Kotimaisten ja pohjoiskarjalaisten tuotteiden menekin edistäminen on PKO:lle sydämen asia


29.11.2023

Osta työtä Suomeen -päivää vietetään jo yhdeksättä kertaa. Tänä vuonna Osta työtä Suomeen -päivä on 1.12. Avainlippu on merkki suomalaisesta työstä ja osaamisesta. Suomalaisen Työn Liiton Alkuperämerkkitoimikunta myönsi jo vuonna 2012 Avainlippu-merkin käyttöoikeuden Pohjois-Karjalan Osuuskaupalle (PKO).

”Avainlippu-merkki sopii mielestämme PKO:lle, asiakasomistajien omistamalle yritykselle, erityisen hyvin. Myymissämme ruokatuotteissa kotimaisuusaste on 80 prosenttia. Kotimaisten ja erityisesti pohjoiskarjalaisten tuotteiden menekin edistäminen on meille sydämen asia. Omistajamme haluavat ostaa paikallisia tuotteita ja siksi olemme Prismassa, S-marketeissa ja Sale-myymälöissä merkinneet paikalliset tuotteet Työtä Pohjois-Karjalasta -merkillä. Näin valinta suomalaisen ja paikallisen työn sekä tuotteen puolesta on mahdollisimman helppo tehdä”, toteaa PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä.

PKO:lle myönnetty Avainlipputunnus koskee päivittäistavara-, käyttötavara-, polttoneste-, majoitus ja ravitsemiskauppapalveluita sekä palveluliiketoimintoja.

Suomalaisen työn ostaminen luo työpaikkoja

 Osta työtä Suomeen -päivän tarkoituksena on saada suomalaiset kiinnittämään huomiota kulutusvalintoihinsa. Ostamalla suomalaisia tuotteita luodaan Suomeen uusia työpaikkoja. Jos jokainen suomalainen ostaisi kympillä kuussa lisää suomalaisia tuotteita tai palveluita, syntyisi 10 000 vuosityöpaikkaa.

Suomalaisena ja maakunnallisena toimijana PKO:lle on tärkeä olla työnantaja, jonka varaan työntekijät uskaltavat rakentaa tulevaisuutensa. PKO työllistää noin 1 600 henkilö ollen maakunnan suurin yksityinen työllistäjä. 92 prosenttia PKOlaisista on valmis suosittelemaan PKO:ta hyvänä työnantajana.

PKO tarjoaa nuorille vuosittain 1 100 kesätyöpaikkaa, joista 130 kesätyöpaikkaa on varattu erityisnuorille ja heidän avustajilleen. Lisäksi opiskelijat tekevät PKO:n toimipaikoissa vuosittain yli 1 800 harjoitteluviikkoa.

”Tähtäämme henkilöstötyössämme aina siihen, että olemme halutuin, arvostetuin ja osaavin palvelualan työnantaja Pohjois-Karjalassa. PKO:n perustehtävä on tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempi paikka elää. Tehtävää toteutetaan edistämällä maakunnan elinvoimaisuutta sekä kehittämällä palveluja ja etuja omistajille. Asiaan liittyy vahvasti kotimaisten ja erityisesti pohjoiskarjalaisten tuotteiden menekin edistäminen”, toimitusjohtaja Juha Kivelä kiteyttää.

Omien työntekijöiden lisäksi PKO luo työpaikkoja myös välillisesti esimerkiksi paikallisille urakoitsijoille ja tuottajille.

”PKO on vuodesta 2011 lähtien investoinut esimerkiksi kanta-Joensuun palvelutarjontaan lähes 135 miljoonaa euroa, jonka työllisyysvaikutus pääasiassa paikallisille urakoitsijoille on 2 295 henkilötyövuotta”, Kivelä mainitsee.