Lasten kanssa ravintolassa, uhka vai mahdollisuus?


07.04.2017

Ravintolaillallinen houkuttelisi, mutta aiheuttaako pikkuväen roudaaminen ravintolaan sittenkin vain ylimääräistä stressiä? Näillä vinkeillä uskaltaudut ihmisten ilmoille, olitpa vauvan, esikarilaisen tai teinin vanhempi.

Kainalossa vauva tai taapero: älä pelkää pukluja

Tuoreet vanhemmat löytävät itsensä jatkuvasti uusien tilanteiden äärestä, kun yhtäkkiä normaaleissa askareissa kulkeekin uusi tyyppi mukana. Mutta voiko mukaan ravintolaan ottaa sellaisen kaverin, joka käytöstapojen ja ravintolaetikettien sijaan opetteleekin vasta kääntymään?

Kyllä voi – kunhan varmistaa, että ravintolassa pääsee kulkemaan helposti vaunujen kanssa, vessoista löytyy hoitopöytä ja jostain löytyy hiljainen nurkka, jossa väsynyttä kaveria voi rauhoittaa jos häly käy hermoille. Yllättäviä itkupotkuraivareita ja rinnuksille karkaavia pukluja tuskin voi välttää parhaallakaan esivalmistelulla, mutta mitäs siitä. Ne kuuluvat asiaan, kun ikä lasketaan vuosien sijaan päivissä.

Taaperon vanhempi tietää, että ravintolan leikkinurkkaus on must – kun lapsi unohtuu hetkeksi leikkimään, ehtii vanhempi haarukoida suuhunsa useammankin palan ruokaa ihan rauhassa. Lasten listan maut takaavat, että ruokaa päätyy lattian lisäksi myös suuhun. Älä epäile pyytää räätälöityä palvelua: monissa ravintoloissa annokset saa lapsille puolikkaina, ja kokeilta löytyy ideoita myös listan ulkopuolelta esimerkiksi sormiruokaileville taaperoille. Tarkasta myös, että ravintolasta löytyy syöttötuoli, niin koko ilta ei kulu ylienergisen vilperin perässä lattiaa nuohoten.

Vinkki: La Famiglia -ravintoloissa on satsattu myös lapsiasiakkaiden ja pienten lasten vanhempien viihtyvyyteen. Kattava lastenlista, leikkipaikka ja lastenhoitohuone helpottavat lapsiperheiden asiointia.

Mukana eskari-ikäinen: laita leikiksi

Kuinka ikiliikkujan saa rauhoittumaan ruokailun ajaksi? Sitä miettii moni vilkkaan eskarilaisen vanhempi.

No, esimerkiksi tekemällä ravintolakäynnistä salapoliisiseikkailun. Valitse ruokapaikka, joka tarjoaa virikkeitä: elävät maisemat tai erikoinen sisustus kiinnittävät pienen ihmisen huomion. Anna lapselle tehtäväksi tarkkailla, mitä ympärillä näkyy ja pistä käteen muistivihko. Johtolankoja jahdatessa hermoja raastava odotteluaika haihtuu kuin huomaamatta. Myös pieni tehtävä- tai värityskirja kulkee helposti laukussa – ja osasta ravintoloista sellaisia löytyy myös omasta takaa.

Mikäli lapsi on kovin nirso, kannattaa ravintoloiden ruokalistoja tutkailla etukäteen. Selkeät annokset ja tutut raaka-aineet voivat helpottaa ruokailua. Myös omalla esimerkillä voi helpottaa uusien annosten kokeilua – maistetaan yhdessä tai yhtä aikaa.

Vinkki: Rosso-ravintoloiden lastenmenut ja viihtyisät leikkipaikat takaavat, että tekemistä ja syötävää löytyy koko katraalle.

Pöydässä teini: anna päätösvaltaa

Teini-ikäiselle perheen yhteinen ravintolaillallinen voi tuntua maailmankaikkeuden noloimmalta tavalta viettää aikaa. Jos vanhempi osaa käyttäytyä oikein, saattaa kyseessä kuitenkin olla maailmanlopun sijaan ihan mukava muistutus siitä, ettei perheen yhdessä vietetty aika ole sittenkään hullumpi juttu.

Anna teinin vaikuttaa ravintolan valintaan. Myönnä pois: kyllä nykynuoriso tuntee ravintolamaailman trendikkäimmät helmet vanhempiaan paremmin. Kunnioita nuoren valintoja myös ruokaa valitessa – tunnelman saa helposti pilalle, kun kasvissyöntiä pohtivalle idealistille tuputtaa pihviä.

Mikäli illallisehdotus ei saa teiniä innostumaan, on hyvä muistaa, että toisinaan kotiin jääminen on yhtä lailla OK. Jätä teinin valinnaksi kumpi maistuu paremmin – mikroon sysätty roiskeläppä vai ravintolan antimet.

VinkkiAmarillon rento ja kepeä tunnelma saa porukan kuin porukan viihtymään saman pöydän ääressä. Kattavalta listalta löytyy valikoimaa moneen makuun.

Katso kaikki lapsiperheille sopivat ravintolat