Nälkäpäivänä PKO:n myymälöissä kerätään varoja katastrofirahastoon


25.09.2023

Nälkäpäivänä kerätään rahaa Suomen Punaisen Ristin (SPR) katastrofirahastoon. Lahjoituksia ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Siksi niitä voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin.

Juuri nyt apua tarvitaan kipeästi Marokossa, Itä-Afrikassa ja Afganistanissa. Marokon maanjäristysalueella tarvitaan nopeasti terveydenhuoltoa ja muuta hätäapua, jotta vältyttäisiin epidemioilta ja uusilta katastrofeilta. Itä-Afrikassa on meneillään pahin ruokakriisi vuosikymmeniin. Afganistanissa humanitaarinen kriisi on syventynyt merkittävästi kahden viime vuoden aikana.
SPR:n Nälkäpäivä-kerääjät keräävät lahjoituksia Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) myymälöissä eri puolilla maakuntaa Nälkäpäiväkeräyksen aikana 28.–30.9.2023.

Nälkäpäivä-keräykseen osallistuminen on yksi vastuullisuusteoistamme, joilla teemme Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää. Samalla toimimme yhteistä hyvää -arvomme mukaisesti, PKO:n vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen sanoo.

Apua tarvitaan toistuvasti esimerkiksi luonnonkatastrofeissa; taifuunit, maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, rankkasateet, tulvat, kuivuus ja maanvyörymät ovat yleisiä ja aiheuttavat inhimillistä kärsimystä. Luonnonkatastrofin jälkeen Punainen Risti jakaa perheille vesikanistereita, lämmintä ruokaa, pressuja ja hygieniapaketteja sekä tarvittaessa ensiapua ja psykososiaalista tukea. Punainen Risti on mukana myös valmiudessa ja ennakkovarautumisessa sekä jälleenrakennuksessa katastrofien jälkeen.
Suomessa Nälkäpäivä-lahjoituksilla tuetaan vapaaehtoisten kouluttamista ja ylläpidetään valmiutta vastata erilaisiin kriiseihin tehokkaasti. Tätä apua on jaettu ja jaetaan myös Pohjois-Karjalassa. Äkillisiä onnettomuus- ja häiriötilanteita ovat esimerkiksi tulipalot, tulvat ja suuronnettomuudet. Vapaaehtoisilla on usein tärkeä rooli ihmisten kohtaamisessa kokonaisvaltaisesti hädän hetkellä.

PKO ja SPR ovat vuosien ajan tehneet yhteistyötä, jolla on eri tavoin autettu ihmisiä hädässä. Arjen turvan edistämistä niin paikallisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisesti ovat ensiapukoulutukset, Nälkäpäiväkeräys, Hyvä Joulumieli sekä Ukraina-keräys, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä sanoo.

Nälkäpäivänä kerätään lahjoituksia SPR:n katastrofirahastoon. Lahjoitus on konkreettista apua: ruokaa, vettä, suojaa niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Juuri nyt apua tarvitaan Marokossa, Itä-Afrikassa ja Afganistanissa. Suomessa lahjoituksilla voidaan auttaa esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneitä heti onnettomuuden jälkeen.

Keräykseen voi osallistua useilla eri tavoilla:

  • tekemällä lahjoituksen Nälkäpäivä-kerääjien lippaisiin PKO:n myymälöissä, kerääjät ovat eri myymälöissä eri päivinä ja eri aikoina omien keräysaikataulujensa mukaisesti
  • lahjoitus netissä: www.punainenristi.fi/nalkapaiva
  • lahjoita haluamasi summa MobilePayllä numeroon 10900
  • tekstarilahjoitus 20 € – lähetä tekstiviesti SPR20 numeroon 16499
  • tilisiirto Nälkäpäivä-lahjoitusta varten: Tili: OP FI52 5000 0120 4156 73. Saaja: Suomen Punainen Risti. Viite: 5186
  • soita numeroon 0600 12220 (20,28 € + pvm/mpm)