Koronaviruspandemian täysin poikkeuksellisten vaikutusten vuoksi PKO:ssa lomautetaan henkilöstöä


27.03.2020

TIEDOTE 27.3.2020, JULKAISUVAPAA
Koronaviruspandemian täysin poikkeuksellisten vaikutusten vuoksi PKO:ssa lomautetaan henkilöstöä

COVID-19-koronaviruspandemia vaikuttaa ennen näkemättömän rajusti Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) toimialoihin. Ravintoloissa, hotelleissa, sekä parturi-kampaamoissa myynnit ovat lyhyessä ajassa pudonneet erittäin jyrkästi. Perjantaina 27.3. matkailu- ja ravitsemiskaupan (MaRa) sekä parturi-kampaamojen osalta päättyneiden yt-neuvottelujen seurauksena PKO on aloittanut lomauttamisiin liittyvät toimenpiteet koskien 429 työntekijää. Matkailu- ja ravitsemiskaupassa lomautukset koskevat 365 henkilöä ja parturi-kampaamoissa 64 henkilöä. Lomautuksen kesto on maksimissaan 90 päivää, joista osa pystytään toteuttamaan osa-aikaisina lomautuksina. Neuvottelujen alussa lomautusuhan alla oli 800 työntekijää.
– Olemme niin maailmanlaajuisesti kuin Pohjois-Karjalan ja yksilönkin tasolla täysin poikkeuksellisessa tilanteessa. Tällaisia toimenpiteitä ei ole PKO:ssa aiemmin tarvinnut tehdä, ja lomautukset ovat henkilöstön kannalta äärimmäisen ikäviä. Kaikki mahdolliset keinot näiden toimien välttämiseksi on käytetty. Kysynnän rajusti pudotessa tämä on valitettavasti ainoa vaihtoehto. Teemme kaikkemme, että kriisin vaikutukset henkilökunnallemme olisivat mahdollisimman pienet, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Kivelän mukaan PKO:ssa on tehty muun muassa seuraavia toimia lomautusten vaikutusten lieventämiseksi: ruokakaupan työtehtäviin työllistetään niin monta lomautusuhan alla olevaa työntekijää kuin mahdollista, työntekijöiden poissaolot korvataan PKO:n omista työntekijöistä, minkä lisäksi työaikajoustoja, lomia ja vuosivapaita hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan.

– Lomautettavat työntekijät voivat pitää pitämättömät vuosilomat ennen lomautusta, jotta palkkaa voidaan maksaa työntekijöille mahdollisimman pitkään. Vuosiloman kerryttämisessä tarjoamme lakisääteistä paremmat edut. Lakisääteisesti vain lomautuksen 30 ensimmäiseltä päivältä kertyy vuosilomaa, mutta meidän päätöksen mukaan lomaa kertyy 90 päivältä, Kivelä linjaa.

– Työnantajalle kiitos, että neuvotteluja on käyty erittäin hyvässä hengessä ja koko ajan on yritetty löytää henkilöstölle parhaat ratkaisut, pääluottamusmiehet Seija Jaatinen ja Hanna Puhakka sanovat.

− On todennäköistä, että koronavirusepidemian edetessä sairauspoissaolojen määrä kasvaa. Tällöin tarvitsemme lomautettujen henkilöiden työpanosta ja kutsumme heitä töihin, Kivelä jatkaa.

23.3. käynnistetyt yt-neuvottelut koskettavat koko PKO:n henkilöstöä, pois lukien ne asiantuntija- ja esimiestehtävät, joita tarvitaan toiminnan koordinointiin sekä varautumiseen poikkeusolojen pitkittymiseen. Yt-neuvottelut jatkuvat vielä palveluliiketoimintojen sekä vähittäiskaupan osalta ja päättyvät 30.3. Vähittäiskaupan osalta päivittäistavarakaupassa ei ole nähtävissä välitöntä lomautusuhkaa. ABC-liikennemyymälöistä sekä Sokokselta on työllistetty henkilöitä päivittäistavarakaupan puolelle. MaRa-alan henkilöstöä sekä parturi-kampaajia on työskennellyt väliaikaisesti PKO:n S-marketeissa, Saleissa ja Prismassa, joissa kauppa on käynyt vilkkaasti.

Lomautuksista huolimatta PKO:n 4 hotellista Original Sokos Hotel Vaakuna on avoinna. Ravintoloista noutoruokamyyntiä tarjoavat Amarillo, Bar Play, Prisman ravintolamaailmassa Hesburger ja Leiketupa, Sokoksen ravintolamaailmassa Fafa’s ja Hesburger. S-parturi-kampaamot niin Prismassa, Sokoksessa kuin Lieksassa ja Kiteelläkin ovat avoinna.
Lisätietoja: PKO, toimitusjohtaja Juha Kivelä, p. 050 330 2060
talous- ja vt. matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Antti Varis, p. 050 388 3602
palveluliiketoimintojen toimialajohtaja
Tiina Tolvanen, p. 050 468 6686
henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen, p. 050 524 3504