Loma-Kolille puupuisto ja ohjelmapalvelukeskittymä


15.12.2016

Loma-Kolille puupuisto ja ohjelmapalvelukeskittymä

Loma-Kolin matkailutoimintoja kehittävät jatkossa Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) sekä Koli Activ Oy. PKO suunnittelee alueelle puupuiston ja Koli Activ Oy puolestaan tarjoaa erittäin monipuolisia ohjelmapalveluja lumikenkäpuistosta curlingiin ja järjestää alueella myös erilaisia tapahtumia.

– Olen tyytyväinen, että saimme Mika Okkosen luotsaamaan Koli Activin mukaan Loma-Kolin alueen matkailutoimintojen monipuolistamiseen. Puupuisto yhdistettynä monipuoliseen ohjelmapalvelu- ja tapahtumatarjontaan tuo alueelle täysin uudenlaisen matkailullisen tuotteen ja lisää koko Kolin alueen vetovoimaa, PKO:n matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Mikko Hautasaari sanoo.

– Olemme jo vuosien ajan tarjonneet Kolilla ohjelmapalveluja. Olen innoissani siitä, että nyt meille avautuu uusi mahdollisuus monipuolistaa entisestään tarjontaa. Loma-Kolin alue tarjoaa erinomaisen ympäristön eri aktiviteeteille, Koli Activ Oy:n toimitusjohtaja Mika Okkonen sanoo.

Okkosen mukaan heidän on tarkoitus avata osa toiminnoista jo tulevaan joulunaikaan.

– Teemme entisen laskettelurinteen alueelle lumikenkäilypuiston, jossa on merkattuja lumikenkäreittejä. Lisäksi teemme pulkka-, liukuri- ja tuubimäkiratoja sekä curlingkentän. Alueella on myös lohien pilkintää. Meillä on tarjolla myös moottorikelkkavuokrausta ja lapsille on oma moottorikelkkarata. Lisäksi tarjolla on myös suksi- ja lumikenkävuokrausta.


Entinen rinnekahvila muuntuu ravintolaksi, josta saa Okkosen mukaan pikaruokaa, kuten hampurilaisia ja pitsaa. Suunnitelmia on myös mietitty pidemmällä tähtäimellä.
– Kesän suunnitelmista kerromme erikseen ja talvikaudelle 2017-2018 tarkoituksena on avata alueelle myös ensilumenlatu, Okkonen sanoo.

Puupuisto on kestävä valinta

Ohjelmapalvelujen ja tapahtumien lisäksi Loma-Kolin tarjonta täydentyy puupuistolla. PKO suunnittelee puupuiston yhdessä Luonnonvarakeskuksen (LUKE) kanssa. Asiantuntija-apua hankkeeseen tarjoaa myös Metsähallitus. Puupuisto tarjoaa ihmisille konkreettisen keinon hankkia itselleen pala kansallismaisemaa ja kantaa kortensa kekoon hyvien elämisen mahdollisuuksien säilyttämiseksi jälkipolville.

Puupuisto on kirjaimellisesti kestävä valinta. Oman nimikkopuun tai useamman myötä virtuaaliset metsänomistajat sitoutuvat yhteisvoimin pitkäjänteiseen hiilidioksidin sitomiseen sekä luonnon monimuotoisuuden edistämiseen. Istutettujen puiden todellinen arvo syntyy sekä kasvaa vasta vuosikymmenten vaihtuessa ja niiden merkityksen hiilijalanjäljelle, kansallismaisemalle, virkistyskäytölle ja maakunnan matkailulle arvioivat osaltaan tulevat sukupolvet.

Yksittäiselle ihmiselle puu tai metsäalue on helppo, pysyvä ja käsin kosketeltava vaihtoehto omasta toiminnasta syntyvän hiilijalanjäljen hyvittämiseen. Yksi puukuutio sitoo itseensä noin tonnin hiilidioksidia, joka kattaa esimerkiksi keskivertokasvissyöjän vuosittaisen ruoasta syntyvän ilmastovaikutuksen tai Kanariariansaarille suuntautuvien menopaluulentojen hiilidioksidipäästöt. Pelkkään rahalliseen lahjoitukseen verrattuna puupuisto tarjoaa ihmisille myös elämyksellisen mahdollisuuden vierailla paikan päällä puunsa luona ja nähdä omin silmin tulevaisuuteen tehdyn investoinnin kasvavan vuosi vuodelta.

PKO:lle puupuisto edustaa pitkäjänteistä sitoutumista maakunnan sekä sen asukkaiden tulevaisuuteen ja kestävän kehityksen arvoihin. Asiantuntija-apuna hankkeessa ovat Luonnonvarakeskus sekä Metsähallitus, joiden tuella metsikkörakennetta on suunniteltu alueen kosteuden ja korkeuden mukaan kotimaisia puulajeja suosien.

Puupuistoon tarjotaan yksityishenkilöille ja yhteisöille mahdollisuus ostaa nimikkopuu tai –puita. Puut voi istuttaa istutuspäivien aikana itse tai antaa istuttamisen muiden tehtäväksi.

– Yksityishenkilö tai yhteisö saavat puun tai puiden läheisyyteen laatan, mikä helpottaa puiden löytymistä alueelta sekä kasvun seuraamista. Suunnittelun edetessä talven aikana monet yksityiskohdat, kuten esimerkiksi hinnat, täsmentyvät. PKO:n tavoitteena ei ole tehdä puupuistolla liiketoimintaa vaan hinnoittelun on tarkoitus kattaa tainten hankinnasta sekä puupuiston hoidosta tulevat kulut, Hautasaari täsmentää.

Hautasaaren mukaan matkailijavirtojen lisääntyminen tulee sitä kautta, että tarjonnan monipuolistuminen lisää alueen vetovoimaa.
 

Lisätietoja: PKO, matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Mikko Hautasaari, p. 010 762 2017
Koli Activ Oy, toimitusjohtaja Mika Okkonen, p.  0400 857 557

 

 

 

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on asiakasomistajiensa omistama yritys, joka tuottaa etuja ja palveluita asiakkaille 10 kunnan alueella Pohjois-Karjalassa. PKO:lla on eri puolilla maakuntaa yli 80 toimipaikkaa, jotka työllistävät yli 1 100 henkilöä. PKO:lle on myönnetty Avainlippu-tunnus merkkinä suomalaisesta työstä ja osaamisesta.