Kolille uusi hotelli, jonka suunnittelun lähtökohtana on kestävä matkailu


08.02.2022

Lieksan kaupunki on myöntänyt Pohjois-Karjalan Osuuskaupalle (PKO) rakennusluvan uuden hotellin rakentamiseksi Kolin kylän keskustaan. Hotellista tulee osa Ukko-Kolin laella sijaitsevan uniikin Break Sokos Hotel Kolin tarjontaa. Alustavan suunnitelman mukaan rakennustyöt alkavat huhtikuussa 2022. Heinä-elokuussa 2023 aukeava nelikerroksinen kylähotelli koostuu 130 hotellihuoneesta, rennon tyylikkäästä ruokaravintolasta, ullakkosaunasta ja kolmesta liiketilasta. Hotellin yhteyteen tulee myös noin 130 auton pysäköintialue.

 

Lisää mahdollisuuksia yöpyä kansallispuiston äärellä

Kolin kansallispuistosta ja koko Kolin alueesta on tullut viime vuosien vetovoimaisimpia kotimaan matkailukohteita. Alueen majoituskapasiteetti on jo pitkään ollut riittämätön suhteessa suureen kysyntään. Kolin ainoan hotellin, Break Sokos Hotel Kolin, käyttöaste on vilkkaimpina kuukausina ollut 100 %:a. Hotelli toimi todella korkealla yli 80 %:n käyttöasteella myös koronavuoden 2021.

 

– Uuden hotellin myötä voimme tarjota yhä useammalle mahdollisuuden yöpyä Kolin upean kansallispuiston äärellä. Investointi on osa Pielisen altaan -matkailustrategiaamme, jonka tavoitteena on tuplata maakunnassa majoittuvien matkailijoiden määrä vuoteen 2030 mennessä. Visiomme mukaan Pohjois-Karjala on jatkossa yhä useammin vaihtoehto Lapille. Vastuullisen matkailun näkökulmasta haluamme rakentaa lisämajoitustilaa Ukko-Kolin huipun sijaan Kolin kylälle, sillä näin matkailijavirtoja saadaan ohjattua laajemmalle alueelle. Pyrimme osaltamme mahdollistamaan uudelta hotellilta joukkoliikennekuljetuksia Ukko-Kolin huipulle, mikä vähentäisi henkilöautoliikennettä kansallispuiston alueella, toteaa PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä.

Kylähotellin investointi on merkittävä piristysruiske Kolin alueelle. 20–21 miljoonan euroa maksava hotelli tarkoittaa 350–367,5 henkilötyövuoden verran töitä eri alojen urakoitsijoille. Kolin ympäristöstä inspiraationsa saavassa sisustuksessa käytetään paljon luonnonmateriaaleja. Julkisivu liittyy Kolin kylän punasävyiseen ulkoarkkitehtuuriin ja istuu näin luontevasti ympäristöönsä. Kohteessa käytetään uusiutuvaa energiaa: kylähotelliin tulee oma aurinkovoimala ja lämmön lähteeksi kauko- tai maalämpö. Valmistuttuaan hotelli työllistää 50–60 uutta PKOlaista.

– Koli on käytännön esimerkki PKO:n pitkäjänteisestä toiminnasta alueen elinvoiman kehittämiseksi. Kun Suomen Matkailuliitto luopui Kolin hotellitoiminnasta 1995, PKO:lla nähtiin Kolin kehittäminen koko maakunnan tulevaisuuden kannalta tärkeäksi. Vuodesta 1996 lähtien PKO on Suomen valtion vuokralaisena kehittänyt Kolin kansallispuistossa sekä Break Sokos Hotel Kolia että Ukko-Kolin laskettelurinteitä kestävän matkailun periaatteiden mukaisesti. Näiden periaatteiden mukaisesti kehitämme toimintoja myös jatkossa yhdessä ympäristöministeriön, Metsähallituksen, Lieksan kaupungin ja Kolin matkailu Oy:n kanssa, Kivelä sanoo.

– Nimenomaan vastuullisessa matkailussa on valtava potentiaali Pohjois-Karjalassa, ja Koli on maakunnan matkailun selkeä lippulaiva. PKO on kehittämisen avainpeluri, ja hotelli-investoinnin myötä yhtä kehittämisen pullonkaulaa eli majoituskapasiteettia saadaan kasvatettua. On hyvä muistaa hotelli-investoinnin aluevaikuttavuus: se lisää esimerkiksi sisältö- ja ohjelmapalveluihin liittyviä investointeja ja tukee näin laajemmin matkailualaa sekä aluetaloutta, maakuntajohtaja Markus Hirvonen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta sanoo.

–  PKO on sekä maakunnan elinvoiman edistämisessä ja Lieksankin kehittämisessä laaja-alainen avainyritys, mistä yksi osoitus on yhteistyössä toteutettu monitoimihalli Liehu. Käytännön teoillaan osuuskauppa näyttää esimerkkiä ja siten luo uskoa alueen tulevaisuuteen. Tehty investointipäätös on merkittävä lähtölaukaus alueen lisäkehittämiselle ja toteuttaa Lieksan kaupungin sekä Juuan kunnan tekemillä päätöksillä asetettuja Kolin Matkailuvisio 2050:n tavoitteita. Hotellin sijainti nimenomaan Kolin kylällä on merkittävä toimenpide kestävän kehityksen mukaisten tavoitteiden toteuttamisessa, Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen sanoo.

 

Kylähotelli on aktiivisen liikkujan valinta

Jatkossa Break Sokos Hotel Koli koostuu Ukko-Kolin huipulla olevasta maisemahotellista Superior-huoneineen, sviitteineen, näköalaravintoloineen ja kylpylöineen sekä Ala-Kolilla sijaitsevasta kylähotellista ravintoloineen, saunoineen ja perhehuoneineen.

– Kylähotelli sopii erityisen hyvin perheille, ryhmille ja retkeilijöille sekä aktiivisille liikkujille. Yhdessä nämä kaksi hotellia tarjoavat vastuullisesti monipuoliset palvelut matkailijoiden eri tarpeisiin. Break Sokos Hotel Kolilla on sekä Sustainable Travel Finland – että Green Key -tunnukset osoituksena kestävän matkailun eteen tehtävästä työstä, kertoo Break Sokos Hotel Kolin hotellinjohtaja Pasi Ripatti.

 

Lisätietoja: PKO, toimitusjohtaja Juha Kivelä, p. 010 762 2026

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, maakuntajohtaja Markus Hirvonen, p. 050 357 7739
Lieksan kaupunki, kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen, p. 040 104 4001

 

Break Sokos Hotel Koli on kansallispuistossa, Kolin huippujen tuntumassa sijaitseva maisemahotelli. Hotellissa on 82 huonetta, näköalaravintola, kokoustiloja sekä hemmotteleva Koli Relax Spa. Rinteisiin ja vaellusreiteille pääsee suoraan hotellin pihasta.

Uusi kylähotelli valmistuu arvion mukaan heinä-elokuussa 2023 Ala-Kolin kylälle. Kylähotelliin tulee 130 huonetta, kolme liiketilaa ja ravintola.

Hotellia operoi Pohjois-Karjalan Osuuskauppa.
Kylähotellin arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta vastaa hotellien suunnitteluun erikoistunut työyhteenliittymä Schauman arkkitehdit Oy & Schauman Nordgren Architects.

 

https://www.sokoshotels.fi/fi/koli/sokos-hotel-koli