Kolin kansallispuistossa maalämpökaivojen koeporaus


09.11.2016

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan ja Metsähallituksen tiedote 9.11.2016

Kolin kansallispuistossa maalämpökaivojen koeporaus


Kolin kansallispuistossa tehdään maalämpökaivojen koeporaus keskiviikkona 9. marraskuuta. Tarkoituksena on korvata öljylämmitys maalämmöllä. Hotellin omistava Metsähallitus aikoo muutenkin pyrkiä rakennuksissaan asteittain mutta systemaattisesti pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä.
Hotellin liiketoimintaa pyörittävä Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) haluaa sekin muuttaa hotellin lämmitysjärjestelmän nykyistä ympäristöystävällisempään vaihtoehtoon.

Kolin kansallispuistossa sijaitsevien Luontokeskus Ukon ja Break Sokos Hotel Kolin nykyinen öljylämmitysjärjestelmä on tarkoitus korvata maalämpöjärjestelmällä. Kiinteistöt omistaa Metsähallitus, jonka lisäksi hankkeessa on mukana Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO). PKO pyörittää valtion vuokralaisena Break Sokos Hotel Kolin sekä Kolin laskettelurinteiden liiketoimintaa.

– Ympäristöministeriö on antanut luvan maalämpöjärjestelmään siirtymisen suunnitteluun liittyvien porausten tekemiseen Kolin kansallispuistossa. Lupa on annettu kahden reiän poraamiseen noin 400 metrin syvyyteen. Porauksen voi suorittaa hotellin piha-alueella tai laskettelurinteen alueella. Kansallispuiston luonnolle porauksesta ei koidu haittaa, koska poraus kohdistuu rakennetulle alueelle, sanoo luontopalvelujohtaja Timo Tanninen Metsähallituksesta.

– Olemme jo vuosia tehneet yhteistyötä ympäristöministeriön ja Metsähallituksen kanssa, jotta saisimme vaihdettua hotellin lämmitysjärjestelmän öljyä ympäristöystävällisempään vaihtoehtoon. Hienoa, että tämä kestävän kehityksen hanke menee eteenpäin. Nyt pääsemme käytännössä selvittämään sitä, onko hanke teknisesti ja taloudellisesti mahdollista toteuttaa, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.


Koeporaus on Metsähallituksen ja PKO:n yhteishanke. Maalämpöjärjestelmän jatkosuunnittelun kannalta on tärkeää tehdä lämpökaivojen koeporaus.

Koereikiä tehdään kaksi ja poraus aloitetaan 9.11. Koeporauksen tavoitteena on saada varmistus sille, että kaikki maalämpöjärjestelmään liittyvät lämpökaivot voidaan sijoittaa jo rakennetulle hotellin ja luontokeskuksen piha-alueelle sekä laskettelurinteiden alueelle.

Luontokeskus Ukko ja Break Sokos Hotel Koli käyttävät kevyttä polttoöljyä lämmitykseen noin 180 000 litraa vuodessa. Ympäristöministeriön mukaan öljylämmityksestä luopuminen ja siirtyminen maalämpöjärjestelmään vähentäisi erityisesti öljykuljetusten ja myös öljyn varastoinnin aiheuttamaa riskiä kansallispuiston ekosysteemille. Öljyvahinkouhkien minimoiminen on kansallispuiston asianmukaisen hoidon ja käytön edellyttämä toimenpide.

Lisätietoja:

Metsähallitus, pääjohtaja Pentti Hyttinen p. 0206394201; luontopalvelujohtaja Timo Tanninen, 020 639 4386

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, toimitusjohtaja Juha Kivelä, p. 010 762 2026