Markku Pölösen videosarjan kolmas osa


07.11.2022

Tänään on julkaistu Markku Pölösen videosarjan kolmas osa, joka kertoo osuustoiminta-aatteesta ja PKO:sta.

Voit katsoa videon myös täältä: https://youtu.be/_DZiorhmlTY

Markku Pölönen teki PKO:lle yritysmuotovideoiden sarjan

Osuustoimintamieheksi tunnustautuva elokuvaohjaaja Markku Pölönen sanoo, että tällä yritysmuodolla on hyvä kaiku ihmisten mielissä.

– Osuustoiminnan tulo Suomeen aiheutti pienimuotoisen vallankumouksen, niin hyvin se pohjoiskarjalaiseenkin mentaliteettiin istui. Se, että liiketulos käytetään yhteiseen hyvään, on hienosti keksitty, jopa idealistinen ajatus. Vaurauden jakaminen tasaisesti koko maakuntaan onnellistuttaa kaikkia täällä asuvia.

Pölönen on ollut itsekin mukana PKO:n hallinnossa sen edustajiston jäsenenä. Nyt hän antaa jälleen panoksensa osuustoiminnallisen yritysmuodon tunnetuksi tekemiseen. Hän on käsikirjoittanut ja tuottanut PKO:lle viisi erilaista lyhyttä videota, joissa valotetaan PKO:n yritysmuodon eri piirteitä. Pölönen on myös ohjannut videot sekä toimii niissä kertojana.

– Osuustoiminnallisessa yrityksessä ihminen ei palvele pääomaa, vaan pääoma ihmistä. Väitän jopa, että osuuskauppa osaa unelmoida. PKO:n unelmat ovat samat kuin sen omistajien, meidän pohjoiskarjalaisten ihmisten unelmat.

Pölösestä meinasi tulla myymälänhoitaja

Osuustoiminta kuuluu myös Pölösen lapsuuteen. Kun hän muistelee lapsuuttaan, kuulee heti, että nyt asialla on todellinen elokuvan tekijämies. Hän maalailee nopeasti eteemme elävän kuvan, jossa pääosassa on hänen osuuskaupan myymälänhoitajana toiminut setänsä. Vähällä oli, ettei Pölönen seurannut tämän jalanjälkiä, niin hyvältä pikkupojasta tuntui huomata, kuinka onnellisiksi ihmiset tulivat myymäläauton nähdessään.

Ajat ovat muuttuneet, mutta Uimaharjussa, niin kuin koko Pohjois-Karjalassa, osuuskauppa toimii edelleen. Vuonna 2005 maailman turuilta takaisin kotikonnuilleen palannut Pölönen on saanut todeta, kuinka pienten kyläkauppojen tilalle on noussut nykyaikaisia S-marketteja. Joensuun Prisma on yksi Suomen suurimmista vähittäiskaupoista. Siellä Pölönenkin kertoo asioivansa lähes päivittäin.

Pohjoiskarjalaisuus syvällä ihon alla

Markku Pölönen tunnetaan erinomaisena pohjoiskarjalaisen luonnon ja mielenmaiseman kuvittajana.

– Pohjoiskarjalaisuus on kaiken tekemiseni lähtökohta. Se on tavalla tai toisella mukana jokaisessa elokuvassani, vaikka jotkut niistä sijoittuvatkin muualle.

Pölösen juuret ovat syvällä Pohjois-Karjalan maaperässä, Enon kunnassa Ahvenisen kylässä, 17 kilometriä Kolilta. Siellä hänen sukunsa on asunut jo 300 vuotta.

– Kesät vietän ”huvilassani” Pielisen rannalla. Kuuden neliön mökin rakensi velipoikani vanhan tuvan tuulikaapista. Syön joka päivä ulkona, kun sisälle ei keittiötä mahdu. Mutta niiden maisemien arvoa ei voi rahassa mitata.

Maisema onkin yksi niistä asioista, joka Pölösen mielestä parhaiten määrittää pohjoiskarjalaisuutta. Sen lisäksi niitä ovat kieli ja murre sekä omaperäinen huumori.