Kynsilakka on vaarallinen jäte, tuo se Sokokselle.


26.02.2019

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) testaa vanhentuneiden kynsilakkojen keräämistä.

– Monet kosmetiikkatuotteet voivat olla haitallisia ihmiselle tai ympäristölle, jos ne päätyvät tavallisen jätteen sekaan. Haluamme tarjota PKO:n omistajille ja muille asiakkaillemme ratkaisuja kestävään kuluttamiseen ja siksi Sokos Joensuussa vastaanotetaan vanhentuneita kynsilakkoja, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen sanoo.

– Suuri osa kynsilakoista päätyy edelleen sekajätteisiin, vaikka kynsilakka on vaarallista jätettä. Keräyskampanja on PKO:lta hieno käytännön teko kierrätyskynnyksen madaltamiseksi ja jätteiden lajittelutietoisuuden lisäämiseksi. Vaaralliset jätteet ovat nimensä mukaisesti vaarallisia niin ympäristölle kuin ihmisillekin esimerkiksi vesistöön joutuessaan, nämä jätteet on syytä ohjata oikeaan osoitteeseen, sanoo ympäristövastaava Tommi Kukkonen Puhas Oy:stä.

Puhas Oy on Joensuun, Ilomantsin, Kontiolahden, Liperin ja Polvijärven omistama jätehuoltoyhtiö, jonka tehtävä on tuottaa kunnille lakisääteisesti kuuluvat jätehuollon palvelutehtävät osakaskuntiensa puolesta. Kynsilakat käsitellään vaarallisena jätteenä, koska ne ovat liuotinpohjaisia lakkoja eli maaleja. Useat kynsilakat koostuvat nitroselluloosasta, joka on liuotettu liuottimeen ja värjätty pigmenteillä. Juuri tuo liuotin on se mikä tekee kynsilakoista vaarallista jätettä.

– Sokoksessa henkilökunta ottaa vastaan käytettyjä kynsilakkoja katutason kassapisteessä. Kerätyt kynsilakat laitamme joensuulaisen yhtiön eli Suomen Murskauskeskuksen toimittamiin vaarallisen jätteen keräys- ja kuljetusastioihin. Kerätyt tuotteet kuljetetaan Riihimäelle. Siellä on Fortumin korkeapolttouuni, joka on suunniteltu vaarallisten jätteiden käsittelyyn. Poltosta vapautuvat savukaasut puhdistetaan prosessissa, joka on suunniteltu varta vasten vaarallisten jätteiden polttoon, vt. tavaratalopäällikkö Mika Karvonen sanoo.

Härkösen mukaan kynsilakkojen keräyskampanja kestää heinäkuun loppuun.

– Tästä kokeilusta saatujen kokemusten perusteella teemme päätöksen kampanjan jatkosta tai siitä tuleeko tästä pysyvä käytäntö, Härkönen sanoo.

Lisätietoja: PKO, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen p. 010 762 2035