyttöön. Erityisen suosittuja asiakkaiden keskuudessa ovat olleet akkukäyttöiset kamerat niiden helpon asentamisen takia.

”Kodin turvavarustaminen voi olla kasvussa monista syistä. Monia puhuttelee varmasti halu huolettomaan asumiseen ja tarve mielenrauhalle. Varsinkin, kun kotiverkkoon kytkettäviä turvalaitteita on tullut tarjolle entistä enemmän kuluttajaystävälliseen hintaan. Lisäksi laitteiden asentaminen ja seuraaminen on nykyään erittäin helppoa. Tämä tuo tuotteet entistä laajemman asiakaskunnan piiriin,” kertoo Prisma Joensuun prismajohtaja Olli Kontiainen.

Monet kodin turvatuotteet ovat älytuotteiden ja -järjestelmien käytön yleistyessä myös luonnollinen lisäys älykotiratkaisuihin. Älytuotteiden kysynnän kasvu näkyy Prismassa esimerkiksi älylukkojen myynnissä, joka viime vuonna yli kaksinkertaistui edellisvuoteen verrattuna. Sovellusten avulla eri tuotteiden hallinnointi, seuranta ja yhteen kytkeminen on helppoa mobiililaitteelta käsin.

Palovaroittimien kysynnässä muutos alkuvuodesta

Viime vuonna kodin pienempiä turvatuotteita kuten palovaroittimia, häkäilmoittimia, sammutuspeitteitä ja vesivuotovaroittimia myytiin Prismassa määrällisesti noin 20 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Vuoden alussa voimaan astunut palovaroittimia koskeva pelastuslain muutos näkyy jo Prisma Joensuun alkuvuoden palovaroitinmyynnissä. Lakimuutoksen myötä vastuu asuinhuoneistojen palovaroittimien ylläpidosta ja toimivuudesta siirtyy asukkaalta rakennuksen omistajalle eli taloyhtiölle. Alkuvuonna palovaroittimien myynti ei kappalemäärissä merkittävästi kasvanut, mutta tuotteiden kysynnässä näkyy muutos: paristokäyttöisten palovaroittimien myynti laski keskimäärin 10–15 % ja akullisten sekä verkkovirrallisten mallien myynti puolestaan kasvoi saman verran, keskimäärin 10–20 % edellisvuoteen verrattuna. Alkuvuonna myydyin palovaroitin Prismoissa oli akkukäyttöinen, kun aiemmin suosituin tuote on ollut paristokäyttöinen.

”Muutos palovaroittimien myynneissä kielii asiakasmuutoksesta: kuluttaja-asiakkaat ovat jättämässä nyt palovaroittimen hankinnan yhä enenemissä määrin taloyhtiöiden harteille. Kuluttajat ovat tavallisesti suosineet edullisempia paristokäyttöisiä varoittimia, mutta taloyhtiöt ostavat mieluiten kustannustehokkuuden näkökulmasta pitkäaikaisia tuotteita. Esimerkiksi akullisille palovaroittimille luvataan jopa kymmenen vuoden kestoa”, prismajohtaja Kontiainen kertoo.