Myös Kauppahalli vaihtoehdoksi uuden liikerakennuksen nimikilpailuun


31.01.2023

Joensuun torin uuden liikerakennuksen nimikilpailu huipentuu kun yleisöehdotusten joukosta valituista neljästä vaihtoehdosta päästään valitsemaan voittaja. Äänestys on avoinna helmikuun loppuun saakka, ja nimikilpailun voittaja julkistetaan maaliskuussa 2023.

– Valittavaa nimeä tärkeämpää on, että rakennuksesta tulee maakunnan pääkaupungin keskustaa merkittävästi elävöittävä ja ympärivuotinen kokonaisuus. Tarkoitus on rakentaa kaupunkilaisille ja matkailijoille yhteinen olohuone, jonne halutaan kokoontua. Kaupunginvaltuuston hyväksymässä asemakaavassa ei määritetä rakennuksen nimeä eikä siellä olevia toimintoja eli näiden asioiden järjestely on PKO:n vastuulla. Joensuun kaupunki ei ole ollut halukas rakentamaan perinteistä kauppahallia vaan on toivonut, että joku muu tekee toria elävöittävän uuden liikerakennuksen. Kaupunkilaisten tarpeet lopulta määrittelevät sen mikä liiketoiminta rakennuksessa menestyy, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Nimikilpailu julkistettiin lokakuussa 2022. Nimiehdotuksia tuli yli 3 500. Liikerakennuksen rakennuttajana PKO:n edustajat valitsivat 4 ehdotusta, joista yleisö pääsee äänestämään voittajan.

– Saimme paljon palautteita siitä, miksi rakennuksen nimi ei voi olla kauppahalli. Palautteita on kuultu, ja tuo nimi on otettu vaihtoehtojen joukkoon. Nimi valikoituu seuraavista vaihtoehdoista:
Torihalli
Torihalli Pikku Hukka
Kauppahalli Joensuu
Kauppahalli Pikku Hukka.

– Nimikilpailun neljää ehdokasta on jo tähän mennessä äänestetty lähes 6 000 kertaa, ja Torihalli ja Torihalli Pikku Hukka ovat saaneet eniten ääniä. Varsinkin sosiaalisessa mediassa toivottiin vaihtoehtoihin myös kauppahalli-nimivaihtoehtoa. Pudotimme vähiten ääniä saaneet vaihtoehdot eli Yhteishyvän ja Torihalli Karelian pois ja otimme uusia vaihtoehtoja mukaan, Kivelä taustoittaa.

Nimeä voi äänestää internetissä osoitteessa pko.fi/nimikilpailu. Äänestys onnistuu myös postittamalla valintansa osoitteeseen PKO, Nurmeksentie 2, 80100 Joensuu. Laitathan kirjekuoreen merkinnän NIMIKILPAILU. Lisäksi nimeä voi äänestää PKO:n myymälöissä olevilla Raati-näytöillä. Kun PKO kysyi, että mitä palveluja uuteen liikerakennukseen toivotaan, vastauksia tuli yli 7 000. Eniten toivottiin kahvila- tai leipomopalveluita (2 256 ääntä), juoma- tai ruokaravintoloita (1 750 ääntä) sekä erilaisia erikoisliikkeitä (1 513) ääntä. Erikoisliikkeistä eniten toivottiin vaate-, lelu- ja urheiluliikkeitä. Liikerakennukseen on ollut maaliskuusta lähtien kaikille valmiille liikeideoille, yrityksille ja yrittäjille avoin kumppanihaku käynnissä.

– Toivomusten mukaisesti kahvilapalveluja sekä ravintoloita on tulossa. Myös erikoisliikkeen kanssa on neuvottelut pitkällä. Toimijoiden nimiä julkistamme sovitusti myöhemmin. Vaate-, lelu- tai urheiluliikkeitä ei ole tulossa, koska näiltä toimijoilta ei ole tullut yhteydenottoja, Kivelä sanoo.

Hankkeen alkuvaiheessa oli tavoitteena, että uudella liikepaikalla myös mahdollisimman moni eri alojen pienyrittäjä pääsisi tekemään kauppaa. Kaikille avoimessa kumppanihaussa pienyrittäjiltä tuli yhteydenottoja kahvila-, grilli- ja ravintolatoimintaan liittyen. Lisäksi käytiin keskusteluja esimerkiksi kalakauppiaiden kanssa, mutta toiminnan ympärivuotisuus ja toimitusvarmuus osoittautuivat heille haasteeksi.

– On hyvä, että liikerakennuksen toiminnoista ja nimestä käydään vilkasta keskustelua. Se osoittaa aiheen kiinnostavan. Hankkeen alkuvaiheessa ja kaupunginkin päätöksenteossa on puhuttu kauppahallityyppisestä liikerakennuksesta, mikä on ollut niin sanotusti työnimi. Vanhanmallinen kauppahallitoiminta lihatiskeineen ei ollut liiketaloudellisesti aiemmassakaan hallissa kovin elinvoimaista. Sellaiselle toiminnalle ei nykyaikana Joensuussa vain ole riittävästi kysyntää. Joensuun volyymeillä ei ole realistista haaveilla samankaltaisesta tarjonnasta kuin isommissa kaupungeissa. Siksi olemme päätyneet liikerakennuksessa toisenlaiseen konseptiin, koska kyselyjenkin mukaan juuri kahvila- ja ravintolapalveluille on eniten kysyntää, Kivelä sanoo.

Lisätietoja: PKO, toimitusjohtaja Juha Kivelä, p. 010 762 202